Agregacja 2100+2600

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

varico
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 368
Rejestracja: 2014-08-02, 10:17
Lokalizacja: Polska

Agregacja 2100+2600

Postautor: varico » 2018-10-22, 06:38

Które routery potrafią agregować 2100+2600?

FF2004
Stały użytkownik forum
Posty: 98
Rejestracja: 2017-05-05, 15:57

Re: Agregacja 2100+2600

Postautor: FF2004 » 2018-10-22, 07:54

MF286 z Orange potrafi coś takiego

varico
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 368
Rejestracja: 2014-08-02, 10:17
Lokalizacja: Polska

Re: Agregacja 2100+2600

Postautor: varico » 2018-10-22, 08:16

FF2004 pisze:MF286 z Orange potrafi coś takiego

Zapomniałem wspomnieć, że zależy mi na ręcznym ustawianiu pasm oraz na tym, aby można było podejrzeć parametry połączenia i numer nadajnika. Jest taka możliwość?

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 11236
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Agregacja 2100+2600

Postautor: matek451 » 2018-10-22, 08:26

Ogólnie wszystkie routery ZTE z agregacją 2 pasm LTE maja taką możliwość, pasma do agregacji wybiera się w WebUI, w tym też LTE2100. w WebUi jest tez informacja które pasma sa agregowane oraz jest pokazywany RSRP sygnału oraz CID BTS-a. Akurat ten z Orange to jest porażka bo wymagana jest aktualizacja do najnowszego RW u operatora. Sprzęt ZTE od Play, T-Mobile i Plusa jest aktualizowany przez internet-OTA.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

varico
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 368
Rejestracja: 2014-08-02, 10:17
Lokalizacja: Polska

Re: Agregacja 2100+2600

Postautor: varico » 2018-10-22, 08:52

Webui to jedyna opcja do zmiany pasma? Czy na sprzety od zte istnieje jakas aplikacja typu hmanager dla huawei?

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 11236
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Agregacja 2100+2600

Postautor: matek451 » 2018-10-22, 09:11

Tak, tylko w WebUI. Jest ono bardzo przejrzyste. ZTE pod tym względem zostawił Huawei daleko w tyle, aktualizuje FW na bieżąco i odpowiedział na uwagi i sugestie zgłaszane przez użytkowników ich sprzętu. Wszystkie aplikacje typu HManager, Toolbox czy LTEWatchH to nie jest zasługa Huawei tylko społeczności i pasjonatów zajmujących się ich sprzętem.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

varico
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 368
Rejestracja: 2014-08-02, 10:17
Lokalizacja: Polska

Re: Agregacja 2100+2600

Postautor: varico » 2018-10-22, 10:11

Nawet po ssh nie da rady wymuszac pasm?
Mam teraz e5186, czy mf286 ma jakies wady wzgledem e5186?

fatum1
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 243
Rejestracja: 2017-11-08, 06:41

Re: Agregacja 2100+2600

Postautor: fatum1 » 2018-10-22, 12:51

Ssh to masz raczej wycięte w każdym oryginalnym firmware. Obecnie dużego wyboru nie masz w rozsądnych cenach.
MF286 ma słabe osiągi ( wifi i lte ), wersja z Orange ma baterię, z tmobile chyba nie, natomiast w webui gdy nie preferujesz auto to z Orange nie pokazuje 2100 ( upgrade jeszcze się nie pokazał ), MF980 jest bardzo fajny ale miewał długi czas dostępu, nie ma symultanicznej pracy 2.4/5 GHz, po prostu jest to mifi a nie typowy router stacjonarny.
W Huawei w zależności od softu masz wybór pasm albo nie, dużego wyboru też nie ma.

varico
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 368
Rejestracja: 2014-08-02, 10:17
Lokalizacja: Polska

Re: Agregacja 2100+2600

Postautor: varico » 2018-10-22, 14:54

Jezeli ma slabe osiagi lte (wifi i tak mam wylaczone w glownym routerze) to raczej odpada. Jakie jeszcze istnieja routery, ktore potrafia agregowac 2100+2600?

fatum1
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 243
Rejestracja: 2017-11-08, 06:41

Re: Agregacja 2100+2600

Postautor: fatum1 » 2018-10-22, 14:58

Jeżeli potrzebujesz go tylko jako dostęp do netu to MF980 bym kupił, tylko musisz sprawdzić czy ten drugi go zobaczy.

Gamebyt
Użytkownik forum
Posty: 35
Rejestracja: 2017-01-21, 22:34
Lokalizacja: Wola Filipowska

Re: Agregacja 2100+2600

Postautor: Gamebyt » 2018-10-22, 15:02

fatum1 pisze:... MF286 ma słabe osiągi ( wifi i lte ), wersja z Orange ma baterię, z tmobile chyba nie, natomiast w webui gdy nie preferujesz auto to z Orange nie pokazuje 2100 ( upgrade jeszcze się nie pokazał )...


Co masz na myśli słabe osiągi wifi?
Ja mam inne zdanie na ten temat :]

W T-Mobile z tego co wiem dają baterie jako akcesorium dodatkowo płatne :/

Aktualizacji oficjalnie jeszcze nie ma, ale wysyłając do ZTE Polska wygrają z opcją 2100
ZTE MF286 Orange Domowy 250GB | TL-WR841N v11 (most) |
| TD-W8970 |

fatum1
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 243
Rejestracja: 2017-11-08, 06:41

Re: Agregacja 2100+2600

Postautor: fatum1 » 2018-10-22, 15:04

Miałem go, wersja z Orange. Naprawdę cieszyłem się gdy znalazł kolejnego nabywcę.

varico
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 368
Rejestracja: 2014-08-02, 10:17
Lokalizacja: Polska

Re: Agregacja 2100+2600

Postautor: varico » 2018-10-22, 15:09

Gamebyt pisze:
fatum1 pisze:... MF286 ma słabe osiągi ( wifi i lte ), wersja z Orange ma baterię, z tmobile chyba nie, natomiast w webui gdy nie preferujesz auto to z Orange nie pokazuje 2100 ( upgrade jeszcze się nie pokazał )...


Co masz na myśli słabe osiągi wifi?
Ja mam inne zdanie na ten temat :]

W T-Mobile z tego co wiem dają baterie jako akcesorium dodatkowo płatne :/

Aktualizacji oficjalnie jeszcze nie ma, ale wysyłając do ZTE Polska wygrają z opcją 2100

Pokazesz (screen) jak wyglada podstrona gdzie mozna wybrac pasmo?

Gamebyt
Użytkownik forum
Posty: 35
Rejestracja: 2017-01-21, 22:34
Lokalizacja: Wola Filipowska

Re: Agregacja 2100+2600

Postautor: Gamebyt » 2018-10-22, 15:18

Niestety nie chce mi się bawić wysyłanie sprzętu, więc ja czekam na aktualizację OTA i nie mam wyboru 2100
ZTE MF286 Orange Domowy 250GB | TL-WR841N v11 (most) |
| TD-W8970 |

fatum1
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 243
Rejestracja: 2017-11-08, 06:41

Re: Agregacja 2100+2600

Postautor: fatum1 » 2018-10-22, 15:25

Są programy do wyboru i tam jest 2100 MHz, nie pamiętam nazwy, znalazłem na lteforum.at i z palca się to robiło tylko trzeba było być zalogowanym. Jeżeli wybierzesz auto i to pasmo masz silne to powinien je wykorzystać, kwestia wyboru to tylko webUI i pewnie taka sama komenda.


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości