DWR 921 czy ....?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

czekoladowyP
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2016-12-11, 17:28

DWR 921 czy ....?

Postautor: czekoladowyP » 2016-12-11, 17:42

Siemka, stoje przed wyborem sprzetu i tak testuje rozne sieci przez jakis czas, PLUS ma najlepszy zasieg i szybkosc dzialania, orange czasami przerywa mi w grach tzn rozlacza mi sesje w grze, wiec nie wiem czy to wina slabego zasiegu (H+ mam na -79dbi i 18asu, LTE roznie max -97dbi)
poki co korzystam z komorki jako routera ustawionej w czesci mieszkania gdzie najlepszy jest zasieg, predkosci do 20Mb w nocy wiec tragedii nie ma, w dzien na LTE jest gorzej H+ dziala na maxa praktycznie, a poki korzystam z roznych sieci i komorek a bede tak robil do lutego (bo internet za 5zl-10zl kupujac starter i rejestrujac w zupelnosci wystarcza na miesiac)

moja lokalizacja to:
Twoja długość i szerokość geograficzna w systemie dziesiątkowym: 52.7624055 15.2557247
Twoja długość i szerokość geograficzna w systemie sześćdziesiątkowym: N52°45'44.66'' E15°15'20.608'

sprzet ten w niedalekiej przyszlosci moze i bede wymienial jak LTE-A wejdzie w plusie bo raczej tylko PLUS biore pod uwage przy podpisywaniu umowy z racji takiej ze PLAY i ORANGE potrafia mi rozlaczac polaczenie w grach co 5min niby internet dziala dobrze youtube strony nie przerywaja a w grach co 10-30sekund disconnectry mam a na PLUSie jest bez takich cudow (zasieg i sila sygnalu taka sama) ale to jak pisalem najwczesniej w marcu

do tego czasu co byscie mi poradzili? raczej nie chce wydawac na cos z czego pozyku za duzego nie bede mial (wiem ze w DWR jest starszy modem do 100mbit a nie 150 na przyklad ale i tak jak mi 20 osiagac bedzie to bede bardzo zadowolony a jak bedzie wiecej to lepiej) i jakos nie kwapie sie by kupowac anteny na jakies konkretne pasmo bo jak pisalem zmieniam sieci to Orange to PLAY to PLUS i rozne pasma (H+ i LTE), a skoro predkosci osiagane na komorce sa w miare wystarczajace, a chyba na routerze nie bedzie gorzej, a lepiej bo jednak antenki sa nieco lepsze, tak? ewentualnie jakas antene taka na zewnetrzna czesc parapetu bo jednak okno i sciany troche tlumia zasieg LTE z komorki osiagam (-97 dbi / 6-7 asu)

Awatar użytkownika
radius
Guru bezprzewodowy
Posty: 2168
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: DWR 921 czy ....?

Postautor: radius » 2016-12-11, 17:49

czekoladowyP pisze:...poki co korzystam z komorki jako routera...


Jaki to telefon?

czekoladowyP
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2016-12-11, 17:28

Re: DWR 921 czy ....?

Postautor: czekoladowyP » 2016-12-11, 18:08

Samsung Grand Prime od pol roku mi robi za router z braku laku a mialem go na stanie i nie sprzedalem to wykorzystywalem jako router do 20mbit dochodzi w nocy transfer, generalnie od 1-2 w nocy jest 12-15mbit srednio,
w dzien 5-7mbit na H+ (teraz 7-8mbit), bo LTE jednak zawalone jest w weekendy wiec transfer 1mbit max na LTE mam w godzinach szczytu
dlatego w przyszlosci moze i planuje dokupic antene bo wiadomo oferty sa takie na rynku ze LTE darmowe a reszta juz nie (a niestety LTE zawalone jest i bez anteny sie nie obedzie w przyszlosci) a teraz spokojnie moge H+ wlaczyc i leci maxem 7,2mbit czy ile to tam ma w maksie
Ostatnio zmieniony 2016-12-11, 18:14 przez czekoladowyP, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
radius
Guru bezprzewodowy
Posty: 2168
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: DWR 921 czy ....?

Postautor: radius » 2016-12-11, 18:13

Masz na nim ROOT?

czekoladowyP
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2016-12-11, 17:28

Re: DWR 921 czy ....?

Postautor: czekoladowyP » 2016-12-11, 18:15

nie, soft jest niemodyfikowany, android 5.1 chyba siedzi tam
kupilem go, a pozniej z firmowego korzystalem i nosilem sie ze sprzedaza ale akurat jako router spisuje sie bez zarzutow, i chcialbym kupic router a ten telefon oddac komus w rodzinie na swieta jako prezent bo praktycznie jest nieuzywany,

wiec jaki router polecacie? nie chce wydawac wiecej niz 400-500zl bo wiem ze nie wykorzystam jego SUPER TURBO FUNKCJI, transfery na poziomie 10-20mbit bylyby dla mnie wystarczajace

Awatar użytkownika
radius
Guru bezprzewodowy
Posty: 2168
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: DWR 921 czy ....?

Postautor: radius » 2016-12-11, 18:29

A, więc tak:

Zacznij od wejścia w MENU serwisowe Samsunga i ustal jakie częstotliwości LTE odbierasz.

Kod masz tutaj:

http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?p=805447#p805447

Wchodzisz w LTE Band Preference i każdy z poniższych zakresów wymuszasz.

Band1 - 2100 MHz, tylko w Play

Band3 - 1800 MHz, każdy operator

Band7 - każdy operator, ale Plus kuleje

Band20 - każdy operator

Gdy się zalogujesz robisz screen z Network Cell Info, zakładka Raw.

Wstawiasz też speedtest by Ookla.

czekoladowyP
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2016-12-11, 17:28

Re: DWR 921 czy ....?

Postautor: czekoladowyP » 2016-12-11, 18:35

ok pod wieczor zerke a co to da taka informacja w kontekscie kupna routera?
bo raczej chcialem ten DWR 921 zamowic w tygodniu ale dla pewnosci postanowailem zalozyc konto tutaj i spytac sie mądrzejszych w tym zakresie

Awatar użytkownika
radius
Guru bezprzewodowy
Posty: 2168
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: DWR 921 czy ....?

Postautor: radius » 2016-12-11, 18:45

Załóżmy, że będziesz miał dwa zapchane bandy i jeden wolny (np. 2600). Młotkiem i meslem go wymusisz na D-Linku? :)

czekoladowyP
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2016-12-11, 17:28

Re: DWR 921 czy ....?

Postautor: czekoladowyP » 2016-12-11, 18:56

myslalem ze mozna na Dlinku wybrac sobie czestotliwosc pasma :o

Awatar użytkownika
radius
Guru bezprzewodowy
Posty: 2168
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: DWR 921 czy ....?

Postautor: radius » 2016-12-11, 19:08


seba84_2005
Użytkownik forum
Posty: 21
Rejestracja: 2015-01-21, 00:33
Lokalizacja: Wawa

Re: DWR 921 czy ....?

Postautor: seba84_2005 » 2016-12-11, 19:25

Jak chcesz wybór pasma zastanów się nad Huawei E5186

czekoladowyP
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2016-12-11, 17:28

Re: DWR 921 czy ....?

Postautor: czekoladowyP » 2016-12-11, 19:40

@seba84_2005 chcialem kupic w przyszlosci netgeara teraz cena 1000zl ale pewnie cena spadnie do tego czasu pod LTE-A,
D-linka bralem pod uwage bo cena dosc niska ponizej 400zł mozna dostac a nawet za 300zl używany DWR-921 ale dales mi mocno do myslenia zwlaszcza ze ten router obsluguje LTE-A
z tego co wiem to w D-Linkach jest lepszy zasieg niz w HŁAŁEJach a nie za bardzo chce dokupowac jakies anteny na wybrane pasmo ewentualnie jakas standardowa gdzies zeby na parapecie po zewnetrznej stronie okna zamontowac skoro mieszkam od BTS'a PLUSa jakos 400m tylko ze to chyba nie jest BTS pod LTE (ten na Pluty 7)

sciagam LTE syngal mozecie mi powiedziec z ktorego BTSa? (sygnal w dzien roboczy / noc jakos w weekend -97 o ile dobrze pamietam, teraz w weekend -106-113 wiec nawet nie uzywam LTE w weekendy, chyba ze rano lub wieczorem poznym)
moja mapa:
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 56&zoom=16

@radius tak zrobie w nocy jak troche spokoju bede mial bo na razie inni korzystaja z internetu i nie chce przeszkadzac poki nie pojda spac, to zdam informacje na temat pasm
Ostatnio zmieniony 2016-12-11, 20:20 przez czekoladowyP, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
radius
Guru bezprzewodowy
Posty: 2168
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: DWR 921 czy ....?

Postautor: radius » 2016-12-11, 19:42

Dostałeś instrukcje w sprawie Samsunga. Zastosuj się do nich.

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 7822
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: DWR 921 czy ....?

Postautor: matek451 » 2016-12-11, 21:34

Kolego to co piszesz jest trochę chaotyczne, w twojej lokalizacji masz zasięg LTE wszystkich operatorów. BTS-y LTE wszystkich operatorów z reguły są niezweryfikowane stad konieczność wykonania testów i ich zidentyfikowania. Plus korzysta z LTE1800Aero2 i przy Pluty 7 jest pozwolenie, ogólnie ten operator dopiero pod koniec roku zaczął modernizować sieć LTE1800 i uruchamiać wiele nieczynnych dotad pozwoleń. w gorzowie ne ma żadnego pozwolenia na LTE2600. Tutaj liderem jest Play, najblizsze pozwolenie na Play przy Górczyńskiej 23 ma komplet pozwoleń na LTE a więc LTE1800, LTE2100, LTE2600 i LTE800.w Okolicy jeszcze 3 BTS-y w tym dwa z kompletem LTE i jedno bez LTE2600 i LTE800.Orange korzysta z sieci LTE1800NetWorks , podobnie jak T-mobile. W pobliżu cztery pozwolenia, do tego przy Kutrzeby1 T-Mobile ma pozwolenie na LTE2600. Pomysł z DWR-921 sobie daruj, za 250 zł można kupić używany B315(tylko nie z T-Mobile) na którym można wymuszać pasma LTE za pomocą LTEWatchH czy Toolboxa. Mam pytanie z tego 3G i HSPA+ to korzystasz w Plusie bo LTE jest zapchane? Jeśli tak to po co w ogóle zastanawiasz się nad tym operatorem? Testowałeś Play na Karcie Play Internet na Kartę z bonusem 100GB za rejestrację?
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

czekoladowyP
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2016-12-11, 17:28

Re: DWR 921 czy ....?

Postautor: czekoladowyP » 2017-01-03, 15:02

dobra sorry ze tyle zwlekalem, biore pod uwage plusa i play to razem z telewizja chce zamowic, a wiadomo cena -50% wiec 50zł miałbym taniej

zaznaczam ze to wyniki z telefonu z obsluga LTE ktory robi mi za router:
PLUS lapie mi LTE przy Kombatantów 34 (widok z okna to ja mam na antene, moze 400m mam po lini prostej, dBm = -99/-97 (max))
wynik: http://www.speedtest.net/my-result/5933418030
czasami złapie mi sygnał z Kłodawy z Tulipanowej 5, wtedy jest znacznie gorszy transfer LTE

ORANGE
BTS kłodawa gorzowska 72: http://www.speedtest.net/my-result/5933438107
BTS kombatantow34: http://www.speedtest.net/my-result/5933449323

podklesle ze uzyskane w tescie telefonem wyniki sa w miare zadowalajace, ale to wynik z 14:50-15:00 pozniej czasami jest lekko gorzej,
niestety nie mam pojecia na jakim pasmie to dziala bo to jak mnie @radius instruowal wczesniej nie udalo mi sie ogarnac :)

chciałbym sie zaopatrzyc w taki modem co bym go nie musial za pol roku zmieniac bo np PLUS/ORANGE czy ktos tam wprowadzi LTE-A do gorzowa, wiec pomyślałem później za podpowiedzia @seba84_2005 zeby kupic e5186s-22a ale tam podobno nie ma wyboru pasm (tylko np LTE/HSDPA itd a wiadomo ze jak kupowac neta domowego to na nieograniczonym LTE trzeba bedzie siedziec), a nie znam sie na tyle by stwierdzic czy to jest istotne w mojej lokalizacji czy nie

PLAY pomijam okropne zwiechy, pomimo ze do PLUTY 7 mam rzut beretem, moze to kwestia chwili była ale jakos sie zrazilem bo HSDPA dzialal spoko ale LTE juz nie, ale to bez agregacji pasm bylo, ktore niby PLAY ma

a dodam na koniec ze siec wifi bedzie pracowac na 2,4ghz bo niestety Desktop i Laptop 5ghz jeszcze nie wspieraja ;) jedyny minus ze w HŁAŁEJ nie mozna puscic 2,4 i 5ghz jednoczesnie wtedy np tv by chodzil na 5ghz a do desktopa bym dokupil karte tplinka jakas t6 chociazby bo teraz siedzi staraaaaaaaaaaaa karta wifi na max 54mbit

f*ck wlasnie przetestowalem na laptopie ktory ma karte N (wczesniej testy na desktopie z karta wspierajaca tylko G[54mbit]), i wynik ponad 2 razy wyzszy :o
http://www.speedtest.net/my-result/5933527630


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości