Netgear Aircard 810s czy ma GSM/EDGE

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22247
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Netgear Aircard 810s czy ma GSM/EDGE

Postautor: ja.michal » 2017-01-19, 18:54

Raczej nie ma. Telnet + SSH + komendy AT i wszystko będziesz miał.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=531428#p531428

Awatar użytkownika
shevchenko1987
Stały użytkownik forum
Posty: 94
Rejestracja: 2016-07-06, 11:00
Lokalizacja: Warta

Re: Netgear Aircard 810s czy ma GSM/EDGE

Postautor: shevchenko1987 » 2017-01-20, 16:43

Czy ten router obsługuje bridge Wi-Fi?
Huawei B618s | TP-Link Archer C2600 (OpenWRT) | WD MyCloud 2TB | Dell Inspiron 7560

ECC_DARc
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2017-01-25, 14:48

Re: Netgear Aircard 810s czy ma GSM/EDGE

Postautor: ECC_DARc » 2017-01-25, 14:58

Rozważam zakup tego modelu i z uwaga przeczytałem cały ten wątek.
Niemniej nie mogę znaleźć informacji czy i jakie protokoły modemowe 810s obsługuje na USB?
Czasami piszecie ze działa "jak karta sieciowa" ale to chyba nie do końca odpowiada na wątpliwość czy potrafi pracować jak modem USB... Potrafi?

Potrzebuje podłączyć go przez USB do systemu multimedialnego wbudowanego w samochodzie. Działa on albo prze BT albo przez USB, jeśli włączę w Androidzie USB tethering.
Wg manuala tego samochodu musi to być modem USB wspierający pewne popularne (bardziej lub mniej) protokoły:
Cytuje "Jeśli telefon obsługuje profil Bluetooth® PAN lub klasy USB RNDIS, CDC/NCM albo CDC/ECM, dostęp do Internetu jest już skonfigurowany."
Nie mogę znaleźć takiej informacji w necie a tutaj dostrzegam sporą chmurę wiedzy i doświadczenia na forum :)
Pomoże ktoś?

rufus111
Stały użytkownik forum
Posty: 73
Rejestracja: 2010-10-26, 19:59
Lokalizacja: Łódź

Re: Netgear Aircard 810s czy ma GSM/EDGE

Postautor: rufus111 » 2017-02-22, 14:36

Witam, czy do zakupionego na wolnym rynku Netgera 810s da radę w jakiś sposób dobrać PL menu ?
- Rufus

j3w9k
Stały użytkownik forum
Posty: 61
Rejestracja: 2015-01-06, 11:14
Lokalizacja: Beskid Żywiecki

Re: Netgear Aircard 810s czy ma GSM/EDGE

Postautor: j3w9k » 2017-03-22, 12:11

Odświeżam temat. Dużo się ostatnio dzieje w temacie Netgeara AC810-100EUS (wersja niebrandowana). Powód to pierwsza aktualizacja firmware (niezbyt udana)
http://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=748110&st=740#entry59485243

https://community.netgear.com/t5/AirCard-LTE-Hotspots-Gateways/Netgear-810-update/m-p/1246652#M1903
Mnie zainteresowało jedno. Mianowicie, ta aktualizacja zablokowała dostęp do ADB, czyli do systemu plików Linuxa/Androida (Netgear od dawna „słynie” z podobnych zagrywek w swoich routerach stacjonarnych). Tzn. przed aktualizacją ważne otwarte porty TCP od strony USB to były:
5510 – komendy AT
5511 – diagnostyka QPST/QXDM
5555 – ADB.
Natomiast po aktualizacji zostały tylko 5510 i 5511. Brak 5555.

Dla naszego Netgeara AC810S-1P1PLS (wersja brandowana przez Play) pierwsza aktualizacja firmware już dawno była
http://forum.jdtech.pl/attachment.php?aid=2020
No i teraz moje pytanie do właścicieli Netgeara z Play, bo w całym tym wątku nikt tego nie napisał: czy po tej aktualizacji dostęp do ADB przez port 5555 TCP nadal jest, czy też został już zablokowany?

Wg mnie dostęp do Linuxa/Androida to jedna z najważniejszych spraw dla każdego routera/modemu. Zwłaszcza dla tak drogiego jak Netgear.

Crald
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2017-03-23, 19:59

Re: Netgear Aircard 810s czy ma GSM/EDGE

Postautor: Crald » 2017-03-23, 20:03

AT!ENTERCND="whistler"
AT!ENTERCND="grouse"
AT!ENTERCND="cypress"
AT!ENTERCND="lavender"

Wszystko koczy się: ERROR
Komendy sprawdzające - działają.

FW: NTG9X40C_11.15.02.00
AC810S z PLAY.

Jakieś rady Panowie ?

Crald
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2017-03-23, 19:59

Re: Netgear Aircard 810s czy ma GSM/EDGE

Postautor: Crald » 2017-03-23, 21:36

*nie mogę już edytować wpisu powyżej - przepraszam.
Muszę powiedzieć, że jestem zawiedziony tym urządzeniem. Udało mi się kupić nowy za 520zł z PLAY. Firmware jw. mam ostatni. AC810s po USB 3.0/2.0 i agregacją B3 i B20 z full kreskami i LTE+ ( RSRP-83 RSRQ-11) osiągam wyniki na poziomie: D: 2.33Mbps U: 4.05Mbps, download distro Ubuntu z FTP Vectry osiąga prędkość max 900KB/s

Dla przykładu ta sama karta RBM w HTC One m7 cat.4 - D: ~10Mbps. iPhone 6s+ cat.6 - D: ~24Mbps
Czekam jeszcze chwilę na pomoc w odblokowaniu komend AT, ale cały zachwyt nad tym urządzeniem można schować między bajki.
Lokalnie pozostanę przy ISP 700/700 a całe LTE będę dotychczas traktował z dużym przymrużeniem oka.
Początki LTE w Polsce prezentowały się zdecydowanie lepiej (2015 - promo PLAY na lte - 50-70Mbps)

Lokalizacja Kraków, os. Europejskie - Nadajnik w linii prostej na dachu prywatnego domu - maszt. 800m - odbiór z 3 piętra.

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22247
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Netgear Aircard 810s czy ma GSM/EDGE

Postautor: ja.michal » 2017-03-24, 02:45

Crald pisze:Jakieś rady Panowie ?

Może jak w Sierrach?

Kod: Zaznacz cały

AT!ENTERCND="A710"

j3w9k
Stały użytkownik forum
Posty: 61
Rejestracja: 2015-01-06, 11:14
Lokalizacja: Beskid Żywiecki

Re: Netgear Aircard 810s czy ma GSM/EDGE

Postautor: j3w9k » 2017-03-24, 10:20

Crald pisze:AT!ENTERCND="whistler"
AT!ENTERCND="grouse"
AT!ENTERCND="cypress"
AT!ENTERCND="lavender"

Wszystko koczy się: ERROR
Komendy sprawdzające - działają.

FW: NTG9X40C_11.15.02.00
AC810S z PLAY.

Czyli Rosjanie z 4PDA Forum pomylili się w swoich analizach.
Rozwiązanie:
Trzeba zrobić dump sekcji CUST i uzyskany plik wysłać Rosjanom w celu zdekodowania hasła.
1. Metoda wykorzystująca ADB
1a. zainstaluj sterownik ADB
http://vve.su/vvesu/files/misc/AdbDriverInstaller.7z
1b. w wierszu polecenia Windows wpisz komendę

Kod: Zaznacz cały

adb connect 192.168.1.1

a następnie komendę

Kod: Zaznacz cały

adb devices

1c. jeżeli coś pojawi się pod adb devices, to jest dostęp do ADB i procedura jest taka
http://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=748110&st=100#entry50765772
W przeciwnym razie
2. Metoda wykorzystująca pakiet qtools
http://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=748110&st=180#entry53442161
Przykładowe postępowanie
http://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=748110&st=400#entry58013565


Ja mam do Ciebie prośbę o zweryfikowanie dostępu do ADB w tym najnowszym firmware. Czy możesz pokazać wynik komend, które opisałem w 1b ? Ewentualnie, czy możesz jakimś skanerem zrobić skan otwartych portów TCP od strony USB i pokazać wynik?

Crald
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2017-03-23, 19:59

Re: Netgear Aircard 810s czy ma GSM/EDGE

Postautor: Crald » 2017-03-24, 19:05

ADB działa,
1 sposób z 4PDA zrzuca zupełnie losowe dane.

Crald
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2017-03-23, 19:59

Re: Netgear Aircard 810s czy ma GSM/EDGE

Postautor: Crald » 2017-03-24, 21:03

Chłopaki z Rosji pomogli, dzieki dla vvevvevve and sandwern, hasło to seymour.

j3w9k
Stały użytkownik forum
Posty: 61
Rejestracja: 2015-01-06, 11:14
Lokalizacja: Beskid Żywiecki

Re: Netgear Aircard 810s czy ma GSM/EDGE

Postautor: j3w9k » 2017-03-25, 08:13

Dzięki również dla Ciebie. Dobra robota :zdrowko: Ta wiedza na pewno przyda się wielu użytkownikom polskiego Netgeara.

Crald
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2017-03-23, 19:59

Re: Netgear Aircard 810s czy ma GSM/EDGE

Postautor: Crald » 2017-03-25, 13:16

Gdyby ktoś chciał - zrobiłem sobie pod PLAY/RBM

Kod: Zaznacz cały

AT!BAND=01,"3G/HSDPA",0002000000400000,0
AT!BAND=02,"LTE/LTE+",0,000001A0000800C5
AT!BAND=03,"LTE 800",0,80
AT!BAND=04,"LTE 1800",0,4
AT!BAND=05,"LTE 2100",0,1
AT!BAND=06,"LTE 2600",0,40
AT!BAND=07,"LTE 2100+800",0,80001
AT!BAND=08,"LTE 2600+2100",0,41
AT!BAND=09,"LTE 2600+800",0,80040

atento
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 766
Rejestracja: 2007-06-29, 14:56
Lokalizacja: Wawa-Puszcza biała

Re: Netgear Aircard 810s czy ma GSM/EDGE

Postautor: atento » 2017-03-25, 14:28

Nowe firmware rozwiązało problemy ?

Ja swój sprzęt sprzedałem bo miałem irytujący problem
Gdy w systemie były inne włączone karty lub modemy, cały panel połaczeń sieciowych zamarzał :) testowane na dwóch laptopach i pc... nawet był konflikt z lan
Na innych systemach niż w10 działało poprawnie.


up chyba brakuje 800+1800 :) jak pamiętam może agregować trzy pasma na raz i też tego w tym konfigu nie widzę.
Ostatnio zmieniony 2017-03-25, 14:31 przez atento, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 4522
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Netgear Aircard 810s czy ma GSM/EDGE

Postautor: onken » 2017-03-25, 14:29

Sprawdził byś czy dasz radę zrobić 800+2100+1800 ??
Wypożyczę kartę SIM: internet bez limitu w sieci Play
Kontakt na PW
viewtopic.php?f=5&t=57123


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości