Sens zamiany B715 na Netgara M1

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

sebapl
Użytkownik forum
Posty: 36
Rejestracja: 2018-03-20, 06:08

Sens zamiany B715 na Netgara M1

Postautor: sebapl » 2018-11-05, 21:30

Wkitam
jestem uzytkowniekiem internetu od Play na routerze B715. Ostatnio zauważyłem że cos poprawili na maszcie z którego »»korzystam««, net przyśpieszył do 120/15 z 40/10. »»korzystam««, z bts-a w miejscowości Klikawa, na którym play ma wszystki częstotliwości.
Teraz moje pytanie czy cos może dac zamiana na Netgara M1, który podobno agreguje 4 częstotliwości? druga sprawa jak sprawdzic czy na konkretnym maszcie jest qam256?
Proszę o rady

Dodam iż do B715 dołaczone sa 2xATK-504, oczywiście do M1 te same antenki.

Awatar użytkownika
onken
Guru bezprzewodowy
Posty: 3754
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Sens zamiany B715 na Netgara M1

Postautor: onken » 2018-11-06, 20:08

Żaden polski operator z tego co wiem nie potrafi agregować 4 pasm naraz.

sebapl
Użytkownik forum
Posty: 36
Rejestracja: 2018-03-20, 06:08

Re: Sens zamiany B715 na Netgara M1

Postautor: sebapl » 2018-11-06, 21:01

tzn co jak sa 4 pasma na btsie to nie zagreguje ich

piotrzet
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 591
Rejestracja: 2017-10-21, 13:46

Re: Sens zamiany B715 na Netgara M1

Postautor: piotrzet » 2018-11-07, 10:17

onken pisze:Żaden polski operator z tego co wiem nie potrafi agregować 4 pasm naraz.

Jak to nie? T-Mobile i Orange na pewno mają 4CA, 256QAM i MIMO 4x4 nie wiem jak jest z Plusem. Play na pewno nie. Play nie ma ani 4CA ani 256QAM.
[img]http://www.speedtest.net/android/3482178945.png[/img]

Awatar użytkownika
onken
Guru bezprzewodowy
Posty: 3754
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Sens zamiany B715 na Netgara M1

Postautor: onken » 2018-11-07, 10:33

Może mają co niektórzy ale takich lokalizacji jest stosunkowo niewiele.

fatum1
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 243
Rejestracja: 2017-11-08, 06:41

Re: Sens zamiany B715 na Netgara M1

Postautor: fatum1 » 2018-11-07, 10:37

Kupując masz 2 tygodnie na zwrot, jeżeli w twojej lokalizacji nie zobaczysz poprawy to zwrócisz i po temacie.

piotrzet
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 591
Rejestracja: 2017-10-21, 13:46

Re: Sens zamiany B715 na Netgara M1

Postautor: piotrzet » 2018-11-07, 14:58

onken pisze:Może mają co niektórzy ale takich lokalizacji jest stosunkowo niewiele.


T-Mobile razem z Orange w Warszawie, Gdańsku, Katowicach itd i to nie jest kilka a raczej kilkaset.
[img]http://www.speedtest.net/android/3482178945.png[/img]

Awatar użytkownika
onken
Guru bezprzewodowy
Posty: 3754
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Sens zamiany B715 na Netgara M1

Postautor: onken » 2018-11-07, 15:47

Cieszę się więc Twoim optymizmem ;)

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 11244
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Sens zamiany B715 na Netgara M1

Postautor: matek451 » 2018-11-07, 15:55

Przyłączam się do tej radości ale tutaj mamy użytkownika Play spod Puław i u niego na BTS-ie networks Klikawa dotychczas only LTE800 Orange i T-Mobile dołożyli własne LTE2600 więc póki co ma u nich 2CC CA no i nie wiadomo czy MIMO4x4 z QAM256. Raczej wątpię aby byli tacy hojni.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

sebapl
Użytkownik forum
Posty: 36
Rejestracja: 2018-03-20, 06:08

Re: Sens zamiany B715 na Netgara M1

Postautor: sebapl » 2018-11-07, 17:26

ale Play na tym btsie ma komplecik częstotliwości

piotrzet
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 591
Rejestracja: 2017-10-21, 13:46

Re: Sens zamiany B715 na Netgara M1

Postautor: piotrzet » 2018-11-07, 18:06

W Play max co z agregujesz to 3 pasma bez modulacji 256QAM więc kupowanie sprzętu takiego jak Netgear Nighthawk M1 na ten moment mija się z celem przynajmniej w Play
[img]http://www.speedtest.net/android/3482178945.png[/img]

sebapl
Użytkownik forum
Posty: 36
Rejestracja: 2018-03-20, 06:08

Re: Sens zamiany B715 na Netgara M1

Postautor: sebapl » 2018-11-08, 09:13

Tak tez myślalem lecz chciałem się upewnić.
Niestety w mojej lokalizacji nic lepszego nie ma ...
A czy istnieje jakiś zewnętrzy router coś ala netbox 2 który agregował by 3 częstotliwości?

piotrzet
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 591
Rejestracja: 2017-10-21, 13:46

Re: Sens zamiany B715 na Netgara M1

Postautor: piotrzet » 2018-11-08, 10:43

U nas w kraju niestety nie kupisz nic takiego i nawet chyba nie ma.
[img]http://www.speedtest.net/android/3482178945.png[/img]


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: nefczibaku i 17 gości