Zte MF289F / Gigacube Z21

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

Bazur
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2015-09-04, 16:31

Zte MF289F / Gigacube Z21

Postautor: Bazur » 2022-05-06, 12:13

Witam serdecznie.
Postanowiłem wymienić mój wysłużony modem e3372s-153 na coś nowszego i kupiłem używany router/modem Zte MF289F/Gigacube Z21 z oprogramowaniem od Vodafone. Niestety w internecie nie ma praktycznie żadnych postów na temat tego routera. Routera pod stacją osiąga prędkości około 270Mb/s (T-Mobile Magenta), a u mnie w domu przy wykorzystaniu anten zewnętrznych około 10-90Mb/s (mieszkam w odległości ~3km od stacji)

Przy wykorzystaniu metody od routera ZTE MF286 udało mi się wymusić agregację pas B1,B3 i B20. Niestety najlepsze prędkości mógłbym osiągnąć agregując pasma B1,B3 i B7. I tutaj pojawia się problem, ponieważ albo mogę połączyć się z pasem B1,B3 i B20 lub samym pasmem B7.
Można skądś pobrać inne oprogramowanie do tego routera? Może od polskiego operatora gdzie miałbym wybór agregacji pasm tak jak w moim starym huawei?

Gdzieś wyczytałem, że ktoś próbował zamienić miejscami anteny wewnątrz routera i uzyskał większe prędkości, ale nie mogę odnaleźć tego posta.

Aktualnie router posiada fw o oznaczeniu: CR_VDFDEMF289FV.1.0.0B04 W internecie znalazłem fw do routera ZTE MF289D, ale bez żadnego opisu i z podejrzanych stron.

P.S. Znalazłem tutaj na forum post, że w Niemczech nie masz stacji z pasmami 2600 i 2100, więc zmiana firmware mogłaby rozwiązać mój problem.

tomekwwa
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 427
Rejestracja: 2019-03-11, 20:48

Re: Zte MF289F / Gigacube Z21

Postautor: tomekwwa » 2022-05-06, 12:40

Po co kupiłeś taki wynalazek? Nie wgrywaj żadnych losowych softów, bo nie zalogujesz się do routera. Bez kopii partycji QCN z danymi logowania nawet nie próbuj nic robić. Ze względu na zerową popularność, raczej nikt nie wyciągnął żadnego softu, a przynajmniej ja nie widzę nigdzie. Póki nic się nie pojawi, zwłaszcza obserwowałbym wątek na 4pda, musisz go używać tak jak jest.

Bazur
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2015-09-04, 16:31

Re: Zte MF289F / Gigacube Z21

Postautor: Bazur » 2022-05-06, 12:43

Ponieważ ten był dostępny u mnie na miejscu i na papierze wyglądał lepiej od B818. Chociaż i tak dałem się zrobić, ponieważ w routerze były uszkodzone gniazda od anteny zewnętrznej. Na szczęście udało mi się wlutować zamiast nich pigtaile i antena zewnętrzna działa.

Na stronie 4pda jest post kogoś z Polski i pokazuje agregację 4 pasm w tym 2100 i 2600. Więc już na pewno winna u mnie jest firmware.

tomekwwa
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 427
Rejestracja: 2019-03-11, 20:48

Re: Zte MF289F / Gigacube Z21

Postautor: tomekwwa » 2022-05-06, 13:11

Niestety soft ZTE pozwala operatorom blokować dowolne kombinacje pasm i agregacji. Napisz do polskiego oddziału ZTE na fb czy mailem, może udostepnią Ci czysty soft na Polskę.

Bazur
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2015-09-04, 16:31

Re: Zte MF289F / Gigacube Z21

Postautor: Bazur » 2022-05-06, 13:19

Napisałem na FB dzisiaj rano i czekam na odpowiedź. Z tego co patrzę, to i tak nie będzie opcji aktualizacji przez przeglądarkę routera.

tomekwwa
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 427
Rejestracja: 2019-03-11, 20:48

Re: Zte MF289F / Gigacube Z21

Postautor: tomekwwa » 2022-05-06, 16:02

Jak dadzą Ci soft i hasło admina to QFILem załadujesz.

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 17610
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Zte MF289F / Gigacube Z21

Postautor: matek451 » 2022-05-06, 16:37

Tak z ciekawości dwa pytania, czy złącza anten zewnętrznych działaja tak samo jak na MF286/286R/286D czyli w SISO 1X1 i drugie pytanie ile dałeś za uszkodzony router z softem Vodafone? Ogólni to watpię abyś dostał pomoc od ZTE Polska, oni zajmują się softem do routerów ZTE z polskiej dystrybucji oraz tym dla operatorów. MF289F jest oparty na X24, u nas nieznany, jest w ofercie T-mobile , dla firm ale w śladowych ilościach, popełniłeś błąd kupując kota w worku.

Bazur
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2015-09-04, 16:31

Re: Zte MF289F / Gigacube Z21

Postautor: Bazur » 2022-05-06, 19:51

Na pierwsze pytanie Ci nie odpowiem, ponieważ nie wiem.
Zapłaciłem za niego 650zł, ponieważ on miał być sprawny. Sprawdziłem na miejscu bez anten zewnętrznych. Połączył się z siecią i osiągał dobre prędkości. Nie sądziłem, że ktoś mógł na chama wciskać antenę i tego faktycznie nie sprawdziłem.
Dodatkowo przy starym modemie wgrywałem ruskie fw bez problemów większych i sądziłem, że teraz też coś będzie dostępne.

Mig25
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 690
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: Zte MF289F / Gigacube Z21

Postautor: Mig25 » 2022-05-06, 20:14

Możesz sprawdzić z innym opertorem ?
Web mówi ci ,jaka jest aktualna agregacja ? I którą metodą z MF286 to robisz ?

Bazur
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2015-09-04, 16:31

Re: Zte MF289F / Gigacube Z21

Postautor: Bazur » 2022-05-07, 15:23

Sprawdzałem z kartą z Plusa i taka sama sytuacja. Nie łączy się 2600Mhz z 2100Mhz. Udało mu się tylko agregować pasmo 2600Mhz i 900Mhz. Zauważyłem jeszcze, że router normalnie pracuje z jednym pasem i jak wykryje np. pobieranie/speed testa, to wtedy załączają się kolejne pasma.

Wklejam do konsoli kod najprawdopodobniej napisany przez użytkownika miononno. (https://www.xchris.net/miononno/zte-v3.0a.min.txt)

Aktualne połączenie z pasmami pokazuje oprogramowanie routera i ten "hack" od miononno.
https://ibb.co/CwP1zpf

Dostałem odpowiedź od ZTE Polska i nie udostępnią mi polskiego oprogramowania i taka opcja jest dostępna tylko odpłatnie w serwisie.

wiktoriano
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2013-10-22, 08:47
Lokalizacja: Andrychów

Re: Zte MF289F / Gigacube Z21

Postautor: wiktoriano » 2022-05-13, 11:51

Melduję, że właśnie zakupiłem ten badziew od T-Mobile.
Pomimo, że jest gniazdo phone, brak jest obsługi tego gniazda w ustawieniach i wiele innych, sporo z menu jest wycięte.

Mig25
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 690
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: Zte MF289F / Gigacube Z21

Postautor: Mig25 » 2022-05-13, 14:35

To dla gniazda phone ten router wybrałeś ?

Bazur
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2015-09-04, 16:31

Re: Zte MF289F / Gigacube Z21

Postautor: Bazur » 2022-05-13, 21:53

wiktoriano pisze:Melduję, że właśnie zakupiłem ten badziew od T-Mobile.
Pomimo, że jest gniazdo phone, brak jest obsługi tego gniazda w ustawieniach i wiele innych, sporo z menu jest wycięte.


Mógłbyś sprawdzić czy na sofcie od Tmobile agreguje Ci pasma 2100mhz i 2600mhz?

wiktoriano
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2013-10-22, 08:47
Lokalizacja: Andrychów

Re: Zte MF289F / Gigacube Z21

Postautor: wiktoriano » 2022-05-14, 20:13

Mig25 pisze:To dla gniazda phone ten router wybrałeś ?
Nie było to głównym kryterium, ale planowałem, że kiedyś mi się przyda do biura, fizycznie na pierwszy rzut oka zauważyłem, że brak jest możliwości konfiguracji.
Menu można sobie porównać w tym filmie https://youtu.be/y8Qn5lhx0fg?t=404 wpisując adres po #

Bazur pisze:Mógłbyś sprawdzić czy na sofcie od Tmobile agreguje Ci pasma 2100mhz i 2600mhz?
Sprawdzę Ci w poniedziałek. Wiem, że w menu było możliwość wyboru pasm po rozłączeniu neta, ale czy je faktycznie agreguje to nie pamiętam.

wiktoriano
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2013-10-22, 08:47
Lokalizacja: Andrychów

Re: Zte MF289F / Gigacube Z21

Postautor: wiktoriano » 2022-05-16, 13:54

Bazur pisze:Mógłbyś sprawdzić czy na sofcie od Tmobile agreguje Ci pasma 2100mhz i 2600mhz?
Wydaje mi się, że agreguje te pasma.
Zgadza się?
Obrazek

Bazur
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2015-09-04, 16:31

Re: Zte MF289F / Gigacube Z21

Postautor: Bazur » 2022-05-16, 20:49

Tak, zgadza się. Chodziło mi o B1 i B7 i u Ciebie je agreguje router. Czyli winny jest mój "gównosoft" vodafone. Dziękuję Ci bardzo za sprawdzenie tego.

wiktoriano
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2013-10-22, 08:47
Lokalizacja: Andrychów

Re: Zte MF289F / Gigacube Z21

Postautor: wiktoriano » 2022-05-17, 14:28

Bazur pisze:

Napisz na mobile@zte.com.cn, że potrzebujesz soft do tego routera.
Ja czekam na odpowiedź, bo pisałem, że brakuje opcji w konfiguracji, czekam na odpowiedź, pytali o imei i miasto. Każde takie zapytanie zbliża ich do zmiany decyzji jeśli nie wysyłają softu, bo to zwiększa popularność urządzenia.
Jak wiesz jak wyciągnąć to mogę Ci go wyciągnąć z mojego.


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 9 gości