Co zamiast RBM DIL?

Dyskusje o ofertach operatorów (GSM/UMTS/HSPA/LTE) krajowych i zagranicznych (m.in.: Cyfrowy Polsat, Aero2), umowach, limitach, reklamacjach itp.
Polecamy na początek: Aero2 - darmowy dostęp do internetu -> www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=30177

Moderator: Moderatorzy

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 7136
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Co zamiast RBM DIL?

Postautor: dzejk » 2020-07-12, 17:28

@Hermogenes nie musisz zmieniać, bo 100GB do youtube też masz w swojej taryfie.
100GB na wszystko jest tylko dla nowych aktywacji.
TP-LINK TL-WR1043NDv2 @ LuCI openwrt + Huawei e3372s-153 hilink mod
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 15540
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Co zamiast RBM DIL?

Postautor: matek451 » 2020-07-12, 17:53

Z SiemaPL nawet jak ktoś odpali te 100GB na nowym starterze problem niewielki , bo doładowanie za 5 zł przedłuża konto o rok więc wydatek niewielki.

bis24
Stały użytkownik forum
Posty: 113
Rejestracja: 2017-06-23, 10:03

Re: Co zamiast RBM DIL?

Postautor: bis24 » 2020-07-12, 18:08

RWK w taryfach głosowych robi się bez doładowań :)

Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1384
Rejestracja: 2015-09-12, 14:33

Re: Co zamiast RBM DIL?

Postautor: Hermogenes » 2020-07-12, 18:12

@dzejk a widzisz ja nie wiem co się u mnie porobiło pewnie wysiadła karta. Odpowiem wszystkim mam
konto ważne jeszcze do końca września kasę na koncie też zaś na stronie modemu wyświetla się włóż kartę sim i zaloguj się ponownie. Pozdrawiam Hermogenes
Edytuję jednak karta w routerze działa coś się popaprało w modemie pewnie zaśniedział zaraz pomerdam kartą bez napięcia.
Ostatnio zmieniony 2020-07-12, 18:48 przez Hermogenes, łącznie zmieniany 1 raz.

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 15540
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Co zamiast RBM DIL?

Postautor: matek451 » 2020-07-12, 18:39

@bis24 podaj ten sposób.

bis24
Stały użytkownik forum
Posty: 113
Rejestracja: 2017-06-23, 10:03

Re: Co zamiast RBM DIL?

Postautor: bis24 » 2020-07-12, 18:59

to cały czas ten sam od ponad trzech lat :)

xander21
Stały użytkownik forum
Posty: 128
Rejestracja: 2010-12-24, 16:57
Lokalizacja: Kaszuby

Re: Co zamiast RBM DIL?

Postautor: xander21 » 2020-07-12, 21:11

matek451 pisze:@bis24 podaj ten sposób.

Zmieniasz taryfę na OdNowa i masz RWK, ale musisz grosza stracić co miesiąc, by była płatna aktywność.

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 15540
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Co zamiast RBM DIL?

Postautor: matek451 » 2020-07-12, 21:25

Ale to mnie nie interesuje bo zmiana taryfy po aktywacji pakietu 100GB nie wchodzi w grę z wiadomego względu, moja odpowiedź dotyczyła jak uzyskać RWK na Siema PL z juz aktywowanymi 100GB.

nefczibaku
Stały użytkownik forum
Posty: 106
Rejestracja: 2014-01-29, 22:16
Lokalizacja: grodzisk maz

Re: Co zamiast RBM DIL?

Postautor: nefczibaku » 2020-07-13, 17:15

Pozwolę sobie pozawracać głowę. Po przeczytaniu ww informacji kupiłem, starter play na kartę odnowa, zarejestrowałem, podpiąłem do play24 i za nic w świecie nie mogę znaleźć tych pakietów... Ani 100nS ani 100nA - gdzie Wy to włączacie?

ok, znalazłem oba pakiety w apce - w przeglądarce chyba nie ma

jarekt
Stały użytkownik forum
Posty: 108
Rejestracja: 2018-09-21, 08:19

Re: Co zamiast RBM DIL?

Postautor: jarekt » 2020-07-13, 17:20

Są, ale tylko w apce P24. Na www P24 nie ma.

---edit---
Tak myślałem, że zanim napiszę to już się połapiesz co i jak.

Maximus Magnus
Stały użytkownik forum
Posty: 108
Rejestracja: 2010-01-21, 07:04
Lokalizacja: Walhala

Re: Co zamiast RBM DIL?

Postautor: Maximus Magnus » 2020-07-13, 17:42

Witam. Nie wiem czy dobrze to załapałem, ale należy kupić najlepiej starter OdNowa i po rejestracji aktywować oba pakiety 100 GB co 30 dni do 30 października b.r.? Czy jeżeli mam zarejestrowany na siebie nr z taryfą RBM na Karte 5, mogę przejść kodem expresowym (jakim?) do OdNowa i korzystać z w/w promocji?

jarekt
Stały użytkownik forum
Posty: 108
Rejestracja: 2018-09-21, 08:19

Re: Co zamiast RBM DIL?

Postautor: jarekt » 2020-07-13, 17:59

100nA ("100GB na Lato" na apki) jest ważne od razu do 30 września, czyli np. 3 miesiące jeśli promo włączyłeś już 1 lipca. Ta promo jest dla każdego, jeśli oczywiście ma odpowiednią taryfę (z tym, że jest kilka problematycznych taryf, ale o tym innym razem).

100nS ("100GB na Start" na wszystko) jest ważne 30 dni od dnia włączenia. Ta promo jest tylko dla nowych starterów, aktywowanych maksymalnie 30 dni temu. Mogą to być płatne startery, darmówki i startery MNP - przeniesione od innego opa do P4 (ale oczywiście jeszcze nie aktywowane, albo aktywowane maks. 30 dni temu).

Do Odn przechodzisz kodem *163*20#, albo poprzez P24 (www lub apka), lub MZT (Menu Zmiany taryfy) *163#. Jak się nie da, to najpierw do PnK - np. kodem *163*6# czy poprzez P24 czy MZT.

Promocje możesz odpalić 1 raz na danym numerze do 30 września (choć faktycznie, to 100nA można 2 razy :) ), i ponieważ jedne GB (100nS) są ważne 30 dni (31 dni licząc z dniem uruchomienia), to robisz tak:
- 1 lipca odpalasz 100nS i 100nA na numerze #1;
- 1 sierpnia odpalasz 100nS i 100nA na numerze #2;
- 1 września odpalasz 100nS i 100nA na numerze #3;
- 30 września odpalasz 100nS na numerze #4.
i masz net na okrągło przez 4 miesiące.

Czyli co miesiąc masz łącznie 200GB, a od 30 września do 30 października (31.10 już neta nie będzie) 100GB na wszystko (100nS).
Ale możesz 30 września odpalić np. 3 numery i mieć do 30 października 300GB na wszystko.

Oczywiście startując dzisiaj, zmieniasz wszędzie daty na 13., poza oczywiście ostatnim, 4. starterem - na nim odpalasz promo 100nS zawsze ostatniego dnia promocji, czyli 30 września (a dla bezpieczeństwa nawet 1 dzień wcześniej).

Łącznie masz 700GB za 20zł (jeśli startery kupisz po 5zł), z tym, że 100GB na apki miesięcznie pewnie i tak nie wykorzystasz, ale można na kompie w trybie masowym pościągać filmy z YT np. w 1080p/4K (jak ktoś umie) i te 300GB z tych 3 kart wykorzystać.

Awatar użytkownika
arasat
Użytkownik forum
Posty: 32
Rejestracja: 2017-09-30, 07:57

Re: Co zamiast RBM DIL?

Postautor: arasat » 2020-07-15, 06:42

@jarekt mam kupiony starter czy mam go zarejestrować teraz czy dopiero przed włączeniem 100GB na Start" na wszystko.
Antena TECHNOLOGIC LTE dual 2 x 7 dBi, 3m H155, SMA, Huawei B315s-22, RBM na Karte 5 - LTE 2600, Huawei E3372, Klucz.net, a2mobile, BDI Aero2

jarekt
Stały użytkownik forum
Posty: 108
Rejestracja: 2018-09-21, 08:19

Re: Co zamiast RBM DIL?

Postautor: jarekt » 2020-07-15, 08:31

@arasat, kolejność przy kartach prepaid jet zawsze taka:
- zakup/zdobycie/odkurzenie startera (lub przeniesienie numeru);
- rejestracja startera (jeśli nie zarejestrowany; przeniesiony numer jest zarejestrowany);
- założenie konta P24 (można to zrobić w tym momencie, gdy numer nie jest jeszcze aktywowany, bo SMS z hasłem do założenia konta P24 przyjdzie na numer, ale numer nie zostanie aktywowany takim SMSem);
- aktywacja startera (np. kodem *101#);
- od tego momentu jest 30 dni na włączenie 100 GB na Start (na wszystko);
- zmieniasz ewentualnie taryfę na docelową (na OdN) - masz na to 5-10 dni od aktywacji, bo tyle są ważne startery po aktywacji (potem musiałbyś doładować 5zł aby przywrócić ważność na kolejne kilka/kilkadziesiąt/365 dni - zależy od taryfy); wyjątkiem jest starter OdN, który po aktywacji jest ważny minimum rok; starter PnKRWK nie jest ważny rok po aktywacji (jak może sugerować nazwa), można 365dWK włączyć darmowym kodem czy w P24, ale nie ma sensu, bo i tak zmieniasz taryfę na OdN;
- wchodzisz do apki P24 i gdy widzisz już taryfę OdN ( z reguły maks. do około 1-2 godziny od zmiany taryfy), to uruchamiasz w pakietach 100nS i 100nA.
- karta tak przygotowana jest ważna minimum przez rok, całkowicie bez żadnej dodatkowej obsługi (nic nie trzeba robić);
- jak chcesz zachować środki na koncie, rozmawiać za darmo do Play/RMB/Fakt/Virgin/itp., przedłużyć na rok do przodu, itp., to trzeba poczynić dodatkowe 2-3 kroki, ale nie będę tego opisywał.

HashMap
Użytkownik forum
Posty: 36
Rejestracja: 2016-10-28, 13:14

Re: Co zamiast RBM DIL?

Postautor: HashMap » 2020-07-15, 09:08

jarekt pisze:ale można na kompie w trybie masowym pościągać filmy z YT np. w 1080p/4K (jak ktoś umie) i te 300GB z tych 3 kart wykorzystać.

Tzn, oni patrzą po IP i nie ma znaczenia, czy korzysta się z apki youtube, czy z przeglądarki/innej aplikacji?

jarekt
Stały użytkownik forum
Posty: 108
Rejestracja: 2018-09-21, 08:19

Re: Co zamiast RBM DIL?

Postautor: jarekt » 2020-07-15, 09:20

W skrócie: tak.

astroneb
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 549
Rejestracja: 2020-03-09, 00:11

Re: Co zamiast RBM DIL?

Postautor: astroneb » 2020-07-15, 10:19

Czy można zmienić z Formuła Play na Kartę na Od nowa taryfę ?

jarekt
Stały użytkownik forum
Posty: 108
Rejestracja: 2018-09-21, 08:19

Re: Co zamiast RBM DIL?

Postautor: jarekt » 2020-07-15, 10:33

Tak.

Można dowolnie i wielokrotnie zmieniać taryfę, bez utraty kasy na Koncie Głównym (KG), między taryfami:
- PnK, PnKLT, PnKRWK, FPnK, OdN, rbmE, rbmSM, rbmSMpl, FaktM.
bezpośrednio lub pośrednio przez inną z tych taryf (np. PnK).

Sposoby (nie wszystkie są dostępne dla danej migracji):
- krótkim kodem (np. *163*20# to migracja do OdN),
- poprzez MZT (*163#),
- poprzez P24 (www i apka),
- infolinię,
- czat,
- zgłoszenie,
- pismo.

Wyjście obecnie z poniższych taryf jest tylko w jedną stronę (bez możliwości powrotu):
- PnKStart (PnK po MNP), PnKSurf, RBM1, RBM7MNP (RBM1 po MNP), RBM5 oraz stare/pierwsze taryfy Play (Freshe, PlayKarta, MiniMax, itp.).

Migracja między taryfami głosowymi a internetowymi, internetowymi a głosowymi, internetowymi a internetowymi jest bardziej zawiła i nie będę się rozpisywał.

HashMap
Użytkownik forum
Posty: 36
Rejestracja: 2016-10-28, 13:14

Re: Co zamiast RBM DIL?

Postautor: HashMap » 2020-07-15, 18:58

Jakbyś jednak znalazł chwilę czasu, to byłoby to docenione. Znalazłem w szafce jakiś stary starter Ink i udało się go aktywować :D

Simplus2
Początkujący użytkownik forum
Posty: 10
Rejestracja: 2020-05-18, 11:08

Re: Co zamiast RBM DIL?

Postautor: Simplus2 » 2020-07-16, 08:59

jarekt pisze: Łącznie masz 700GB za 20zł (jeśli startery kupisz po 5zł), z tym, że 100GB na apki miesięcznie pewnie i tak nie wykorzystasz, ale można na kompie w trybie masowym pościągać filmy z YT np. w 1080p/4K (jak ktoś umie) i te 300GB z tych 3 kart wykorzystać.

Oczywiście, darmowe Gb nie mogą się marnować. :gwiazdki:
Polecam też ściąganie sterowników do nVidi (na wszelki wypadek do wszystkich dostępnych modeli) - średnio pakiet 0,5Gb :D

DonMattheo
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 313
Rejestracja: 2019-02-18, 13:41

Re: Co zamiast RBM DIL?

Postautor: DonMattheo » 2020-08-07, 00:17

jarekt pisze:Tak.

Można dowolnie i wielokrotnie zmieniać taryfę, bez utraty kasy na Koncie Głównym (KG), między taryfami:
- PnK, PnKLT, PnKRWK, FPnK, OdN, rbmE, rbmSM, rbmSMpl, FaktM.
bezpośrednio lub pośrednio przez inną z tych taryf (np. PnK).

Sposoby (nie wszystkie są dostępne dla danej migracji):
- krótkim kodem (np. *163*20# to migracja do OdN),
- poprzez MZT (*163#),
- poprzez P24 (www i apka),
- infolinię,
- czat,
- zgłoszenie,
- pismo.

Wyjście obecnie z poniższych taryf jest tylko w jedną stronę (bez możliwości powrotu):
- PnKStart (PnK po MNP), PnKSurf, RBM1, RBM7MNP (RBM1 po MNP), RBM5 oraz stare/pierwsze taryfy Play (Freshe, PlayKarta, MiniMax, itp.).

Migracja między taryfami głosowymi a internetowymi, internetowymi a głosowymi, internetowymi a internetowymi jest bardziej zawiła i nie będę się rozpisywał.

Chapeau bas @jarekt :brawa: Potwierdzam migrację z nowego startera FPnK za 5zł (opisany na żółto 6GB NA START, na biało 10GB) do OdN i aktywację 100GB+100GB :super: BTW sugeruję po kolejnych krokach procedury tryb samolotowy a w ostateczności restart urządzenia. Znacznie przyśpieszy osiągnięcie celu :D

Gumorek
Początkujący użytkownik forum
Posty: 17
Rejestracja: 2016-04-25, 09:54

Re: Co zamiast RBM DIL?

Postautor: Gumorek » 2020-08-10, 20:38

@jarekt od lat jesteś wymiataczem. Nie mam czasu aż tak dokładnie się wgryzać w regulaminy,
a od Ciebie jest zawsze dobra instrukcja i tipy co i jak.
"Przypomniałeś mi", że mam kilka nieaktywowanych kart po przeniesieniu i aż dziw, że po tylu miesiącach działają,
więc nowych kart kupować nie muszę.
Dziękuję bardzo! :)

Killer85
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2020-08-11, 14:53

Re: Co zamiast RBM DIL?

Postautor: Killer85 » 2020-08-11, 14:59

Witam
Kupiłem dziś starter "Od Nowa"i wszystko działa jak należy w smartfonie
Mam tylko problem z modemem Huawei E3276...zainstalowałem go ale programik nie wykrywa karty i świeci na zielono
Top net info to samo ale pokazuje siłę sygnału ale się nie łączy(tryb NDIS zgodnie z tym co wyczytałem)i twierdzi że niema modemu


Zna ktoś jakiś sposób czy nie zadziała bo to modem od Plusa?
Dostałem go kiedyś od kumpla...pytam z ciekawości bo mogę udostępniać neta ze smartfona
Obrazek

eddie
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 189
Rejestracja: 2007-11-01, 15:08
Lokalizacja: Warszawa-Targówek

Re: Co zamiast RBM DIL?

Postautor: eddie » 2020-08-11, 16:34

Mam taki sam modem od Plusa E3276 s-150
Kupiłem ten modem, który był bez simloka, choć na obudowie jest znak sieci Plus.
Play wtedy świeżo wprowadzał technologię LTE i była promocja na darmowy internet w LTE w taryfie internetowej (Play Online, lub PiNK - nie pamiętam, lecz nie był to RBM5).

Od początku używałem z kartą Play.
Niestety teraz nie wiem, czy działa na Windows 10, ale na XP, 7, 8 działało.
Obecnie jestem na Windows 10, a czasem na Linux, a jak wiadomo na Linux lepiej używać karty Wifi, bo ciężko tam zainstalować modem USB.

Killer85
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2020-08-11, 14:53

Re: Co zamiast RBM DIL?

Postautor: Killer85 » 2020-08-11, 16:55

Tak mam Win10...cóż jak nic się nie wykombinuje to pozostaje smartfon
Wyjaśnijcie mi jeszcze to...czy to przez to że udostępniłem neta lapkowi?
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 23474
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Co zamiast RBM DIL?

Postautor: wojteks » 2020-08-11, 18:32

Obrazki 8k są mile widziane na forum :(
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

Killer85
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2020-08-11, 14:53

Re: Co zamiast RBM DIL?

Postautor: Killer85 » 2020-08-11, 18:45

1080x2340 to nie 8k ale spoko poprawiłbym ale nie ma już takiej opcji...
Proszę moderatora o wyrozumiałość i skasowanie linków...obiecuję poprawę
Bild "screenshot_20200811_100jb2.jpg" anzeigen.
Bild "screenshot_20200811_116kbz.jpg" anzeigen.
Bild "screenshot_20200811_10ckus.jpg" anzeigen.

Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1384
Rejestracja: 2015-09-12, 14:33

Re: Co zamiast RBM DIL?

Postautor: Hermogenes » 2020-08-11, 19:01

Od którejś aktualizacji W10 tak ma że trzeba za każdym razem po zmianie źródła resetować ustawienia karty sieciowej. Pewnie jest to związane ze zmianą sterownika. Ale niech się wypowie może ktoś związany głębiej z IT. Pozdrawiam Hermogenes

Killer85
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2020-08-11, 14:53

Re: Co zamiast RBM DIL?

Postautor: Killer85 » 2020-08-16, 07:32

Dałem sobie spokój z tym modemem...sam net działa bez problemu a kasę mi pobrało bo widocznie nie włączył mi się pakiet...
Dzięki za odzew,pozdrawiam :)

Maximus Magnus
Stały użytkownik forum
Posty: 108
Rejestracja: 2010-01-21, 07:04
Lokalizacja: Walhala

Re: Co zamiast RBM DIL?

Postautor: Maximus Magnus » 2020-08-18, 07:38

Witam. Aktywowałem wczoraj nowy starter OdN i od razu włączył się pakiet 100 GB na lato, natomiast w ogóle nie mam w Dla Ciebie - pakiety - internet - pakietu 100 GB na start.
Jak go włączyć w Play24 (oczywiście w telefonie)? Nie ma go w ogóle na liście pakietów internetowych do włączenia. Coś się zmieniło? Korzystałem już na innym numerze z tych promocji. Wszystko było OK. Będę wdzięczny za podpowiedź. Pozdrawiam.


Wróć do „Co wybrać - usługi operatorów GSM/UMTS/HSPA/LTE”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości