ZTE MF286

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

lucek1221
Użytkownik forum
Posty: 35
Rejestracja: 2016-02-26, 14:07

Re: ZTE MF286

Postautor: lucek1221 » 2017-11-07, 19:18

Ok. To kupić zwykłe gniazdo i przylutować na chłopski rozum do 1 rzymskiej? a drugi pin niech będzie wolny? Chodzi mi o podłączenie anteny zewnętrznej. W tej chwili router łapie tylko pasmo WCDMA nawet przy samym nadajniku wyszukuje LTE ale przy rejestracji jest niepowodzenie. Zte 283+ ma takie same gniazda http://iknowsomething.com/wp-content/up ... side-3.jpg Proszę o odpowiedź.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10440
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: ZTE MF286

Postautor: krystianb » 2017-11-07, 22:54

U siebie też masz modem na płycie podłączony kablami? Jakby dało się tego białego gluta usunąć to bym podłączył się bezpośrednio do modemu kupując 2 konektory, teraz tylko pytanie czy jest tam u.fl czy te nowe mniejsze gniazda, które zastąpiły u.fl w najnowszych modemach, niestety nazwa mi z głowy wyleciała. Niestety czarny kolor wskazuje na te drugie, choć to może tylko przypadek. Jeśli to byłby jednak u.fl to sprawa bardzo prosta 2 kabelki u.fl-sma i gotowe.
BTW nie próbuj używać używać routera bez anten, bo go uszkodzisz, jeśli jeszcze nie ma uszkodzonej końcówki mocy.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22086
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: ZTE MF286

Postautor: ja.michal » 2017-11-08, 02:03

Można uderzyć do sprzedawców z ali z pytaniem czy mają takie złącza.

Ten klei bez problemu schodzi z tej karty. Rozbierałem ten router. Są tam standardowe UF.L jak w kartach mPCIe z tego okresu.

lucek1221
Użytkownik forum
Posty: 35
Rejestracja: 2016-02-26, 14:07

Re: ZTE MF286

Postautor: lucek1221 » 2017-11-08, 08:24

To jest mój router MF286
https://zapodaj.net/42e56baadb1c6.jpg.html
https://zapodaj.net/dc339c02c8083.jpg.html
https://zapodaj.net/4806bdeb9fa62.jpg.html
https://zapodaj.net/7991d3386dc82.jpg.html
we wcześniejszym poście były zdjęcia MF283+ znalezione w sieci. Powiedzcie Panowie pod które gniazda mam podpiąć te kable pod te zewnętrzne dwa z pierwszego zdjęcia czy pod te które są nieużywane obok wyrwanych gniazd antenowych? Na ostatnim zdjęciu pokazałem rodzaj złącza po zdjęciu kabla. Kolego krystianb a czym będzie się objawiała uszkodzona końcówka mocy? Spróbuje dzisiaj kupić kable tylko pokażcie gdzie mam je założyć. Proszę o odpowiedź

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10440
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: ZTE MF286

Postautor: krystianb » 2017-11-08, 12:01

Konektory antenowe podłączasz do zewnętrznych gniazd modemu (tej małej płytki w gnieździe mpciE) środkowy kabel idzie do dodatkowej anteny nie wiem czy nie od gpsu, go zostawiasz, przynajmniej tak widać z tej kiepskiej jakości zdjęcia, że ścieżka od lewej anteny idzie do lewego kabla.
Teraz pytanie jaki jest rodzaj złącza, tu masz na obrazku wymiary kilku wersji https://www.ebay.com/itm/U-FL-IPEX-IPX- ... 1651868955 bardzo możliwe, że masz mhf4, ale bez suwmiarki bądź choć porównania do u.fl nie da się stwierdzić, bo one się tylko średnicami różnią. Do tego musisz patrzeć na złącze w modemie a nie na płycie, jest szansa, że na obu końca kabla mogą być różne, choć bardzo by to montaż w fabryce utrudniało.
A uwalona końcówka mocy wygląda tak u Ciebie, niby sieć widać, ale nie da się zalogować, modem wywala sieć niedostępna albo inne podobne błędy.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

lucek1221
Użytkownik forum
Posty: 35
Rejestracja: 2016-02-26, 14:07

Re: ZTE MF286

Postautor: lucek1221 » 2017-11-08, 13:18

Ok. Byłem w sklepie i gość wpiął mi w to gniazdo na sprawdzenie ufl i weszło ale nie miał na sma tylko inne to już zamówiłem na allegro i zobaczymy ale boje się że to może będzie końcówka ciekawe ile by jej wymiana kosztowała w razie co? Najpierw sprawdzę z tym. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10440
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: ZTE MF286

Postautor: krystianb » 2017-11-08, 13:55

Tam zepsułem linka https://www.ebay.com/itm/U-FL-IPEX-IPX- ... jr133ce1ug te złącza różnią się o 0.5mm i na siłę da się wepchać inny konektor
A jeśli spalona jest końcówka mocy w modemie to tylko utylizacja. Niby da się sam modem (ten na mpcie) wymienić ale nie ma to kompletnie sensu, tym bardziej, że w serwisie będzie droższy od całego routera, jeśli w ogóle by chcieli sprzedać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

lucek1221
Użytkownik forum
Posty: 35
Rejestracja: 2016-02-26, 14:07

Re: ZTE MF286

Postautor: lucek1221 » 2017-11-08, 15:48

Już zamówiłem takie końcówki sprawdzę jak przyjdzie ale mam przeczucie że to będzie końcówka bo nie mogłem się zalogować na LTE siedzi na H+ tylko że nie mam tych gniazd zobaczę jak podłącze przejściówki na sma. Do serwisu dzwoniłem to powiedzieli że jak końcówka walnięta to wymieniają router. Ciekawi mnie czy tego modemu nie kupi gdzieś na Aliexpress czy gdzie indziej? A kolego czy nawet jak końcówka zepsuta to czy ten router nada się jeszcze do kablówki lub jako wzmocnienie LTE na drugim piętrze?

kafeki
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2015-07-17, 07:37
Lokalizacja: Wawa

Re: ZTE MF286

Postautor: kafeki » 2017-11-08, 20:00

Witam, czy udało się komuś rozwiązać problem z komunikatem ''aktualizacja nie powiodła się''?

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22086
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: ZTE MF286

Postautor: ja.michal » 2017-11-08, 20:24

Panowie, zakręciłem się wątkiem z DLinkiem i wprowadziłem w błąd. MF298 nie rozbierałem więc nie wiem wiem czy to jest UF.L.

Ta karta to jest, aby na pewno od LTE, a nie WiFi? Wtedy trzy anteny zgadzałyby się. Najprościej po ścieżkach dojść.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10440
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: ZTE MF286

Postautor: krystianb » 2017-11-08, 20:38

ja.michal pisze:Panowie, zakręciłem się wątkiem z DLinkiem i wprowadziłem w błąd. MF298 nie rozbierałem więc nie wiem wiem czy to jest UF.L.

Ta karta to jest, aby na pewno od LTE, a nie WiFi? Wtedy trzy anteny zgadzałyby się. Najprościej po ścieżkach dojść.
Po ścieżkach widać aż za dobrze, lewy kabel do miejsca po lewym gnieździe, prawy do resztek prawego sma. Obejrzyj wszystkie zdjęcia.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

lucek1221
Użytkownik forum
Posty: 35
Rejestracja: 2016-02-26, 14:07

Re: ZTE MF286

Postautor: lucek1221 » 2017-11-08, 21:26

Tak w sklepie mi założył na próbę U.FL i weszło oby te kable pomógłby może w piątek przyjdą to napiszę, tak jak kolego pisałeś te modemy do routera to kosmos okolice 750zł drożej jak router. Pozdrawiam

FF2004
Stały użytkownik forum
Posty: 50
Rejestracja: 2017-05-05, 15:57

Re: ZTE MF286

Postautor: FF2004 » 2017-11-09, 06:50

kafeki pisze:Witam, czy udało się komuś rozwiązać problem z komunikatem ''aktualizacja nie powiodła się''?


Tak, serwis. Po 3 dniach router odesłany z nowym softem.

kamil996
Początkujący użytkownik forum
Posty: 17
Rejestracja: 2017-08-04, 12:38

Re: ZTE MF286

Postautor: kamil996 » 2017-11-13, 13:41

Masz na mysli serwis producenta czy jakies kombinacje z Orange?

FF2004
Stały użytkownik forum
Posty: 50
Rejestracja: 2017-05-05, 15:57

Re: ZTE MF286

Postautor: FF2004 » 2017-11-13, 14:00

jak zostawisz w Orange, to potrwa dłużej...zanim się sprzedawcy zechce wysłać do serwisu producenta i później po odbiorze Cię powiadomić.


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości