Huawei B593 + Asus AC66U = Asus nie wykrywa połączenia

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

Diwad
Użytkownik forum
Posty: 47
Rejestracja: 2012-10-22, 17:42
Lokalizacja: Koszalin

Huawei B593 + Asus AC66U = Asus nie wykrywa połączenia

Postautor: Diwad » 2014-07-24, 09:46

Witajcie.

Mam problem z połączeniem ze sobą dwóch urządzeń:
-Huawei B593
-Asus AC66U

Huawei działa świetnie. Udostępnia internet przez WiFi, można używać też przez kabel ethernet. Chciałem połączyć go z Asusem kablem, który jest w drugim pokoju i do którego byłby podłączony NAS, ale po podłączeniu kabla od B593 do portu WAN, Asus nie może wykryć połączenia.

Oba urządzenia posiadają najnowszy firmware. Nie wiem gdzie może być problem. Zmieniłem ip Asusa na 192.168.2.1. Działa on w trybie routera bezprzewodowego. Próbowałem też przełączyć go w tryb punktu dostępowego, ale wtedy ciągle zrywa połączenia Wifi.

Gdzie szukać problemu?

Z góry dzięki.

Awatar użytkownika
DiilGang
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 350
Rejestracja: 2013-10-26, 17:28
Lokalizacja: okolice Łomży

Re: Huawei B593 + Asus AC66U = Asus nie wykrywa połączenia

Postautor: DiilGang » 2014-07-24, 11:47

Spróbuj może podłączyć kabel od Huawei do LAN1 Asusa.
Tylko przedtem zmień IP, aby nie było konfliktu pomiędzy urządzeniami. W Asusie wyłącz serwer DHCP . Po tym podłącz tak, jak wyżej .
Huawei B315 - Orange LTE 2600 + Cybertech 17 dBi 2100 MHz

dextroza
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2013-06-05, 10:52
Lokalizacja: Otrębusy

Re: Huawei B593 + Asus AC66U = Asus nie wykrywa połączenia

Postautor: dextroza » 2014-07-29, 19:25

Witam,

Miałem to samo. Najpierw zmieniasz ręcznie IP Asusa na 192.168.1.3 (przykładowo).Na B593 ustawiasz w zakładce LAN w puli adresów 192.168.1.2. jako adres początkowy. Podłączasz B593 do portu WAN Asusa. Na obu urządzeniach zostawiasz DHCP włączone. Ustawiasz Asus jako AP i cieszysz się :D

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy
Posty: 16484
Rejestracja: 2007-11-16, 21:49
Lokalizacja: Lublin

Re: Huawei B593 + Asus AC66U = Asus nie wykrywa połączenia

Postautor: Jo_gurt » 2014-07-30, 07:05

dextroza pisze:Najpierw zmieniasz ręcznie IP Asusa na 192.168.1.3 (przykładowo).Na B593 ustawiasz w zakładce LAN w puli adresów 192.168.1.2. jako adres początkowy.

W takim wypadku DHCP powinien się zaczynać od 4.

dextroza
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2013-06-05, 10:52
Lokalizacja: Otrębusy

Re: Huawei B593 + Asus AC66U = Asus nie wykrywa połączenia

Postautor: dextroza » 2014-07-30, 13:06

Witam,

To czysta numerologia :D. Ważne, że działa jak należy.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy
Posty: 16484
Rejestracja: 2007-11-16, 21:49
Lokalizacja: Lublin

Re: Huawei B593 + Asus AC66U = Asus nie wykrywa połączenia

Postautor: Jo_gurt » 2014-07-30, 16:13

dextroza pisze:Ważne, że działa jak należy.

No właśnie z twoją numerologią nie zawsze by tak było :P

dextroza
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2013-06-05, 10:52
Lokalizacja: Otrębusy

Re: Huawei B593 + Asus AC66U = Asus nie wykrywa połączenia

Postautor: dextroza » 2014-07-30, 21:31

Nie ważna numerologia. Ważna metodologia ! :D

Pozdrawiam

Diwad
Użytkownik forum
Posty: 47
Rejestracja: 2012-10-22, 17:42
Lokalizacja: Koszalin

Re: Huawei B593 + Asus AC66U = Asus nie wykrywa połączenia

Postautor: Diwad » 2014-07-31, 17:27

O, witam Panowie, dzięki za odpowiedzi. Dziś będę testował. Nie miałem włączonej subskrypcji wątku.

Dzieki!

[ Dodano: 2014-08-01, 10:47 ]
Nie trybi.

Ustawiłem na sztywno LAN IP w Asusie na 192.168.1.2 a początek DHCP w B593 na 192.168.1.3 i nie działa. Asus ustawiony na AP rozłącza się po chwili i nie udostępnia internetu.

Przy funkcji routera bezprzewosdowego nie wykrywa w ogóle połączenia. Próbowałem już też ustawić LAN1 jako WAN z tym samym skutkiem.

dextroza
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2013-06-05, 10:52
Lokalizacja: Otrębusy

Re: Huawei B593 + Asus AC66U = Asus nie wykrywa połączenia

Postautor: dextroza » 2014-08-01, 22:57

Witam

You are doing it wrong, mate. Początkowy adres na B593 ustawiasz 192.168.1.2 (gdzie adres routera to 192.168.1.1) a Asusa ustawiasz na sztywno na 192.168.1.3. Ustawiasz Asusa w trybie AP i działa. Mam tak u siebie i działa.

Pozdrawiam

Diwad
Użytkownik forum
Posty: 47
Rejestracja: 2012-10-22, 17:42
Lokalizacja: Koszalin

Re: Huawei B593 + Asus AC66U = Asus nie wykrywa połączenia

Postautor: Diwad » 2014-08-02, 06:34

Tak też próbowałem. Kiedy przełacze go w tryb AP rozłącza się po chwili.

Mój asus od początku miał takie problemy, nie tylko z B593. Może jest uszkodzony w jakiś sposób O.o

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 22604
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Huawei B593 + Asus AC66U = Asus nie wykrywa połączenia

Postautor: wojteks » 2014-08-02, 08:05

dextroza pisze:Początkowy adres na B593 ustawiasz 192.168.1.2 (gdzie adres routera to 192.168.1.1) a Asusa ustawiasz na sztywno na 192.168.1.3.

Adresy IP ustawione na sztywno mają być spoza zakresu IP przydzielanych z DHCP routera.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości