Jak wymusić agregacje w ZTE WF830 w Play

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 5536
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Jak wymusić agregacje w ZTE WF830 w Play

Postautor: onken » 2020-01-14, 19:09

ślepy jesteś ??

A Wybór pasma ze screena to niby do czego ??

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile

Cena - 60 zł za m-c. Kontakt na PW

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 14233
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Jak wymusić agregacje w ZTE WF830 w Play

Postautor: matek451 » 2020-01-14, 19:41

Twoim problemem to głównie jest słaby sygnał na lte1800 Play z BTS-a na Ochodzitej, na LTE2100 i LTE2600 pewnie jeszcze gorzej.Sprawdź sygnał na samym lte2600, potem na lte2100 i w agregacjach LTE2600+1800, LTE2600+2100 i LTE1800+2100.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

Maryo
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2020-01-14, 17:29

Re: Jak wymusić agregacje w ZTE WF830 w Play

Postautor: Maryo » 2020-01-15, 11:06

Rozumiem że to jest to gdzie się ptaszkuje pasma? Tam muszę kombinację zrobić powiedzmy pasmo 1 i pasmo 3?

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 5536
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Jak wymusić agregacje w ZTE WF830 w Play

Postautor: onken » 2020-01-15, 11:21

Tak

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile

Cena - 60 zł za m-c. Kontakt na PW

Maryo
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2020-01-14, 17:29

Re: Jak wymusić agregacje w ZTE WF830 w Play

Postautor: Maryo » 2020-01-15, 11:37

To jeszcze jedno głupie pytanie. Czy częstotliwości przy pasmach są takie same jak na tym screenie (1)?
Bo u mnie pasma nie są podpisane częstotliwościami, jest tylko pasmo 1,pasmo3, pasmo 7, pasmo 8 i pasmo 20.
Czy są kolejno przypisane pasmo 1 - 2100Mhz itd? Czy zaznaczać powiedzmy 1 - 3 i sprawdzać w ustawieniach lte?
dzieki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

itsuite
Stały użytkownik forum
Posty: 62
Rejestracja: 2020-01-12, 12:27

Re: Jak wymusić agregacje w ZTE WF830 w Play

Postautor: itsuite » 2020-01-15, 12:19


Awatar użytkownika
radius
** Moderator **
Posty: 3654
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Jak wymusić agregacje w ZTE WF830 w Play

Postautor: radius » 2020-01-15, 13:38

Odznacz NA ZAWSZE WCDMA i GSM.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych na podstawie eNB i CellID: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043

Maryo
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2020-01-14, 17:29

Re: Jak wymusić agregacje w ZTE WF830 w Play

Postautor: Maryo » 2020-01-15, 15:36

Dzięki itsuite za stronkę, ustawiłem na samo lte2600 i śmiga 29mb :) ***Cenzura*** :) bardzo wam dziękuje za pomoc

Awatar użytkownika
radius
** Moderator **
Posty: 3654
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Jak wymusić agregacje w ZTE WF830 w Play

Postautor: radius » 2020-01-15, 15:43

Ten router agreguje dwie częstotliwości.
Spróbuj do 2600 dodać 1800 czy 2100 i zobacz czy prędkość nie wzrośnie.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych na podstawie eNB i CellID: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 14233
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Jak wymusić agregacje w ZTE WF830 w Play

Postautor: matek451 » 2020-01-15, 15:44

A sprawdzałeś agregację B7+B3 czyli LTE2600+1800 oraz B7+B1 czyli LTE2600+1800, jakie masz parametry sygnału na LTE2600 i LTE2100? ja w agregacji LTE2600+1800 czyli korzystając z 35MHz pasma w MIMO2x2 osiągam na WF830 150-200Mb/s ale parametry sygnału na nich mam idealne.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

Maryo
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2020-01-14, 17:29

Re: Jak wymusić agregacje w ZTE WF830 w Play

Postautor: Maryo » 2020-01-15, 15:55

Też robiłem agregację ale najmocniejszy sygnał mam na samym lte2600 (około 25-29 mb/s), co dziwne druga prędkość jest na 1800 (około 10-13mb/s), przy agregacjach nie sprawuje się dobrze...ciekawe, mnie w zupełności wystarczy 25mb/s ponieważ mieszkam w terenie górskim i tu w ogóle jest ciężko z sygnałem :D, poza tym moja antena z play (pojęcia nie mam co to za model, pisze tylko lte kat.6 ) nie wiem czy tyle wyciągnie, kolejna sprawa jest taka że zasięg na wf380 mam 2 z 4 kresek i przy takim ustawieniu wyciągnie do 30mb/s więc może jeśli bym się trochę pobawił i ustawił tak żeby zasięg był jak najlepszy to kto wie, miże będzie sie dało lepszą prędkość uzyskać
Ale teraz zauważyłem że mi chyba nie agreguje dwóch częstotliwości, gdy zaznaczę lte2600 i np lte 1800 to szerokosc pasma jest 20Mhz czyli taka jak jest przy lte2600 a chyba powinno sumować te dwie?? lte1800 ma 15Mhz to chyba powinno byc razem 35? Wg tego co jest napisane powyżej??

Awatar użytkownika
radius
** Moderator **
Posty: 3654
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Jak wymusić agregacje w ZTE WF830 w Play

Postautor: radius » 2020-01-15, 16:14

Nie wiem jak w ZTE, ale w Huawei pokazuje tylko pasmo podstawowe, czyli 20 lub 15.
Nie miałem tego modelu, ale na większości urządzeń przy agregacji powinno pokazywać LTE-A/LTE+.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych na podstawie eNB i CellID: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043

Maryo
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2020-01-14, 17:29

Re: Jak wymusić agregacje w ZTE WF830 w Play

Postautor: Maryo » 2020-01-15, 16:16

Ja też nie bardzo wiem czy pokazuje pasmo podstawowe, a możliwe że przy agregacji jest słabsza prędkość skoro sumuje pasma?

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 14233
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Jak wymusić agregacje w ZTE WF830 w Play

Postautor: matek451 » 2020-01-15, 16:16

Pokaż screena z panelu zarzadzania WF830 zakładka ustawienia LTE dla lte2600 i agregacji LTE2600+1800.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

Maryo
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2020-01-14, 17:29

Re: Jak wymusić agregacje w ZTE WF830 w Play

Postautor: Maryo » 2020-01-15, 16:26

Tak jakby chyba nie sumuje?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości