Huawei B315s-22 (PLUS) - wgrywamy niebrandowany firmware

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

barek16
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 282
Rejestracja: 2015-08-30, 23:09
Lokalizacja: Polska

Re: Huawei B315s-22 (PLUS) - wgrywamy niebrandowany firmware

Postautor: barek16 » 2017-01-07, 01:43

Próbowałeś metodą rombane22 z 5 strony ?

Mario80
Stały użytkownik forum
Posty: 79
Rejestracja: 2016-10-07, 20:03

Re: Huawei B315s-22 (PLUS) - wgrywamy niebrandowany firmware

Postautor: Mario80 » 2017-01-08, 20:52

Mario80 pisze:To rozumiem ze lepiej szukac wersji z plusa/play?? Tą starą wersja FW z nieaktywnymi antenami zewnetrznymi mozna bez problemu aktualizowac do nowszej wersji.?

Czy na B-593s-22 tez mozna sprawdzic cell-id i parametry polaczenia? Czy tu rowniez wystepuja ograniczenia co do pochodzenia routera?
Polaczenia 1gbit LAN nie bede wykorzystywal, wiec i starszy model powinien mi wystarczyc.

Udalo mi sie zakupic nowke sztuke z sieci Plus.
Ku mojemu zaskoczeniu mieszkajac w strefie przygranicznej, po drugiej stronie granicy i majac najblizej 12km do BTSow udalo mi sie polaczyc bez anteny zewn. z Orange UMTS/HSPA+ (predkosc do 40KB/s w DL), oraz z Aero2 EDGE.

NIestety zauwazylem slaby sygnal WiFI i brak polaczenia LTEWatch z routerem.

Co jest tez bez sensu, to ze przy sygnale na poziomie -108dbi i prawie nie dzialajacym necie, router pokazuje maxymalny zasieg na ikonce.

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 2765
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Huawei B315s-22 (PLUS) - wgrywamy niebrandowany firmware

Postautor: dzejk » 2017-01-09, 01:29

wifi nie miał najlepszego ten model, to fakt. Trochę lepiej było po ustawieniu kanału wifi ręcznie (domyślnie było "auto") oraz wgranie nowszego firmware. Z programami też nie działa niestety. Podstawowe parametry połączenia wyświetla w menu Diagnostyka, Status funkcji bezprzewodowej.
Jest do niego firmware vodafone z możliwością wyboru pasm w LTE - 800/1800/2600 MHz.
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ LuCI CC by Obsy + Huawei e3372s-153 + RBM7
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents i https://www.dropbox.com/sh/mudhhzjoww4x ... O8Oqa?dl=0

Mario80
Stały użytkownik forum
Posty: 79
Rejestracja: 2016-10-07, 20:03

Re: Huawei B315s-22 (PLUS) - wgrywamy niebrandowany firmware

Postautor: Mario80 » 2017-01-09, 14:50

dzejk pisze:Z programami też nie działa niestety. .

Dziwie sie, ze nie moge sie polaczyc, gdyz inni twierdza ze programy dzialaja OK.

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 2765
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Huawei B315s-22 (PLUS) - wgrywamy niebrandowany firmware

Postautor: dzejk » 2017-01-09, 15:42

kupiłeś b593, czy b315 ?
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ LuCI CC by Obsy + Huawei e3372s-153 + RBM7
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents i https://www.dropbox.com/sh/mudhhzjoww4x ... O8Oqa?dl=0

Mario80
Stały użytkownik forum
Posty: 79
Rejestracja: 2016-10-07, 20:03

Re: Huawei B315s-22 (PLUS) - wgrywamy niebrandowany firmware

Postautor: Mario80 » 2017-01-09, 18:43

B315 z plusa.

adamsvip
Początkujący użytkownik forum
Posty: 17
Rejestracja: 2016-11-29, 21:13

Re: Huawei B315s-22 (PLUS) - wgrywamy niebrandowany firmware

Postautor: adamsvip » 2017-01-09, 20:22

barek16 pisze:Próbowałeś metodą rombane22 z 5 strony ?

Tak, też zapala się czerwona dioda -znaczek, chyba że robię coś źle.
Udało się komuś zmienić oprogramowanie w routerze od orange?

barek16
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 282
Rejestracja: 2015-08-30, 23:09
Lokalizacja: Polska

Re: Huawei B315s-22 (PLUS) - wgrywamy niebrandowany firmware

Postautor: barek16 » 2017-01-09, 23:46

Jeżeli masz czas i ochote to google translate:
http://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=700481 i jedziesz. Oni już tam, ten model mają dość konkretnie rozpracowany. Jeśli będziesz potrzebował coś pobrać od nich, odzywaj się bez wachania. Ja sam w tej chwili nic nie sprawdzę bo moja B315 stoi testowo u kuzynki.


Wróć do „Internet komórkowy - Pozostałe zagadnienia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości