Internet na wsi

Dyskusje o ofertach operatorów (GSM/UMTS/HSPA/LTE) krajowych i zagranicznych (m.in.: Cyfrowy Polsat, Aero2), umowach, limitach, reklamacjach itp.
Polecamy na początek: Aero2 - darmowy dostęp do internetu -> www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=30177

Moderator: Moderatorzy

playuserr
Użytkownik forum
Posty: 21
Rejestracja: 2021-01-18, 18:42

Internet na wsi

Postautor: playuserr » 2021-01-18, 18:49

Szukam najodpowiedniejszego operatora na wsi, interesuje mnie oferta playa z 500 gb transferu
lokalizacja Miszory woj Mazowieckie, jakieś rady, którym internetem najlepiej się zainteresować?

playuserr
Użytkownik forum
Posty: 21
Rejestracja: 2021-01-18, 18:42

Re: Internat na wsi

Postautor: playuserr » 2021-01-18, 18:50

A jeśli już ten play to jaki zestaw router+antena najlepszy do mojej lokalizacji?

playuserr
Użytkownik forum
Posty: 21
Rejestracja: 2021-01-18, 18:42

Re: Internat na wsi

Postautor: playuserr » 2021-01-19, 10:23

widzę, że często polecany zestaw to B818 i antena Cybertech 1800/2600, jednakże czy sprawdzi się również u mnie, pomoże ktoś?

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 23457
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Internat na wsi

Postautor: wojteks » 2021-01-19, 10:56

Masz smartfon z LTE?

Kup starter Play internetowy, w smartfonie uruchom aplikację netmonster, pokaż obrazek i speedtest w domu i na zewnątrz (balkon czy tam dach).
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 15485
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Internat na wsi

Postautor: matek451 » 2021-01-19, 11:00

Test na zewnątrz na karcie Play i telefonie z https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl i screen z niej. Lokalizacja nie jest łatwa.

playuserr
Użytkownik forum
Posty: 21
Rejestracja: 2021-01-18, 18:42

Re: Internat na wsi

Postautor: playuserr » 2021-01-19, 12:59

a mogę to jakos sprawdzic w komputerze/wifi? sąsiad ma netboxa z WF830 i u niego mógłbym teoretycznie te dane pozyskać

playuserr
Użytkownik forum
Posty: 21
Rejestracja: 2021-01-18, 18:42

Re: Internat na wsi

Postautor: playuserr » 2021-01-19, 13:48

sąsiad zrobił przed chwilą speedtesta i wysłał mi wynik: https://www.speedtest.net/result/10775923591

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 15485
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Internat na wsi

Postautor: matek451 » 2021-01-19, 14:27

Prędkość o 13 nie ma za duzego znaczenia, z którego BTS-a Play korzysta sąsiad, agregacja jakich 2 pasm z niego i jakie ma na nich parametry sygnału, to pokazuje zakladka Ustawienia LTE na WF830.

playuserr
Użytkownik forum
Posty: 21
Rejestracja: 2021-01-18, 18:42

Re: Internat na wsi

Postautor: playuserr » 2021-01-20, 00:17

proszę
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Akwinata
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 154
Rejestracja: 2015-05-08, 22:29
Lokalizacja: łódzkie

Re: Internat na wsi

Postautor: Akwinata » 2021-01-21, 12:08

Tak na wszelki wypadek, ze względu na masowe nauczanie zdalne jednak proponowałbym również rzucić okiem na prędkości od 8 do 14, jeśli wtedy korzystasz z łącza. Szczególnie, jeśli w miejscowości, w której jest BTS jest sporo mieszkańców, nieopodal szkoła i brak neta po kablu.

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 15485
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Internat na wsi

Postautor: matek451 » 2021-01-21, 13:17

Dość słaby sygnał z BTS-a Mokas na LTE1800 , brak pasma w agregacji, w tej lokalizacji WF830 jest za słaby.

playuserr
Użytkownik forum
Posty: 21
Rejestracja: 2021-01-18, 18:42

Re: Internat na wsi

Postautor: playuserr » 2021-01-21, 14:28

co powinienem więc zrobić?

playuserr
Użytkownik forum
Posty: 21
Rejestracja: 2021-01-18, 18:42

Re: Internat na wsi

Postautor: playuserr » 2021-01-22, 23:41

Jaki sprzęt najlepiej wybrać z ich oferty?

playuserr
Użytkownik forum
Posty: 21
Rejestracja: 2021-01-18, 18:42

Re: Internat na wsi

Postautor: playuserr » 2021-01-24, 19:43

ZTE NETBOX MF-258K kat. 15 da radę?

Czy może próbować kombinować coś przykładowo z B818 + jakaś antena?

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 15485
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Internat na wsi

Postautor: matek451 » 2021-01-24, 19:51

Gdyby ten znajomy miał mozliwość wymuszenia konkretnego pasma LTE z konta smartadmin i sprawdził LTE2600, i LTE2100 po kolei to wiele by to wyjaśniło bo jak na razie to masz screena z LTE1800 z Mokasa na dodatek bez speedtestu, parametry sygnału wskazuja ze powinien być zasięg na tych pasmach LTE ale potrzebne szczegółowe dane i speedtesty.

playuserr
Użytkownik forum
Posty: 21
Rejestracja: 2021-01-18, 18:42

Re: Internat na wsi

Postautor: playuserr » 2021-01-24, 20:00

Jak uzyskać te konto smartadmin? Domyslam się, że to coś w routerze, ale on loguje się jako po prostu admin. Chyba, że o to chodzi, lecz jak tam wcześniej u niego zerkałem nie widziałem opcji wymuszania danych pasm.
Ja się na tym nie znam a co dopiero on...

//edit: wyczytałem, że trzeba napisać do ZTE o utworzenie tego konta, tak też poleciłem sąsiadowi.
Jak dostanie te konto przejdę się do niego i porobię te testy na danych pasmach, mam nadzieję, że sobie poradzę :D

playuserr
Użytkownik forum
Posty: 21
Rejestracja: 2021-01-18, 18:42

Re: Internat na wsi

Postautor: playuserr » 2021-01-26, 16:50

Dodaję kolejno wykonane testy, widniały tam takie rzeczy jak pasmo 1,3,7,8,20 - na 8 nic nie łapało.
Testy robione ok. 16:30
Zauważyłem też, że sąsiad ma antenę zwróconą w niekoniecznie odpowiednią stronę, skierowaną chyba docelowo na Młodzieszyn, więc w stronę Mokasu jest prawie że bokiem. To zapewne powoduje też nieco gorsze wyniki niż powinno, skoro tak jak mówiono mi tu wcześniej łączy się z Mokasem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Pawrzes
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 269
Rejestracja: 2016-03-30, 17:43
Lokalizacja: Warszawa

Re: Internat na wsi

Postautor: Pawrzes » 2021-01-26, 21:09

Jak zostanie wydana decyzja pozytywna to za kilka miesięcy będzie znacznie lepszy sygnał na terenie gminy Brochów: http://wyszukiwarka.gunb.gov.pl/wniosek ... 27d5a932e/
Pozdrawiam

playuserr
Użytkownik forum
Posty: 21
Rejestracja: 2021-01-18, 18:42

Re: Internat na wsi

Postautor: playuserr » 2021-01-26, 21:41

Kolejny powód aby postawić na play, tylko jaki sprzęt wybrać z uwagi chociażby na te aktualne dane.
@matek451 słucham eksperta :D

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 15485
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Internat na wsi

Postautor: matek451 » 2021-01-26, 21:51

Ten sąsiad to niech ustawi antenę na Mokas bo pewnie mu na Młodzieszyn ustawil monter-i... a , stacja z agregacja 4 pasm LTE więc B818 i antena Dual LTE1800-2600 lub mf258K

playuserr
Użytkownik forum
Posty: 21
Rejestracja: 2021-01-18, 18:42

Re: Internat na wsi

Postautor: playuserr » 2021-01-26, 22:22

opcja z mf258k odpowiada bardziej bo wszystko ze tak powiem jest na gotowe, na stronie playa w ofercie 500 gb, ktora mnie interesuje.
Powstaje w takim wypadku jeszcze jeden maly problem, kabel LAN 10m bedzie raczej za krotki gdyz chce antene umiejscowic obok nieuzywanego komina (najwyzsze mozliwe miejsce), mam wrazenie, ze pierwszy lepszy kabelek z allegro nie bedzie najlepszym wyborem, polecisz cos ok. 20 metrow, ewentualnie 15, sproboje to zmierzyc, zeby wziac krotsza opcje.

playuserr
Użytkownik forum
Posty: 21
Rejestracja: 2021-01-18, 18:42

Re: Internat na wsi

Postautor: playuserr » 2021-01-27, 12:34

Jednak dogadałem się z konsultantem i wziąłem ofertę z B818 na własność, w takim wypadku powstaje jeszcze inny problem, jakie złącze/konektor wybrać przy tej polecanej wyżej antenie? i czy kabel 20m będzie bardzo stratny w porównaniu z 15m?

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 9454
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Internat na wsi

Postautor: key » 2021-01-27, 12:41

Przy 20 m kabla antenowego, uzywanie anteny praktycznie nie ma sensu - popularny H155 ma przy tej dlugosci okolo 10 dB @2.6 GHz tlumienia. Psujesz zysk anteny, a co gorsze bardzo psujesz SINR.

Zastanow sie, czy ten B818 nie moze byc gdzies bardzo blisko anteny - tylko wtedy cala kombinacja ma sens.

playuserr
Użytkownik forum
Posty: 21
Rejestracja: 2021-01-18, 18:42

Re: Internat na wsi

Postautor: playuserr » 2021-01-27, 13:24

Hmm, gdyby wywiercić dziurę w jednej ścianie to nawet dałoby rade zmieścić się w tych 10m, pomyślę o tym.
Natomiast w takim wypadku długi kabel router- komputer już nie spodowuje problemów, tak?

playuserr
Użytkownik forum
Posty: 21
Rejestracja: 2021-01-18, 18:42

Re: Internat na wsi

Postautor: playuserr » 2021-01-27, 13:52

Mógłbym wziąć 5 metrów, ale wtedy router musiałby stać na strychu, co jest chyba niekoniecznie odpowiednim rozwiązaniem, więc zdecyduję się na 10 metrów.

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 9454
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Internat na wsi

Postautor: key » 2021-01-27, 14:01

playuserr pisze:Hmm, gdyby wywiercić dziurę w jednej ścianie to nawet dałoby rade zmieścić się w tych 10m, pomyślę o tym.
Natomiast w takim wypadku długi kabel router- komputer już nie spodowuje problemów, tak?

Zalezy o jakim kablu mowimy: USB jest krytyczne i tez ma ograniczony zasieg, ethernet moze miec do 100m dlugosci.

Zmiana dlugosci kabla antenowego z 10m na 5m oznacza ze straty beda zmniejszone o polowe.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 23457
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Internat na wsi

Postautor: wojteks » 2021-01-27, 14:14

Jeżeli jest sucho to router jak najbardziej może stać na strychu.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

playuserr
Użytkownik forum
Posty: 21
Rejestracja: 2021-01-18, 18:42

Re: Internat na wsi

Postautor: playuserr » 2021-01-27, 16:10

Z tą suchością może być różnie, niby zadaszone ale niekoniecznie szczelnie i wilgoć może się pojawiać no i w obecnym czasie spory mróz, a nie wiem czy to dobrze, żeby router w takim zimnie stał

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 23457
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Internat na wsi

Postautor: wojteks » 2021-01-27, 16:33

Kapie woda czy tylko tak gdybasz? Mróz :D do -20-25 żadnych problemów nie widzę, sprzęt pobiera prąd więc się ogrzewa. Router zawsze będzie cieplejszy niż otoczenie więc nic się na nim nie skropli.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

playuserr
Użytkownik forum
Posty: 21
Rejestracja: 2021-01-18, 18:42

Re: Internat na wsi

Postautor: playuserr » 2021-01-27, 16:37

No woda żadna bezpośrednio tam nie leci, ale wilgoć można ocenić na taką samą jak na dworze, więc nie będzie to problem w deszczowe dni?


Wróć do „Co wybrać - usługi operatorów GSM/UMTS/HSPA/LTE”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: marchewa123 i 9 gości