Router z LTE-A

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

Myk6414
Użytkownik forum
Posty: 30
Rejestracja: 2013-04-06, 17:12
Lokalizacja: Olszewnica Stara

Router z LTE-A

Postautor: Myk6414 » 2019-06-26, 09:50

Jaki router to domu polecicie z min 3CA?
Teraz uzywam DWR-921. Nie mam na nim agregacji, nie mozna tez wymuszac pasm. Srednie wyniki jakie osiagam, to ok 25-30Mbps. Z tego samego nadajnika, na SGS8, mam spokojnie od 80 do 160Mbps (4CA)
Korzystam z BTS Skrzeszew Kolonia (karta T-Mobile).

Awatar użytkownika
radius
** Moderator **
Posty: 3358
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Router z LTE-A

Postautor: radius » 2019-06-26, 10:01

A jaki masz poziom sygnału? I jaka odległość Cię dzieli z tą stacją bazową?
Bo może tu zamiast 3CA (Huawei B715) warto jest kupić Netgear M1 z 4CA i MiMo 4x4.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych na podstawie eNB i CellID: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043

Myk6414
Użytkownik forum
Posty: 30
Rejestracja: 2013-04-06, 17:12
Lokalizacja: Olszewnica Stara

Re: Router z LTE-A

Postautor: Myk6414 » 2019-06-26, 10:45

Netgear fajny, ale cenowo odpada. Poziom sygnalu ma routerze nie mam jak zmierzyc. W tej chwili mam podpieta antene zewnetrzna cybertecha 1800Mhz.
Jak podepne pod nia huawei mifi (nie pamietem modelu, taki z plus`a) gdzie moge wymuszac pasmo, na kazdym pasmie pokazuje full zasieg (tak, wiem ze to nie jest miarodajne)
Oddalony od nadajnika jestem jakies 4km

Awatar użytkownika
radius
** Moderator **
Posty: 3358
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Router z LTE-A

Postautor: radius » 2019-06-26, 10:59

Z Samsunga wstaw screen, gdy jest widoczna agregacja 4CA ( *#0011# ). W domu się na nią łapiesz czy tylko przy stacji?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych na podstawie eNB i CellID: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043

Myk6414
Użytkownik forum
Posty: 30
Rejestracja: 2013-04-06, 17:12
Lokalizacja: Olszewnica Stara

Re: Router z LTE-A

Postautor: Myk6414 » 2019-06-26, 11:13

W domu sie nie lapie na nia. W domu obsluguje mnie nadajnik z Olszewnicy Nowej (tylko L800, maksymalnie wysycone)

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 12779
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Router z LTE-A

Postautor: matek451 » 2019-06-26, 13:57

Bez szans na MIMO4x4, działa tylko w pobliżu BTS-a, M1 dziaa w nim tylko na antenach wewnetrznych, na zew. tylko MIMO2x2 więc zakup B715 do 3 CC CA B7+B3+B1 ze Skrzeszewa optymalny, wymusisz pasma LTE po kolei, sprawdzisz agregację parametry sygnału, póki co na tym Cybertechu.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

Myk6414
Użytkownik forum
Posty: 30
Rejestracja: 2013-04-06, 17:12
Lokalizacja: Olszewnica Stara

Re: Router z LTE-A

Postautor: Myk6414 » 2019-06-26, 14:34

dobra - postawilem telefon na paapecie i po chwili zlapal ta stacje. wyniki takie, przy nastepujacych parametrach:

https://zapodaj.net/97201cd1d97cc.jpg.html
https://zapodaj.net/aed190494ccc7.jpg.html

Myk6414
Użytkownik forum
Posty: 30
Rejestracja: 2013-04-06, 17:12
Lokalizacja: Olszewnica Stara

Re: Router z LTE-A

Postautor: Myk6414 » 2019-06-26, 16:33

A co myślicie o B618? Cena fajna, CAT 11 powinno dać radę.

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 4524
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Router z LTE-A

Postautor: onken » 2019-06-26, 16:35

U nas lepszy raczej B715
Wypożyczę kartę SIM: internet bez limitu w sieci Play
Kontakt na PW
viewtopic.php?f=5&t=57123

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 12779
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Router z LTE-A

Postautor: matek451 » 2019-06-26, 16:52

Kat 11 bo obsługuje 2 CC CA w MIMO4x4 tylko jak chcesz z tego skorzystać przy 4 km od BTS-a? MIMO4x4 działa tylko przy bardzo dobrych parametrach sygnału, tu masz test porównawczy 2 CC CA LTE2600( 4x4) +LTE1800(2x2) http://www.speedtest.pl/wynik/213112716 w porównaniu do 4 CC CA LTE2600(2x2)+LTE2100+LTE1800+LTE800 http://www.speedtest.pl/wynik/213113149 w Orange. Wykonałem też test na 3 CC CA LTE2600+LTE2100+1800 w MIMO2x2 i QAM64 czyli tak jak na B715 http://www.speedtest.pl/wynik/213113402
Orange na LTE2600 sieje z dużo mniejsza mocą niż Play i nawet WF860 przy kilkuset metrach od BTS-a NetWorks ma problemy z zapięciem MIMO4x4.
Reasumując MIMO4x4 wymaga bardzo dobrych parametrów sygnału, w 2 CC CA 4x4 wyniki sa duzo gorsze od agregacji 3 CC CA więc wybór B618 w stosunku do B715 to nieporozumienie.
Ostatnio zmieniony 2019-06-26, 17:09 przez matek451, łącznie zmieniany 1 raz.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

Myk6414
Użytkownik forum
Posty: 30
Rejestracja: 2013-04-06, 17:12
Lokalizacja: Olszewnica Stara

Re: Router z LTE-A

Postautor: Myk6414 » 2019-06-26, 16:57

nie wiem, stad moje pytanie. jezeli na cybertechu to nie zadziała (ale zadziała 3CA na B715) to wybór jest już jasny.

Myk6414
Użytkownik forum
Posty: 30
Rejestracja: 2013-04-06, 17:12
Lokalizacja: Olszewnica Stara

Re: Router z LTE-A

Postautor: Myk6414 » 2019-07-11, 08:39

Router kupiony, zamontowany, internet smiga az milo. Dzis rano speedtest pokazal 165Mbps, wczoraj wieczorem, nie dosc ze w 4K HDR Stranger things ogladalem, to jezcze speed testy do 70-80 Mbps dochodzily. Jest moc. Agregacja ustawiona recznie na 1800+2100+2600.

Mam tylko dwa pytania:

1. dlaczego gdy polacze sie po wifi z 2,4Ghz, predkosc max jest 60-70, a gdy polacze sie z 5Ghz spokojnie > 100Mbps? Robilem kilka testow i za kazdym razem po 2,4Ghz bylo 30-40% wolniej. Zaznaczam ze mieszkam w domku jednorodzinnym, nie mam zadnych innych sieci wifi w okolicy. Probowalem recznie rozne kanaly ustawiac, bez zmian.
2. czy mozna w tym routerze jakos wymusic aby wifi 2,4Ghz i 5Ghz mialy taki sam SSID?

dzieki.

Awatar użytkownika
radius
** Moderator **
Posty: 3358
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Router z LTE-A

Postautor: radius » 2019-07-11, 09:00

Bo w przypadku 5 GHz przy trybie AC masz kanał o szerokości 80 MHz, a na 2,4 przy N makszymalnie 40 MHz.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych na podstawie eNB i CellID: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043

Myk6414
Użytkownik forum
Posty: 30
Rejestracja: 2013-04-06, 17:12
Lokalizacja: Olszewnica Stara

Re: Router z LTE-A

Postautor: Myk6414 » 2019-07-11, 09:27

Kurde. Zawsze mi się wydawało, że 802.11n to 150Mbps....

Awatar użytkownika
radius
** Moderator **
Posty: 3358
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Router z LTE-A

Postautor: radius » 2019-07-11, 12:02

Dobrze Ci się wydaje, ale to rate link, czyli uzyskasz około 60% z niego.
I tak dla kart:
1x1 to 150 Mbps
2x2 to 300 Mbps
3x3 to 450 Mbps
Dla kanału 20 MHz oczywiście połowa powyższych.
Na 5 GHz przy 80 MHz kolejno będzie 433, 867, 1300 Mbps.
Jaki masz rate link dla 2,4 oraz 5 GHz?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych na podstawie eNB i CellID: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości