Netgear Nighthawk M1

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 4305
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: onken » 2019-03-13, 12:02

Pewnie nie ma bridge, toż to Play ;)

No i pytanie..... co z baterią ?
Wypożyczę kartę Play z internetem bez limitu
( 200 GB) potem lejek 1 Mb/s - 44,99 zł miesięcznie
Kontakt na PW :ok:

Awatar użytkownika
radius
** Moderator **
Posty: 3315
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: radius » 2019-03-15, 11:29

Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych na podstawie eNB i CellID: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043

piotrzet
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 743
Rejestracja: 2017-10-21, 13:46

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: piotrzet » 2019-03-15, 12:10

Szczegóły są od dawna znane. Jeśli Play zmieniał soft wcale nie znaczy to, ze obsługuje wszystko co modem ma dostępne. Jak np agregację niektórych pasm.
[img]https://www.speedtest.net/result/a/5045243655.png[/img]

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 4305
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: onken » 2019-03-15, 15:45

Dobrze że T-Mobile nie zmienia... ;)

Upss, pomyłka, ;) przecież T-Mobile to routery do duszy daje,
same najtansze i do tego kastraty na maxa.
Wypożyczę kartę Play z internetem bez limitu
( 200 GB) potem lejek 1 Mb/s - 44,99 zł miesięcznie
Kontakt na PW :ok:

piotrzet
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 743
Rejestracja: 2017-10-21, 13:46

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: piotrzet » 2019-03-17, 18:27

onken
M1 wprowadził Play, a nie T-Mobile i tutaj jest o tym jak na razie dyskusja.
Takiej ściemy jak Play to nikt nie robi. Reklama S10 niby 5G Ready na głównej, a pod spodem małym druczkiem nie obsługuje 5G. To jest dopiero śmiech na sali. UOKiK jak najszybciej powinien im za to przywalić karę, że wprowadzają klientów w błąd.
[img]https://www.speedtest.net/result/a/5045243655.png[/img]

the_czapa
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2019-03-17, 18:18

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: the_czapa » 2019-03-17, 18:30

Posiadam ten router od kilku dni. Chciałbym skorzystać z wyprowadzenia anteny na zewnątrz. Jaką antenę zewnętrzną polecacie, żeby jak najlepiej wykorzystać możliwości tego routera?
Czy któraś z tych anten będzie OK?
- https://all-ant.pl/antena-do-LTE-4g-3g-l4g-mimo-2x15dbi-konfigurator-mapa-zasiegu
- https://all-ant.pl/antena-dualna-do-modemu-LTE-4G-2x15dbi-mimo-konfigurator

PS: Obecnie widzę ten maszt w odległości ~500m: http://beta.btsearch.pl/bts/details/50048/

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 4305
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: onken » 2019-03-17, 19:03

500 m do masztu a Ty chcesz dawać zewnętrzna antenę ??

W czym to ma pomóc ;) ?
Wypożyczę kartę Play z internetem bez limitu
( 200 GB) potem lejek 1 Mb/s - 44,99 zł miesięcznie
Kontakt na PW :ok:

the_czapa
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2019-03-17, 18:18

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: the_czapa » 2019-03-17, 22:19

Router mam w miejscu razem z inną elektroniką (router, switch, centrala alarmowa, rozdzielnia elektryczna... itd) i nie chcę łapać z niej zakłóceń. Ponad tym pokojem mam komin, na który mogę wyprowadzić antenę. Czy mogę rozumieć to tak, że 500m do masztu to wystarczająco i to nic nie da w poprawie stabilności / jakości / prędkości? (PS: Na razie wymusiłem LTE, bo potrafił się przełączać na HSPA).

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 4305
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: onken » 2019-03-17, 22:27

Podaj poziom sygnału to wtedy będzie coś więcej wiadomo
Wypożyczę kartę Play z internetem bez limitu
( 200 GB) potem lejek 1 Mb/s - 44,99 zł miesięcznie
Kontakt na PW :ok:

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 12462
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: matek451 » 2019-03-17, 23:21

Oczywiście kolega chce po prostu zamontować na dachu coś na czym będą siadać ptaki bo trudno te monstra od all-ant uznać za anteny. No i przy okazji robi wszystko aby nie wykorzystać w pełni możliwości M1 czyli MIMO4x4 na antenach wewnętrznych i korzystać z MIMO2x2 na tych wynalazkach. Na dodatek pod nosem ma BTS z 5G Ready więc z MIMO4x4, 256QAM i 3CC CA a moze nawet już z 4 CC CA.Umieść M1 gdzieś wyżej pod dachem i od niego kabel Ethernet do switcha. Pokaż speedtest na M1 wykonany w poblizu BTS-a, zobaczymy co potrafi sprzęt i BTS.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

the_czapa
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2019-03-17, 18:18

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: the_czapa » 2019-03-18, 12:07

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Dlaczego myślałem o antenie? Uzyskiwałem średnio DL20/UL20 Mbps (speedtest) - to dużo mniej, niż uzyskuję na telefonie (50-70Mbps). Niestety nie mam parametrów zrzuconych z wczoraj - ale z informacji z Netgear mobile pamiętam, że łączył mnie z: LTE B3 (1800): CID: 4185110.

Dziś rano porobiłem trochę testów i pozapisywałem wyniki. Wyniki prędkości generalnie są dużo lepsze niż wieczorem - więc zakładam, że należy uwzględnić efekt rannego odciążenia anten. Pozmieniałem pozycje routera, żeby nie narażać się na zakłócenia: wystawiałem modem poza okno, poszedłem do innych pokoi.

W standardowym miejscu (koło szafy z elektroniką) uzyskiwałem dziś takie wyniki w speedtest [Mbps] (wczoraj wieczorem w tym samym miejscu ~20/20):
- DL 36,8, UL 25,3
- DL 37,8, UL 23,7
Tym razem router połączył zgłaszał LTE B7 (2600):
- RSRP: -91 dBm
- RSRQ: -11 dBm
- RS-SINR: 0dBm
- Pasmo: LTE B7 (2600)
- CID: 4185113 (nie widzę tego w wykazie btsearch.pl - tam w ogóle na tym maszcie nie pokazuje 2600)
- Jakość: 62dBm

Przeniosłem router do okna w tym samym pokoju
- DL 38,2, UL 31,5
- DL 53,2, UL 22,1

Przeniosłem do pokoju obok (bez żadnej elektroniki w około) i tu już wyniki dużo lepsze (pytanie, czy mogą by lepsze :hyhy: ) - w zasadzie takich oczekiwałem:
- DL 104, UL 64,0
- DL 109, UL 46,6
- DL 146, UL 58,8 :szok:
W tym czasie parametry sieci Netgear zgłaszał:
- RSRP: -97 dBm
- RSRQ: -12 dBm
- RS-SINR: 0dBm
- Pasmo: LTE B7 (2600)
- CID: 4185113 (nie widzę tego w wykazie btsearch.pl - tam w ogóle na tym maszcie nie pokazuje, że jest 2600)
- Jakość: 67dBm

Co ciekawe, wystawienie routera poza okno (niestety na metalowy stopień na dachu) daje nieco lepsze wyniki jakości sygnału:
- RSRP: -73 dBm
- RSRQ: -10 dBm
- RS-SINR: 0dBm
- Pasmo: LTE B7 (2600)
- CID: 4185113 (nie widzę tego w wykazie btsearch.pl - tam wq ogóle na tym maszcie nie pokazuje, że jest 2600)
- Jakość: 73dBm
Jednak prędkości są gorsze:
- DL 80,6, UL 60,3

Jeszcze później zrobię inne testy: sprawdzę na strychu, wyjdę poza dom (żeby wyeliminować zakłócenia) i spróbuję podjechać bliżej masztu (jeśli to w ogóle ma znaczenie przy takich małych odległościach)...

PS: Widok na maszt (anteny) mam z każdego badanego dziś miejsca - co prawda po drodze stoi kilka domów, ale ich dachy są poniżej i widać szczyt masztu.

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 12462
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: matek451 » 2019-03-18, 18:35

Na BTS-ie działa juz LTE2600, wszak jest 5G ready ale wyniki i tak nie powalają, Widać ze działa agregacja, QAM64 na UL więc i pewnie QAM256 na DL ale speedtest nie powala, no i to raczej nie MIMO4x4. Ja w agregacji 3 CC CA LTE260+1800+800 w MIMO2x2 osiagam 180-230Mb/s z podobnego BTS-a
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

the_czapa
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2019-03-17, 18:18

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: the_czapa » 2019-03-18, 22:10

Testy wieczorem wyglądają gorzej. W tym miejscu w domu, gdzie uzyskiwałem rano ponad 100 Mbps DL, teraz max ~50 Mbps.

Tym razem podpiąłem się telnet'em i udało się pobrać kilka ciekawych informacji:

Kod: Zaznacz cały

AT!GSTATUS?
!GSTATUS:
Current Time:  460      Mode:        ONLINE
System mode:   LTE           PS state:    Attached
EMM state:     Registered        Normal Service
RRC state:     RRC Connected
IMS reg state: No Srv

PCC:
LTE band:         B3
LTE bw:           15 MHz
LTE Rx chan:      1474
RSSI (dBm):       -48.8
RSRP (dBm):       -78.7
RSRQ (dB):        -10.6
RSSNR (dB):       10
Tx Power (dBm):   -25.0
LTE Cell ID:      4185110
Physical Cell ID: 301
TAC:              45

SCC1:
LTE band:         B1
LTE bw:           10 MHz
LTE Rx chan:      499
RSSI (dBm):       -56.7
RSRP (dBm):       -86.4
RSRQ (dB):        -12.6
Physical Cell ID: 301

SCC2:
LTE band:         B20
LTE bw:           5 MHz
LTE Rx chan:      6275
RSSI (dBm):       -51.8
RSRP (dBm):       -75.7
RSRQ (dB):        -9.9
Physical Cell ID: 302

Ten zrzut wykonałem z najlepszego miejsca w domu - gdzie rano uzyskiwałem nawet 150 Mbps DL. Tym razem 49DL/29UL: https://www.speedtest.net/result/8122686564

Wracając do pierwotnej kwestii: Zakładam, że chcąc wciągnąć jak najwięcej z tego routera to pozostaje mi tylko zmiana lokalizacji w domu (lub ew. poza domem - z połączeniem po ethernecie). Próba wystawienia anteny zewnętrznej pomoże polepszyć jakość połączenia, ale tracę MIMO4x4 na rzecz MIMO2x2 - dobrze to rozumiem?

BikeBarian
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 195
Rejestracja: 2019-01-29, 08:54

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: BikeBarian » 2019-03-18, 22:22

Nie kombinuj i kup antenę bo teraz nawet nie agreguje ci B7 a ten daje najlepsze wyniki. Bieganie z ruterem po domu zostaw hobbystom :). Musiałbyś go dać do hermetycznej puszki na zewnątrz zęby skorzystać na MIMO 4x4. Nawet jak będziesz miał MIMO 2x2 to i tek pewnie uzyskasz lepsze wyniki niż z routerem w domu. Takie jest moje zdanie.
Antena Cybertech 1800 -2600

the_czapa
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2019-03-17, 18:18

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: the_czapa » 2019-03-18, 22:37

BikeBarian: dzięki za poradę. Staram się słuchać ... na początku koledzy ucięli temat anteny, stąd próbowałem ustalić najlepsze rozwiązanie bez anteny... W takim razie będę zamawiał antenę i zobaczymy co z tego wyjdzie. Jeszcze będę robił test "spod masztu" ... ale to może jutro - dziś się rozchorowałem i nie wychodziłem z domu.


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości