ZTE MF286

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

marek1225
Początkujący użytkownik forum
Posty: 17
Rejestracja: 2009-03-12, 15:48

Re: ZTE MF286

Postautor: marek1225 » 2016-12-07, 22:40

matek451 pisze:Sprawdź czy działa z programem http://3wg3-watch.port0.org/3wg3-watch-v3.zip

Chyba nie.. wyskakuje: Error: HTTP Request failed!

HariMata pisze:Ja także już zamówiłem i czekam. Ciekawi mnie czy są podstawowe funkcje routera, na przydzielanie stałych IP poszczególnym urządzeniom w sieci np dyskom sieciowym, a także przydzielanie limitów transferów dla urządzeni, czy blokowanie po mac adresach.?

Jest taka opcja jak Bindowanie MAC-IP, ale nie wiem czy o to pytasz. Można blokować aktualnie podłączone urządzenia - po zablokowaniu wyświetlone są na czarnej liście, jest ustawienie limitu danych, ale chyba ogólnie, a nie dla poszczególny urządzeń.
ZTE MF286

yaro11
Stały użytkownik forum
Posty: 117
Rejestracja: 2009-11-22, 11:06
Lokalizacja: stąd

Re: ZTE MF286

Postautor: yaro11 » 2016-12-07, 23:19

Marek możesz sprawdzić czy jest wybór chociażby wymuszenia lte itp.?
Pozdrawiam.

marek1225
Początkujący użytkownik forum
Posty: 17
Rejestracja: 2009-03-12, 15:48

Re: ZTE MF286

Postautor: marek1225 » 2016-12-07, 23:38

Tak, są 4 opcje do wyboru sieci - auto, tylko LTE, tylko CDMA, tylko GSM
ZTE MF286

yaro11
Stały użytkownik forum
Posty: 117
Rejestracja: 2009-11-22, 11:06
Lokalizacja: stąd

Re: ZTE MF286

Postautor: yaro11 » 2016-12-08, 00:17

Nie wiem czy warto wymieniać dobrze działający zestaw mr 3420v2&3372 na mf 286,czy będzie różnica na lte 800 Mhz podłączone do atk 20.
Mogę przedłużyć umowę i zastanawiam się nad różnymi sprzętami(zestawami) :)
Pozdrawiam.

jacze
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2016-12-08, 11:03

Re: ZTE MF286

Postautor: jacze » 2016-12-08, 11:08

NIe wiecie przypadkiem czy jesli na jednej stacji jest LTE 800,1800,2600 MHz, a na innej jest tylko 1800 MHz, czy ten router bedzie agregowal np nośną 1800 z jednej stacji a drugą nośną np LTE800 z innej stacji?

Hermogenes
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 600
Rejestracja: 2015-09-12, 14:33

Re: ZTE MF286

Postautor: Hermogenes » 2016-12-08, 11:13

Nie połączenie powinno być z jednego nadajnika.poz Hermogenes

jacze
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2016-12-08, 11:03

Re: ZTE MF286

Postautor: jacze » 2016-12-08, 11:50

Jeszcze jedno pytanie techniczne.
od tygodnia czasu modem bez CA laczy sie z nadajnikiem LTE2600 mimo ze parametry sa bardzo zle. RSRP 118
obok jest inny nadajnik ktory ma LTE 1800 i na nim ten sam parametr wynosi RSRP 92

wszystko dzialalo super do czasu tego wlasnie LTE2600:(

barek16
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 315
Rejestracja: 2015-08-30, 23:09
Lokalizacja: Polska

Re: ZTE MF286

Postautor: barek16 » 2016-12-08, 16:32

Jaki to modem, nie można wymusić konkretnej częstotliwości ?

jacze
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2016-12-08, 11:03

Re: ZTE MF286

Postautor: jacze » 2016-12-08, 17:41

ZTE 283+

barek16
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 315
Rejestracja: 2015-08-30, 23:09
Lokalizacja: Polska

Re: ZTE MF286

Postautor: barek16 » 2016-12-08, 18:36

Antena na 1800MHz skierowana na pożądany BTS powinna pomóc w utrzymaniu się połączenia.

yaro11
Stały użytkownik forum
Posty: 117
Rejestracja: 2009-11-22, 11:06
Lokalizacja: stąd

Re: ZTE MF286

Postautor: yaro11 » 2016-12-08, 20:37

Czekamy z niecierpliwością na opinie użytkowników zte mf286 :cfaniak:
Pozdrawiam.

marek1225
Początkujący użytkownik forum
Posty: 17
Rejestracja: 2009-03-12, 15:48

Re: ZTE MF286

Postautor: marek1225 » 2016-12-08, 21:48

yaro11 pisze:Nie wiem czy warto wymieniać dobrze działający zestaw mr 3420v2&3372 na mf 286,czy będzie różnica na lte 800 Mhz podłączone do atk 20.
Mogę przedłużyć umowę i zastanawiam się nad różnymi sprzętami(zestawami) :)


Chyba nikt Ci na 100% nie powie jak będzie.. teraz chyba powinno być podobnie, albo minimalnie lepiej. Mimo, że mf 286 na razie wydaje się być ok, to nie wiadomo jak będzie w przyszłości, trzeba czekać na opinie innych. Ja na wszelki wypadek nie sprzedaje swojego poprzedniego rutera ;). Mf 286 bedzie Cię kosztował w ratach 360 zł, czy warto ? (a można go sprzedać? jak tak to sprzedajesz za >360 i jesteś zwycięzcą). Jak rozbudują Twój nadajnik o dodatkowe częstotliwość to warto, skorzystasz z agregacji, ale upewnij się czy z tą anteną będzie to działać. Tylko kiedy to bedzie..., za rok czy za 2 lata.. jeśli za rok to spoko, jeśli za 2 i później to wtedy bardzo możliwe, że w ofercie będzie dużo lepszy ruter np. z kat. 9 ;)
ZTE MF286

yaro11
Stały użytkownik forum
Posty: 117
Rejestracja: 2009-11-22, 11:06
Lokalizacja: stąd

Re: ZTE MF286

Postautor: yaro11 » 2016-12-08, 22:23

marek1225 pisze:
yaro11 pisze:Nie wiem czy warto wymieniać dobrze działający zestaw mr 3420v2&3372 na mf 286,czy będzie różnica na lte 800 Mhz podłączone do atk 20.
Mogę przedłużyć umowę i zastanawiam się nad różnymi sprzętami(zestawami) :)


Chyba nikt Ci na 100% nie powie jak będzie.. teraz chyba powinno być podobnie, albo minimalnie lepiej. Mimo, że mf 286 na razie wydaje się być ok, to nie wiadomo jak będzie w przyszłości, trzeba czekać na opinie innych. Ja na wszelki wypadek nie sprzedaje swojego poprzedniego rutera ;). Mf 286 bedzie Cię kosztował w ratach 360 zł, czy warto ? (a można go sprzedać? jak tak to sprzedajesz za >360 i jesteś zwycięzcą). Jak rozbudują Twój nadajnik o dodatkowe częstotliwość to warto, skorzystasz z agregacji, ale upewnij się czy z tą anteną będzie to działać. Tylko kiedy to bedzie..., za rok czy za 2 lata.. jeśli za rok to spoko, jeśli za 2 i później to wtedy bardzo możliwe, że w ofercie będzie dużo lepszy ruter np. z kat. 9 ;)


Faktem jest,że orange ma najlepsze oferty ze sprzętem i żaden z operatorów nawet nie próbuje się do nich zbliżyć.Tak jak piszesz na tym sprzęcie się nie traci,ale jak już się wiązać na kolejne lata,to jednak trzeba przemyśleć wszystkie opcje :)
Pozdrawiam.

HariMata
Stały użytkownik forum
Posty: 131
Rejestracja: 2010-11-13, 22:08
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie/Łódź

Re: ZTE MF286

Postautor: HariMata » 2016-12-08, 23:55

Ja mam taki zestaw i nie narzekam, ale zamówiłem MF286 bo między innymi:
- MR3420 v2 ma już kilka lat i boję się że w każdej chwili może nawalić. Już np. nie działa przycisk włączania i wyłączania.
- Na MR3420 V2 mam zainstalowany Gargoyle, które od dłuższego czasu nie jest i nie będzie rozwijany dla tego modelu.
- Wszystkie urządzenia w sieci mam 1Gbitowe, tylko router był 100 Mbitowy.
- Muszę stosować USB hub aktywny, aby nie było problemów z zasilaniem modemu. Będzie mniej kabelków i zasilaczy.
- Spodziewam się, że będę mógł w łatwy sposób podpiąć pod router nośnik pamięci USB. Wprawdzie pod stary router też można, ale wymaga to trochę zachodu i znajomości linuxa.
- Spodziewam się, że to, że modem i router w jednym urządzeniu dodatnio wpłynie na jakość transmisji danych. Nie mam na misji agregacji, bo pobliskie BTS są tylko na 1800.
- Mam nadzieję że jedno urządzenie będzie prostsze w obsłudze, szczególnie jeżeli faktycznie będzie możliwe zapisanie PIN, to nawet moja żona będzie mogła "uruchomić" Internet, gdy mnie nie będzie w domu.
Starego routera i modemu, które wiernie mi służyły, nie będę się jednak pozbywać, bo warto mieć coś w rezerwie na wypadek awarii.
E3372 HiLink, TL-MR3420 Gargoyle, Cybertech CT-17_2; ZTE MF286, Cybertech Dualna LTE/4G 15dBi MIMO. Orange Lte dla domu.

marek1225
Początkujący użytkownik forum
Posty: 17
Rejestracja: 2009-03-12, 15:48

Re: ZTE MF286

Postautor: marek1225 » 2016-12-09, 15:47

Taka ciekawostka.. nie wiem czy to za sprawą rutera, karty sim czy problemów technicznych sieci Orange, ale miałem źle wyznaczona strefę domową podczas pierwszej aktywacji karty w ruterze. Wyznaczona była 2,5 km od mnie, a to dość daleko.. raczej powinna być wyznaczona zgodnie z adresem bo jej promień wynosi tylko 500 m (w tej strefie intenet "idzie" z głównego pakietu danych - 150 GB). Dla pewności warto to sprawdzić - wklepać współrzędne na mapie Orange i zobaczyć czy pokrywają się z adresem. Na + że sprawa szybko załatwiona przez infolinie i strefa jest już w prawidłowym miejscu.

..ale w sumie teraz się zastanawiam .. a jeśli karta "myśli" że jest w tym miejscu oddalonym o 2,5 km, a mi systemowo przestawili/wymusili strefę domowa zgodna z adresem, gdzie jest ruter to bedzie lipa.. zostaje mi obserwowanie pakietów czy idzie z tego ze 150 gb czy nie.. jak ktoś się na tym zna to niech da znać proszę..
ZTE MF286


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: szymek2000 i 5 gości