router TP-Link TL-MR3420 wersja 2.0

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

iseska
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2015-01-12, 17:00
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: router TP-Link TL-MR3420 wersja 2.0

Postautor: iseska » 2015-01-12, 17:09

Witam wszystkich forumowiczów,
zaczynam dopiero raczkować jeżeli chodzi o internet mobilny, ale do rzeczy.

1. W tablecie posiadam kartę sim i zasięg lte prawie na 100%. Transfer na poziomie 60Mbit/s D i 40Mbit/s U. Zmierzyłem to o różnych porach i prawie zawsze pokazywał tyle samo.
2. Jakich realnych transferów mogę się spodziewać w routerze TP-Link TL-MR3420 2.0 ale nie przez WIFI tylko po LAN?

Chciałbym, aby ten router robił tylko jako modem :) bo do innych celów mam inny sprzęt.
Zabrakło już niestety portów, a w dodatku jest on już dość mocno obciążony dlatego chciałem zakupić opisany router.

A może jest coś jeszcze z takich w miarę budżetowych sprzętów w cenie powiedzmy do 150 zł, które faktycznie byłyby lepszym rozwiązaniem pod lte?

Modem jaki będę posiadał to: ZTE MF823 lub Huawei E3372 to się jeszcze okaże co kupię :)

Z góry dziękuje za informacje dotyczące głównie realnych transferów przez opisany router.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21601
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: router TP-Link TL-MR3420 wersja 2.0

Postautor: wojteks » 2015-01-12, 17:29

iseska pisze:Chciałbym, aby ten router robił tylko jako modem

Ale to router kablowy z opcją obsługi modemów 3G/LTE więc za modem robić nie może.
Nie pomagam na PW!

ali1983
Użytkownik forum
Posty: 29
Rejestracja: 2010-02-05, 10:03
Lokalizacja: Jasna k/Dzierzgonia

Re: router TP-Link TL-MR3420 wersja 2.0

Postautor: ali1983 » 2015-01-12, 18:48

Kupiłem tp mr3420, podłączyłem i działa. Uff, a już myślałem, że jakieś jaja wyjdą z tym PINem. Jeszcze czeka mnie zakup anteny. Dziękuję za wszystkie porady.
AMD Athlon Dual 4400+, Nvidia Geforce 8500GT 512MB
HP 630, Kiano 7 elegance
Orange freenet 13Gb, Huawei E3131+TP-Link MR-3420

iseska
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2015-01-12, 17:00
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: router TP-Link TL-MR3420 wersja 2.0

Postautor: iseska » 2015-01-13, 16:16

Może źle się wyraźiłem. Ten router będzie działać jako router, ale cały ruch będzie realizowany przez inny router. Do tego podłącze tylko modem usb i ma działać :) ale pytanie czego się można po nim spodziewać? Jakie maksymalne realne prędkości są na nim możliwe poprzez sieć LAN?

Dziś rozmawiałem z firmą TP-Link i twierdzą, że po LAN prędkość będzie do 100Mbit, co było dla mnie zaskoczeniem :) ale nie wierzę w to.

ali1983
Użytkownik forum
Posty: 29
Rejestracja: 2010-02-05, 10:03
Lokalizacja: Jasna k/Dzierzgonia

Re: router TP-Link TL-MR3420 wersja 2.0

Postautor: ali1983 » 2015-01-16, 15:59

Witam.
Wszystko chodziło ładnie 3 dni. Jest problem z połączeniem z internatem poprzez router, bezpośrednio modem podłączony do komputera łączy się z internetem bez problemu. Żaden reset ustawień, ponowna szybka konfiguracja nic nie dają, w statusie w przeglądarce jest napisane łączenie, czekam tak nawet z 30 minut ale się nie łączy. Anteny zew. nie mam.
AMD Athlon Dual 4400+, Nvidia Geforce 8500GT 512MB

HP 630, Kiano 7 elegance

Orange freenet 13Gb, Huawei E3131+TP-Link MR-3420

Awatar użytkownika
dexter18
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1372
Rejestracja: 2011-05-15, 13:57
Lokalizacja: Siucice

Re: router TP-Link TL-MR3420 wersja 2.0

Postautor: dexter18 » 2015-01-16, 16:02

Zrób mu reset do ustawień fabrycznych.
Huawei E3276 +TP Link MR3420 V2 + TL-WR841N
Cybertech 15 dBi--- ATK-20
Plus Power LTE 25GB+ Noc 100 GB

ali1983
Użytkownik forum
Posty: 29
Rejestracja: 2010-02-05, 10:03
Lokalizacja: Jasna k/Dzierzgonia

Re: router TP-Link TL-MR3420 wersja 2.0

Postautor: ali1983 » 2015-01-17, 11:04

Reset do ustawień pomógł na raz. Później znów był problem. We wcześniejszych postach doradzono mi na zrywanie połączeń zakup anteny zewnętrznej. Dla pewności aby dobrze wybrać częstotliwość zadzwoniłem do Orange zapytać o najlepszy dla mnie bts. Okazuje się, że ten w Markusach (umts 900, antena przy oknie - 2 metry kabla) nie jest wycelowany w moją stronę więc pomimo 6,5km odległości i bezpośredniej widoczności może nie działać ok. Lepszą dla mnie lokalizacją są Rychliki (umts 900), ale tu mam 13,5km i celowałbym prosto w dom sąsiada i kilka następnych budynków za nim stojących... Mogę też wywiesić antenę pod samym dachem, ale to wymaga przynajmniej 10metrów kabla. Co poradzicie?
AMD Athlon Dual 4400+, Nvidia Geforce 8500GT 512MB

HP 630, Kiano 7 elegance

Orange freenet 13Gb, Huawei E3131+TP-Link MR-3420

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 10386
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: router TP-Link TL-MR3420 wersja 2.0

Postautor: matek451 » 2015-01-17, 14:43

Proponuję dalszych porad szukać w Orange. Dostałeś konkretną poradę dotycząca zasięgu, najbliższego BTS-a NetWorks i sprzętu a mimo to wysłuchujesz jakiś bzdur na temat "wycelowania'" w twoją stronę BTS-a NetWorks UMTS900 w Markusach. Życzę dalszej owocnej współpracy z konsultantami Orange i powodzenia w połączeniu się z BTS-em NetWorks Rychliki. Szczególnie na tym baciku z 2m kablem. Tak a propos to do BTS-a UMTS900 NetWorks w Dzierzgoniu masz bliżej i brak lasu po drodze. Ale spytaj fachowców z Orange czy jest w ciebie "wycelowany".
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

amrowek
Stały użytkownik forum
Posty: 93
Rejestracja: 2014-11-20, 09:24
Lokalizacja: Żyrardów

Re: router TP-Link TL-MR3420 wersja 2.0

Postautor: amrowek » 2015-01-17, 14:59

iseska
HiLink czy modem masz w koncu?
tego 3420 masz? bo jak nie to lepiej WDR3600 lub 4300
i zmiana softu.

@ali1983 kup aktyny hub tylko nie za 5plna jakis porządny

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 10386
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: router TP-Link TL-MR3420 wersja 2.0

Postautor: matek451 » 2015-01-17, 16:19

A po co mu aktywny HUB? Ma E-3131 więc to nie problem z zasilaniem modemu tylko z zasięgiem i niskim poziomem sygnału. HUB mu tego nie poprawi.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

amrowek
Stały użytkownik forum
Posty: 93
Rejestracja: 2014-11-20, 09:24
Lokalizacja: Żyrardów

Re: router TP-Link TL-MR3420 wersja 2.0

Postautor: amrowek » 2015-01-17, 16:28

W takim razie post aut.

iseska
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2015-01-12, 17:00
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: router TP-Link TL-MR3420 wersja 2.0

Postautor: iseska » 2015-01-17, 18:04

Pożyczyłem dziś testowo modem do LTE Huawei E398 i wsadziłem do komputera, aby zobaczyć szybkość i wyszło ok 50Mbit/20Mbit. Podłączyłem go bezpośrednio do WDR3600 i wyszło 20Mbit. Podłączyłem go przez hub (pasywny) i wyszło 15-20. Router leżał w tym samym dokładnie miejscu co komputer więc widać, że chyba sam soft od routera posiada jakieś wąskie gardło. Wifi i LAN tak samo działało szybko.

Szkoda, że tylko 20 przez hub, więc chyba zainwestuje w tego TPLINKA :)

cintal
Stały użytkownik forum
Posty: 64
Rejestracja: 2013-01-05, 13:07
Lokalizacja: PL

Re: router TP-Link TL-MR3420 wersja 2.0

Postautor: cintal » 2015-01-17, 18:15

Chcę kupić aktyny hub do TL-MR3420 i mam prośbę o podanie jaki będzie dobry. Kolega wcześniej napisał aby nie kupować takich za 5zł. Jeśli może ktoś podać jaki warto kupić a najlepiej o podanie linka do jakiegoś na allegro.

seba84_2005
Stały użytkownik forum
Posty: 71
Rejestracja: 2015-01-21, 00:33
Lokalizacja: Wawa

Re: router TP-Link TL-MR3420 wersja 2.0

Postautor: seba84_2005 » 2015-01-21, 00:43

Witam.
Posiadam zestaw TL-MR3420 v2 (3.15.9 Build 141009 Rel.62201n) + E398 (11.433.61.10.55) w trybie NDIS. W modemie siedzi karta play lte (bez limitów).
Pytanie: ile router może przycinać z prędkości? Może to już maks możliwości tego zestawu?
Takie mam transfery:
Obrazek
Zasięg w routerze bez żadnej anteny jest 77% (do btsu w lini prostej mam 700 metrów).
Nie mam jak sprawdzić jak modem śmiga prosto pod pc, bo aktualnie nie posiadam na chodzie żadnego pc i tylko tablet służy mi do kontaktu ze światem.
Miałem tablet LTE i do tej pory służył jako router, ale niestety padł.... nie sprawdzałem jakie były na nim transfery, ale wydawało mi się, że na tablecie jako router jakby net działał lepiej.

iseska
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2015-01-12, 17:00
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: router TP-Link TL-MR3420 wersja 2.0

Postautor: iseska » 2015-01-25, 13:18

kupiłem ten router :) skorzystałem z promocji na allegro i gość posiadał opcję darmowego zwrotu w razie W... no więc wygląda to tak: podłączyłem modem Huawei E398 i transfer po LAN ok 50Mbps, po WIFI ok 48Mbps :))) wygląda to bardzo bardzo dobrze. W sumie to ten router robi tylko jako "pseudo modem" ponieważ jest tak naprawdę tylko bramką. Ustawiłem sobie DMZ do routera które służy jako router i nawet nie trzeba konfigurować firewalla bo wszystko jest ładnie otwarte.

Jedno mnie bardzo szokuje jak zapamiętać PIN do karty SIM aby nie trzeba było go wpisywać po każdym przypadkowym resecie routera? Czy jest na to jakiś sposób? Czy producent coś wymyślił już w tej sprawie czy najlepiej napisać do ORANGE aby wysłali mi kartę SIM bez blokady PIN?

Dodam, że nie posiadam żadnych aktywnych hubów itp.


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości