Huawei B535-232

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Fred
Stały użytkownik forum
Posty: 71
Rejestracja: 2010-03-18, 14:39
Lokalizacja: Piotrków

Re: Huawei B535-232

Postautor: Fred » 2020-10-02, 12:27

Witam, co do Firmware, to mam brand z T-Mobile i też chętnie bym po aktualizował.
Wersja sprzętu modemuWL1B535M
Wersja oprogramowania modemu10.0.1.1 (H191SP2C55)
Wersja interfejsu internetowegoWEBUI 10.0.1.1 (W2SP2C55)
Wersja pliku konfiguracyjnegoB535-232-CUST 10.0.1.1 (C55)

Może ktoś już wie jak z de brandować.

Miłego dnia życzę i dużych prędkości.
Chomik f.r.e.d i używam Huawei B535-232, Antena ATP-15 + 5m kabla RF10, APC smart 1000XL, iniector PoE++, Asus RT-AX88U, TP-Link T-2600G i TL-SG2008

ktry
Stały użytkownik forum
Posty: 99
Rejestracja: 2017-09-15, 19:51

Re: Huawei B535-232

Postautor: ktry » 2020-10-29, 17:47

Czy może ktoś coś powiedzieć na temat jakości wifi w tym B535 w porównaniu do starszego modela czyli B525.
Miałem B525 i działało to nawet fajnie porównując do aktualnego mojego modela 818.
Muszę sprzedać 818, bo przesiadam się na radiówkę, ale potrzebuję tańszy model tylko do monitoringu z dobrym wifi. 525 się nadawał do tego w przeciwieństwie do 818, który na próbach dzisiaj wypadł tragicznie.
Mam dylemat czy 525 ,czy 535. Ceny podobne i wolał bym 535. Tylko czy da radę to wifi?

no1muzzy
Początkujący użytkownik forum
Posty: 16
Rejestracja: 2020-11-04, 21:15

Re: Huawei B535-232

Postautor: no1muzzy » 2020-11-04, 21:19

Witam wszystkich, pytanie mam odnośnie B535 z plusa/ cyfrowego polsatu, czy te wersje mają jakieś blokaty na oprogramowaniu, czy można śmiało kupować z tej dystrybucji ?

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 23029
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Huawei B535-232

Postautor: wojteks » 2020-11-04, 21:39

Mogą być na raty a wtedy jak raty nie będą spłacane to blokada po IMEI pewna.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

no1muzzy
Początkujący użytkownik forum
Posty: 16
Rejestracja: 2020-11-04, 21:15

Re: Huawei B535-232

Postautor: no1muzzy » 2020-11-04, 21:54

No to faktycznie trochę ryzyko brać od kogoś kto go wziął na raty 2mce temu ;/

A ogólnie może ktoś doradzić który ruter jest lepszy, b525 czy b535, patrząc po cenach to ten b535 mimo że nie ma dostępnej jednej z agregacji które oferuje b535 to wydaje się trzymać cenę, z czego to wynika ?

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 14943
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Huawei B535-232

Postautor: matek451 » 2020-11-04, 22:10

Z braku wiedzy Januszy, na Allegro są tez zabytkowe B593U-12 za ponad 270 zł i idą jak ciepłe bułeczki choć to elektrozłom.

Awatar użytkownika
Fred
Stały użytkownik forum
Posty: 71
Rejestracja: 2010-03-18, 14:39
Lokalizacja: Piotrków

Re: Huawei B535-232

Postautor: Fred » 2020-11-05, 16:44

dla no1muzzy
Witam, miałem oba przez jakiś czas B525 i nadal B535, zmieniając je na tej samej antenie oba pokazywały tyle samo Decybeli na poszczególnych pasmach. B535 wydaje się szybciej rejestrować w sieci i nawiązywać połączenie, ale może to tylko złudzenie zależne od obciążenia BTS.
Co do WiFi to nie wiem bo używam go jako modem zasilany POE.
Zależało mi na agregacji 2100 z 2600 i na moim odbieranym maszcie T-mobile, działa, więc osiągam średnio odkąd mam B535 (50-60 Mbit) wieczorem (50-55 Mbit) a ping 18-20 w Speedtest.pl.. Mam go prawie rok i się nigdy nie zawiesił, ostatnio wyłączony był około 6 miesięcy temu i nigdy nie wymagał restartu. B525 agregował 2600 z 1800, ale (1800 jest zawsze zapchane a 800 jeszcze gorzej około 5 Mbit na pasmo, zupełnie bez użyteczne).
Aaa zapomniałem dla tego edytuje, w B525 łatwo wgrać ninny Firmware z obsługą mostu (BRIDGE).
Chomik f.r.e.d i używam Huawei B535-232, Antena ATP-15 + 5m kabla RF10, APC smart 1000XL, iniector PoE++, Asus RT-AX88U, TP-Link T-2600G i TL-SG2008

JacekArtur1
Użytkownik forum
Posty: 32
Rejestracja: 2020-05-24, 21:29

Re: Huawei B535-232

Postautor: JacekArtur1 » 2020-11-20, 18:17

Panowie pytanie czy można lub ktoś z Was ma wiedzę jakie jest aktualne oprogramowanie tego routera w sieci Orange ? Ja mam Wersja sprzętu modemu WL1B535M
Wersja oprogramowania modemu10.0.1.1(H191SP3C159)
Wersja interfejsu internetowego WEBUI 10.0.1.1(W2SP3C159)
Wersja pliku konfiguracyjnego B535-232-CUST 10.0.1.3(C159)
Dostępnych jest też wiele innych wersji jak szperałem po necie. Niestety konsultant Orange nie ma wiedzy jakie jest bieżące oprogramowanie sprzętu w ich sieci.
Może ktoś z Was wie gdzie można takie dane uzyskać lub kogo z Orange poprosić o wgranie nowszej wersji firmware ?

Awatar użytkownika
Fred
Stały użytkownik forum
Posty: 71
Rejestracja: 2010-03-18, 14:39
Lokalizacja: Piotrków

Re: Huawei B535-232

Postautor: Fred » 2020-11-21, 13:43

T-Mobile dziś 2020.11.21 udostępnł aktualizację.
Czy ktoś wie co zmienia?.
Wersja sprzętu modemuWL1B535M
Wersja oprogramowania modemu10.0.3.1 (H195SP1C55)
Wersja interfejsu internetowegoWEBUI 10.0.3.1 (W2SP3C55)
Wersja pliku konfiguracyjnegoB535-232-CUST 10.0.1.1 (C55)

Życzę miłego dnia i nie inwigilowanego internetu.
Chomik f.r.e.d i używam Huawei B535-232, Antena ATP-15 + 5m kabla RF10, APC smart 1000XL, iniector PoE++, Asus RT-AX88U, TP-Link T-2600G i TL-SG2008

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 23029
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Huawei B535-232

Postautor: wojteks » 2020-11-21, 16:12

Zapewne jakaś kosmetyka, na cudowne poprawienie osiągów bym nie liczył.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

JacekArtur1
Użytkownik forum
Posty: 32
Rejestracja: 2020-05-24, 21:29

Re: Huawei B535-232

Postautor: JacekArtur1 » 2020-11-21, 23:57

No to raczej pewne ale co zmieniło? I dlaczego w Orange Konsultant nie wie jakie jest aktualne oprogramowanie routera i jeśli jest to czemu mój go nie widzi ?

JacekArtur1
Użytkownik forum
Posty: 32
Rejestracja: 2020-05-24, 21:29

Re: Huawei B535-232

Postautor: JacekArtur1 » 2020-11-22, 14:36

Strona info B535.png
Ciekawostka za 4PDA ru.
1. Podążaj za LINKIEM:
https://www.xchris.net/new-oneline.js
2. Naciśnij CTRL + A, CTRL + C (zaznacz wszystko i skopiuj).
3. Przejdź do adresu modemu 192.168.8.1 i wprowadź hasło.
4. Naciśnij przycisk tworzenia zakładki w przeglądarce, usuń cały adres routera i zamiast tego naciśnij CTRL + V (Wklej). Możesz także zmienić nazwę zakładki, jest to opcjonalne. Zapisujemy zakładkę.
5. Teraz za każdym razem, gdy wchodzisz do modemu, wprowadź hasło, a następnie wywołaj zapisaną zakładkę bezpośrednio na tej stronie.
6. Na górze pojawi się panel z informacjami. Tam, po kliknięciu na słowo BAND, pojawi się okno, w którym można wprowadzić żądane kanały za pomocą przycisku „+”.
Jakby link nie działał to poniżej skopiować i wkleić zamiast z linku. Od sowa javascript aż do ostatniego nawiasu.

javascript:addButtons(); function currentBand() {$("#dhcp_mask").show(); $("#dhcp_dns").show(); $.ajax({type:"GET", async : true, url: '/api/device/signal', error:function(request,status,error){alert("Signal Error:"+request.status+"\n"+"message:"+request.responseText+"\n"+"error:"+error); }, success:function(data){vars=['rssi','rsrp','rsrq','sinr','dlbandwidth','ulbandwidth','band','cell_id','plmn']; for (i=0;i<vars.length;i++) {window[vars[i]]=extractXML(vars[i],data); $('#'+vars[i]).html(window[vars[i]]); } hex = Number(cell_id).toString(16); hex2= hex.substring(0,hex.length-2); enbid = parseInt(hex2, 16).toString(); $('#enbid').html(enbid); if (plmn=='22201'){plmn='2221';} if (plmn=='22299'){plmn='22288';} if ((plmn=='22250') && (enbid.length==6)) {plmn='22288';} link_lte="https://lteitaly.it/internal/map.php#bts="+plmn+"."+enbid; $("#lteitaly").attr("href",link_lte); }}); $.ajax({type:"GET", async : true, url: '/api/net/net-mode', error:function(request,status,error){alert("Signal Error:"+request.status+"\n"+"message:"+request.responseText+"\n"+"error:"+error); }, success:function(data){lteband=extractXML('LTEBand',data); $('#allowed').html(_4GType(lteband)); }}); } function extractXML(tag, data) {try {return data.split("</"+tag+">")[0].split("<"+tag+">")[1]; } catch(err) {return err.message; } } function _4GType(data) {if ((data=='20880800C5')||(data=='20000800C5')) return "AUTO"; data_out=""; if ((parseInt(data,16)&0x1)==0x1){data_out="B1+";} if ((parseInt(data,16)&0x4)==0x4){data_out+="B3+";} if ((parseInt(data,16)&0x40)==0x40){data_out+="B7+";} if ((parseInt(data,16)&0x80000)==0x80000){data_out+="B20";} data_out=data_out.replace(/\++$/, ""); return data_out; } function ltebandselection() {if(arguments.length==0) {var band = prompt("Please input desirable LTE band number, separated by + char (example 1+3+20).If you want to use every supported bands, write 'AUTO'.","AUTO"); if(band==null||band===""){return;} } else var band = arguments[0]; var bs = band.split("+"); var ltesum = 0; if(band.toUpperCase()==="AUTO"){ltesum = "7FFFFFFFFFFFFFFF";} else {for (var i=0;i<bs.length;i++){ltesum = ltesum + Math.pow(2,parseInt(bs[i])-1);} ltesum = ltesum.toString(16); console.log("LTEBand:"+ltesum); } $.ajax({type:"GET", async:true, url:'/html/home.html', error:function(request,status,error){alert("Token Error:"+request.status+"\n"+"message:"+request.responseText+"\n"+"error:"+error); }, success:function(data){var datas = data.split('name="csrf_token" content="'); var token = datas[datas.length-1].split('"')[0]; setTimeout(function(){$.ajax({type:"POST", async: true, url:'/api/net/net-mode', headers:{'__RequestVerificationToken':token}, contentType: 'application/xml', data:'<request><NetworkMode>03</NetworkMode><NetworkBand>3FFFFFFF</NetworkBand><LTEBand>'+ltesum+'</LTEBand></request>', success:function(nd){$("#band").html("<span style=\"color:green;\">OK</span>"); }, error:function(request,status,error){alert("Net Mode Error:"+request.status+"\n"+"message:"+request.responseText+"\n"+"error:"+error); } }); },2000); }}); } window.setInterval(currentBand, 2500); function addButtons() {$("body").prepend("<style> .val{color:red;} </style> <div style=\"width:1000px;padding:20px;margin:0 auto;left:0;\"> <a style=\"font-size:1.4em;margin-right:30px;color:#04a;\" onclick=\"ltebandselection()\">BANDS</a> <div style=\"display:inline;\"> RSRP:<span class=\"val\" id=\"rsrp\">0</span>&nbsp;&nbsp; RSSI:<span class=\"val\" id=\"rssi\">0</span>&nbsp;&nbsp; SINR:<span class=\"val\" id=\"sinr\">0</span>&nbsp;&nbsp; &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; ENB ID:<a id=\"lteitaly\" target=\"lteitaly\" href\"#\"><span class=\"val\" style=\"font-weight:bold;text-decoration:underline;\" id=\"enbid\">0</span></a>&nbsp;&nbsp; CELL ID:<span class=\"val\" id=\"cell_id\">0</span> &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; BAND:<span class=\"val\" id=\"band\">0</span>(<span class=\"val\" id=\"dlbandwidth\">0</span>/<span class=\"val\" id=\"ulbandwidth\">0</span>) &nbsp;&nbsp; SET:<span class=\"val\" id=\"allowed\">0</span> </div> </div> "); }

Sprawdzałem i działa.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ktry
Stały użytkownik forum
Posty: 99
Rejestracja: 2017-09-15, 19:51

Re: Huawei B535-232

Postautor: ktry » 2020-11-22, 17:27

Ciekaw sprawa, a jeszcze jak by można było wpisać z jakiego btsa ma tą częstotliwość wybać. Na przykład ze słabszym sygnałem oddalonym od nas ,ale mniej obciążonego. Wiem że cudów nie ma ,ale może kiedyś ktoś coś takiego wymyśli.

Awatar użytkownika
Fred
Stały użytkownik forum
Posty: 71
Rejestracja: 2010-03-18, 14:39
Lokalizacja: Piotrków

Re: Huawei B535-232

Postautor: Fred » 2020-11-22, 19:27

Witam ponownie
w nowy FW od T-Mobile Wersja oprogramowania 10.0.3.1 (H195SP1C55)
zauważyłem zmianę działania B535

Router znacznie częściej (może dziesięciokrotnie) sprawdza obciążenie pasma i w ten sposób prawdopodobnie może bardziej wysycić BTS
Teoretycznie wszyscy za logowani ssacze powinni uzyskać wyższą średnią przesyłu danych.

Życzę miłego wieczoru.
Chomik f.r.e.d i używam Huawei B535-232, Antena ATP-15 + 5m kabla RF10, APC smart 1000XL, iniector PoE++, Asus RT-AX88U, TP-Link T-2600G i TL-SG2008

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 5828
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Huawei B535-232

Postautor: onken » 2020-11-22, 19:40

Sorry, że co ???

Fizyki nie przeskoczysz...


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: matek451 i 13 gości