Czy złapię LTE2600?

Dyskusje o ofertach operatorów (GSM/UMTS/HSPA/LTE) krajowych i zagranicznych (m.in.: Cyfrowy Polsat, Aero2), umowach, limitach, reklamacjach itp.
Polecamy na początek: Aero2 - darmowy dostęp do internetu -> www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=30177

Moderator: Moderatorzy

snuffy
Stały użytkownik forum
Posty: 60
Rejestracja: 2017-09-18, 19:36

Re: Czy złapię LTE2600?

Postautor: snuffy » 2019-07-09, 11:22

Przecież napisałem, że dostałem pismo od BOK w którym potwierdzona data rozbudowy nadajnika o pasmo l1800 i u2100 ma być zrobiona w październiku.

https://www.speedtest.net/result/8402347985.png
Takie prędkości na codziennie i taki ping raz koło 70 raz 120. Przeglądanie neta to już katorga się robi, nawet nocą gdzie mam wtedy 40-60Mb, a ping ciągle ponad 40 wtedy jest. Coś im siadło, coś robią nie wiem najgorsze jest to, że od tamtego momentu problem z zasięgiem by odebrać / zadzwonić jest olbrzymi, a przez ten czas parametry niemal się nie zmieniły. Wszyscy ci opowie orange / tmobile w mieście spotyka się patrząc na komentarze testy ludzi, że problem tam jest najmniejszy są pasma jest duża siatka nadajników i jakoś to działa, a tereny takie jak moje miasteczka wsie, kulawe l800 bez u2100 pewnie wspólne z O. Wygląda to tak Orange i Tmobile - mamy w zasięgu 99% ludków w PL z szybkim LTE!! Kowalski zdziwiony : to ja wgl LTE mam bo nie widzę? Jak bujną się z modernizacją to mam nadzieję będzie lepiej, jak nie to jak pisałem play zawsze nadzieja, że będzie to lepiej grało niż Tm, już plus w takich rejonach przynajmniej moich wypada bardzo dobrze, kilka stacji obskoczyłem w odległości ~~20km odemnie godziny popołudniowe minimum 30Mb było.

MrLukaszo
Stały użytkownik forum
Posty: 62
Rejestracja: 2019-05-01, 06:54

Re: Czy złapię LTE2600?

Postautor: MrLukaszo » 2019-07-09, 11:59

Odciąży Ci to na 100% nadajnik skoro masz pojedyncze 800Mhz, miałem identyczną sytuację tylko bez wahań pingu. U mnie na tą chwilę wygląda to tak, że nadajnik ma możliwość (widać to chociażby na YouTubie), ale ich nie wykorzystuje.

snuffy
Stały użytkownik forum
Posty: 60
Rejestracja: 2017-09-18, 19:36

Re: Czy złapię LTE2600?

Postautor: snuffy » 2019-07-09, 12:18

No tylko, że przy tej szybkości yt netflix w full bez zająknięcie taki cyrk ja pytam jak przy 2Mb.

MrLukaszo
Stały użytkownik forum
Posty: 62
Rejestracja: 2019-05-01, 06:54

Re: Czy złapię LTE2600?

Postautor: MrLukaszo » 2019-07-09, 12:29

Ja mam tak tylko z YouTube, jak próbowałem Netflix'a włączyć to też długo buforował. A mógłbyś dokładnie podać, który to jest nadajnik? Chciałbym sprawdzić jego możliwości jeśli chodzi o radiolinię.

snuffy
Stały użytkownik forum
Posty: 60
Rejestracja: 2017-09-18, 19:36

Re: Czy złapię LTE2600?

Postautor: snuffy » 2019-07-09, 13:04

x2 500Mbps standard w tm dalszy dosył x2 1000

MrLukaszo
Stały użytkownik forum
Posty: 62
Rejestracja: 2019-05-01, 06:54

Re: Czy złapię LTE2600?

Postautor: MrLukaszo » 2019-07-11, 19:11

Witam, czy może mi to ktoś wytłumaczyć?
Udało mi się u kolegi wymusić właśnie ten nadajnik w Ogrodzonej na wszystkich 3 pasmach, wystarczyło przenieść router w okno, które jest najbliżej nadajnika, zaskoczyło mnie najbardziej to, że JEST STAŁE 24-28 PINGU, właśnie na tym nadajniku, na każdym z pasm. Byłem tak zdziwiony, że od razu wróciłem do siebie, by sprawdzić ping a tu niespodzianka - 100 pingu. Pasma 800Mhz i 1800Mhz to te same sektory u kolegi i u mnie, jedynie 2100 to inny sektor u kolegi niż u mnie, a teraz jeszcze lepsze, zaszedłem po mój router i podłączyłem go u kolegi i co się okazało? Również 24-28 pingu na nadajniku 231193. Zabrałem go spowrotem do siebie, by sprawdzić, czy coś się zmieniło, okazało się, że również jest 24-28 pingu, lecz na ustawieniach agregacji, które ustawiłem JESZCZE u kolegi, gdy wymusiłem 800Mhz znów skoczyło na 60, może mi to ktoś wytłumaczyć? I nie, NIE JEST TO spowodowane obciążeniem nadajnika, bo jak cały czas sprawdzałem u siebie dotychczas w ciągu dnia to nie bylo niżej niż 70, a u kolegi stałe 24-28.
EDIT: Jednak jest stałe 24-28 po resecie routera, zobaczymy jak będzie jutro. Tak czy siak, może mi to ktoś wytłumaczyć, dlaczego zmiana lokalizacja położenia routera o niecałe 200-300m ożywiła Internet?
Internet TERAZ działa tak: http://www.speedtest.pl/test/214390513
A działał tak: http://www.speedtest.pl/test/214104822

MrLukaszo
Stały użytkownik forum
Posty: 62
Rejestracja: 2019-05-01, 06:54

Re: Czy złapię LTE2600?

Postautor: MrLukaszo » 2019-07-11, 21:09

Myliłem się jeszcze, nie działa na 100%, taki Facebook, Messenger nadal bardzooo długo się wczytuje pomimo, że już jest 25 pingu i stałe 20 na speedtestach. To oznacza, że już starają się naprawić?

MrLukaszo
Stały użytkownik forum
Posty: 62
Rejestracja: 2019-05-01, 06:54

Re: Czy złapię LTE2600?

Postautor: MrLukaszo » 2019-07-12, 21:35

Może mi to ktoś wytłumaczyć? Na komputerze mam 24-28 pingu bez większych spadków i praktycznie stałe 20 mbit/s. Natomiast na telefonie mam podobną sytuację co miałem wcześniej na komputerze, 100 pingu i ledwo co 5 mbitów/s pomimo, że łącze nie jest obciążone.

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 4301
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Czy złapię LTE2600?

Postautor: onken » 2019-07-12, 21:39

Może masz "kijowe" wifi w telefonie
Wypożyczę kartę Play z internetem bez limitu
( 200 GB) potem lejek 1 Mb/s - 44,99 zł miesięcznie
Kontakt na PW :ok:

Evs
Użytkownik forum
Posty: 44
Rejestracja: 2017-11-07, 16:00

Re: Czy złapię LTE2600?

Postautor: Evs » 2019-07-13, 00:08

MrLukaszo pisze: Tak czy siak, może mi to ktoś wytłumaczyć, dlaczego zmiana lokalizacja położenia routera o niecałe 200-300m ożywiła Internet?
Internet TERAZ działa tak: http://www.speedtest.pl/test/214390513
A działał tak: http://www.speedtest.pl/test/214104822

U mnie przestawienie routera o parę metrów już daje przyrost prędkości na poziomie parunastu Mb/s więc 300 metrów tym bardziej może przynieś jakąś poprawę.

Co do Twojego pingu to zauważyłem u siebie że czasami muszę parę razy zresetować router i zmieniać pasma (nie jesten pewny, która czynnosc daje poprawe) aby w końcu ping "zaskoczył" na 17-20 (agreguje 2600+1800). Czasami na tych samych pasmach i parametrach mogę mieć z 70 pingu A po zabawie z resetem wymuszaniem pasm na nowo zaskoczy w okolice 20.

MrLukaszo
Stały użytkownik forum
Posty: 62
Rejestracja: 2019-05-01, 06:54

Re: Czy złapię LTE2600?

Postautor: MrLukaszo » 2019-07-13, 07:17

Ja mam właśnie teraz identycznie jak Ty Evs, onken, nie mam kijowego Wifi w telefonie bo zawsze było tył ping na poziomie 35, 20mbit, podczas, gdy komputer 24, 20, więc coś nie gra. Z tego co widzę to jest to kwestia serwera, gdy wybieram TM - Warszawa to jest 24-28, gdy jest automatyczny wybór to 35.

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 4301
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Czy złapię LTE2600?

Postautor: onken » 2019-07-13, 07:59

Ale skoro po kablu jest ok a po wifi nie, to albo wina routera albo telefonu i np zapchanego pasma 2.4
Wypożyczę kartę Play z internetem bez limitu
( 200 GB) potem lejek 1 Mb/s - 44,99 zł miesięcznie
Kontakt na PW :ok:

Tinkas
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 198
Rejestracja: 2016-12-03, 11:54

Re: Czy złapię LTE2600?

Postautor: Tinkas » 2019-07-13, 08:50

Może pojawiło się nowe urządzenie wifi w okolicy. Na androida jest swietna apka do sprawdzania zatłoczenia kanałów - wifianalyzer. Sprawdź.

MrLukaszo
Stały użytkownik forum
Posty: 62
Rejestracja: 2019-05-01, 06:54

Re: Czy złapię LTE2600?

Postautor: MrLukaszo » 2019-07-13, 20:52

Dobra, już wiem czemu tak się działo, komputer a telefonu wybierał inny serwer do wykonania speedtesta, telefon wybierał ten z którym T-Mobile jeszcze się boryka, natomiast na komputerze bez problemu, gdy sam wybiorę serwer jest to 20mbit.
Speedtest z teraz: http://www.speedtest.pl/test/214562703
Mówiliście na początku, że to nie jest awaria, a jednak. Z 5mbitów i 100 pingu o 9 rano, zrobiło się 20mbitów i 25 pingu w czasie dużego obciążenia, chociaż jeszcze nie wszystkie strony działają poprawnie - jestem zadowolony.


Wróć do „Co wybrać - usługi operatorów GSM/UMTS/HSPA/LTE”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Przemek112 i 4 gości