Netgear Nighthawk M1

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

cis_krk
Stały użytkownik forum
Posty: 51
Rejestracja: 2016-09-11, 07:06

Netgear Nighthawk M1

Postautor: cis_krk » 2017-02-16, 22:06

Nowy sprzęt od Netgeara. Takie bądź co :cfaniak:

https://www.netgear.com/landings/nighth ... ar_organic

TECHNICAL SPECIFICATIONS
• Max 1 Gbps download speeds & 150 Mbps upload speeds
• LTE CAT 16, LTE Advanced 4-band CA, 4x4 MIMO
• Up to 4X Carrier Aggregation
• LTE/4G 700/900/1800/2100/2600 MHz
PHYSICAL SPECIFICATIONS
• Dimensions: 105.5 (L) x 105.5 (W) x 20.35 (H) mm
• Weight: 240 g (with battery)
• Battery: 5040mAh for up to 16 hours of use

Awatar użytkownika
onken
Guru bezprzewodowy
Posty: 3517
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: onken » 2017-02-16, 22:13

Brak LTE 800, choć pewnie na EU by było ale LTE 900 pewnie też niebawem się przyda ;)

słabyzasięg
Stały użytkownik forum
Posty: 62
Rejestracja: 2016-12-28, 14:54

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: słabyzasięg » 2017-02-16, 22:23

No parametry bajeczne, ale jeszcze zleci czasu, zanim ktokolwiek 1 Gb/s osiągnie w każdej porze dnia, czy to w mieście czy na wsi.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10484
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: krystianb » 2017-02-16, 22:25

IMO błąd w opisie, w finalnej wersji na 99% będzie LTE800, to jest zbyt popularne do pominięcia pasmo, a to jest na 100% specyfikacja europejska.

Co ciekawe już na stronie widzę up to 24h of use... Szybko te specyfikacje zmieniają.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

Awatar użytkownika
onken
Guru bezprzewodowy
Posty: 3517
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: onken » 2017-02-17, 14:55

Raczej żaden błąd....

Tak samo jest z wersją 810.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10484
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: krystianb » 2017-02-17, 15:24

AC810s? Netgear podaje błędą specyfikację 4G LTE FDD 800/900/1800/2100/2600 MHz ? http://www.netgear.co.uk/home/products/ ... -techspecs
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

cis_krk
Stały użytkownik forum
Posty: 51
Rejestracja: 2016-09-11, 07:06

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: cis_krk » 2017-02-17, 15:41

Nighthawk M1 to przecież model tylko na rynek AU, więc nie ma się co sprzeczać o pasma. W EU pojawi się nieprędko bądź wcale, najlepiej zadać pytanie do netgear polska.

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22223
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: ja.michal » 2017-02-17, 21:47

krystianb pisze:AC810s? Netgear podaje błędą specyfikację 4G LTE FDD 800/900/1800/2100/2600 MHz ? http://www.netgear.co.uk/home/products/ ... -techspecs

Na Australię jest inna kombinacja (czy to software czy hardware to już inna sprawa), a dokładniej dla Telstry.

Kod: Zaznacz cały

4G: 700/900/1800/2100/2600 MHz

http://www.downloads.netgear.com/files/aircard/AC810S_Telstra/AC810S_4GX%20Advanced%20III_QSG_14July2015.pdf

Teraz nie mogę tego znaleźć, ale w sieci gdzieś jest nawet dokładna rozpiska jakie pasma agreguje (kombinacje).

Tak swoją drogą nie dziwie się, że w Australii agregacja na tym modelu działa tak:
Obrazek
Skoro plan z najwyższym pakietem danych czyli 15GB kosztuje 120 AUD. To dużo nawet dla nich za tak małą ilość danych.
http://www.gadgetguy.com.au/product/telstra-advanced-iii-4gx-wifi-hotspot/

Chociaż teraz wiedzę, że się poprawiło. Za 70 AUD 20 GB. W prepaidzie 20 GB na rok za 150 AUD.

matyss
Stały użytkownik forum
Posty: 50
Rejestracja: 2015-12-19, 10:17

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: matyss » 2017-02-17, 22:47

Nie musisz daleko szukać bo niedawno podawałem co agreguje AC810S tylko że w temacie o Huawei B618 viewtopic.php?f=11&t=47856&start=180
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22223
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: ja.michal » 2017-02-18, 18:53

To modelu na Europę bo widzę, że jest band 20. W modelu australijskim go nie ma.

cis_krk
Stały użytkownik forum
Posty: 51
Rejestracja: 2016-09-11, 07:06

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: cis_krk » 2017-03-14, 19:26

szykujcie pięniążki, odpowiedź od netgear polska: "Model, o który Pan pyta, będzie dostępny w Europie w drugiej połowie roku."

słabyzasięg
Stały użytkownik forum
Posty: 62
Rejestracja: 2016-12-28, 14:54

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: słabyzasięg » 2017-03-14, 20:08

Do drugiej połowy roku to Huawei i ZTE wypuści coś od siebie jeśli chodzi o prędkości LTE i agregacje wielu pasm kto wie może jeszcze taniej.

cis_krk
Stały użytkownik forum
Posty: 51
Rejestracja: 2016-09-11, 07:06

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: cis_krk » 2017-10-01, 06:59

Huawei PL pisało coś o drugiej połowie roku wiec temat odświeżam 3ca i 256 quam w tmobile wiec routerek mógłby pokazać pazurki :zdrowko: PS na pewnym globalnym systemie aukcyjnym jest do kupienia z Chin za 280 USD wersja z telstara odważy się ktoś ? Mam dziwne podejrzenia ze to jedyna okazja nabycia tego cuda które ma wszystko poza 800 mhz :(

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 22223
Rejestracja: 2006-08-14, 17:59
Lokalizacja: Polska

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: ja.michal » 2017-10-01, 12:00

Kupuj i się dziel doświadczeniami. ;)
Przez brak band 20 trochę mija się z celem u nas, szczególnie, że jest bardzo mało miejsc z LTE2600 jeśli chodzi o Orange, T-Mobile i Plusa. W sumie najbardziej ten sprzęt nadaje się do Plusa jeśli uruchomią LTE900. Pytanie tylko czy Plus wspiera 4x4 MIMO i QAM256 - chyba nie.

Jakby było natywne PoE byłby fajny sprzęt na taki własny ODU. :)

cis_krk
Stały użytkownik forum
Posty: 51
Rejestracja: 2016-09-11, 07:06

Re: Netgear Nighthawk M1

Postautor: cis_krk » 2017-10-04, 18:08

czyli Netgear pół roku temu ściemniał teraz piszą tak:"Witamy ponownie,

Niestety - model, o który Pan pyta, z pewnością nie dotrze do Europy do końca roku.

Pozdrawiamy, NETGEAR Polska."


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości