Proszę o pomoc

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

Siba11
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2022-08-03, 01:09

Proszę o pomoc

Postautor: Siba11 » 2022-08-05, 16:03

Witam serdecznie

Posiadam router gsm huawei b593u-12 wraz z antena zewnetrzna 2x25 dbi (Tak jest napisane) Pasmo pracy: 1700-2100 MHz, 2600 MHz.

Predkosci jakie uzyskuje na tym zestawie sprawdzane na roznych kartach operatorów to są w przedziale 5mbs -17mbs downloadu i 10mbs uploadu




I teraz chciałbym zmienić ten router gsm na coś nowszego. Fajnie by było gdyby obsługiwał tą sama antenę. Bo raczej jest niezbędna ze względu że mam slaby zasięg a w okolicy nadajniki są rozsiane po 3-4 km ode mnie.
No i użytkuje go w domu parterowym 120m2. Jako wifi dla telefonu mojego i żony. Ale niestety zasięg wifi nie dochodzi do ostatniego pomieszczenia. A tak to jest znośnie.

Moja lokalizacja to Ul. Malinowa Żukczyn.
Operator z kakiego korzystam to T-Mobile

Czy ktoś byłby na tyle wyrozumiały i podpowiedział co by wybrać budżetowego ale lepszego niz teraz co mam?


Pozdrawiam Paweł

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 17822
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Proszę o pomoc

Postautor: matek451 » 2022-08-05, 18:16

Wyniki bardzo słabe biorąc pod uwagę infrastrukturę NetWorks i Play w tej okolicy ale router sprzed 10 lat do tego antena nie wiadomo jaka. Jaki budzet na router, jak wygladaja parametry sygnału na tym B593, z jakiego pasma korzystasz w Tmobile i który to BTS?

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 25072
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: Proszę o pomoc

Postautor: wojteks » 2022-08-05, 20:27

Siba11 pisze:wraz z antena zewnetrzna 2x25 dbi (Tak jest napisane)

Antena to z definicji elektrośmieć raczej.
Pokaż testy zrobione smartfonem z kartą TM, pokaż zakładkę live z programu netmonster i speedtest do tego. Najlepiej stojąc na balkonie albo na dachu.
Nie pomagam na PW!

Siba11
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2022-08-03, 01:09

Re: Proszę o pomoc

Postautor: Siba11 » 2022-08-05, 22:03

Witam i dziękuję że zechciał ktoś się pochylic nad moim problemem.
A wiec tak router ma 2 kreski na patykach. Jak przelaczylem na tę antenę zewnetrzna i wystawilem ją na komin domu to pokazywalo maksymalny zasieg. Praktycznie krecilem anteną do okola i w jednym miejscu tylko spadl zasieg do 3 kresek. Jeżeli chodzi o podlaczenie routera z aplikacją próbowałem kilkukrotnie niestety bezskutecznie i odpuściłem kombinowanie.
Niestety nie ma perspektyw na światłowód w najbliższych latach a więc budzet jaki mogę przeznaczyć to tyle ile wyniesie wkład by wszystko ze sobą połączyć żeby dobrze wykorzystać możliwości tych nadajnikow z ktorych mialbym czerpac internet najwazniejsze by podlaczyc w siec tv, telefony monitoring moze jakis laptop.

Ogolnie też nie musze skupiać się na tmobile. Mógłbym wybrać jakąś inna sieć ale w Tmobile akurat mam zaladowane GB i chcialem to wykorzystać. Myslalem o tym Aero2 slyszalem ze jest bezplatny ale nie znam odpowiedzi czy jest sens.

nadmienię ze wchodząc na btsearch.beta odznaczylem UKE i pojawila się stacja Orange w szegolach bylo 5G 2100.
Jest to maszt 1km odemnie widzę go fizycznie z dachu. Kłodawa ulica szkolna 10. ID: 50583
Probowalem się z nim połączyć ale bezskutecznie. Może nie działa.

Na koniec wrzucam screeny i zdjecia tej anteny od tylu. Wszystko zapisalem na dysku google. Pomiary robilem dzisiaj.

https://drive.google.com/drive/folders/ ... Ro0Cfk5-_c

Pozdrawiam Paweł

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 17822
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Proszę o pomoc

Postautor: matek451 » 2022-08-05, 23:04

Diagnostyka sygnału na B593U-12 nie w kreskach, jesli to szrot z zakupu na Allegro z niemieckiego demobilu T-mobile to powinien mieć diagnostykę gdzie pokazuje szerokość pasma i RSRP, B593 nie dziala z żadnymi aplikacjami. Co to za karta T-mobile w telefonie bo to dramat a nie internet, test na zewnatrz ?

Siba11
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2022-08-03, 01:09

Re: Proszę o pomoc

Postautor: Siba11 » 2022-08-06, 02:03

matek451 pisze:Diagnostyka sygnału na B593U-12 nie w kreskach, jesli to szrot z zakupu na Allegro z niemieckiego demobilu T-mobile to powinien mieć diagnostykę gdzie pokazuje szerokość pasma i RSRP, B593 nie dziala z żadnymi aplikacjami. Co to za karta T-mobile w telefonie bo to dramat a nie internet, test na zewnatrz ?


Rzeczywiście jest taka opcja jak diagnostyka. W obecnej chwili jest podlaczona antena zewnetrzna do routera ale jest w budynku bo nie dalem rady wyprowadzic przewodow przez komin. Tylko jak robiłem testy to wyciagalem antene przez wyłaz w dachu.
Jutro mogę wyciągnąć tą antenę zewnetrzna na komin i zrobić test. Póki co pokaże jak wyglada sytuacja jak jest w środku

Obrazek

Siba11
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2022-08-03, 01:09

Re: Proszę o pomoc

Postautor: Siba11 » 2022-08-06, 02:04

matek451 pisze:Diagnostyka sygnału na B593U-12 nie w kreskach, jesli to szrot z zakupu na Allegro z niemieckiego demobilu T-mobile to powinien mieć diagnostykę gdzie pokazuje szerokość pasma i RSRP, B593 nie dziala z żadnymi aplikacjami. Co to za karta T-mobile w telefonie bo to dramat a nie internet, test na zewnatrz ?


Rzeczywiście jest taka opcja jak diagnostyka. W obecnej chwili jest podlaczona antena zewnetrzna do routera ale jest w budynku bo nie dalem rady wyprowadzic przewodow przez komin. Tylko jak robiłem testy to wyciagalem antene przez wyłaz w dachu.
Jutro mogę wyciągnąć tą antenę zewnetrzna na komin i zrobić test. Póki co pokaże jak wyglada sytuacja jak jest w środku

https://ibb.co/ZdCx9c2
Ostatnio zmieniony 2022-08-06, 02:06 przez Siba11, łącznie zmieniany 1 raz.

Siba11
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2022-08-03, 01:09

Re: Proszę o pomoc

Postautor: Siba11 » 2022-08-06, 02:05


matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 17822
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Proszę o pomoc

Postautor: matek451 » 2022-08-06, 07:11

Router loguje się z tą antena na strychu do LTE2100 z BTS-a na Powstańców Warszawy 47 w Pruszczu, parametry sygnału sa bardzo słabe. Dla porównania telefon korzysta z agregacji 4 pasm LTE2600+800+1800+2100 z niego, pasmo podstawowe to LTE2600, sygnał na zewnatrz dostateczny ale fatalny SINR, na LTE2100 sygnał podobny, w porównaniu z LTE2100 na strychu z tą anteną lepszy o 24dB czyli przepaść, zafundowałeś sobie fajny tłumik z Signaflex a nie antenę ale to norma u yego handlarza elektrośmieciami. Na dodatek speedtest na telefonie pokazuje jak stacja jest zapchana na maksa.
Reasumując masz zabytkowy router z tłumikiem zamiast anteny i korzystasz z operatora i stacji bazowej która jest przeciążona na maksa a po drodze inne BTS-y i szumy wykluczajace działanie wyższych modulacji-tragiczny SINR.
Pruszcz jest swoisty jeśli chodzi o NetWorks, córka korzysta z Orange w Juszkowie i zasięg na zewnatrz też z dalszego BTS-a, wyniki fatalne ale lepiej niż z T-mobile.

Siba11
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2022-08-03, 01:09

Re: Proszę o pomoc

Postautor: Siba11 » 2022-08-06, 08:19

Cześć. Właśnie zmotywowales mnie matek451. Dziś wejdę na komin i wystawie tego signaflexa na dach i podam te dane z diagnostyki routera. Dodatkowo zaktualizowalem baze w netmonsterze i jeszcze raz wystawie smartfon. Zastanawiajace jest że sygnał łapie aż z powstańców warszawy z drugiego konca pruszcza to jest pewnie z 10km.

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 17822
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Proszę o pomoc

Postautor: matek451 » 2022-08-06, 09:39

Tak jak pisałem w rejonie Pruszcza tak jest, telefon na zewnatrz loguje się do tej stacji a parametry sygnału są dostateczne, ale SINR tragedia a stacja zatkana. Tłumik z Signaflex na tym strychu to na LTE2100 zapewnił RSRP dla B593 na tragicznym poziomie, nawet jak odejmiemy z 10dB z tytułu tłumienia sygnału przez ściany czy dach to RSRP na poziomie -105dBm pokaze co warta jest ta antena, jej opis i zysk to marketingowy bełkot, przeczacy prawom fizyki. Niczego od Signaflex, new-electric i innych kont, nazw pod którymi ten handlarz mydła i powidła sprzedaje. On jest głównym dostawcą chłamu dla Januszy na Allegro, kupuja elektrosmieci jak szaleni , w tysiacach a potem placzą ze im mobilny nie działa to jest do niczego .
Nawet ma swoja mapkę BTS-ów, oczywiście pokazujacą bzdury, marketing u niego to podstawa, wie ze ciemny ludek łyknie wszystko co mu napisze.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 25072
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: Proszę o pomoc

Postautor: wojteks » 2022-08-06, 09:40

Jak już wyjdziesz na komin to powtórz testy smartfonem.
Nie pomagam na PW!

Siba11
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2022-08-03, 01:09

Re: Proszę o pomoc

Postautor: Siba11 » 2022-08-06, 11:01

Witam ponownie. Testy zrobilem tylko z routera z podlaczona anteną skierowałem ją na Pruszcz Gdański i zrobiłem speed test oraz uruchomilem diagnostyke w routerze. Poniżej załączam prrint screeny.
Obrazek

http://www.speedtest.pl/wynik/337105124

Nastepnie skrecilem antenę na kleszczewko

Obrazek
darmowy hosting zdjęć jpg

I zrobilem speed test
Obrazek
darmowy hosting zdjęć jpg


W nastepnej wiadomosci puszcze pomiary ze smartfona jak wejdę na dach

Siba11
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2022-08-03, 01:09

Re: Proszę o pomoc

Postautor: Siba11 » 2022-08-06, 11:47

Zrobione odczyty smartfonem z komina domu. Sieć T-mobile

Obrazek

A tutaj speed test.

Obrazek

Siba11
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2022-08-03, 01:09

Re: Proszę o pomoc

Postautor: Siba11 » 2022-08-06, 11:55

Czy to jest wystarczające aby dobrać do tego sprzęt ? Czy mam spróbować jeszcze inne sieci mam kupione karty orange, play, plus.
Przetestować??

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 25072
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: Proszę o pomoc

Postautor: wojteks » 2022-08-06, 13:53

Play zawsze możesz sprawdzić.
Nie pomagam na PW!

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 17822
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Proszę o pomoc

Postautor: matek451 » 2022-08-06, 14:26

No i jakie wnioski?
Router z antena na zewnatrz, to LTE100 z BTS-a na Powstańców 37, sygnał poprawny a speedtest o 12 na tym pasmie słaby, jest już przeciązone, Kleszczewko na podobnym sygnale z LTE2100, o 12 stacja już przytkana. Potem telefon i tu Powstańców ale agregacja LTE2600 jako pasmo podstawopwe i pozostałe do niego, speedtest jeszcze jakoś wyglada ale wieczorami i tak jest lipa, sygnał na LTE2600 na telefonie nieco gorszy od tego na LTE1800 z anteną ale widać ze zysk tej anteny pewnie nieco lepszy od antenek w telefoni e ale do deklarowanych 25dBi obiecanych przez handlarza daleko.
T-mobile z Powstańcow37 jest nawet w agregacji 4 pasm cieniutkie, Kleszczewko na najszybszym w teorii LTE2100 w południe jakoś jeszcze działa ale wieczorami będzie i z niego lipa, nawet w agregacji LTE2100+1800+800, operator sprzedaje za grosze oferty no limit więc to wcale nie dziwi.

Siba11
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2022-08-03, 01:09

Re: Proszę o pomoc

Postautor: Siba11 » 2022-08-06, 21:14

Po testach wnioski są takie:
1. Slaby router i antena które to nalezy wysiudac i zaopatrzyć się w coś lepszego(i tu bym chciał się poradzić właśnie bardziej zorientowanych w temacie za czym się rozglądać. )
2. Mógłbym jeszcze przetestować innych operatorów komórkowych w celu uzyskania informacji czy będą lepsze osiągi na tym samym sprzecie co mam i porównać do T-mobile i rozważyć zmianę opetatora. A następnie wrócić do pkt. 1 ;)

3. Zostać z tym co jest i cieszyć sie prędkością do 20 mbs
;)


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 8 gości