ZTE MF286

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

jacze
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2016-12-08, 11:03

Re: ZTE MF286

Postautor: jacze » 2016-12-09, 16:52

marek1225 pisze:Taka ciekawostka.. nie wiem czy to za sprawą rutera, karty sim czy problemów technicznych sieci Orange, ale miałem źle wyznaczona strefę domową podczas pierwszej aktywacji karty w ruterze. Wyznaczona była 2,5 km od mnie, a to dość daleko.. raczej powinna być wyznaczona zgodnie z adresem bo jej promień wynosi tylko 500 m (w tej strefie intenet "idzie" z głównego pakietu danych - 150 GB). Dla pewności warto to sprawdzić - wklepać współrzędne na mapie Orange i zobaczyć czy pokrywają się z adresem. Na + że sprawa szybko załatwiona przez infolinie i strefa jest już w prawidłowym miejscu.

..ale w sumie teraz się zastanawiam .. a jeśli karta "myśli" że jest w tym miejscu oddalonym o 2,5 km, a mi systemowo przestawili/wymusili strefę domowa zgodna z adresem, gdzie jest ruter to bedzie lipa.. zostaje mi obserwowanie pakietów czy idzie z tego ze 150 gb czy nie.. jak ktoś się na tym zna to niech da znać proszę..



strefa wyznacza sie automatycznie a nie przez infolinie , powinienes sam aktywowac strefe zgodnie z informacja przez www.orange.pl
rejestrujesz numer internetowy na tej stronie
nastepnie wybierasz extra uslugi. i aktywujesz strefe domowa.
jakbys mial problemy z dzialaniem daj znac na priv pomoge.

marek1225
Początkujący użytkownik forum
Posty: 17
Rejestracja: 2009-03-12, 15:48

Re: ZTE MF286

Postautor: marek1225 » 2016-12-09, 17:04

własnie nie aktywowałem strefy domowej przez stronę orange, karta po pierwszym włożenie do rutera sama wyznacza strefę w której się znajduje. Jak już się zalogowałem na konto Orange to wszystko było juz ustawione i aktywowane, tylko własnie źle/niedokładnie i musiałem to prostować przez infolinie- dział techniczny.

PS/ dziś w LTE_A spadły mi transfery o jakieś 30-40%, ale trudno tu powiedziec czy to za sprawa ruterą, podobno w mojej okolicy teraz akurat trwa rozbudowa sieci, poza tym może to pogoda albo jeszcze coś..
ZTE MF286

jacze
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2016-12-08, 11:03

Re: ZTE MF286

Postautor: jacze » 2016-12-09, 17:19

jaka to okolica jak chcesz to sprawdze i dam znac

marek1225
Początkujący użytkownik forum
Posty: 17
Rejestracja: 2009-03-12, 15:48

Re: ZTE MF286

Postautor: marek1225 » 2016-12-09, 17:27

Olszewnica Stara, gm. Wieliszew, woj. Mazowieckie. dzięki.
ZTE MF286

HariMata
Stały użytkownik forum
Posty: 112
Rejestracja: 2010-11-13, 22:08
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie/Łódź

Postautor: HariMata » 2016-12-11, 21:46

W sobotę router doszedł. Pierwsze wrażenie. Chyba szybszy od zestawu , który miałem (MR3420 v2 + E3372), na starym zestawie w nocy prędkość wg strony speedtest.net niecałe 50 Mb/s, na nowym ponad 70Mb/s. Odległość od najbliższego nadajnika ok 300 m. Wg BTSearch jest tam tylko LTE 1800. Stałe IP można przydzielić. Sieć domową skonfigurowałem bez problemu. Nie udało mi się natomiast przynajmniej na razie zmusić USB do działania, tj aby w sieci były widoczne pliki na podłączonym nośniku, lub aby w sieci była widoczna drukarka. Może robię coś nie tak, albo trzeba czekać na aktualizację oprogramowania od ZTE. Widziałem w internecie filmik o jakimś innym ich routerze, gdzie interfejs był podobny do tego o ZTE MF286 ale była w menu pozycja programy, gdzie znajdowało się ustawienia dla USB.
E3372 HiLink, TL-MR3420 Gargoyle, Cybertech CT-17_2; ZTE MF286, Cybertech Dualna LTE/4G 15dBi MIMO. Orange Lte dla domu.

yaro11
Stały użytkownik forum
Posty: 115
Rejestracja: 2009-11-22, 11:06
Lokalizacja: stąd

Re:

Postautor: yaro11 » 2016-12-11, 22:12

HariMata pisze:W sobotę router doszedł. Pierwsze wrażenie. Chyba szybszy od zestawu , który miałem (MR3420 v2 + E3372), na starym zestawie w nocy prędkość wg strony speedtest.net niecałe 50 Mb/s, na nowym ponad 70Mb/s. Odległość od najbliższego nadajnika ok 300 m. Wg BTSearch jest tam tylko LTE 1800. Stałe IP można przydzielić. Sieć domową skonfigurowałem bez problemu. Nie udało mi się natomiast przynajmniej na razie zmusić USB do działania, tj aby w sieci były widoczne pliki na podłączonym nośniku, lub aby w sieci była widoczna drukarka. Może robię coś nie tak, albo trzeba czekać na aktualizację oprogramowania od ZTE. Widziałem w internecie filmik o jakimś innym ich routerze, gdzie interfejs był podobny do tego o ZTE MF286 ale była w menu pozycja programy, gdzie znajdowało się ustawienia dla USB.



Menu jest po polsku?W sieci jest dużo poradników co do udostępniania dysku sieciowego.Podłączasz pendrive czy dysk przenośny?Jest możliwość wymuszenia konkretnego pasma np.800Mhz?
Pozdrawiam.

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 2902
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: ZTE MF286

Postautor: dzejk » 2016-12-11, 22:37

może pendrive musi być sformatowany na fat
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ LuCI CC by Obsy + Huawei e3372s-153 + RBM7
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents i https://www.dropbox.com/sh/mudhhzjoww4x ... O8Oqa?dl=0

HariMata
Stały użytkownik forum
Posty: 112
Rejestracja: 2010-11-13, 22:08
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie/Łódź

Re: ZTE MF286

Postautor: HariMata » 2016-12-11, 22:39

Menu w różnych językach, w tym polski. Podłączyłem pendriva FAT. Chyba nie ma możliwości wymuszenia pasma. Z portem USB dopiero zacząłem walczyć, może coś uda się zrobić. Bardziej zależy mi na drukarce sieciowej niż na nośniku pamięci.
E3372 HiLink, TL-MR3420 Gargoyle, Cybertech CT-17_2; ZTE MF286, Cybertech Dualna LTE/4G 15dBi MIMO. Orange Lte dla domu.

jacze
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2016-12-08, 11:03

Re: ZTE MF286

Postautor: jacze » 2016-12-12, 08:53

czy ktos z was ma w orange ten modem i stacje obok siebie co ma 800/1800/2600?
czy on widzi te wszystkie pasma na raz czy nie?

Awatar użytkownika
radius
Guru bezprzewodowy
Posty: 2093
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: ZTE MF286

Postautor: radius » 2016-12-12, 09:01

A co widzisz w MENU odnośnie sieci?

Zrób zrzuty ekranu dla każdej zakładki lub nagraj film z pulputu jak rozwijasz wszystkie opcje i umieść tutaj:

http://www.bez-kabli.pl/viewforum.php?f=21

HariMata
Stały użytkownik forum
Posty: 112
Rejestracja: 2010-11-13, 22:08
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie/Łódź

Re: ZTE MF286

Postautor: HariMata » 2016-12-12, 11:59

Jest taki filmik w internecie tutaj https://www.youtube.com/watch?v=26Jd2cAZfrY . Wieczorem zrobię u siebie. Trzeba rozłączać się z internetem, aby wejść w niektóre opcje.
E3372 HiLink, TL-MR3420 Gargoyle, Cybertech CT-17_2; ZTE MF286, Cybertech Dualna LTE/4G 15dBi MIMO. Orange Lte dla domu.

marek1225
Początkujący użytkownik forum
Posty: 17
Rejestracja: 2009-03-12, 15:48

Re: ZTE MF286

Postautor: marek1225 » 2016-12-12, 16:53

HariMata, jesteś może w zasięgu LTE-A ? wie ktoś czemu w momencie działania LTE-A nie ma informacji o Sile sygnału, są tylko dwie kreski "— —" podczas gdy przy LTE jest siła podawana w dBm ?
ZTE MF286

HariMata
Stały użytkownik forum
Posty: 112
Rejestracja: 2010-11-13, 22:08
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie/Łódź

Re: ZTE MF286

Postautor: HariMata » 2016-12-12, 18:36

Wg BTSearch nie jestem. Siła podawana jest w dBm. Przypuszczam, że oprogramowanie tego routera nie jest do końca dopracowane. Gdzieś czytałem, że w poprzednim modelu na początku też były jakieś niedoróbki.
E3372 HiLink, TL-MR3420 Gargoyle, Cybertech CT-17_2; ZTE MF286, Cybertech Dualna LTE/4G 15dBi MIMO. Orange Lte dla domu.

yaro11
Stały użytkownik forum
Posty: 115
Rejestracja: 2009-11-22, 11:06
Lokalizacja: stąd

Re: ZTE MF286

Postautor: yaro11 » 2016-12-15, 21:32

radius pisze:
Zrób zrzuty ekranu dla każdej zakładki lub nagraj film z pulputu jak rozwijasz wszystkie opcje i umieść tutaj:

http://www.bez-kabli.pl/viewforum.php?f=21


Mówisz i masz :D
Pozdrawiam.

yaro11
Stały użytkownik forum
Posty: 115
Rejestracja: 2009-11-22, 11:06
Lokalizacja: stąd

Re: ZTE MF286

Postautor: yaro11 » 2016-12-16, 18:56

Ma ktoś jakiś pomysł na udostępnienie dysku w tym routerze?
Pozdrawiam.


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości