ZTE MF286

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

lucek1221
Użytkownik forum
Posty: 35
Rejestracja: 2016-02-26, 14:07

Re: ZTE MF286

Postautor: lucek1221 » 2017-11-13, 16:15

Witam. Przyszły kabelki i po wpięciu prosto w modem oraz po podłączeniu anteny router normalnie działa. Prędkości oraz parametry odbioru niższe niestety niż w Huawei b315, agregacji niestety nie łapie, ciekawi mnie czy da radę złapać agregację na antenie zewnętrznej czy tylko na wewnętrznych? Pozdrawiam

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10440
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: ZTE MF286

Postautor: krystianb » 2017-11-13, 23:06

Akurat ten sprzęt nie ma pojęcia czy pracuje na wewnętrznych czy zewnętrznych antenach. Tylko pytanie czy masz antenę wielozakresową.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

kamil996
Początkujący użytkownik forum
Posty: 17
Rejestracja: 2017-08-04, 12:38

Re: ZTE MF286

Postautor: kamil996 » 2017-11-14, 11:02

https://easy-firmware.com/home/browse/f ... 0.0.5.rar/
ktoś umie to obsługiwać? ;) ZTE286 jest chyba na qualcommie, i prawdopodobnie tym toolem da sie wgrac softa jeśli mamy go w pliku.

Bronie sie poki co przed wysylka routera na serwis, bo brak internetu na 3 dni to u mnie w firmie katastrofa, bede musial specjalnie kupowac jakis inny router....
A korzystac ze starej wersji softa na dluzsza mete sie nie da ;) Co sie okazalo, mimo wylaczenia opcji sprawdzania aktualizacji - router i tak je sprawdza przy kazdym restarcie i blokuje dostep do internetu dopoki nie wejdziemy w konfiguracje i potwierdzimy ze o aktualizacji wiemy. ;) Co więcej - zbyt długi uptime urządzenia na starej wersji softa powoduje softwarowy lejek na 1mbit/1mbit.... Myslalem ze to Orange, ale nie - restart routera przywraca normalna predkosc.

Czyli co, macie jakies inne wyjscie niz kupno innego routera i wysylka obecnego na serwis? -_-

FF2004
Stały użytkownik forum
Posty: 50
Rejestracja: 2017-05-05, 15:57

Re: ZTE MF286

Postautor: FF2004 » 2017-11-14, 11:33

Napisz, na stronie ZTE Polska, w dziale kontakt, ze potrzebujesz urządzenia zastępczego, podaj miasto i tak dalej.

lucek1221
Użytkownik forum
Posty: 35
Rejestracja: 2016-02-26, 14:07

Re: ZTE MF286

Postautor: lucek1221 » 2017-11-14, 13:06

krystianb pisze:Akurat ten sprzęt nie ma pojęcia czy pracuje na wewnętrznych czy zewnętrznych antenach. Tylko pytanie czy masz antenę wielozakresową.



Tak antena wielozakresowa na 100% korzysta z anteny bo bez nie mam zasięgu Orange na 2600mhz, przywiozłem dzisiaj kolegi MF286 i to samo na antenie zewnętrznej agregacji nie łapie ani Orange ani Play chociaż Play mam z tego samego nadajnika 800 i 2600 i też nic i najważniejsze transfer MF286 na 2600 MHz 13mb/s a Huawei b315 24 mb/s także zostawię b315. Pozdrawiam

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22086
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: ZTE MF286

Postautor: ja.michal » 2017-11-14, 23:01

lucek1221 pisze:Witam. Przyszły kabelki i po wpięciu prosto w modem oraz po podłączeniu anteny router normalnie działa. Prędkości oraz parametry odbioru niższe niestety niż w Huawei b315, agregacji niestety nie łapie, ciekawi mnie czy da radę złapać agregację na antenie zewnętrznej czy tylko na wewnętrznych? Pozdrawiam

Ten ZTE generalnie jest wolniejszy w downloadzie w stosunku do sprzętu Huawei. Nawet Orangowy mobilny Airbox (Huawei) z LTE cat4 daje lepsze wyniki.

yaro11
Stały użytkownik forum
Posty: 120
Rejestracja: 2009-11-22, 11:06
Lokalizacja: stąd

Re: ZTE MF286

Postautor: yaro11 » 2017-11-18, 10:47

kamil996 pisze:A korzystac ze starej wersji softa na dluzsza mete sie nie da ;) Co sie okazalo, mimo wylaczenia opcji sprawdzania aktualizacji - router i tak je sprawdza przy kazdym restarcie i blokuje dostep do internetu dopoki nie wejdziemy w konfiguracje i potwierdzimy ze o aktualizacji wiemy. ;) Co więcej - zbyt długi uptime urządzenia na starej wersji softa powoduje softwarowy lejek na 1mbit/1mbit.... Myslalem ze to Orange, ale nie - restart routera przywraca normalna predkosc.

Czyli co, macie jakies inne wyjscie niz kupno innego routera i wysylka obecnego na serwis? -_-


U mnie dzieje się to samo i też odkładam wysyłkę do serwisu.
Pozdrawiam.

djvenom1
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2017-01-15, 16:56

Re: ZTE MF286

Postautor: djvenom1 » 2017-11-22, 14:48

porównanie
mf286
Obrazek

i e3372
Obrazek

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 5361
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: ZTE MF286

Postautor: dzejk » 2017-11-22, 18:46

Mało wiarygodne porównanie - brak nadajnika, pasma, parametrów sygnału. Do tego pomiar robiony na różnych serwerach.
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ Gargoyle + Huawei e3372s-153 + Redbull Mobile
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

djvenom1
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2017-01-15, 16:56

Re: ZTE MF286

Postautor: djvenom1 » 2017-11-23, 18:53

Nadajnik
http://beta.btsearch.pl/bts/details/18799/
Pasmo 800
Router i modem znajdują się w tym samym miejscu. Na mf286 3-4 kreski zasięgu LTE na e3372 często schodzi na hspa albo wcdma.


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: fatum1 i 7 gości