Netgear Nighthawk M1

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

varico
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 385
Rejestracja: 2014-08-02, 10:17
Lokalizacja: Polska

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: varico » 2019-04-07, 09:16

A poinformowales go, ze nie dziala agregacja pasm? xD

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 4622
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: onken » 2019-04-07, 09:20

Tak, a może i działa ale nie u mnie.

Nie wgryzalem się w temat bo mnie szlag z nim trafiał.

Ale szkoda tego z Playa ale jak działa gorzej niż B715...

Nawet pod BTS podjeżdzałem.

varico
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 385
Rejestracja: 2014-08-02, 10:17
Lokalizacja: Polska

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: varico » 2019-04-07, 10:40

A mozesz go podpytac czy dziala u niego agregacja (najlepiej jakby mial orange) i czy udalo mu sie zaktualizowac oprogramowanie? Bo tez mam chec na zakup z alie.

fatum1
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 500
Rejestracja: 2017-11-08, 06:41

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: fatum1 » 2019-04-07, 11:58

Jeżeli na wersji z Play jest kiepsko to nawet po aktualizacji tego z att cudów bym się nie spodziewał.

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 4622
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: onken » 2019-04-07, 12:41

Dla mnie najdziwniejsze że 4CA na Netgear działa gorzej niż 3CA na B715

darekka
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 707
Rejestracja: 2011-11-02, 13:50
Lokalizacja: Łódzkie

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: darekka » 2019-04-07, 13:24

A mnie to nie dziwi, bo jak swego czasu porównywałem w praktyce NetGear AC810S to obrywał od HUAWEI E5377(nawet o 100 % był szybszy)-Oba jak wiemy to MiFi, testowałem również HUAWEI E5788 kontra B618 i tu również B618 miał dużą przewagę(porównując konkretnie wymuszone pasma, bo agregacji nie miałem w okolicy).
Wydaje mi się, że te małe MifI routerki mają za słabe systemy antenowe i z tego powodu w tych samych warunkach dostają włomot od teoretycznie sporo słabszych sprzętów ale mających duże wewnętrzne anteny i dopracowane oprogramowanie wewnętrzne.
Jest jeszcze kwestia optymalizacji siec i pod konkretne sprzęty, a to zapewne kuleje ponieważ operatorzy mają dość ograniczone portfolio sprzętów z agregacją(Play akurat ma najwięcej nowoczesnego sprzętu ale i niepooptymalizowane jeszcze stacje-nowe wymagają poprawek z czasem).
Jakoś w mojej ocenie firma NetGear niezbyt umie doszlifować sprzęt/soft pod naszych operatorów i z tego powodu wypada blado.
darekka

piotrzet
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 833
Rejestracja: 2017-10-21, 13:46

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: piotrzet » 2019-04-07, 17:40

Raczej sprzęt mam porównanie z Xperią XZ3 i B525. XZ3 jak wiadomo ma ten sam modem co M1. W Xperii w tym samym miejscu i nadajniku prędkości w okolicach 50-60 Mb/s na B525 ledwo 35 Mb/s. BTS nie ma ani MIMO 4x4 ani 256QAM. Testy robione na tej samej karcie.
[img]https://www.speedtest.net/result/a/5045243655.png[/img]

Awatar użytkownika
radius
** Moderator **
Posty: 3362
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: radius » 2019-04-07, 18:25

piotrzet pisze:...XZ3 jak wiadomo ma ten sam modem co M1...


Na pewno?

Według artykułu: https://www.gsmarena.com/sony_xperia_xz3-9232.php

Xperia XZ3 ma: "LTE-A (5CA) Cat18 1200/200 Mbps", a Netgear M1 to: "LTE CAT 16, 4-band CA and 4x4 MIMO " - https://www.netgear.com/landings/nighthawk-mr1100-mobile-router/default.aspx

Także masz fajny telefon pod Network Signal Guru. Nic tylko rootować i diagnozować sieć - uwaga na utratę kluczy DRM i inne niedogodności z tym związane!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych na podstawie eNB i CellID: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043

piotrzet
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 833
Rejestracja: 2017-10-21, 13:46

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: piotrzet » 2019-04-07, 18:37

Masz rację faktycznie mi się pomyliło. XZ3 jest na X20 a M1 wychodzi z tego, że na X16. W każdym bądź razie max co u nas można używać w przypadku XZ3 to albo 4CA albo 3CA z MIMO 4x4. Nie ma niestety MIMO 4x4 i 4CA.
[img]https://www.speedtest.net/result/a/5045243655.png[/img]

Awatar użytkownika
radius
** Moderator **
Posty: 3362
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: radius » 2019-04-08, 07:01

Według tego: https://www.qualcomm.com/products/snapdragon-845-mobile-platform w Twojej Xperii jest X20. Jego właściwości:

Downlink LTE Category: LTE Category 18 (downlink)
Uplink LTE Category: LTE Category 13 (uplink)

Downlink Carrier Aggregation: 5x20 MHz carrier aggregation

Downlink LTE MIMO: Up to 4x4 MIMO on three carriers

Downlink LTE Streams: Maximum 12 spatial streams

Downlink QAM: Up to 256-QAM

Uplink Technology: Qualcomm® Snapdragon™ Upload+, Uplink Data Compression (UDC)

Uplink Carrier Aggregation: 2x20 MHz carrier aggregation

Uplink QAM: Up to 64-QAM

LTE Technology: LTE FDD, LTE TDD including CBRS support, LAA, LTE Broadcast

LTE Peak Download Speed: 1.2 Gbps

LTE Peak Upload Speed: 150 Mbps
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych na podstawie eNB i CellID: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043

piotrzet
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 833
Rejestracja: 2017-10-21, 13:46

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: piotrzet » 2019-04-08, 07:15

No tak. I widać, że niestety nie ma MIMO 4x4 i 4CA.
[img]https://www.speedtest.net/result/a/5045243655.png[/img]

sebapl
Stały użytkownik forum
Posty: 61
Rejestracja: 2018-03-20, 06:08

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: sebapl » 2019-04-10, 14:03

ja swój M1 sprzedałem i dałem sobie spokój, lecz okazało sie że play coś poprawił u mnie na btsie i B715 działa sporo lepiej.
Niestety mieszkam w takim ***Cenzura***, i sygnał mam kiepski. Zastanawiałem sie jak by tego M1 w puszke i na maszt czy było by to lepsze dla sygnału jak dołączenie zew anteny?
a tak ogólnir to czekam na ZTE WF860 :)
Pozdrawiam

rabbit_tuszyn
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2019-04-23, 20:39

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: rabbit_tuszyn » 2019-04-23, 20:42

Jest wreszcie możliwość wymuszania agregacji na tym sprzecie!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22247
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: ja.michal » 2019-04-23, 20:45

Są wszystkie kombinacje agregacji?

rabbit_tuszyn
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2019-04-23, 20:39

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: rabbit_tuszyn » 2019-04-23, 20:46

Możesz dodać bodajże 8 pasm/agregacji.


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] i 7 gości