LTE na wsi - potrzebna fachowa pomoc

Dyskusje o ofertach operatorów (GSM/UMTS/HSPA/LTE) krajowych i zagranicznych (m.in.: Cyfrowy Polsat, Aero2), umowach, limitach, reklamacjach itp.
Polecamy na początek: Aero2 - darmowy dostęp do internetu -> www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=30177

Moderator: Moderatorzy

eXorcist
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 289
Rejestracja: 2008-12-30, 12:35
Lokalizacja: Kraków

Re: LTE na wsi - potrzebna fachowa pomoc

Postautor: eXorcist » 2017-08-15, 19:07

1. viewtopic.php?f=14&t=50316
2. viewtopic.php?f=11&t=48555&hilit=b525&start=165#p557885
3. Wedle uznania. Byleby nie było bezpośrednio przed anteną przeszkód.

kraczysko
Użytkownik forum
Posty: 25
Rejestracja: 2017-08-11, 19:18

Re: LTE na wsi - potrzebna fachowa pomoc

Postautor: kraczysko » 2017-09-03, 17:39

Za 2 dni będzie u mnie sprzęt Huawei b525s TM bez limitu (MAX)

testy na telefonie dały takie rezultaty:
To moje testy:

@Salon, czyli ściany/okna
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

@Za oknem (myślę że na dachu byłoby jeszcze lepiej, jakieś 1,5m różnicy wys.)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jaką antenę najlepiej zakupić do tego sprzętu (częstotliwość ewidentnie 1800mhz) ? Sorensen/Cybertech/Telekob ?

Nie chcę dublować tematu i pisać tylko o antenie, więc wolę kontynuować ten :)

eXorcist
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 289
Rejestracja: 2008-12-30, 12:35
Lokalizacja: Kraków

Re: LTE na wsi - potrzebna fachowa pomoc

Postautor: eXorcist » 2017-09-03, 19:15

kraczysko pisze:[b]Jaką antenę najlepiej zakupić do tego sprzętu (częstotliwość ewidentnie 1800mhz) ? Sorensen/Cybertech/Telekob ?



nie wiem jakiej odpowiedzi jeszcze oczekujesz, ile osób tyle opinii. Jednemu działa Cybertech, drugiemu nie itd... ;) Nikt z obecnych na forum, nie napisze, że konkretna antena da Ci na 100% deklarowany zysk bo chyba nie ma takiej anteny, która działa perfekcyjnie u każdego.

Swoją drogą to po czym wnosisz, ze to 1800MHz? Zrób screen w telefonie z ukrytego menu, które uruchomisz kodem: *#0011#

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 10253
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: LTE na wsi - potrzebna fachowa pomoc

Postautor: matek451 » 2017-09-03, 19:34

Przecież to już dawno ustalone po CID BTS-a NetWorks przy Cmentarnej w Szczebrzeszynie.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

kraczysko
Użytkownik forum
Posty: 25
Rejestracja: 2017-08-11, 19:18

Re: LTE na wsi - potrzebna fachowa pomoc

Postautor: kraczysko » 2017-09-03, 19:46

matek451 pisze:Przecież to już dawno ustalone po CID BTS-a NetWorks przy Cmentarnej w Szczebrzeszynie.

No tak mi się właśnie wydawało a na 2 telefonach próbowałem z tym menu i nigdzie nie udało mi się dojść dalej niż to podstawowe ukryte menu.

Na SGSIII po to "0000" pojawia się menu gdzie jest
[1]UMTS
[2]CDMA
[3]LTE
tu podmenu:
[1] Debug Screen
[2]LTE RF
[3] Reserved
[4] BACKOFF FPLMN TIMER
[4]SIM
[5]run EGF SYNC

Ale to chyba bez znaczenia skoro na BTSie jest 1800mhz ? Rozumiem że po ECI się identyfikuje nadajnik ?
Ostatnio zmieniony 2017-09-03, 20:03 przez kraczysko, łącznie zmieniany 1 raz.

kraczysko
Użytkownik forum
Posty: 25
Rejestracja: 2017-08-11, 19:18

Re: LTE na wsi - potrzebna fachowa pomoc

Postautor: kraczysko » 2017-09-03, 20:03

eXorcist pisze:
kraczysko pisze:[b]Jaką antenę najlepiej zakupić do tego sprzętu (częstotliwość ewidentnie 1800mhz) ? Sorensen/Cybertech/Telekob ?



nie wiem jakiej odpowiedzi jeszcze oczekujesz, ile osób tyle opinii. Jednemu działa Cybertech, drugiemu nie itd... ;) Nikt z obecnych na forum, nie napisze, że konkretna antena da Ci na 100% deklarowany zysk bo chyba nie ma takiej anteny, która działa perfekcyjnie u każdego.

Swoją drogą to po czym wnosisz, ze to 1800MHz? Zrób screen w telefonie z ukrytego menu, które uruchomisz kodem: *#0011#

Dzięki Tobie wiem że telekob jest warty uwagi, wcześniej myślałem tylko o cybertechu, więc może ktoś ma jeszcze coś ciekawego do dodania :)
Jestem laikiem (z malutkim doświadczeniem) w temacie anten i Internetu LTE, więc słowa bardziej doświadczonych mile widziane.

No właśnie jeszcze jedno pytanie, czy jeśli wezmę antenę telekoba (właśnie tą: http://telkob.pl/inkontrahent.php?t=563 ... 0&rg=0&sg=) to dzięki skryptowi z tego forum będzie możliwość agregacji jakiegoś innego pasma z jakichś innych nadajników (czy tylko zakres 17xx - 2170mhz) ?

Przydałby się jakiś aktualny FAQ na tym forum ;)

kraczysko
Użytkownik forum
Posty: 25
Rejestracja: 2017-08-11, 19:18

Re: LTE na wsi - potrzebna fachowa pomoc

Postautor: kraczysko » 2017-09-06, 19:21

Przyjechała paczka z routerem

Zainstalowałem sobie tą apkę do agregacji, no ale z racji tego że główny nadajnik to 1800mhz, to ta agregacja nie bardzo ma sens

Tak wyszło na testach (tryb auto, 1800mhz, 800+1800) - po otworzeniu miniaturki są opisane zdjęcia częstotliwościami

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wg mojej wiedzy parametry ogólnie BDB, można się tylko do RSRP przyczepić, bo wyraźnie odstaje

Teraz moje pytanie, czy jest sens próbować z anteną zewnętrzną i czy poprawia ona wskaźnik RSRP ? Czy łącze będzie stabilniejsze dzięki temu?

Ogólnie max download jaki wycisnąłem to 65mb/upload pod 30

pozdrawiam

Awatar użytkownika
michcio123
Użytkownik forum
Posty: 48
Rejestracja: 2013-10-01, 19:30
Lokalizacja: Dołhobyczów

Re: LTE na wsi - potrzebna fachowa pomoc

Postautor: michcio123 » 2017-09-06, 19:40

Robiąc speedtest spróbuj wybrać serwer orange w warszawie. W moim przypadku różnica w prędkości pobierania była duża (większa prędkość z serwera orange).
E3272 + TL-WR1043ND v2.1 + Sorensen 17dbi

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 10253
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: LTE na wsi - potrzebna fachowa pomoc

Postautor: matek451 » 2017-09-06, 19:47

W trybie auto połaczenie z BTS-em LTE800 T-Mobile na Szperówce, pozostałe to LTE1800 NetWorks z Cmentarnej. Na żadnym z okolicznych BTS-ów nie ma LTE-A1800+800.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

eXorcist
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 289
Rejestracja: 2008-12-30, 12:35
Lokalizacja: Kraków

Re: LTE na wsi - potrzebna fachowa pomoc

Postautor: eXorcist » 2017-09-06, 19:52

-100dBm RSRP to raczej przeciętnie, SINR za to dobry. Myślę, że antena by ciut pomogła.

kraczysko
Użytkownik forum
Posty: 25
Rejestracja: 2017-08-11, 19:18

Re: LTE na wsi - potrzebna fachowa pomoc

Postautor: kraczysko » 2017-09-06, 20:11

matek451 pisze:W trybie auto połaczenie z BTS-em LTE800 T-Mobile na Szperówce, pozostałe to LTE1800 NetWorks z Cmentarnej. Na żadnym z okolicznych BTS-ów nie ma LTE-A1800+800.

Do tej pory kminiłem to tak, że agregacja łapie sygnał z różnych BTSów, ale rozumiem że agregować można tylko z jednego nadajnika :P ?

eXorcist pisze:-100dBm RSRP to raczej przeciętnie, SINR za to dobry. Myślę, że antena by ciut pomogła.

No tak jak napisałem, tej jeden wskaźnik kuleje a jest dość istotny (?).

Teraz w sumie większy problem to słaby zasięg wi-fi routera samego w sobie (spodziewałem się lepszych wyników po routerze za ~500pln, ale rozumiem, że to przez ograniczenia UE ? :P) , dlatego muszę dokoptować jakić access point, ale o tym napisałem w innym temacie.

eXorcist
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 289
Rejestracja: 2008-12-30, 12:35
Lokalizacja: Kraków

Re: LTE na wsi - potrzebna fachowa pomoc

Postautor: eXorcist » 2017-09-06, 20:19

Agregacja tylko z jednego nadajnika. Agregacja z różnych nadajników to pieść przyszłości 2020 w postaci 5G

kraczysko
Użytkownik forum
Posty: 25
Rejestracja: 2017-08-11, 19:18

Re: LTE na wsi - potrzebna fachowa pomoc

Postautor: kraczysko » 2017-09-07, 13:57

Wystawiłem router przez okno przy parapacie na którym normalnie stoi i wskaźniki sporo się poprawiły. Download prawie 2x większy i ping 2x mniejszy.
Chyba warto zamontować antenę na dachu, bo jednak okno/ściana robią swoje.

Ten najmniej obiektywny czyli zasięg na routerze z 3 do 4/5 kresek
a reszta jak na skrinach:

Obrazek Obrazek

eXorcist
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 289
Rejestracja: 2008-12-30, 12:35
Lokalizacja: Kraków

Re: LTE na wsi - potrzebna fachowa pomoc

Postautor: eXorcist » 2017-09-07, 14:02

Bardzo dobre parametry. Ja bym wziął antenę od siaty 800+1800 bo mimo, że u mnie zysku nie wykazała to przeniosła punkt poboru na zewnątrz, a zawsze będziesz miał alternatywę w postaci 800 lub 800+1800. @matek451 pisał, że u niego ta antena ma zysk, więc można spróbować.

Jeśli chcesz tylko na 1800MHz to Telkob o który mnie pytałeś, Cybertech lub Sorensen. Cybertecha mam na sprzedaż z przewodami. :cfaniak:

Poza tym będzie ciężko o lepsze prędkości na 1800MHz. Technologiczne maksimum to 112Mb/s na paśmie o szerokości 15MHz.

kraczysko
Użytkownik forum
Posty: 25
Rejestracja: 2017-08-11, 19:18

Re: LTE na wsi - potrzebna fachowa pomoc

Postautor: kraczysko » 2017-09-07, 14:32

1. To nie każda antena przenosi punkt poboru na zewnątrz ? Myślałem że taki jest warunek podstawowy każdej anteny.
2. Czy jeżeli wezmę antenę 800+1800 to będę mógł dalej narzucać priorytet przez apkę, żeby wybierał 1800mhz? Rzecz w tym, że z mapki BTSów wynika BTS że oprócz tego nadajnika, z którym się łączę (ul.Cmentarna) - mniej więcej w linii prostej są kolejne 2 nadajniki 1800mhz, natomiast jedyny 800mhz jest na zachód ponad 4km. Czy więc taka antena nie będzie zbyt "rozproszona" zbieranie obu częstotliwości, ostatecznie tracąc na jednej częstotliwości 1800mhz?
3. No i jeszcze jedna sprawa, z tym nadajnikiem (ul.Cmentarna) mam 3,5km w linii prosej na północ. Za to na południe od mojej lokalizacji, jeżeli dobrze intepretują dane z BTSa jest nadajnik T-Mobile (26002) ID: 26563 (N!) Zwierzyniec, ul. Biłgorajska 14 - komin, który działa na pasmach 800, 1800, 2600 i jest oddalony 5,3km. Czy z takiego nadajnika można zagregować teoretycznie więcej, biorąc pod uwagę tę częstotliwość 2600 ? Czy to tylko teoria? No i czy jest taka antena, która dałaby radę z czymś takim ? :)


Wróć do „Co wybrać - usługi operatorów GSM/UMTS/HSPA/LTE”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości