ZTE MF286

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22074
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: ZTE MF286

Postautor: ja.michal » 2016-12-16, 19:14

Tam przypadkiem nie wchodzi się na dysk przez panel www? Ewentualnie czy z jakimś pendrivem działa wszystko jak trzeba?

yaro11
Stały użytkownik forum
Posty: 120
Rejestracja: 2009-11-22, 11:06
Lokalizacja: stąd

Re: ZTE MF286

Postautor: yaro11 » 2016-12-16, 19:53

Jak widać na screenach,nie ma żadnych ustawień do dysku/pendriva zewnętrznego i na razie kombinuje.Może ktoś z posiadaczy MF286 już to ogarnął? :?
Pozdrawiam.

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22074
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: ZTE MF286

Postautor: ja.michal » 2016-12-16, 20:05

Zapytaj na nasz.orange.pl, może tam coś pomogą.

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 9500
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: ZTE MF286

Postautor: matek451 » 2016-12-16, 23:44

Na żadnym z wcześniejszych routerów czyli MF28D i MF283+ ZTE nie umożliwiał podłączenia po USB dysku/drukarki. Wątpliwe że taka opcja jest na MF286. Wsparcie ze strony ZTE czy aktualizacja FW nie istniało i nie istnieje. MF28D miał mnóstwo bugów i nic z tym nie zrobiono.ZTE to wybór w Orange z konieczności .
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

yaro11
Stały użytkownik forum
Posty: 120
Rejestracja: 2009-11-22, 11:06
Lokalizacja: stąd

Re: ZTE MF286

Postautor: yaro11 » 2016-12-17, 00:23

Czyli orange wprowadza w błąd swoich abonentów((przyszłych także)???
Orange expert mógłby tu zajrzeć,co On na to?
Cyt.ze str.zte
"USB z funkcją U-disk - możliwość podłączenia nośnika danych jako zasobu sieciowego"
Pozdrawiam.

HariMata
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 150
Rejestracja: 2010-11-13, 22:08
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie/Łódź

Re: ZTE MF286

Postautor: HariMata » 2016-12-17, 00:36

Na routerze ZTE F660 można, ale to inna seria.
https://www.youtube.com/watch?v=mfTRHeLrDc8
Próbowałem tą metodą, ale mi się nie udało. Przyczyny mogą być różne.
- Coś zrobiłem nie tak.
- Film jest z Windows 7 , a ja ma 10.
- Moja drukarka jest dosyć stara i nie chce współpracować
- Oprogramowanie routera jest niedopracowane.
E3372 HiLink, TL-MR3420 Gargoyle, Cybertech CT-17_2; ZTE MF286, Cybertech Dualna LTE/4G 15dBi MIMO. Orange Lte dla domu.

yaro11
Stały użytkownik forum
Posty: 120
Rejestracja: 2009-11-22, 11:06
Lokalizacja: stąd

Re: ZTE MF286

Postautor: yaro11 » 2016-12-17, 01:16

Nowy router,a tyle komplikacji.Mam nadzieję,że to poprawią.
Pozdrawiam.

mszŁódź
Początkujący użytkownik forum
Posty: 19
Rejestracja: 2015-01-29, 15:11
Lokalizacja: Łódź

Re: ZTE MF286

Postautor: mszŁódź » 2016-12-19, 14:12

Też mam ten router z Orange. Moja drukarka(Epson) też z nim dziwnie pracuje, tzn skanować na komputer można ale drukować już nie. U mnie akurat nie ma z tym takiego dużego problemu bo podłączyłem kablem pod komputer stacjonarny. Drukarka po wi fi nie jest mi jakoś potrzebna. Ale jeżeli chodzi ogólnie o prace routera w porównaniu do TP-link mr3420 +e3372 + antena w Play, to nie ma co porównywać. Zasięg wi-fi dużo większy, stabilność super, prędkości w Orange około 50mb/s bez anteny a w PLAY 20-30% tego z anteną (chociaż BTS PLAY duzo bliżej). Jak na razie jestem zadowolony, oby tak dalej.

blind227
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2016-12-19, 22:31

Re: ZTE MF286

Postautor: blind227 » 2016-12-19, 22:35

Dzisiaj kurier dostarczył ten router i mega kicha mam 283+ i zasięg -51 dBm zmieniłem na 286 i zasięg -69 dBm wysyłanie takie same pobieranie o 10 mniejsze. Do routera podpięte 2x Yagi nadajnik ok 1 km . Sieć orange z nadajnika T-mobile . Albo soft do kitu albo fabryczny defekt albo .... ?

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 5291
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: ZTE MF286

Postautor: dzejk » 2016-12-20, 02:06

inny nadajnik ?
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ Gargoyle + Huawei e3372s-153 + Redbull Mobile
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

blind227
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2016-12-19, 22:31

Re: ZTE MF286

Postautor: blind227 » 2016-12-20, 10:03

antena ustawiona na ten sam a nie ma jak sprawdzić :(

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 5291
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: ZTE MF286

Postautor: dzejk » 2016-12-20, 12:14

poszukaj w menu routera, czy nie ma gdzieś logów/dziennika - w poprzednim modelu było tam widać nr nadajnika i parametry połączenia.
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ Gargoyle + Huawei e3372s-153 + Redbull Mobile
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

blind227
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2016-12-19, 22:31

Re: ZTE MF286

Postautor: blind227 » 2016-12-20, 13:50

niema :(

ml13
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 498
Rejestracja: 2015-07-17, 18:58
Lokalizacja: Málaga

Re: ZTE MF286

Postautor: ml13 » 2016-12-20, 15:45

Jesteś w 100% pewien że MF286 pokazuje RSSI a nie RSRP? Na pewno przełącza się na anteny zewnętrzne? To intenet mobilny, więc niższy download czasem to normalne zjawisko.
Obrazek

blind227
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2016-12-19, 22:31

Re: ZTE MF286

Postautor: blind227 » 2016-12-20, 16:27

Testowałem na przemian bez anteny 286 ma -87 a 283+ -59


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości