Huawei E5186s-22a z Plusa

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

pawelt
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2016-11-27, 15:53

Re: Huawei E5186s-22a z Plusa

Postautor: pawelt » 2016-11-28, 16:02

creep pisze:
pawelt pisze:
barek16 pisze:No to coś się chyba nie wgrało. Flashowałeś najpierw na BV7R2C0update_21.282.99.80.00 - DOWNGRADE.gz z wejściem w CSE/download mode kombinacją klawiszy wi-fi i WPA ?



Tak, ale downrage nie startował znaczy paliły się led wifi i powie, wiec wgrałem na to FW LMT.


No nie wgrałeś, najpierw wrzucasz BV7R2C0update_21.282.99.80.00 - DOWNGRADE.gz a później wybrane właściwe oprogramowanie, w tym przypadku LMT - viewtopic.php?f=11&t=45174&p=532434#p532434



Próbowałem 3 razy i zawsze po wgraniu downgrade świecą się te 2 diody i nie można się dostać do routera(mode się nie zapala choć czekałem z 15minut i nic).
Czy w trybie download powinna się świecić dioda power światłem ciągłym czy migać co jakiś czas( u mnie pali się cały czas)? I jeszcze jedno pytanie czy downgrade to ma być soft z brandem czy bez, bo może to jest przyczyna, że na oprogramowanie plusa wgrywam downrage niebrandowany?

barek16
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 315
Rejestracja: 2015-08-30, 23:09
Lokalizacja: Polska

Re: Huawei E5186s-22a z Plusa

Postautor: barek16 » 2016-11-28, 17:01

Downgrade ma być do tego fw BV7R2C0update_21.282.99.80.00 - DOWNGRADE.gz niezależnie od tego jaki fw/brand aktualnie masz. Ten fw nie ma webui- jeśli chcesz sprawdzić czy poprawnie wszedł zobacz czy połączysz się z ruterem przez telnet na porcie 8023 np programem putty.

viewtopic.php?f=11&t=45174&p=538239#p538239

"Kiedy dobrze wejdziemy w CFE świeci się tylko Power nic więcej, a po chwili dioda wifi zaczyna bardzo bardzo szybko migać. Jest to o tyle trudne że na kombinacje klawiszy mamy czas od 0,850s do 1,890s od uruchomienia. Jeżeli nie wejdziemy w CFE pakiety w Multicast mogą lecieć nawet i 50 pełnych cykli a i tak nic to nie zmieni. Pisał o tym Jari Turkia w jego metodzie update: https://blog.hqcodeshop.fi/archives/289 ... -Tool.html z tym że on nie używał nazwy CFE a po prostu "upgrade mode". Zauważył natomiast, że może się w tym trybie wydarzyć świecenie diody MODE na niebiesko, ale nie wpływa to na proces flashowania."

pawelt
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2016-11-27, 15:53

Re: Huawei E5186s-22a z Plusa

Postautor: pawelt » 2016-11-28, 17:49

Dzięki Waszej pomocy, udało się :hurra:
Jednej opcji mi jeszcze brakuje ustawienie własnych DNS, ale tego nie ma chyba w żadnym FW. A w narzędziach takich jak Toolbox nie wiem jak ustawić. Domyślam się, że to może się ustawia w /api/dhcp/settings ?

Czy jak w przyszłości będę robił update np, do nowej wersji LMT to też trzeba będzie robić downgrade i dopiero wtedy wgrywać wersję właściwą?

Awatar użytkownika
onken
Guru bezprzewodowy
Posty: 2778
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Huawei E5186s-22a z Plusa

Postautor: onken » 2016-11-28, 20:20

Jak bedziesz robil z LMT do LMT to bedziesz mial update online.

creep
Stały użytkownik forum
Posty: 55
Rejestracja: 2015-10-12, 08:33

Re: Huawei E5186s-22a z Plusa

Postautor: creep » 2016-11-30, 06:48

pawelt pisze:Dzięki Waszej pomocy, udało się :hurra:
Jednej opcji mi jeszcze brakuje ustawienie własnych DNS, ale tego nie ma chyba w żadnym FW. A w narzędziach takich jak Toolbox nie wiem jak ustawić. Domyślam się, że to może się ustawia w /api/dhcp/settings ?

Czy jak w przyszłości będę robił update np, do nowej wersji LMT to też trzeba będzie robić downgrade i dopiero wtedy wgrywać wersję właściwą?


Własne DNSy ustawisz Toolboxem właśnie w /api/dhcp/settings

DnsStatus:
0 - własne
1 - automatyczne

Przykładowo DNSy Google
<DnsStatus>0</DnsStatus>
<PrimaryDns>8.8.8.8</PrimaryDns>
<SecondaryDns>8.8.4.4</SecondaryDns>

seba84_2005
Użytkownik forum
Posty: 32
Rejestracja: 2015-01-21, 00:33
Lokalizacja: Wawa

Re: Huawei E5186s-22a z Plusa

Postautor: seba84_2005 » 2016-11-30, 18:48

Od dziś mam ten router. Panowie jest sens kupować anteny zewnętrzne przy takich parametrach z antenkami jak uszy królika?
RSRP -86
RSSI -63
RSQR -7
SINR 12

blogger
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 224
Rejestracja: 2015-03-31, 19:25
Lokalizacja: Katowice

Re: Huawei E5186s-22a z Plusa

Postautor: blogger » 2016-11-30, 19:08

Żaden.

pawelt
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2016-11-27, 15:53

Re: Huawei E5186s-22a z Plusa

Postautor: pawelt » 2016-12-02, 21:50

Który parametr wypadało by polepszyć?


RSRQ: -5dB
RSRP: -92dBm
RSSI: -65dBm
SINR: 17dB



Obrazek

creep
Stały użytkownik forum
Posty: 55
Rejestracja: 2015-10-12, 08:33

Re: Huawei E5186s-22a z Plusa

Postautor: creep » 2016-12-02, 22:03

pawelt pisze:Który parametr wypadało by polepszyć?
RSRQ: -5dB
RSRP: -92dBm
RSSI: -65dBm
SINR: 17dB


http://jackiewiczowie.blogspot.com/2014 ... u-lte.html

michu1401
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2016-12-04, 11:56

Re: Huawei E5186s-22a z Plusa

Postautor: michu1401 » 2016-12-04, 12:06

witam
proszę o pomoc z routerem E5186
wiozłem go na umowę z play i od razu zmieniłem mu firmware na BV7R2C0update_21.310.01.00.07 - Telia - LATEST ponieważ brandowane było strasznie okrojone i teraz jak chce zmienić na BV7R2C0update_21.310.01.04.418 - LMT - LATEST.gz to w niby sie wgrywa ale w software wersion mam caly czas 21.310.01.00.07
koleina sprawa to strasznie wolny transfer max co wyciągam to 10mb/s a mieszkam 1km od nadajnika pokazuje mi taie parametry
PLMN: 26006
2 Stan usługi: Prawidłowa usługa
3 RSSI: -75
4 RSRP (dBm): -102
5 RSRQ (dB): -10
6 Roaming: Nie
na plusie wyciągałem ponad 80mb/s , czy dokupić do tego routera jakieś anteny bo zastanawiałem sie nad takimi http://allegro.pl/antena-dual-lte4g-hua ... 25025.html

seba84_2005
Użytkownik forum
Posty: 32
Rejestracja: 2015-01-21, 00:33
Lokalizacja: Wawa

Re: Huawei E5186s-22a z Plusa

Postautor: seba84_2005 » 2016-12-04, 12:14

@up prędkość nie zależy od jakości sygnału. Możesz mieć obciążony nadajnik play'a (sprawdź jak masz możliwość na fonie jakie osiągasz prędkości). Wgrywając soft od LMT postępujesz tak samo jak przy wgrywaniu Telii? Czyli najpierw downgrade, a później soft?
Ostatnio zmieniony 2016-12-04, 12:15 przez seba84_2005, łącznie zmieniany 1 raz.

michu1401
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2016-12-04, 11:56

Re: Huawei E5186s-22a z Plusa

Postautor: michu1401 » 2016-12-04, 12:15

robię najpierw dowgrade a później soft LMT, na fonie jak sprawdzałem to tez mam takie male transfery

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 3828
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Huawei E5186s-22a z Plusa

Postautor: dzejk » 2016-12-04, 12:40

te 'anteny' z linka to elektro-śmieć.
Zrób test telefonem pod nadajnikiem, od strony domu - jeśli będzie dużo więcej, to zainwestuj w dobrą antenę, np. cybertecha.
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ Gargoyle + Huawei e3372s-153 + Redbull Mobile
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

michu1401
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2016-12-04, 11:56

Re: Huawei E5186s-22a z Plusa

Postautor: michu1401 » 2016-12-04, 14:40

zrobiłem sobie wycieczkę pod nadajnik w okolicy domu i w tel mam transfery około 20mb ,
co ciekawe w pracy w centrum miasta na routerze TP-LINK TL-MR6400 i tej samej karcie z play wyciągam około 100mb/po odkręceniu anten około 20mb/s ,
test e5186 w centrum miasta okolo 15mb/s bez anten i z antenami od tp-linka 10mb/s

barek16
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 315
Rejestracja: 2015-08-30, 23:09
Lokalizacja: Polska

Re: Huawei E5186s-22a z Plusa

Postautor: barek16 » 2016-12-04, 14:43

Downgrade z wejściem w "CSE/downgrade mode" kombinacją klawiszy, a późniejsze wrzucenie docelowego softu już bez wchodzenia w CSE ? Kabel Ethernet wpięty w port LAN (1-3) ? Adresy w konfiguracji karty wpisane ręcznie i prawidłowo ?
P.S
Na razie doprowadź temat tego firmware do końca, a co do osiąganych prędkości załóż sobie swój temat bo robi się tu bałagan. Podajesz do tego niedokładne dane- brak jakiegokolwiek cellID lub eNBI i porównunesz osiągi w dwóch różnych sieciach ?


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: amstat, Google Feedfetcher i 3 gości