Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

peterson13
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2015-07-13, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: peterson13 » 2015-07-16, 05:48

Jak odczytać częstotliwość połączenia za pomocą TopNetInfo.
Od razu zaznaczam, że CID'a nie ma w wykazie BTSearch.
Posiadam modem E3372...może jakieś komendy AT ???

Awatar użytkownika
radius
** Moderator **
Posty: 3654
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: radius » 2015-07-16, 16:11

Wystarczy, że w ustawieniach zablokujesz wyłącznie U900 czy U2100. Tak samo sprawdzisz LTE800, 1800, 2100.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych na podstawie eNB i CellID: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043

peterson13
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2015-07-13, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: peterson13 » 2015-07-16, 20:04

Wystarczy, że w ustawieniach zablokujesz wyłącznie U900 czy U2100. Tak samo sprawdzisz LTE800, 1800, 2100.


W ustawieniach Huawey LTE brak 2100MHz

jakie dać ustawienia ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10423
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: krystianb » 2015-07-16, 20:31

peterson13 pisze:W ustawieniach Huawey LTE brak 2100MHz
jakie dać ustawienia ?
No z tym nie mogę się za bardzo zgodzić
BC1 to właśnie pasmo zwyczajowo wykorzystywane do u2100
Nie wiem dlaczego nie widać BC3 czyli 1800.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

Awatar użytkownika
radius
** Moderator **
Posty: 3654
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: radius » 2015-07-17, 10:35

Nie używam, więc nie wiem, ale brakuje też Band20, czyli Sferia 800 MHz
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych na podstawie eNB i CellID: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043

peterson13
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2015-07-13, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: peterson13 » 2015-07-17, 11:45

Nie można sprawdzić częstotliwości połączenia w inny sposób? np komendami AT ?
Tylko jakie dla Huawey'a ?

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22220
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: ja.michal » 2015-07-17, 12:57

peterson13, oczywiście, że można zrobić to komendami AT.

Kod: Zaznacz cały

http://wiki.bez-kabli.pl/index.php?title=AT^SYSCFGEX

peterson13
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2015-07-13, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: peterson13 » 2015-07-17, 14:26

ja.michal pisze:peterson13, oczywiście, że można zrobić to komendami AT.

Kod: Zaznacz cały

http://wiki.bez-kabli.pl/index.php?title=AT^SYSCFGEX


Sprawdziłem
---------------------------
Polecenie:
AT^SYSCFGEX?
Odpowiedź:
AT^SYSCFGEX?

^SYSCFGEX:"03",3FFFFFFF,0,2,800C5

OK
--------------------------
800C5 - pasma EU (LTE Band 1, 3, 7, 8, 20) ...dalej nie wiem jaka to częstotliwość :facepalm:

peterson13
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2015-07-13, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: peterson13 » 2015-07-23, 20:15

Widzę,że nie uzyskam pomocy od specjalistów "mistrzów" bezprzewodowych"... szkoda:(

Piotrek24
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 432
Rejestracja: 2013-04-28, 18:48
Lokalizacja: OGL

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: Piotrek24 » 2015-07-23, 20:58

Tu masz komendy AT:
LTE 20 (800MHz) AT^SYSCFGEX="03",3FFFFFFF,2,4,80000,,
LTE 7 (2600MHz) AT^SYSCFGEX="03",3FFFFFFF,2,4,40,,
LTE 3 (1800MHz) AT^SYSCFGEX="03",3FFFFFFF,2,4,4,,
LTE 1 (2100MHz) AT^SYSCFGEX="03",3FFFFFFF,2,4,1,,
UMTS 1 (2100MHz) AT^SYSCFGEX="02",00400000,2,4,7FFFFFFFFFFFFFFF,,
UMTS 8 (900MHz) AT^SYSCFGEX="02",0002000000000000,2,4,7FFFFFFFFFFFFFFF,,
powrót do ust. domyślnych AT^SYSCFGEX="030201",3FFFFFFF,2,4,7FFFFFFFFFFFFFFF,,
Wymuszasz odpowiednią komendą częstotliwość i potem sprawdzasz np. na wyszukiwaniu sieci jacy operatorzy Ci wyskakują lub sprawdzasz czy na konkretnej częstotliwości łączy cię właśnie z tym nadajnikiem, którego masz CID.

kobrasek1980
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2015-08-01, 08:38
Lokalizacja: podlasie

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: kobrasek1980 » 2015-08-01, 08:45

MAM PROBLEM Z MODEMEM MTC 827F ZE WSCHODNIEJ GRANICY Firmware i WebUI , nie mogę połączyć się z programem TOP_NetInfo , jaki mam wgrać firmware i webui ?
kobrasek

penknife
Stały użytkownik forum
Posty: 93
Rejestracja: 2014-06-12, 06:30
Lokalizacja: G-cko

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: penknife » 2015-08-01, 12:26

TOP_Net_Info obsługuje tylko modemy z komunikacją AT : RAS, NDIS i podobne .
WebUI - oznacza, że modem ma interfejs www jak router, więc nie obsługuje bezpośrednio poleceń AT .

Alexona
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2015-08-03, 19:05
Lokalizacja: Racibórz

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: Alexona » 2015-08-03, 19:16

Mam taki problem, że nigdzie nie znalazłam, żeby ktoś miał podobny - albo nie potrafię szukać?

Ogólnie wygląda to tak. Ściągnęłam TNI, skonfigurowałam połączenia, dwa osobne, jedno dla Orange drugie dla Aero2. Manager Połączeń od Orange mam wyłączony. I pojawia się problem taki, że program nawiązuje połączenie, pokazuje transfer zarówno z jak i do. Ale nie wiem co to za transfer, bo gdy włączę przeglądarkę to z żadną stroną nie chce mi się połączyć. Przeglądarka pokazuje standardowy komunikat, że jest problem i mam sprawdzić czy mam połączenie z internetem. Ale ono jest! Czy się połączę z Orange czy z Aero2 to jest to samo. Połączenie aktywne, ale przeglądarka żadnej strony nie wczytuje.
Za pomocą Managera Połączeń to mi chociaż internet z Orange działa. A tu lipa.
Modem ZTE MF 195E

Any ideas?

penknife
Stały użytkownik forum
Posty: 93
Rejestracja: 2014-06-12, 06:30
Lokalizacja: G-cko

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: penknife » 2015-08-04, 21:48

Ja przy Aero2(APN:dermowy) stosuję nr wybierania *99***3#,
przy pozostałych (APN:internet) nr *99***2#,
a dla TNI domyślny *99# , który jest interpretowany również jako *99***1#.

Dla powyższych mam odpowiednio skonfigurowany modem Option iCon505.

Kod: Zaznacz cały

AT+CGDCONT: 1,"IP","internet"
AT+CGDCONT: 2,"IP","internet"
AT+CGDCONT: 3,"IP","darmowy"
AT+WS46=22


Przy prawidłowej powyższej konfiguracji można stworzyć profil uniwersalny, który testuje/wybiera kolejne nr wybierania (*99***1#, *99***2#, *99***3#), wówczas nie trzeba pamiętać, która karta SIM aktualnie siedzi w modemie.

Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1902
Rejestracja: 2007-12-27, 19:19
Lokalizacja: Kraków

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Postautor: Chris-Kr » 2015-08-04, 22:16

Alexona pisze:Ogólnie wygląda to tak. Ściągnęłam TNI, skonfigurowałam połączenia, dwa osobne, jedno dla Orange drugie dla Aero2. Manager Połączeń od Orange mam wyłączony. I pojawia się problem taki, że program nawiązuje połączenie, pokazuje transfer zarówno z jak i do. Ale nie wiem co to za transfer, bo gdy włączę przeglądarkę to z żadną stroną nie chce mi się połączyć. Przeglądarka pokazuje standardowy komunikat, że jest problem i mam sprawdzić czy mam połączenie z internetem.

A co dostajesz w odpowiedzi, gdy z linii poleceń wpiszesz poniższą komendę?

Kod: Zaznacz cały

ipconfig /all
Krzysztof


Wróć do „Internet komórkowy - Pozostałe zagadnienia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości