B618 w Play

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
radius
Guru bezprzewodowy
Posty: 2602
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: B618 w Play

Postautor: radius » 2017-01-10, 11:18

djwujek pisze:...Program lte watch nie chce działać...


Rozumiem, że korzystałeś z tej wersji?

http://www.lte-anbieter.info/ltewatch/count_huawei.php?Datei=ltewatch_h

Wstaw screenshoot tej zakładki:

http://192.168.8.1/html/deviceinformation.html

Rafia
Początkujący użytkownik forum
Posty: 10
Rejestracja: 2017-01-10, 21:26

Re: B618 w Play

Postautor: Rafia » 2017-01-10, 21:37

Witam wszystkich jestem tu po raz pierwszy, szukając informacji o posiadanym routerze Huawei B618 natrafiłem na ten temat, i chciałbym zasięgnąć informacji u speców w tej dziedzinie z jakich nadajników obecnie korzystam a także o szczegóły tej aplikacji co oznaczają poszczególne dane w zakładce sygnału , oczywiście chętnie podam informację które was interesują , testy itp. ( na miarę moich możliwości ) z aplikacji LTEWatch. w załączeniu przesyłam screeny.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 4845
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: B618 w Play

Postautor: dzejk » 2017-01-10, 21:40

no proszę, jednak ltewatch działa i z tym modelem. Sprawdź jeszcze wymuszanie pasm przyciskiem +
Opis parametrów znajdziesz choćby tutaj http://tplink-forum.pl/index.php?/topic ... 5%82u-lte/
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ Gargoyle + Huawei e3372s-153 + Redbull Mobile
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

Rafia
Początkujący użytkownik forum
Posty: 10
Rejestracja: 2017-01-10, 21:26

Re: B618 w Play

Postautor: Rafia » 2017-01-10, 21:58

Dzięki za link, wymuszenie też działa ( wymusiłem 2100,1800,lte-advanced, reszta nie loguje się ) - właśnie testuje - ok. 1 godziny go, on ma cat 11 z tego co pisze na pudełku i na zagranicznych stronach , ale to raczej nie osiągalna prędkość na teraźniejsze warunki.., ja teraz najwięcej mam ponad 40Mbps.

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 9194
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: B618 w Play

Postautor: matek451 » 2017-01-10, 22:06

Wreszcie jakaś informacja i konkrety. Jaka lokalizacja? Połączenie na LTEWatchH z LTE1800 Play. Jak wygladają parametry sygnału i prędkości przy LTE-A z agregacją LTE1800+LTE2100?
BDI Aero2. RBM LTE 200GB za free. Play LTE bez limitu-taryfa głosowa 9,99 zł.DOVADO 4GR+ E-3276, E5186, B315s-22, E5372, E8278, B-593s-22 Cybertech DUAL LTE, ATK-10. Panel 2100 17dBi Cybertech

Rafia
Początkujący użytkownik forum
Posty: 10
Rejestracja: 2017-01-10, 21:26

Re: B618 w Play

Postautor: Rafia » 2017-01-10, 22:28

Lokalizacja, okolice Obrowa-k/Torunia , czyli ściągam z nadajnika w Kawęczynie ale blisko są też jeszcze dwa, ( jak odszyfrować z Global Cell-ID ? ), połączenie z 1800 wydaje się być najszybsze porównując do 2100, czy 800 , czyli przy ustawieniu LTE-A agreguje dwie częstotliwości ?, od najwyższej bo w sumie odbieram 2100, 1800, 800
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Rafia
Początkujący użytkownik forum
Posty: 10
Rejestracja: 2017-01-10, 21:26

Re: B618 w Play

Postautor: Rafia » 2017-01-10, 22:41

W lini prostej ok. 2,6 km od najbliższego nadajnika

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 4845
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: B618 w Play

Postautor: dzejk » 2017-01-10, 22:45

jeżeli faktycznie ma kategorię 11 LTE (możesz cyknąć fotkę tego napisu na pudełku?) to może agregować wszystkie 3 łącza. Pytanie tylko jak z obsługą tego po stronie play. Co do identyfikacji nadajnika play po numerach, to nie jest to takie proste i trzeba czekać na osobę, która to potrafi - @Pawrzes
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ Gargoyle + Huawei e3372s-153 + Redbull Mobile
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

Rafia
Początkujący użytkownik forum
Posty: 10
Rejestracja: 2017-01-10, 21:26

Re: B618 w Play

Postautor: Rafia » 2017-01-10, 22:55

Tu znalazłem opis http://www.globalcertificationforum.org ... w=terminal , fotkę ew, jutro. ale wygląda na to że jednak tak, bo jak mierzę prędkość na poszczególnych częst. czyli 2100, 1800 , i 800 to prędkości oscylują 17, 12, 16 Mbps a jak na LTE-A to prędkość ok. 47 Mbps.

Awatar użytkownika
zurek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 795
Rejestracja: 2012-12-02, 19:51
Lokalizacja: Olecko

Re: B618 w Play

Postautor: zurek » 2017-01-10, 23:03

A jakie ma wejścia antenowe?
D-Link DWR-966, Huawei E5186s-22
Dual Panel 1800MHz 15dBi Cybertech
Kabel H2010 ULTRAFLEX 10.3 mm Messi & Paoloni

Orange FreeNet SIMO, Aero2

ipawq
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2017-01-06, 10:51

Re: B618 w Play

Postautor: ipawq » 2017-01-11, 03:16

mnie interesują screny z ustawień WIFI. LAN chodzi mi najbardziej o to czy da się ustawić stałe IP Routera wyłączając DHCP.
Bo mam w domu 2 ap-linki które chce podłączyć do B618 kablem. I to wygląda tak że w urządzeniu głównym ustawiam IP, BRAME I dhcp wyłączam. Na AP-Linkach ustawiam IP i bramę z tej samej podsieci, wyłanczam DHCP. I później już wszystko działa.

Bo chyba nie mogę tak po prostu sobie wpiąć AP-Linków na standardowych ustawienich tego B618 ?No chyba że wykorzystam tylko to jego IP 192.168.8.1 jako główne... a moje urządzenia zaprogramuje jako 192.168.8.2, 192.168.8.3, wyłączę DHCP, ale jaka brama ? 192.168.8.1 ?
Będzie to działać jak należy ? Wtedy nie potrzebował bym zabawy w zmianę oprogramowania jak w przypadku e5185 który po zmianie posiada te wszystkie funkcję

Awatar użytkownika
dmgary
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 164
Rejestracja: 2012-03-31, 10:00
Lokalizacja: Kraków

Re: B618 w Play

Postautor: dmgary » 2017-01-11, 09:31

zurek pisze:A jakie ma wejścia antenowe?


Hmm , a może nie ma wyjść na zewnętrzne anteny tak jak Huawei e5180 2*TS-5 ?
Xperia Z5, Samsung J5 2017, E3131, E5186s-22a+ATK10. Plus, Play, Aero2, Orange.

Awatar użytkownika
zurek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 795
Rejestracja: 2012-12-02, 19:51
Lokalizacja: Olecko

Re: B618 w Play

Postautor: zurek » 2017-01-11, 09:33

dmgary pisze:
Hmm , a może nie ma wyjść na zewnętrzne anteny tak jak Huawei e5180 2*TS-5 ?


Na stronie Play widzę że z tyłu ma wyjścia oznaczone jako "main" i "div" tylko jakie?
D-Link DWR-966, Huawei E5186s-22
Dual Panel 1800MHz 15dBi Cybertech
Kabel H2010 ULTRAFLEX 10.3 mm Messi & Paoloni

Orange FreeNet SIMO, Aero2

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 4845
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: B618 w Play

Postautor: dzejk » 2017-01-11, 10:59

ipawq pisze:mnie interesują screny z ustawień WIFI. LAN chodzi mi najbardziej o to czy da się ustawić stałe IP Routera wyłączając DHCP.
Bo mam w domu 2 ap-linki które chce podłączyć do B618 kablem. I to wygląda tak że w urządzeniu głównym ustawiam IP, BRAME I dhcp wyłączam. Na AP-Linkach ustawiam IP i bramę z tej samej podsieci, wyłanczam DHCP. I później już wszystko działa.

Bo chyba nie mogę tak po prostu sobie wpiąć AP-Linków na standardowych ustawienich tego B618 ?No chyba że wykorzystam tylko to jego IP 192.168.8.1 jako główne... a moje urządzenia zaprogramuje jako 192.168.8.2, 192.168.8.3, wyłączę DHCP, ale jaka brama ? 192.168.8.1 ?
Będzie to działać jak należy ? Wtedy nie potrzebował bym zabawy w zmianę oprogramowania jak w przypadku e5185 który po zmianie posiada te wszystkie funkcję


Główny router może mieć włączone dhcp, bo to on jest bramą - zarządza siecią lokalną i przepuszcza ruch do neta. Na pozostałych APekach dajesz dhcp wyłączone. Czyli tak, jak piszesz pod koniec.

zurek pisze:Na stronie Play widzę że z tyłu ma wyjścia oznaczone jako "main" i "div" tylko jakie?


Zapewne takie, jak w pozostałych routerach niestacjonarnych huawei, czyli crc9.
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ Gargoyle + Huawei e3372s-153 + Redbull Mobile
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

Rafia
Początkujący użytkownik forum
Posty: 10
Rejestracja: 2017-01-10, 21:26

Re: B618 w Play

Postautor: Rafia » 2017-01-11, 13:27

Więc tak, złącza posiada, sam jestem ciekaw jakie bo być może będę wkrótce potrzebował anteny. zdjęcia poniżej


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości