Huawei B315s-22 (PLUS) - wgrywamy niebrandowany firmware

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

barek16
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 361
Rejestracja: 2015-08-30, 23:09
Lokalizacja: Polska

Re: Huawei B315s-22 (PLUS) - wgrywamy niebrandowany firmware

Postautor: barek16 » 2017-01-07, 01:43

Próbowałeś metodą rombane22 z 5 strony ?

Mario80
Stały użytkownik forum
Posty: 100
Rejestracja: 2016-10-07, 20:03

Re: Huawei B315s-22 (PLUS) - wgrywamy niebrandowany firmware

Postautor: Mario80 » 2017-01-08, 20:52

Mario80 pisze:To rozumiem ze lepiej szukac wersji z plusa/play?? Tą starą wersja FW z nieaktywnymi antenami zewnetrznymi mozna bez problemu aktualizowac do nowszej wersji.?

Czy na B-593s-22 tez mozna sprawdzic cell-id i parametry polaczenia? Czy tu rowniez wystepuja ograniczenia co do pochodzenia routera?
Polaczenia 1gbit LAN nie bede wykorzystywal, wiec i starszy model powinien mi wystarczyc.

Udalo mi sie zakupic nowke sztuke z sieci Plus.
Ku mojemu zaskoczeniu mieszkajac w strefie przygranicznej, po drugiej stronie granicy i majac najblizej 12km do BTSow udalo mi sie polaczyc bez anteny zewn. z Orange UMTS/HSPA+ (predkosc do 40KB/s w DL), oraz z Aero2 EDGE.

NIestety zauwazylem slaby sygnal WiFI i brak polaczenia LTEWatch z routerem.

Co jest tez bez sensu, to ze przy sygnale na poziomie -108dbi i prawie nie dzialajacym necie, router pokazuje maxymalny zasieg na ikonce.

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 4845
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Huawei B315s-22 (PLUS) - wgrywamy niebrandowany firmware

Postautor: dzejk » 2017-01-09, 01:29

wifi nie miał najlepszego ten model, to fakt. Trochę lepiej było po ustawieniu kanału wifi ręcznie (domyślnie było "auto") oraz wgranie nowszego firmware. Z programami też nie działa niestety. Podstawowe parametry połączenia wyświetla w menu Diagnostyka, Status funkcji bezprzewodowej.
Jest do niego firmware vodafone z możliwością wyboru pasm w LTE - 800/1800/2600 MHz.
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ Gargoyle + Huawei e3372s-153 + Redbull Mobile
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

Mario80
Stały użytkownik forum
Posty: 100
Rejestracja: 2016-10-07, 20:03

Re: Huawei B315s-22 (PLUS) - wgrywamy niebrandowany firmware

Postautor: Mario80 » 2017-01-09, 14:50

dzejk pisze:Z programami też nie działa niestety. .

Dziwie sie, ze nie moge sie polaczyc, gdyz inni twierdza ze programy dzialaja OK.

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 4845
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Huawei B315s-22 (PLUS) - wgrywamy niebrandowany firmware

Postautor: dzejk » 2017-01-09, 15:42

kupiłeś b593, czy b315 ?
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ Gargoyle + Huawei e3372s-153 + Redbull Mobile
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

Mario80
Stały użytkownik forum
Posty: 100
Rejestracja: 2016-10-07, 20:03

Re: Huawei B315s-22 (PLUS) - wgrywamy niebrandowany firmware

Postautor: Mario80 » 2017-01-09, 18:43

B315 z plusa.

adamsvip
Początkujący użytkownik forum
Posty: 17
Rejestracja: 2016-11-29, 21:13

Re: Huawei B315s-22 (PLUS) - wgrywamy niebrandowany firmware

Postautor: adamsvip » 2017-01-09, 20:22

barek16 pisze:Próbowałeś metodą rombane22 z 5 strony ?

Tak, też zapala się czerwona dioda -znaczek, chyba że robię coś źle.
Udało się komuś zmienić oprogramowanie w routerze od orange?

barek16
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 361
Rejestracja: 2015-08-30, 23:09
Lokalizacja: Polska

Re: Huawei B315s-22 (PLUS) - wgrywamy niebrandowany firmware

Postautor: barek16 » 2017-01-09, 23:46

Jeżeli masz czas i ochote to google translate:
http://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=700481 i jedziesz. Oni już tam, ten model mają dość konkretnie rozpracowany. Jeśli będziesz potrzebował coś pobrać od nich, odzywaj się bez wachania. Ja sam w tej chwili nic nie sprawdzę bo moja B315 stoi testowo u kuzynki.

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 4845
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Huawei B315s-22 (PLUS) - wgrywamy niebrandowany firmware

Postautor: dzejk » 2017-02-04, 23:00

pojawiła się nowa, szybsza metoda wgrywania softów, również tych modowanych
https://translate.googleusercontent.com ... ry57635622

Jak ktoś chce modowany soft z 4pda, a nie ma tam konta, to wołać, zgram na mediafire.
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ Gargoyle + Huawei e3372s-153 + Redbull Mobile
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

barek16
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 361
Rejestracja: 2015-08-30, 23:09
Lokalizacja: Polska

Re: Huawei B315s-22 (PLUS) - wgrywamy niebrandowany firmware

Postautor: barek16 » 2017-02-05, 16:45

Pół roku temu opisał tą metodę rombane22 w tym temacie.
viewtopic.php?f=1&t=43954&start=60#p531741
Pamiętam że kiedy zmieniałem z nowego niebrandowanego na nowy Plus/CP nie poszło mi właśnie tą "starą" metodą i robiłem tą i zadziałało.

tomaszkul
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2017-02-12, 15:57

Re: Huawei B315s-22 (PLUS) - wgrywamy niebrandowany firmware

Postautor: tomaszkul » 2017-02-12, 16:01

Czy ktoś może już wie jak wgrać soft od plusa na modemie od orange?
Tą metodą od rombane22 niestety nie daję rady.

tomek3583
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2013-06-13, 20:52
Lokalizacja: Poland

Re: Huawei B315s-22 (PLUS) - wgrywamy niebrandowany firmware

Postautor: tomek3583 » 2017-02-14, 16:00

A mnie zastanawia, po co wam ten kabel usb potrzebny do wgrywania oprogramowania na niebrandowane, ja wszystko zrobiłem bez kabla i śmiga bardzo ładnie. :D

rosomak1
Początkujący użytkownik forum
Posty: 16
Rejestracja: 2015-09-10, 19:38

Re: Huawei B315s-22 (PLUS) - wgrywamy niebrandowany firmware

Postautor: rosomak1 » 2017-02-14, 16:20

tomek3583 napisał:
A mnie zastanawia, po co wam ten kabel usb potrzebny do wgrywania oprogramowania na niebrandowane, ja wszystko zrobiłem bez kabla i śmiga bardzo ładnie. :D

To może kolego podzieliłbyś się ze wszystkimi swoim sposobem, będzie nam bardzo miło.
Pozdrawiam

rosomak1
Początkujący użytkownik forum
Posty: 16
Rejestracja: 2015-09-10, 19:38

Re: Huawei B315s-22 (PLUS) - wgrywamy niebrandowany firmware

Postautor: rosomak1 » 2017-02-17, 19:54

Witam szanowne grono uczestników tego forum, jak widać w poniższym poście niektórzy piszą po to żeby nabijać posty, twierdzę tak, ponieważ jeśli się ma jakiś pomysł lub rozwiązanie i o tym się tutaj informuje, to powinno się o tym informować.
Pozdrawiam

rafi76
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2017-02-19, 11:28

Re: Huawei B315s-22 (PLUS) - wgrywamy niebrandowany firmware

Postautor: rafi76 » 2017-02-19, 11:38

Witam

mam poważny problem.Posiadam router B315s-22 z PLAY z wgranym najnowszym softem 21.316
Nie działa mi funkcja voip,jak dzwonię na telefon to jest sygnał ale telefon nie dzwoni,lub czasami nie ma sygnału.
Chciałem więc wgrać niższą wersję softu wg.metody podanej przez rombane22 .Niestety mimo że robię wszytsko punkt po punkcie w momencie gzie powinno być cytuję
czekamy po pewnym czasie zapali sie na ruterze niebieska dioda trybu sieciowego i ostania kreska zasięgu
nastepnie niebieska dioda trybu sieciowego i dwie ostatnie kreski zasięgu tu mi się zapala czerwona dioda i mimo,że czekam długo nic sie nie dzieje i na tym się konczy wgrywanie.Przesiedziałem cały piątek i sobotę próbowałem też innych metod z zagranicznych forum i dalej to samo
Nie wiem co mam już zrobić
Może mi ktoś pomóc byłbym wdzięczny
pozdrawiam


Wróć do „Internet komórkowy - Pozostałe zagadnienia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości