ZTE MF286

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

Pinks
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2015-10-10, 19:44
Lokalizacja: Bydgoszcz, Bartodzieje

Re: ZTE MF286

Postautor: Pinks » 2018-08-02, 10:50

Prawdopodobnie wroce na moj wysluzony MF283+ dlatego ze Orange bedzie wprowadzac 2100 w mojej okolicy a MF286 nie ma tego pasma dla LTE. Pozostale pasma albo sa zapchane albo slaba jakos sygnalu, czasem upload mam wiekszy niz download... Chyba ze cos sie ustabilizuje.
Zalaczam zrzut z tweetera
https://ibb.co/cRT6Jz

Awatar użytkownika
onken
Guru bezprzewodowy
Posty: 3641
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: ZTE MF286

Postautor: onken » 2018-08-02, 11:26

Ale serio myślisz że ludzie nie będą używać LTE 2100 i zostanie tylko dla Ciebie ;) ?

Gregory2102
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2018-07-05, 11:21

Re: ZTE MF286

Postautor: Gregory2102 » 2018-08-02, 11:40

Używam tego routera od prawie miesiąca, a wczoraj zmieniłem antenę na romb od Cybertecha na pasma 1800-2600. W porównaniu do poprzedniego Huwawei B315-22s lepiej łapie sygnał i szybko przechodzi w tryb LTE_A, prędkość też uległa poprawie.
Na plus:
- wifi 5GHz
- wifi 2,4GHz - dużo lepsze pokrycie domu
- możliwość wyboru pasm LTE/UMTS
- szybka agregacja pasm
- złącza SMA do podłączenia anteny
- stabilna praca, tylko raz musiałem go restartować
- na stronie konfiguracyjnej można łatwo odczytać numer stacji BTS oraz siłę sygnału w dBm
Na minus:
- nie znalazłem nigdzie działającej aplikacji do podglądu parametrów odbioru sygnału (coś na wzór LTEwatch dla Huwawei) - może to wina softu Tmobile.
- na sofcie Tmobile jest błąd, który zmusza do ustawienia takiego samego hasła do wifi i do panelu aministracyjnego jeżeli chcemy ustawić własne

FF2004
Stały użytkownik forum
Posty: 88
Rejestracja: 2017-05-05, 15:57

Re: ZTE MF286

Postautor: FF2004 » 2018-08-02, 11:48

żeby go samemu nie resetować, to ustaw se watchdoga
od haseł, to wyłącz auto-uzupełnianie w Chrome dla 192.168.0.1

Awatar użytkownika
zurek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 852
Rejestracja: 2012-12-02, 19:51
Lokalizacja: Olecko

Re: ZTE MF286

Postautor: zurek » 2018-08-02, 12:18

Pinks pisze: Orange bedzie wprowadzac 2100 w mojej okolicy a MF286 nie ma tego pasma dla LTE.


Jak to nie ma pasma LTE2100? Nie opowiadaj takich bzdur, bo ma i bardzo dobrze je obsługuje...
D-Link DWR-966, Huawei 5186-s22
Dual Panel LTE-A/4G 17dBi MIMO 1800-2600MHz Cybertech

Kabel H2010 ULTRAFLEX 10.3 mm Messi & Paoloni

Orange FreeNet SIMO, Aero2

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 10983
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: ZTE MF286

Postautor: matek451 » 2018-08-02, 12:42

LTE2100 to nie miały D-linki, ZTE obsługuje to pasmo, na moim MF980 mozna je wybrać w GUI, także do agregacji LTE.
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

fatum1
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 179
Rejestracja: 2017-11-08, 06:41

Re: ZTE MF286

Postautor: fatum1 » 2018-08-02, 12:56

W sofcie Orange nie jest wyszczególnione, w DNA czy tmobile jest. Sam router oczywiście obsługuje, jakimś skryptem z palca wpisywałem co chciałem aby agregował i działało.

st128
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 184
Rejestracja: 2012-03-30, 12:09
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: ZTE MF286

Postautor: st128 » 2018-08-02, 13:06

Czy ktos miał do czynienia z mf971 ? a dokładnie czy pozwala wybrac z poziomu fabrycznego softu agregacje 1800 z 2100 tak jak to działa w mf980.

Gregory2102
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2018-07-05, 11:21

Re: ZTE MF286

Postautor: Gregory2102 » 2018-08-04, 10:00

FF2004 pisze:żeby go samemu nie resetować, to ustaw se watchdoga
od haseł, to wyłącz auto-uzupełnianie w Chrome dla 192.168.0.1

Zrodlo problemu z haslem nie lezy w autouzupelnianiu chrome. Po prostu po zmianie hasla do wifi na wlasne, po wyjsciu z panelu administracyjnego i ponownym wejsciu, router sam przelaczal na haslo do glownego panelu i nie dalo sie go zmienic. W momencie jak haslo admina bylo krotsze niz 8 znakow to w ogole sie zawieszal i musialem przywracac ustawienia fabryczne...

Pinks
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2015-10-10, 19:44
Lokalizacja: Bydgoszcz, Bartodzieje

Re: ZTE MF286

Postautor: Pinks » 2018-08-08, 23:17

zurek pisze:
Pinks pisze: Orange bedzie wprowadzac 2100 w mojej okolicy a MF286 nie ma tego pasma dla LTE.


Jak to nie ma pasma LTE2100? Nie opowiadaj takich bzdur, bo ma i bardzo dobrze je obsługuje...


Chyba lepiej było napisać że u mnie nie widzę tego, urządzenie od Orange, czy mogę wgrać jakiś soft który pozwoli używać mi LTE 2100? Lub jakoś z lini komend wymusić/dodać to pasmo?

https://ibb.co/bJ5Tvp

Pinks
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2015-10-10, 19:44
Lokalizacja: Bydgoszcz, Bartodzieje

Re: ZTE MF286

Postautor: Pinks » 2018-08-19, 22:36

Czy można by przerobić coś tych plików

http://download.ztedevices.com/device/g ... ode.tar.gz

żeby dodać obsługe tego pasma LTE2100 od rutera z orange?

Adler
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2018-08-23, 13:06
Lokalizacja: Kraków, Limanowa, Żywiec

Re: ZTE MF286

Postautor: Adler » 2018-08-23, 13:28

Witam wszystkich bardzo serdecznie! Wczoraj zakupiłem MF286 bez żadnego "brandu" - nowy, z polskiej dystrybucji jeśli tak to można nazwać. Soft w nim z końcówką B06. Wszystko oczywiście działa i z kartą Play i Plus. Niestety soft daje spore ograniczenia. Nie można wybrać częstotliwości czy też zlokalizować BTS z jakim się łączy. Aktualizacja jest niedostępna WebUi - tzn. informuje że takowej nie ma. Stąd moje pytanie do Was czy ktoś korzysta z podobnego sprzętu i jakimś cudem udało mu się zaktualizować firmware? I jeszcze drugi pytanie, skąd wiadomo że jest wykorzystywana agregacja pasm? Testowałem trochę na różnych BTS z kartą Plusa (plus wbudowanej baterii - plecaczek i na rower:) i prędkości dochodziły D:100 Mb/s U:40-50Mb/s. Niestety na panelu Web wskazuje tylko LTE bez żadnych dodatków. Nie wiem czy tak powinno być. Nie żebym narzekał na te prędkości, ale pytam bo nie wiem czego można się spodziewać po Lte lub po Lte+. Dodam że jedyną informacją była siła sygnału która w trakcie testów oscylowała w okolicach 67dBm.

FF2004
Stały użytkownik forum
Posty: 88
Rejestracja: 2017-05-05, 15:57

Re: ZTE MF286

Postautor: FF2004 » 2018-09-03, 09:47

To należy zrobić, zanim się chce podłączyć dysk USB wpięty do MF286 na kompie z Win10 (na Win7 nie potrzeba):
Windows Settings -> Apps -> Programs & Features -> Turn Windows features on or off -> SMB 1.0/CIFS File Sharing Support -> Mark it as active -> Install and restart PC.


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości