router TP-Link TL-MR3420 wersja 2.0

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ali1983
Użytkownik forum
Posty: 29
Rejestracja: 2010-02-05, 10:03
Lokalizacja: Jasna k/Dzierzgonia

Re: router TP-Link TL-MR3420 wersja 2.0

Postautor: ali1983 » 2015-01-11, 14:41

Witam.
w związku z tym, że w moim mv410 po zmianie karty nie działa wifi, a do internetu chciałbym podłączyć kilka urządzeń mam kilka pytań:
1) czy podłączę taką antenę - wtyk tnc : http://all-ant.pl/185-antena-freedom-cd ... m-tnc.html
w mv410 można podłączyć zamiast prawej antenki
2) z boku jest wejście usb - mam modem huawei e3131 z karta orange. czy router ma gniazdo na kartę sim żeby korzystać z cdma?
3) mogę ustawić huawei jako podstawowy, a w razie utraty zasięgu będzie się przełączać na cdma?

z góry dzięki za odpowiedzi.
AMD Athlon Dual 4400+, Nvidia Geforce 8500GT 512MB
HP 630, Kiano 7 elegance
Orange freenet 13Gb, Huawei E3131+TP-Link MR-3420

Awatar użytkownika
dexter18
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1372
Rejestracja: 2011-05-15, 13:57
Lokalizacja: Siucice

Re: router TP-Link TL-MR3420 wersja 2.0

Postautor: dexter18 » 2015-01-11, 14:50

Witaj.

1. Odkręcasz 1 antenę i wkręcasz konektor. 2 antenka zostaje.
2. Tp Link nie ma slotu karty sim, podłączasz modem konfiguracja i działasz.
3. Chyba nie, chodź działało to z wan na 3G z tego jak pamiętam stronę tp link.
Huawei E3276 +TP Link MR3420 V2 + TL-WR841N
Cybertech 15 dBi--- ATK-20
Plus Power LTE 25GB+ Noc 100 GB

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 10386
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: router TP-Link TL-MR3420 wersja 2.0

Postautor: matek451 » 2015-01-11, 15:38

Ale o co chodzi z tym MV410? Nie działa WiFi na nim a internet jest tylko po LAN? Masz zasięg CDMA Orange na standardowych antenach? Ta antena z linka jest do CDMA a nie do WiFi. Możesz podłączyć kablem LAN do portu WAN MR-3420v2 ten MV410 oraz modem 3G E-3131 i skonfigurować jako zasadniczy dostęp WAN lub 3G. Oczywiście musisz mieć osobną kartę do MV410 i E-3131. Jeśli padło WiFi w MV410 to proponuję zutylizować ten szmelc i zacząć korzystać z 3G w Orange. Oczywiście na UMTS900 i antenie ATK-20 do modemu E-3131. Najbliższy BTS UMTS900 NetWorks w Markusach.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

ali1983
Użytkownik forum
Posty: 29
Rejestracja: 2010-02-05, 10:03
Lokalizacja: Jasna k/Dzierzgonia

Re: router TP-Link TL-MR3420 wersja 2.0

Postautor: ali1983 » 2015-01-11, 15:41

Tylko się tak zastanawiam czy samo podłączenie anteny cdma coś da? Skoro nie ma slotu karty sim, a wejście usb do huaweia to trzebaby podłączyć cdma przez modem cdma do portu wan?
Ostatnio zmieniony 2015-01-11, 21:23 przez ali1983, łącznie zmieniany 1 raz.
AMD Athlon Dual 4400+, Nvidia Geforce 8500GT 512MB

HP 630, Kiano 7 elegance

Orange freenet 13Gb, Huawei E3131+TP-Link MR-3420

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21601
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: router TP-Link TL-MR3420 wersja 2.0

Postautor: wojteks » 2015-01-11, 15:42

ali1983 pisze:że w moim mv410 po zmianie karty nie działa wifi,

Może trzeba go skonfigurować?

ali1983 pisze:1) czy podłączę taką antenę -

Po co?

ali1983 pisze:2) z boku jest wejście usb

MV 410 może być po USB do komputera podłączony i do niczego więcej ono nie jest.

ali1983 pisze: mogę ustawić huawei jako podstawowy, a w razie utraty zasięgu będzie się przełączać na cdma?

Jakiego połączenia dotyczy to pytanie?
Nie pomagam na PW!

ali1983
Użytkownik forum
Posty: 29
Rejestracja: 2010-02-05, 10:03
Lokalizacja: Jasna k/Dzierzgonia

Re: router TP-Link TL-MR3420 wersja 2.0

Postautor: ali1983 » 2015-01-11, 16:00

Napiszę od początku:
mv410 ze starą kartą ruim działał bez problemu. Wszystko się zaczęło chrzanić jak zmieniłem kartę na dualną. Nie ma wifi, nie działa połączenie ethernet, nie mogę zresetować ustawień. Do mv410 jest podłączona antena zewnętrzna. Internet działa tylko przez usb.
Huawei e3131 dostałem w spadku od szwagra. Chodzi fajnie tylko czasem się rozłącza (aplikacja buisness everywhere pokazuje "nieokreślone połączenie").
Szukam urządzenia z wifi (podłączenie kompa, laptopa, komórki i tabletu) na którym internet będzie w miarę chodził i gdzie bym mógł wykorzystać oba posiadane urządzenia: huawei i mv410 (lub tylko antenę z tego ostatniego). Myślałem, że mr3420 daje taką możliwość ze względu na usb (podłaczenie huawei) i podłączenie anteny od cdma, żeby w razie "nieokreslonego połaczenia" z huawei przełączył się na cdma.
Mam tylko jedną kartę sim/3g/lte.
Szwagier był u mnie z zte mf63 i jako tako to chodziło.

Edit:
Btssearch nie pokazuje nic w Markusach, najbliższy nadajnik umts2100 w Elblągu (orange)
Ostatnio zmieniony 2015-01-11, 21:10 przez ali1983, łącznie zmieniany 2 razy.
AMD Athlon Dual 4400+, Nvidia Geforce 8500GT 512MB

HP 630, Kiano 7 elegance

Orange freenet 13Gb, Huawei E3131+TP-Link MR-3420

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 10386
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: router TP-Link TL-MR3420 wersja 2.0

Postautor: matek451 » 2015-01-11, 16:11

MV410 dokonał żywota i jego miejsce wśród elektrośmieci. Masz E-3131 z Orange to użyj go do 3G, to że masz zasięg na UMTS900 to i tak przypadek. To zrywanie połączenia jest związane ze słabym zasięgiem. Do UMTS900 potrzebujesz nowa antenę na 900MHz, stara się nie przyda. Jeśli do BTS-a UMTS900 NetWorks w Markusach masz 8km( bo jesteś z Jasnej?) to polecana antena ATK-20 lub słabsza ATK-10/850-960 . Do tego konektor do E-3131. Czemu przy migracji na FreeNet nie brałeś nowego sprzętu do 3G/LTE? składałeś wypowiedzenie, negocjowałeś z DUK? Do E-3131 dokup MR-3420v2 i antenę na 900MHz. To dużo lepsze rozwiązanie niz badziewny MF63 szwagra.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

ali1983
Użytkownik forum
Posty: 29
Rejestracja: 2010-02-05, 10:03
Lokalizacja: Jasna k/Dzierzgonia

Re: router TP-Link TL-MR3420 wersja 2.0

Postautor: ali1983 » 2015-01-11, 16:49

Tak mieszkam w Jasnej. Do Markus mam ok 6,2km i wychodzi na to, że ten nadajnik widzę z okna. Czy ta sieć networks to orange i czy będzie to działać na mojej karcie? Mapa bts pokazuje networks w Malborku, a t-mobile w Markusach?
Sprzętu nie brałem, bo wyszedłem z założenia, że po co skoro ten działa. Wypowiedzenia nie składałem - sami zadzwonili.
Ostatnio zmieniony 2015-01-11, 21:11 przez ali1983, łącznie zmieniany 1 raz.
AMD Athlon Dual 4400+, Nvidia Geforce 8500GT 512MB

HP 630, Kiano 7 elegance

Orange freenet 13Gb, Huawei E3131+TP-Link MR-3420

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21601
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: router TP-Link TL-MR3420 wersja 2.0

Postautor: wojteks » 2015-01-11, 16:58

ali1983 pisze: internet działa tylko przez usb.

Pewnie przełącznik od trybu pracy przełączyłeś w pozycję USB.

ali1983 pisze:myślałem, że mr3420 daje taką możliwość ze względu na usb (podłaczenie huawei) i podłączenie anteny od cdma,

Anteny w MR3420 są do WiFi, skąd myśl że antena do CDMA się przyda?
Nie pomagam na PW!

ali1983
Użytkownik forum
Posty: 29
Rejestracja: 2010-02-05, 10:03
Lokalizacja: Jasna k/Dzierzgonia

Re: router TP-Link TL-MR3420 wersja 2.0

Postautor: ali1983 » 2015-01-11, 17:05

wojteks pisze:Pewnie przełącznik od trybu pracy przełączyłeś w pozycję USB.

Mylisz się. Przełączyłem.
Co do anten tak mi przez myśl przeszło...
Ostatnio zmieniony 2015-01-11, 21:12 przez ali1983, łącznie zmieniany 1 raz.
AMD Athlon Dual 4400+, Nvidia Geforce 8500GT 512MB

HP 630, Kiano 7 elegance

Orange freenet 13Gb, Huawei E3131+TP-Link MR-3420

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 10386
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: router TP-Link TL-MR3420 wersja 2.0

Postautor: matek451 » 2015-01-11, 17:33

Popełniłeś masakryczny błąd przechodząc na FreeNet bez złożenia wypowiedzenia. Wziąłeś słabą ofertę na dodatek bez sprzętu do 3G. Jak widać przeliczyłeś się, złom do CDMA padł. Poza tym co to za działanie na EV-DO Rev A w CDMA? Sieć NetWorks od dawna zmodernizowana, jest HSPA+ na UMTS900 u ciebie a ty chciałeś korzystać z wolnego CDMA. NetWorks to wspólna infrastruktura Orange i T-Mobile. Na UMTS900 korzystaja z jednej sieci. Na UMTS2100 wspólne są BTS-y, każdy korzysta ze swojej częstotliwości. Najbliższy BTS UMTS900 właśnie w Markusach. Teraz nie masz wyjścia i pozostaje z niego korzystać.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

ali1983
Użytkownik forum
Posty: 29
Rejestracja: 2010-02-05, 10:03
Lokalizacja: Jasna k/Dzierzgonia

Re: router TP-Link TL-MR3420 wersja 2.0

Postautor: ali1983 » 2015-01-11, 20:51

Czyli powinno to chodzić na nadajniku z Markus? Aktualnie aplikacja BE pokazuje 4 kreski zasięgu H+
Jeszcze mam takie pytanie czy ta antena też byłaby dobra: http://www.dipol.com.pl/antena_mobilna_ ... _A6916.htm
internet w końcu mobilny i czasem bym się z samym modemem przemieszczał.
Aha i jeszcze nie mogę wyłączyć żądania kodu pin ( w huaweiu, wyskakuje błąd 400)
Ostatnio zmieniony 2015-01-11, 21:13 przez ali1983, łącznie zmieniany 1 raz.
AMD Athlon Dual 4400+, Nvidia Geforce 8500GT 512MB

HP 630, Kiano 7 elegance

Orange freenet 13Gb, Huawei E3131+TP-Link MR-3420

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 10386
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: router TP-Link TL-MR3420 wersja 2.0

Postautor: matek451 » 2015-01-11, 21:04

Na tej antence z linka to sobie możesz co najwyżej chorągiewkę powiesić. Mobilnie możesz używać samego modemu. Masz 7 km do BTS-a to potrzebujesz skutecznej anteny a wybierasz drapak do pleców. Potrzebujesz jedną z http://www.cybertech.com.pl/k8,anteny-l ... 00mhz.html , kabel jak najkrótszy i do tego http://www.cybertech.com.pl/p21,konekto ... fme-m.html No i jak najmniej majstruj z anteną i modemem. Gniazdo antenowe w E-3131 jest bardzo delikatne. Kodu PIN w Orange nie wyłączysz.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

ali1983
Użytkownik forum
Posty: 29
Rejestracja: 2010-02-05, 10:03
Lokalizacja: Jasna k/Dzierzgonia

Re: router TP-Link TL-MR3420 wersja 2.0

Postautor: ali1983 » 2015-01-11, 21:09

Dzięki za namiary.
Skoro pinu nie wyłączę to jak się łączyć przez wifi? Wychodzi na to, że router musi być cały czas włączony?
Ostatnio zmieniony 2015-01-11, 21:14 przez ali1983, łącznie zmieniany 1 raz.
AMD Athlon Dual 4400+, Nvidia Geforce 8500GT 512MB

HP 630, Kiano 7 elegance

Orange freenet 13Gb, Huawei E3131+TP-Link MR-3420

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 10386
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: router TP-Link TL-MR3420 wersja 2.0

Postautor: matek451 » 2015-01-11, 21:42

Router to urządzenie pracujące 24/7 i nie widzę potrzeby aby go wyłączać. Po każdym wyłączeniu od zasilania musisz ponownie konfigurować połączenie 3G czyli wpisywać PIN. w Orange nic nie poradzisz.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 5 gości