ZTE MC801A 5G

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 17697
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: ZTE MC801A 5G

Postautor: matek451 » 2022-05-11, 20:03

Pomyliłem z MC7010, tak z rozpędu. On nie ma WiFi więc nie jest tak prądozerny.

Mig25
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 718
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: ZTE MC801A 5G

Postautor: Mig25 » 2022-05-11, 20:14

Wifi tez wyłączyłem w menu (żeby ograniczyć zuzycie) i w ogóle nic nie podpinalem pod lan ,po prostu jak tylko dioda zmieniała się z niebieskiej na biała routerowi gasły wszystkie diody i się restartował. Ustawienie na sztywno LTE , i z tego samego masztu wszystko było ok.

koc
Początkujący użytkownik forum
Posty: 19
Rejestracja: 2021-09-05, 13:29

Re: ZTE MC801A 5G

Postautor: koc » 2022-05-11, 21:00

Speedtest zapuściłem kilka razy, wyniki wahały sie w przedziale 40-50mbit

tomekwwa
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 447
Rejestracja: 2019-03-11, 20:48

Re: ZTE MC801A 5G

Postautor: tomekwwa » 2022-05-12, 07:37

Sam moduł 5G może potrzebować więcej prądu. W 4G nawet w pełnej agregacji leci z 5V. Gdybym miał 5G u siebie to bym sprawdził czy z 9V by dał radę, czyli z wymuszonym QC, ale na razie nie korzystam. A obecnie z powerbanka to bym wcześniej zablokował pasma 5G i z głowy.

koc
Początkujący użytkownik forum
Posty: 19
Rejestracja: 2021-09-05, 13:29

Re: ZTE MC801A 5G

Postautor: koc » 2022-05-14, 10:59

No dobra, a powiecie mi Panowie, czy jeśli kupie WF830, to przy takich parametrach sieci, jakie mam, będę uzyskiwał zbliżone wyniki transferu i stabilności, jakie mam wystawiając 801 na taras?
Taki zakup rozwiązuje moje wszystkie pozostałe problemy:
1. nie muszę się przejmować czy router wytrzyma na zewnątrz czy nie, i w jakiej puszcze powinien siedzieć
2. mam dostępną agregacje 2 pasm, nie muszę się więc martwić o problemy jeśli jedno z pasm nie będzie okresowo działać
3. nie muszę się tłumaczyć z dużej, szpetnej puszki na elewacji

adamusek
Początkujący użytkownik forum
Posty: 19
Rejestracja: 2020-04-06, 12:36

Re: ZTE MC801A 5G

Postautor: adamusek » 2022-06-19, 14:19

koc pisze:A jednak byłem w błędzie, daje rade agregować 4 pasma, tylko musi mieć silniejszy sygnał. Wywaliłem go na zadaszenie tarasu i efekt jest taki:
https://1drv.ms/u/s!ArHYGhRfv9MMlywroWIvIaqxEGjk?e=4Cleli
Kurczak, może go jednak wywalić na zewnątrz na stałe...
Czy on się nie będzie latem przegrzewał w hermetycznej obudowie? Ktoś z Was ma 801 na zewnątrz?


tak u mnie kilka miesiecy dzialał mna zewnatrz i bez problemu ale byl pod daszkiem

Gamesiarz
Użytkownik forum
Posty: 35
Rejestracja: 2018-04-30, 20:16

Re: ZTE MC801A 5G

Postautor: Gamesiarz » 2022-06-23, 08:21

Czy warto brać ten router w ofercie t-mobile domowy? Jeśli nie to jaki inny router? B818 niedostępny od początku praktycznie, mogę w sumie kupić router osobno.

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 17697
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: ZTE MC801A 5G

Postautor: matek451 » 2022-06-23, 08:37

Warto, szczególnie w ofercie do 90Mb/s gdzie jest za 119 zł, tylko ten router na pasmach 800-2600MHz nie działa z antenami zew. Do tego pozostaje własnośćią operatora do czasu opłaty 24 abonamentu. Wart jest około 1000 zł więc operator sprzedaje go za około 10% wartości. W ofercie T-mobile wybór sprzętu ograniczony.

Gamesiarz
Użytkownik forum
Posty: 35
Rejestracja: 2018-04-30, 20:16

Re: ZTE MC801A 5G

Postautor: Gamesiarz » 2022-06-23, 09:11

A czy ten modemem obsługuje wybor pasma, np. tylko 2600?

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 17697
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: ZTE MC801A 5G

Postautor: matek451 » 2022-06-23, 09:23

Na FW z Plusa wybór pasm LTE jest w WebUI, do tego zaawansowana diagnostyka . Jak jest z T-mobile nie wiem ale na MC801a jest mnóstwo skryptów itp. pozwalajacych na niestandardowe działania. Przy LTE2600 kluczowe jest też zapewnienie poprawnych parametrów sygnału i SINR, router tylko dla lokalizacji gdzie wewnątrz takie są do uzyskania lub w odległóściach gdzie takie parametry sygnału zapewni wystawienie routera na zewnątrz. Stąd zawsze najpierw test T-mobile na telefonie w domu i na zewnątrz.

Gamesiarz
Użytkownik forum
Posty: 35
Rejestracja: 2018-04-30, 20:16

Re: ZTE MC801A 5G

Postautor: Gamesiarz » 2022-06-23, 09:39

Mam dosyć blisko nadajnik, testowałem na b529 i działa nienajgorzej. A powiedz proszę, bo zobaczyłem, że jest jeszcze jakaś opcja zupełnie bez limitu z tym WNC home office. Pytanie czy warto? Bo 90mbit mi wystarczy tylko nie wiem czy ten modem będzie lepszy niż ten ZTE


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości