ZTE MF286

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

Tinkas
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 175
Rejestracja: 2016-12-03, 11:54

Re: ZTE MF286

Postautor: Tinkas » 2019-05-28, 15:32

U mnie czasami tak odwala, ale pomaga jeden lub dwa restarty poprzez fizyczny przełącznik. Restarty przez GUI nie pomagają. Po resecie do default też czasami nie łapie za pierwszym razem. Próbowałeś parę razy wyłączyć i włączyć przełącznikiem?

PNKO
Początkujący użytkownik forum
Posty: 16
Rejestracja: 2018-04-11, 08:59
Lokalizacja: Otwock

Re: ZTE MF286

Postautor: PNKO » 2019-05-28, 15:34

Jeszcze można spróbować przytrzymać reset dłużej - przez około 30 sekund. Do zapalenia diody power.

radoskur
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2017-02-10, 14:29

Re: ZTE MF286

Postautor: radoskur » 2019-05-30, 07:38

PNKO pisze:Jaki APN masz wpisany w profilu operatora?

Tam czasami automatycznie jest wybierany internetvpn zamiast internet.


Jest wpisany poprawny APN - Hard reset jak wcześniej pisałem - nie pomaga.

Tinkas pisze:U mnie czasami tak odwala, ale pomaga jeden lub dwa restarty poprzez fizyczny przełącznik. Restarty przez GUI nie pomagają. Po resecie do default też czasami nie łapie za pierwszym razem. Próbowałeś parę razy wyłączyć i włączyć przełącznikiem?


Resetowałem za pomocą szpileczki jak i GUI po 10 razy. Napisałem do ZTE na FB i twierdzą, że tylko serwis i softu żadnego nie wyślą.

Tinkas
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 175
Rejestracja: 2016-12-03, 11:54

Re: ZTE MF286

Postautor: Tinkas » 2019-05-30, 14:18

Ale właśnie mi chodzi o to, że nawet po hard resecie też mi czasami nie działa i pomaga dopiero drugi lub trzeci reset przyciskiem zasilania (hebelkiem). Reset z GUI nigdy nie pomógł. Tak jakby trzeba było zupełnie odciąć zasilanie modemu.

jurkas74
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2017-01-04, 08:25

Re: ZTE MF286

Postautor: jurkas74 » 2019-06-10, 08:22

Sprawdźcie czy macie włączone WIFI. U mnie po ostatnim updacie efekt jest taki, że jeśli wyłączę router z wyłączonym WIFI to po włączeniu nie mam faktycznie sieci i pomaga dopiero fizyczny restart urządzenia. Ale jeśli jest włączone WIFI to często jest wszystko OK, a nawet jak czasami nie ma sieci to wystarczy restart z GUI.
Swoją drogą to nie wiem czy to ZTE czy branding Orange ale ten firmware to kupa g...

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 12380
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: ZTE MF286

Postautor: matek451 » 2019-06-10, 15:09

A co to za różnica i co masz do zarzucenia FW na MF286, nasz najnowszy dla Orange od ZTE Polska CR_ENEEUMF286V1.0.0B11 ? To oni zajmują się tym routerem , także z Orange i do nich możesz zgłaszać problemy i sugestie na FB, także wysyłać sprzęt. Chętnie pomogą, sa otwarci na sugestie uzytkowników a jak ZTE nie pasuje to weź Huawei i zapomnij że ktoś ci pomoże z ich polskiego oddziału. Nic zero wsparcia, Huawei od dawna ratują tylko koledzy z rosyjskiego forum i to oni stanowią bezpłatny support Huawei. Bez nich ten sprzęt praktycznie nie ma racji bytu.
i nie piszę tylko z sympatii do ZTE i znajomości z ludźmi z polskiego oddziału ale na podstawie wielu własnych doświadczeń z supportem Huawei. Szkoda ze nie biorą przykładu z ZTE.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

Tinkas
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 175
Rejestracja: 2016-12-03, 11:54

Re: ZTE MF286

Postautor: Tinkas » 2019-06-11, 07:17

Faktycznie wsparcie polskiego serwisu wydaje się porządne - przynajmniej jest z nimi sprawny kontakt. Nawet proponowali, że mogę do nich podjechać ze sprzętem, a oni zrobią update softu na poczekaniu, tylko żebym zadzwonił wcześniej upewnić się, że mają zapas czasu :)
Co nie zmienia faktu, że jest jakiś błąd w najnowszym FW dla Orange, bo to po update zaczęły się akcje z brakiem połączenia. Ewidentnie jest to błąd w oprogramowaniu, więc jestem w stanie uwierzyć, że ma związek z Wifi. U mnie było zawsze wyłączone i problemy miałem bardzo często.

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 12380
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: ZTE MF286

Postautor: matek451 » 2019-06-11, 07:41

To zgłoś im te problemy, podchodzą naprawdę sumiennie do uwag użytkowników. Są otwarci na sugestie, zresztą sam piszesz że nie olewają ludzi. To nie Huawei i te ich słynne już odpowiedzi na pytania o B2338/B2368 i odsyłanie do Play. I nie piszę tego jako fan ZTE, jeszcze 2 lata temu wsparcie z ZTE Polska praktycznie nie istniało a ja jechałem po nich aż miło. Ostatni rok to mega robota z ich strony a ten profil na FB to strzał w dziesiątkę.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

Tinkas
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 175
Rejestracja: 2016-12-03, 11:54

Re: ZTE MF286

Postautor: Tinkas » 2019-06-11, 15:03

Mój jest już po gwarancji i robi w tej chwili za AP 5ghz :)
W dodatku nie mam karty sim do testów, a "produkcyjnego" internetu nie mogę w ciągu dnia rozłączać.
Ale jak ktoś chętny to polecam spróbować i dać znać jakie jest zainteresowanie od strony ZTE. Są nowsze FW, więc może jak zostaną przyciśnięci, to zaadoptują je do sprzętu Orange.

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 12380
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: ZTE MF286

Postautor: matek451 » 2019-06-11, 15:44

To nie jest tak jak myślisz, w przypadku brandowanego przez operatora FW potrzebna jest z jego strony zgoda na zaimplementowanie w nim pewnych funkcji i aktualizację FW. ZTE Polska sam nie może nic zrobić bez tych uzgodnień z operatorem.. Ostatnio w przypadku WF830 i FW B16 na nim nie było konta smartadmina z zaawansowanymi ustawieniami LTE, Koledzy z ZTE Polska oczywiście dysponowali już takim FW ale potrzebowali zgody Play na uruchomienie tych funkcji. Sam miałem FW B17 wcześniej od nich i sugerowałem zeby powalczyli o nie w Play. Udało się przekonać operatora i teraz FW B17 jest dostępny dla wszystkich użytkowników jako FOTA. Konto smartadmin jest a hasło do niego generuje ZTE Polska na podstawie nr. seryjnego urządzenia które wysyłamy do nich.Współpraca z nimi to czysta przyjemność. Jeśli użytkownicy MF286 zgłoszą problemy z FW Orange to jest dużą szansa na aktualizację i wyeliminowanie błędów przez ZTE w porozumieniu z Orange.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

FF2004
Stały użytkownik forum
Posty: 135
Rejestracja: 2017-05-05, 15:57

Re: ZTE MF286

Postautor: FF2004 » 2019-06-11, 15:57

Niektóre MF286 z Orange głupieją po jakimś czasie od aktualizacji. Reset pomaga na chwilę. Dopiero wgranie na nowo oprogramowania rozwiązuje problem. Nawet w egzeplarzach już po gwarancji polskie biuro ZTE robiło to za darmo. Po czymś takim problem już nie wraca.


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 9 gości