ZTE MF286

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

marek1225
Początkujący użytkownik forum
Posty: 17
Rejestracja: 2009-03-12, 15:48

Re: ZTE MF286

Postautor: marek1225 » 2016-12-20, 17:24

ZTE MF286 siłę sygnału sygnalizuje w RSRP (dBm), a nie RSSI. Wnioskuje to po tym, iż u mnie na MF28d siła wynosiła około -79 dBm(2 kreski na 5), a na MF286 - 101 dBm (4 kreski na 5) mimo to prędkości transferów się polepszyły.

@blind227: transfery w lte są bardzo zmienne, np. bardzo dużo zależy od aktualnego obciążenia nadajnika przez innych użytkowników sieci, upewnij się czy różnice w transferach nie są zależne własnie od tego.
ZTE MF286

ml13
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 436
Rejestracja: 2015-07-17, 18:58
Lokalizacja: ok. Kolbuszowej

Re: ZTE MF286

Postautor: ml13 » 2016-12-20, 17:56

Jeżeli tak to sygnał-69 jest bardszo niekorzystny. RSRP -69 to za mocny sygnał, przynajmniej u mnie jeśli jest lepszy niż -70/72 to prędkości są słabsze niż na -80...
Jeżeli RSSI jest większe od -53 to też niezbyt dobrze, mi lubi obniżać prędkość przy sygnale -51, przez co specjalnie ustawiam antenę pod kątem by utrzymać te -53 lub -55. Co prawda zauważyłem takiej przypadłości przy LTE1800, lecz tylko na LTE800.
Obrazek

jurkas74
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2017-01-04, 08:25

Re: ZTE MF286

Postautor: jurkas74 » 2017-01-04, 08:36

yaro11 pisze:Jak widać na screenach,nie ma żadnych ustawień do dysku/pendriva zewnętrznego i na razie kombinuje.Może ktoś z posiadaczy MF286 już to ogarnął? :?


Ogarnął to za duże słowo, ale coś tam działa. Niestety panel konfiguracyjny to jest jakaś bieda version,a udostępnianie podłączonego dysku przez USB działa w sposób dziwaczny. Próbowałem z USB sformatowanym FAT32, do dysku dostajesz się tak jak do udziału sieciowego przez adres \\192.168.0.1\admin musisz podać login i hasło (login: admin, hasło: admin), dlaczego hasło to admin a nie to które ustawiliśmy sobie do panelu administracyjnego to ja nie ogarniam, ale tak działa. Przy czym działa to za duże słowo, na PC z Windowsem widać pliki i można je otwierać itp. ale na Androidzie już pliki nie są widoczne. Tak więc chyba lepiej sobie dać spokój z tą funkcjonalnością, chyba że ktoś dla fun-u chce sobie ponękać konsultantów lub zgłosić niezgodność urządzenia z umową.

A tak w ogóle jestem z tego urządzenia dość zadowolony, jest stabilne, nie wiesza się, nie zrywa połączenia, gdyby tylko ten nieszczęsny panel oferował większe możliwości, przecież nawet nie ma jak sprawdzić do którego BTS się łączę :facepalm:

HariMata
Stały użytkownik forum
Posty: 131
Rejestracja: 2010-11-13, 22:08
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie/Łódź

Re: ZTE MF286

Postautor: HariMata » 2017-01-04, 20:35

Niestety, gdy wpisuję adres \\192.168.0.1\admin nic się nie dzieje, gdy zmieniłem backslash na slash mam komunikat
Access Error: Site or Page Not Found Cannot open URL.
E3372 HiLink, TL-MR3420 Gargoyle, Cybertech CT-17_2; ZTE MF286, Cybertech Dualna LTE/4G 15dBi MIMO. Orange Lte dla domu.

HariMata
Stały użytkownik forum
Posty: 131
Rejestracja: 2010-11-13, 22:08
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie/Łódź

Re: ZTE MF286

Postautor: HariMata » 2017-01-04, 22:04

W uzupełnieniu. Adres wpisywałem do przeglądarki i nie łączyło. Nie było dopowiedziane, że trzeba go wpisać do eksploratora plików. W tym wypadku pokazuje się zawartość podpiętego pendriva. Pendraiv widać także na tunerze satelitarnym na enigmie. Można odtwarzać wideo, natomiast telewizor smart TV LG nie wykrywa.
E3372 HiLink, TL-MR3420 Gargoyle, Cybertech CT-17_2; ZTE MF286, Cybertech Dualna LTE/4G 15dBi MIMO. Orange Lte dla domu.

jurkas74
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2017-01-04, 08:25

Re: ZTE MF286

Postautor: jurkas74 » 2017-01-05, 11:30

HariMata pisze:W uzupełnieniu. Adres wpisywałem do przeglądarki i nie łączyło. Nie było dopowiedziane, że trzeba go wpisać do eksploratora plików.


Jak się chce korzystać z przeglądarki należy dopisać protokół, czyli file://192.168.0.1/admin
https://en.wikipedia.org/wiki/File_URI_scheme

bonat
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2017-01-10, 21:30

Re: ZTE MF286

Postautor: bonat » 2017-01-10, 21:48

Czy macie jakieś porównanie pingów na tym routerze do innych, których używaliście?
Ja testowałem wcześniej w Orange ZTE 283 i miałem pingi 19-22 ms, a transfer 20-40 Mbit.
Ostatecznie wziąłem umowę z ZTE 286 i mam pingi 40-50 ms, transfer 25-60 Mbit (raz miałem 80 Mbit).
Trochę żałuję wyboru, bo te niskie pingi przydają się w grach on-line.
Do BTSa mam 1,5km antena zewnętrzna panel, zasięg na diodach routera max.

Awatar użytkownika
onken
Guru bezprzewodowy
Posty: 2836
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: ZTE MF286

Postautor: onken » 2017-01-10, 21:55

Pewnie przez agregacje masz wyższy ping.

djvenom1
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2017-01-15, 16:56

Re: ZTE MF286

Postautor: djvenom1 » 2017-01-15, 17:04

Podłączę się pod temat.
Mam mf286 w orange. W okresie próbnym 14-sto dniowym miałem 35mbit downloadu a teraz mam max 6 mbit. Siła sygnału to 3 kreski a czasami nawet 4. Czy jest sens dokupywania antenty zewnętrznej? Czy to zwiększy jakoś znacznie transfer?

Wcześniej miałem plus odu-idu ale szkoda gadać, nadajnik w tej samej lokalizacji co orange i ledwo jedna kreska zasięgu.

HariMata
Stały użytkownik forum
Posty: 131
Rejestracja: 2010-11-13, 22:08
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie/Łódź

Re: ZTE MF286

Postautor: HariMata » 2017-01-15, 18:29

Wiele razy tu pisano, że powoływanie się na kreski jest mało precyzyjne, a tym bardziej kreski w rożnych urządzeniach. Moim zdaniem antena może pomóc, ale gdy nie spróbujesz, to się nie dowiesz. Pozostaje jeszcze kwestia wyboru na jakie pasmo ma by ta antena, czy może taka, która umożliwia agregację pasm, ale o tym bez wiedzy o Twojej lokalizacji trudno dyskutować. Zmiana szybkości mogła być spowodowana tym, że router połączy się z innym BTS-em. Anteną kierunkową można wycelować w jakiś konkretnym.
E3372 HiLink, TL-MR3420 Gargoyle, Cybertech CT-17_2; ZTE MF286, Cybertech Dualna LTE/4G 15dBi MIMO. Orange Lte dla domu.

Hermogenes
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 629
Rejestracja: 2015-09-12, 14:33

Re: ZTE MF286

Postautor: Hermogenes » 2017-01-15, 21:22

Przestańcie panikować z tymi spadkami prędkości w ostatnim czasie trzeba przeczekać darmowe paczki transferów za rejestrację .Wcześniej rzadko kto kupował 100 GB na kartę teraz jest za darmo więc wszyscy korzystają do oporu aby nie stracić i sieć jest zajęta .Takie jest moje zdanie chociaż prędkości będą spadać ale pewnie nie tak dynamicznie. poz Hermogenes
Chociaż mogę się mylić w pewnych przypadkach.

HariMata
Stały użytkownik forum
Posty: 131
Rejestracja: 2010-11-13, 22:08
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie/Łódź

Re: ZTE MF286

Postautor: HariMata » 2017-01-15, 22:01

Trzeba spróbować w nocy. Ja nie zauważyłem różnicy o tej porze. W dzień może być różnie jak to z internetem mobilnym bywa. Wahania są , ale nie takie wielkie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Router bez anten zewnętrznych. Miejscowość Łódź, odległość od BTS ok. 300 - 350 m. Chyba nie ma agregacji.
E3372 HiLink, TL-MR3420 Gargoyle, Cybertech CT-17_2; ZTE MF286, Cybertech Dualna LTE/4G 15dBi MIMO. Orange Lte dla domu.

djvenom1
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2017-01-15, 16:56

Re: ZTE MF286

Postautor: djvenom1 » 2017-01-16, 10:14

Moja lokalizacja
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 33&zoom=15
W suuumie to i tak lepiej od tego ***Cenzura*** z plus/cp ale wiadomo, człowiek staje się głodny wraz z jedzeniem.

aldik79
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2017-01-17, 13:07

Re: ZTE MF286

Postautor: aldik79 » 2017-01-17, 13:48

Witam, podłacze sie do tematu.
10.01 podpisałem umowę z orange na internet mobilny do domu. Babka z infolinii "wcisneła" mi mobilny router alcatel Y900. Jak przyszedł to troche sie podłamałem- brak mozlkiwości podłaczenia po Lanie- słabe wifi w domu. Odstapiłem od umowy i podpisałem nowa tym razem z ZTE MF 286. Wczoraj podłączyłem go i tu moje ździwienie. Na Y900 miałem do 35 Mb/s, odległość do nadajnika około 750m. Wczoraj podłączylem ZTE i wyniki są znacznie lepsze. pobieranie do 85Mb/s. Sygnał Wifi o wiele mocniejszy, wcześniej w domu na pierwszym pietrze miałem znikomy zasieg a teraz 50%.
Jak na razie wrażenia bardzo pozytywne- polecam.
aha jedynie co zauważyłem że na Y900 miałem sygnał -80 dBM a na ZTE -95. Nie wiem z czego to wynika. Miejsce routera to samo- bez anten.

ml13
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 436
Rejestracja: 2015-07-17, 18:58
Lokalizacja: ok. Kolbuszowej

Re: ZTE MF286

Postautor: ml13 » 2017-01-17, 14:01

aldik79 pisze:aha jedynie co zauważyłem że na Y900 miałem sygnał -80 dBM a na ZTE -95

Jak zauważyliśmy już wcześniej, ZTE pokazuje RSRP, a nie RSSI jak ten Y900.
Obrazek


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: zurek i 14 gości