Huawei B818 LTE Cat19

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

piotrzet
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 944
Rejestracja: 2017-10-21, 13:46

Re: Huawei B818 LTE Cat19

Postautor: piotrzet » 2020-03-25, 17:54

A próbowałeś pobrać inną wersję tego oprogramowania?
[img]https://www.speedtest.net/result/a/5045243655.png[/img]

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 13868
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Huawei B818 LTE Cat19

Postautor: matek451 » 2020-03-25, 18:10

A jesteś w ogóle w zasięgu BTS - a z LTE1800, pokaż screena na AUTO.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

piotrzet
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 944
Rejestracja: 2017-10-21, 13:46

Re: Huawei B818 LTE Cat19

Postautor: piotrzet » 2020-03-25, 18:29

Gdyby nie był to i tak nie powinno być takiej informacji jak jest tylko powinien wyskoczyć brak zasięgu.
[img]https://www.speedtest.net/result/a/5045243655.png[/img]

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 13868
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Huawei B818 LTE Cat19

Postautor: matek451 » 2020-03-25, 18:34

A skąd wiesz ze na BTS-ie NetWorks Zawady jest LTE1800 i czy parametry sygnału pozwalają zalogować się na tym pasmie? Poproszę o screena z aplikacji https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl na telefonie LTE Android z karta T-Mobile obok B818 a potem na zewnątrz.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

piotrzet
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 944
Rejestracja: 2017-10-21, 13:46

Re: Huawei B818 LTE Cat19

Postautor: piotrzet » 2020-03-25, 19:09

A gdzie napisałem, że jest? Nawet jeśli nie ma aplikacja wywala komunikat o braku zasięgu, a nie o niepowodzeniu. Chyba, że jest to zależne od wersji aplikacji.
[img]https://www.speedtest.net/result/a/5045243655.png[/img]

kk3476
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2020-03-25, 21:42

Re: Huawei B818 LTE Cat19

Postautor: kk3476 » 2020-03-25, 21:45

wit3k pisze:Hmm, a gdzie widać które pasmo jest główne? Jak wymusić zmianę na inne?


Ja nadal nie mogę znaleźć jak ręcznie mogę ustawić zmianę pasma na inne. Loguje się automatycznie do pierwszego wolnego mam wrażenie.

Konieczna jest jakaś aktualizacja żeby panel admina był bardziej rozbudowany?

bonk1990
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2020-03-20, 22:11

Re: Huawei B818 LTE Cat19

Postautor: bonk1990 » 2020-03-25, 22:33

Mam problem z bridge mode. Ustawiłem router w ten tryb i wyłączyłem wifi.
Gdy podłączę kablem do PC to internet śmiga.
Ale już gdy podłączę pod router to mówi mi, że dostawca ma źle skonfigurowane DHCP.

Czy mam kabel wyprowadzić z gniazd WAN do WAN?
Na routerze automat czy coś trzeba ustawiać?

tomekwwa
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 200
Rejestracja: 2019-03-11, 20:48

Re: Huawei B818 LTE Cat19

Postautor: tomekwwa » 2020-03-26, 00:01

Z gniazda LAN B818 do WAN routera.

zbigor
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2018-06-23, 17:46

Re: Huawei B818 LTE Cat19

Postautor: zbigor » 2020-03-26, 01:34

Korci mnie chęć wyrzucenia routera na zewnątrz do skrzynki hermetycznej zamiast anteny Cybertecha, ale w miejscu mocowania mam tylko skrętkę bez zasilania. Stąd rodzi się pytanie. Czy B818 ma zasilanie POE?

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 5166
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Huawei B818 LTE Cat19

Postautor: onken » 2020-03-26, 07:35

Pewnie nie ma, ale co za problem puścić zasilanie drugim kablem :) ?

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile

Cena - 60 zł za m-c. Kontakt na PW

wit3k
Użytkownik forum
Posty: 30
Rejestracja: 2020-03-14, 17:34

Re: Huawei B818 LTE Cat19

Postautor: wit3k » 2020-03-26, 07:50

bonk1990 pisze:Mam problem z bridge mode. Ustawiłem router w ten tryb i wyłączyłem wifi.
Gdy podłączę kablem do PC to internet śmiga.
Ale już gdy podłączę pod router to mówi mi, że dostawca ma źle skonfigurowane DHCP.

Czy mam kabel wyprowadzić z gniazd WAN do WAN?
Na routerze automat czy coś trzeba ustawiać?


Ja też się wczoraj męczyłem z mostkiem... nie chciał przekazać ip dalej. Nie wiem dlaczego u mnie pomogło dopiero wyłączenie mostka, włączenie dhcp i włączenie ponownie mostka.


zbigor pisze:Korci mnie chęć wyrzucenia routera na zewnątrz do skrzynki hermetycznej zamiast anteny Cybertecha, ale w miejscu mocowania mam tylko skrętkę bez zasilania. Stąd rodzi się pytanie. Czy B818 ma zasilanie POE?


Kup injectorki POE i po problemie:) Jeden dajesz z jednej strony, drugi z drugiej.
Np. takie
https://allegro.pl/oferta/poe-injector- ... 8585030504

Tylko nie jestem pewien czy wtyk/gniazdo zasilacza jest takie jak konkretnie na tym linku. Musisz sprawdzić.

zbigor
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2018-06-23, 17:46

Re: Huawei B818 LTE Cat19

Postautor: zbigor » 2020-03-26, 09:44

onken pisze:Pewnie nie ma, ale co za problem puścić zasilanie drugim kablem :) ?
Nie mam jak a skakanie po dachu, wiercenie ścian mi nie pasuje. Chcę korzystać z tego co mam dostępne przy mocowaniu anteny. Teoretycznie mógłbym puścić zasilanie kablem antenowym LTE ale szukam najprostszych rozwiązań.


wit3k pisze:
Kup injectorki POE i po problemie:) Jeden dajesz z jednej strony, drugi z drugiej.
Np. takie
https://allegro.pl/oferta/poe-injector- ... 8585030504

Tylko nie jestem pewien czy wtyk/gniazdo zasilacza jest takie jak konkretnie na tym linku. Musisz sprawdzić.

O ... i to jest proste rozwiązanie
THX

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 22415
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Huawei B818 LTE Cat19

Postautor: wojteks » 2020-03-26, 10:14

Ale ono (takie protezowe PoE) nie nadaje się do gigabitowego łącza ponieważ do transmisji są używane 4 pary.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

wit3k
Użytkownik forum
Posty: 30
Rejestracja: 2020-03-14, 17:34

Re: Huawei B818 LTE Cat19

Postautor: wit3k » 2020-03-26, 10:23

Jest też Gbit poe:) Kwestia tylko tego co jest Ci potrzebne. Oczywiście są to już inne pieniądze niestety, więc pozostaje kwestia czy warto.

Zeusek
Użytkownik forum
Posty: 22
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40

Re: Huawei B818 LTE Cat19

Postautor: Zeusek » 2020-03-26, 11:38

arcci pisze:W załączniku screen z info o niepowodzeniu.
Dodam że przy b535 było to samo.

U Ciebie wygląda aplikacja ciut inaczej niż u mnie, mam wersje 3.1.2

Bez problemu działało to też na E5186s-22a.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Router B818 -> Orange.


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: MSN [Bot] i 6 gości