Jaki sprzęt ???? PARE PYTAN

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

olgierdowyy
Użytkownik forum
Posty: 27
Rejestracja: 2016-02-02, 12:37

Jaki sprzęt ???? PARE PYTAN

Postautor: olgierdowyy » 2016-02-02, 12:50

Witam,
Odległość od bts w linii prostej 4km. Widoczny okiem. Na telefonie w swojej lokalizacji na wys strychu na tel huawei osiągam download 60 up 40.
Dom piętrowy. Na strychu chcę umieścic antene z długościa kabla około 2m. Chciałbym aby router był na strychu... nastepnie kablem lan puscic sygnał do drugiego routera na piętrze i stamtad na parter również do routera. W zależności od piętra sygnał byłby łapany z kazdego poziomu po wifi a gdzie rade to urządzenia podłączone po lanie.
Co potrzebuje jaki sprzęt do takiego działania ?
Routery na kazdym piętrze bo problem z zasięgiem z jednego... dosc duzy dom i sygnał nie dociera wszedzie.
schemat poniżej

Obrazek

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21708
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Jaki sprzęt ???? PARE PYTAN

Postautor: wojteks » 2016-02-02, 14:04

Potrzebujesz tylko jeden router, na strych. Na piętrach potrzebujesz Switch i AP albo router tak skonfigurowany.
Powiedzmy na strych Huawei B315/B593 z wyłączonym WiFi, na piętra Tp-Link MR3420 jako switch/AP )porty WAN puste). Niestety brak jakiegokolwiek zarządzania ruchem internetowym. Żeby to uzyskać potrzebujesz lepszy router na strychu i do niego modem LTE na USB (może być konieczny HUB USB z zasilaniem.
Nie pomagam na PW!

olgierdowyy
Użytkownik forum
Posty: 27
Rejestracja: 2016-02-02, 12:37

Re: Jaki sprzęt ???? PARE PYTAN

Postautor: olgierdowyy » 2016-02-02, 16:25

A ten lepszy router z mozliwoscia zarzadzania to jaki np ? ;)

olgierdowyy
Użytkownik forum
Posty: 27
Rejestracja: 2016-02-02, 12:37

Re: Jaki sprzęt ???? PARE PYTAN

Postautor: olgierdowyy » 2016-02-02, 16:52

A czy moge zastosowac takie cos:
http://www.technologic.pl/p468,easybrid ... 5hpnd.html
I kablem lan z tego urzadzenia wpiac sie poprstu w moj router w wejscie wan?
I dalej rozdzielac na dom za pomoca tego router i drugiego ktory posiadam ?
Oba to tp link wr1043nd
Wydaje sie ze nie stracilbym duzo na stratach w kablu bo wszystko zamkniete jest w antenie ?

jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 651
Rejestracja: 2011-02-11, 00:13
Lokalizacja: łódz

Re: Jaki sprzęt ???? PARE PYTAN

Postautor: jarek7714 » 2016-02-02, 20:47

olgierdowyy pisze:A czy moge zastosowac takie cos:
http://www.technologic.pl/p468,easybrid ... 5hpnd.html
I kablem lan z tego urzadzenia wpiac sie poprstu w moj router w wejscie wan?
I dalej rozdzielac na dom za pomoca tego router i drugiego ktory posiadam ?
Oba to tp link wr1043nd
Wydaje sie ze nie stracilbym duzo na stratach w kablu bo wszystko zamkniete jest w antenie ?

Nic nie straciłbyś, bo to router zintegrowany z anteną. Z tym że idą za tym spore koszta i zapomniałeś o zabezpieczeniu przepięciowym/odgromowym latem-sprzęt warty tysiaka może zaliczyć pad w ms. W twoim konkretnym rozwiązaniu zastosowałbym Nexx WT3020 http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=9974, do tego modem LTE E3372, sprzęt tani i wydajny. Poza tym modemy LTE USB na wydajnych routerach z wydajnym zasilaniem USB działają równie stabilnie jak modemo-routery B593/B315 (ten pierwszy posiadam i z nim robiłem testy porównawcze). Proszę przykłady: 1-Plus z E3372-HiLink

Kod: Zaznacz cały

 
Nazwa urządzenia:Gargoyle
Wersja Gargoyle:1.9.0
Model:Nexx WT3020
Konfiguracja urządzenia:Brama sieciowa
Zajętość pamięci RAM:21.1MB / 60MB (35.2%)
Połączenia:18/4096
Średnie obciążenie CPU:0.00 / 0.01 / 0.05  (1/5/15 min.)
Czas pracy:14 dni, 21 godz., 27 min.
Bieżąca data i czas:02/02/16 20:43 CET
Adres IP WAN:192.168.8.100
Maska podsieci WAN:255.255.255.0
Adres MAC WAN:0C:5B:8F:27:9A:64
Adres bramy WAN:192.168.8.1
Serwer(y) DNS WAN:192.168.8.1
208.67.220.220
208.67.222.222
, 2-RBM na starym Asusie WL-500gp v1 (wymienione kondensatory na płycie głównej-bo już spuchły) z E3276 HiLink i Tomato by shibby (soft obsługuje również nowy sterownik dla trybu NDIS, ale ten router jest za słaby i ma za mało pamięci RAM)

Kod: Zaznacz cały

 Name   TomatoUSB
Model   Asus WL-500gP
Chipset   Broadcom BCM4704 chip rev 9 pkg 0
CPU Freq   264MHz
Flash Size   8MB
 
Time   Tue, 02 Feb 2016 20:48:31 +0100
Uptime   18 days, 05:23:44
CPU Load (1 / 5 / 15 mins)   0.16 / 0.10 / 0.04
Total / Free Memory   28.63 MB / 18.95 MB (66.17%)
Total / Free NVRAM   32.00 KB / 11.31 KB (35.34%)
jareq

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 11469
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Jaki sprzęt ???? PARE PYTAN

Postautor: matek451 » 2016-02-02, 22:08

Możesz sam zbudować taki zew. punkt dostępowy w oparciu o RB411GL modem E3372 i zewnętrzną antenę dual LTE1800MHz. Koszt 330 +120+180=630 zł. Jak chcesz to możesz całość umieścić w https://www.cyberbajt.pl/produkt/5066/a ... -mmcx.html
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22268
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Jaki sprzęt ???? PARE PYTAN

Postautor: ja.michal » 2016-02-03, 03:20

Taki mały minus przy EasyBridge LTE 16dBi (RB912UAG-5HPnD) to moduł Huawei ME909u-521, która ma niższą kategorię LTE (do 100 Mbps).

olgierdowyy
Użytkownik forum
Posty: 27
Rejestracja: 2016-02-02, 12:37

Re: Jaki sprzęt ???? PARE PYTAN

Postautor: olgierdowyy » 2016-02-03, 12:14

Podsumowując:
http://www.mikrotik.org.pl/?produkt,2837
http://www.mikrotik.org.pl/?produkt,4597 lub http://hurtgps.pl/pl_PL/p/Modem-Huawei- ... -reki/3326
http://www.cdr.pl/p511,pigtail-u-fl-rp-sma-m-20-cm.html x2 do podłączenia modemu z antena.
http://www.cybertech.com.pl/p115,antena ... -mimo.html plus
http://www.cybertech.com.pl/p1,wtyk-rp- ... f-240.html x2 aby polączyc antene z kabelkami od modemu.
https://www.cyberbajt.pl/produkt/5066/a ... -mmcx.html

Teraz pytanko czy kabelki do modemu pci dobralem ok ?
a jesli bedzie modem usb to wtedy jakie kabelki/konektory od cybertecha do podlaczenia tego ?

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 11469
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Jaki sprzęt ???? PARE PYTAN

Postautor: matek451 » 2016-02-03, 13:00

Co RB411GL to zgoda, do niego ta antena Box aby zamontować RB i na dodatek będzie ci rozsyłać po WiFi jak chcesz. Ale dalej zamiast drogiego modemu ME-909( na dodatek RB411GL nie ma PCI-e) kupujesz zwykły modem USB z LTE czyli E3372s-153 HiLink i wpinasz do USB Mikrotika. Do modemu antena Cybertecha , Sorensena z konektorami do E3372 np. http://www.cybertech.com.pl/p130,antena ... -mimo.html kable na zamówienie, jak najkrótsze. w sumie 4 elementy. Możesz ominąć tą antenę z boxem na RB ale wtedy musisz RB umieścić na strychu lub jak ma być na zewnątrz wykombinować jakiś hermetyczny box. Warto też schować złącze FME( ż) na końcu kabla w puszce. No i jeszcze zasilanie POE dla RB411.Trochę zabawy pewno będzie , do tego konfiguracja Mikrotika.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21708
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Jaki sprzęt ???? PARE PYTAN

Postautor: wojteks » 2016-02-03, 13:03

Do gniazda w RB (miniPCI) nie włożysz modemu (miniPCIe), to różne standardy. Tak samo musisz rozróżnić RP-SMA od SMA i o ile RP-SMA jest popularne w WiFi to SMA jest popularne w routerach 3G/LTE a wybrana antena jest zakończona FME.
Nie pomagam na PW!

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 11469
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Jaki sprzęt ???? PARE PYTAN

Postautor: matek451 » 2016-02-03, 13:33

Dlatego do RB411GL , który nie ma PCI-e a USB modem E3372s-153 HiLink. Modem ME-909z PCI-e to wtedy RB912UAG-5HPnD ale po co przepłacać za modem ME-909, który jest wolniejszy.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22268
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Jaki sprzęt ???? PARE PYTAN

Postautor: ja.michal » 2016-02-03, 16:36

Moduł mPCIe ma zasadniczą różnicę w stosunku do modemu USB - działa w dużo szerszym zakresie temperatur, nie ma takiego ryzyka, że coś padnie przez różnicę w temperaturze i wilgotność. Szczególnie ważne jeśli sprzęt ma wisieć gdzieś na dachu.

olgierdowyy
Użytkownik forum
Posty: 27
Rejestracja: 2016-02-02, 12:37

Re: Jaki sprzęt ???? PARE PYTAN

Postautor: olgierdowyy » 2016-02-04, 14:52

Witam.
Ostatnie pytanka aby się upewnić :)
Poniewaz sam jeszcze nie zdecydowałem jaki zestaw wybrać tj. w oparciu o usb 3372 czy o pcie - ze wzgledu na wytrzymałośc termiczna jak jeden z kolegów zauważył.
Stad dwa zestawy jeden na usb:
płyta: RB411GL
modem usb: E3372s-153 HiLink
antena: http://www.cybertech.com.pl/p130,antena ... -mimo.html
obudowa hermetyczna: http://www.cdr.pl/p383,wavearena-alubox.html
jest ok ?

Drugi zestaw na mini PCie:
płyta/obudowa - http://www.cdr.pl/p2002,mikrotik-router ... box-5.html lub oddzielnie rb912uag z obudowa powyżej.
modem mini pcie : http://www.cdr.pl/p4886,huawei-me909s-1 ... odule.html
- ale tu potrzebowałbym dalszej pomocy jak połączyć - jakimi kabelkami karte mini pcie z antena dualna od cybertecha ?
czy to jest u.fl- fme męski http://masterantena.soteshop.pl/konekto ... elowy.html ?

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21708
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Jaki sprzęt ???? PARE PYTAN

Postautor: wojteks » 2016-02-04, 15:01

olgierdowyy pisze:czy to jest u.fl- fme męsk

Tak, do tego wprost podłączysz antenę z FME.
Nie pomagam na PW!

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22268
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Jaki sprzęt ???? PARE PYTAN

Postautor: ja.michal » 2016-02-04, 17:43

Tego Huawei ME909s-120 można spróbować dostać w innym miejscu. Najlepiej szukać zagranicą chociaż kursy walut nie zachęcają.


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot], Google Adsense [Bot], lukerso2123 i 5 gości