Huawei B525s-23a mod firmware.

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

spinecki
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2011-09-29, 00:02
Lokalizacja: Warszawa Wawer

Re: Huawei B525s-23a mod firmware.

Postautor: spinecki » 2018-02-16, 19:44

robertnik pisze:RBM5 i to na 2 sim. 200GB dla mnie to mało niestety, a trzeciej nie kupię.
Tak wygląda lejek, więc wyłączyłem i siedzę na ADSL.


Probowales odpalic ktorykolwiek pakiet, chocby 600 mb? Przywraca predkosc. Nie wiem jak to dziala, ale dziala...
B525s-23a +ATK-LOG ALP LTE MIMO

robertnik
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1713
Rejestracja: 2010-09-27, 17:05
Lokalizacja: Opole

Re: Huawei B525s-23a mod firmware.

Postautor: robertnik » 2018-02-17, 01:08

Jako że mam sporo środków na koncie postanowiłem sprawdzić. Ważne daty i godziny na obrazkach.

Lejek:

Obrazek

Aktywacja pakietu za 5zł(600Mb). Na modemie no service. Nie czekałem ponowiłem ręcznie łączenie i:

Obrazek

Tak że dzięki za info, a mi pozostało potwierdzić że działa.

EDIT
Chciałem sprawdzić po ilu dostałem lejek, ale raczej się wyzerował.

Obrazek

To jakaś nowa promocja ;), ale podoba mi się.

Piotrek24
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 425
Rejestracja: 2013-04-28, 18:48
Lokalizacja: OGL

Re: Huawei B525s-23a mod firmware.

Postautor: Piotrek24 » 2018-02-17, 09:12

To raczej nie promocja :) ten pakiet 600 mega za 5 zł się kumuluje też tak mam.

kristopher0725
Stały użytkownik forum
Posty: 53
Rejestracja: 2011-09-18, 15:36
Lokalizacja: Wrocław

Re: Huawei B525s-23a mod firmware.

Postautor: kristopher0725 » 2018-02-18, 22:22

Hejka. Mam do was pytanie bo niechce nic spaprac. Mam modem z t-mobile z wersją oprogramowania widocznym w zalaczniku.
[img]
IMG_20180218_221601.jpg
[/img]

Jakie najlepsze jest oprogramowanie do tego routera? I czy mogę je wgrać bez kombinacji?

Próbowałem wgrać tego moda 1.2 z poziomu www routera przez wskazanie pliku. Bin ale wywala,ze aktualizacja nie powiodła sie.

IMG_20180218_225447.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
BlackBerry Passport 32GB
Xbox One X
LG 55" sj800v

mrbartecki
Stały użytkownik forum
Posty: 97
Rejestracja: 2009-10-22, 20:32
Lokalizacja: okolice Bydg.

Re: Huawei B525s-23a mod firmware.

Postautor: mrbartecki » 2018-02-23, 20:24

kristopher0725 pisze:Hejka. Mam do was pytanie bo niechce nic spaprac. Mam modem z t-mobile z wersją oprogramowania widocznym w zalaczniku.
[img]
IMG_20180218_221601.jpg
[/img]

Jakie najlepsze jest oprogramowanie do tego routera? I czy mogę je wgrać bez kombinacji?

Próbowałem wgrać tego moda 1.2 z poziomu www routera przez wskazanie pliku. Bin ale wywala,ze aktualizacja nie powiodła sie.

IMG_20180218_225447.png


Kolego na tę chwilę najlepsze i stabilne - bo cały czas testuje - jest opr. z 1 postu plus mod 1.2. Nie wgrasz nic do routera z TM jeśli nie odblokujesz go firmwarem z 1 postu. Pozdr. Firmware i mod to 2 różne rzeczy. Na nieodblokowany firmware nic nie wgrasz.
B525s-23a, RBM5

mrbartecki
Stały użytkownik forum
Posty: 97
Rejestracja: 2009-10-22, 20:32
Lokalizacja: okolice Bydg.

Re: Huawei B525s-23a mod firmware.

Postautor: mrbartecki » 2018-02-23, 20:53

Tak cyka RBM na B525s po zmianie softu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
B525s-23a, RBM5

kristopher0725
Stały użytkownik forum
Posty: 53
Rejestracja: 2011-09-18, 15:36
Lokalizacja: Wrocław

Re: Huawei B525s-23a mod firmware.

Postautor: kristopher0725 » 2018-02-24, 15:46

Kurcze...nie wiem jednak czy mam się za to zabierać bo router mam na gwarancji jeszcze przez dwa lata. No i nie mam pewności czy nie wykryje tmobile,ze zmieniłem firmware i dadzą karę.

Problemem nie będzie go rozkręcić i zewrzec dwa piny.

Zresztą zobaczcie jak ja mam bo nie widzę za bardzo tego USB pod żadna naklejka. Chyba,ze widać dopiero po rozkreceniu.

W załączniku fotki.
2018-02-24 154431.jpg

2018-02-24 154521.jpg

IMG_20180221_172730_1.jpg


I na koniec takie pytanie...czy zmiana firmware odblokowuje też limit 60Mb/s czy to raczej sieć blokuje? Obstawiam,ze sieć ale może ktoś wie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
BlackBerry Passport 32GB
Xbox One X
LG 55" sj800v

mk64
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 153
Rejestracja: 2016-02-13, 22:22
Lokalizacja: kuj-pom

Re: Huawei B525s-23a mod firmware.

Postautor: mk64 » 2018-02-24, 16:24

Ja mam firmware od t-mobile i wyciągam ponad 160Mb/s.
Huawei B525
LTE RBM5

kristopher0725
Stały użytkownik forum
Posty: 53
Rejestracja: 2011-09-18, 15:36
Lokalizacja: Wrocław

Re: Huawei B525s-23a mod firmware.

Postautor: kristopher0725 » 2018-02-24, 23:27

No tak...ja czasami nie myślę. Zapomnialem,ze wsadzilem kartę od nju mobile i szło coś około 80Mb/s więc blokada 60Mb/s jest przez sieć tmobile a nie sam router.

Możesz podać tylko na jakiej sieci tyle wyciagasz i czy masz dodatkowe anteny?
BlackBerry Passport 32GB
Xbox One X
LG 55" sj800v

mk64
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 153
Rejestracja: 2016-02-13, 22:22
Lokalizacja: kuj-pom

Re: Huawei B525s-23a mod firmware.

Postautor: mk64 » 2018-02-25, 09:21

Sieć play, bez dodatkowych anten, do btsa ok. 1.8 km.
Huawei B525
LTE RBM5

mrbartecki
Stały użytkownik forum
Posty: 97
Rejestracja: 2009-10-22, 20:32
Lokalizacja: okolice Bydg.

Re: Huawei B525s-23a mod firmware.

Postautor: mrbartecki » 2018-02-25, 12:48

kristopher0725 pisze:Kurcze...nie wiem jednak czy mam się za to zabierać bo router mam na gwarancji jeszcze przez dwa lata. No i nie mam pewności czy nie wykryje tmobile,ze zmieniłem firmware i dadzą karę.

Problemem nie będzie go rozkręcić i zewrzec dwa piny.

Zresztą zobaczcie jak ja mam bo nie widzę za bardzo tego USB pod żadna naklejka. Chyba,ze widać dopiero po rozkreceniu.

W załączniku fotki.
2018-02-24 154431.jpg

2018-02-24 154521.jpg

IMG_20180221_172730_1.jpg


I na koniec takie pytanie...czy zmiana firmware odblokowuje też limit 60Mb/s czy to raczej sieć blokuje? Obstawiam,ze sieć ale może ktoś wie.


Kolego USB i gniazdo RJ11 znajduje się obok zasilacza kolo gniazd RJ45 pod tą czarna naklejką- wyczujesz palcem. Mam taką zasadę, że testuje sprzęt przez miesiąc i nie mam uwag to rozkręcam, modyfikuje, root-uje itd. Nie ma się czego bać ;) Jeśli zachowasz spokój i kolejność będzie ok. W mojej okolicy wyciągam 60-120 Mbit na RBM5, na Plusie 5-20Mbit
B525s-23a, RBM5

kristopher0725
Stały użytkownik forum
Posty: 53
Rejestracja: 2011-09-18, 15:36
Lokalizacja: Wrocław

Re: Huawei B525s-23a mod firmware.

Postautor: kristopher0725 » 2018-02-25, 13:51

Faktycznie są te gniazda pod dosyć gruba naklejka :) właśnie ja sciaglem.
IMG_20180225_134209_1.jpg


Dzisiaj się pobawię w zmianę i potestuje. Mi głównie zależało by na drukarce i kamerce. Jeżeli możliwe jest podpięcie kamerki pod USB i monitoring zdalny z telefonu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
BlackBerry Passport 32GB
Xbox One X
LG 55" sj800v

alcoo
Początkujący użytkownik forum
Posty: 19
Rejestracja: 2017-12-02, 18:40
Lokalizacja: Kraków

Re: Huawei B525s-23a mod firmware.

Postautor: alcoo » 2018-02-27, 14:34

Witam,
Właśnie przeszedłem (z duszą na ramieniu) wgrywanie do moda1.2PL. Router mam z T-Mobile - kupiony na wolnym rynku.

Po wgraniu takie moje spostrzeżenia:
1. naklejkę na port USB najlepiej odkleić przy użyciu suszarki - nie pozostaje klej na obudowie. Z naklejką gwarancji również można tak zrobić.
2. zworki zwieramy i podłączamy router - jeśli dobrze to zrobimy do LEDy na płytce się nie zaświecą. Jeśli źle to zrobimy do lampki się zaświecą, wówczas trzeba próbować do oporu. Ja zrobiłem tak: zwarłem zworki spinaczem, trzymając spinacz na zworkach włączyłem zasilanie do routera przez kabel. Za trzecim razem mi zaskoczyło.
3. Wgrywanie do pestka. Po pierwszym wgraniu pliku trzeba zrobić restart routera. Nie mogłem sobie dać rady więc użyłem przycisku restart trzymając go tak z 10 sekund.

Moje wrażenia po wgraniu moda 1.2PL:
1. wreszcie połączyłem się z nadajnikiem 2092340 i 2092330. Na wcześniejszym firmware z T-mobile ni jak nie mogłem się połączyć z tym BT w RBM. Z tym BT również nie mogłem się połączyć poprzez modem E5373.
2. Na firmware z T-Mobile cały czas pokazywało mi LTE, a teraz pojawia się informacja o połączeniu LTE CA 4G+. Modem stoi w tym samym miejscu.
Mam bardzo kiepskie połączenie:
RSSI: -79dBm
RSRP: -108dBm
RSRQ: -7dB
SINR: 9dB
ale to już kwestia mojego położenia na pograniczu zaciegu LTE i usytuowanie terenu. Antena zew nieunikniona.
3. Ktoś pisał wcześniej, że nie łączy się na pasmie LTE 2100 - u mnie się połączyło.
4. IMEI, IMSI itp nie straciłem w trakcie wgrywania firmware - kartę sim miałem wyciągniętą w trackie modyfikacji.

Ogólnie jestem zadowolony. No i mam Sambe :)
--------------

Pytanie:
Wersje beta są warte zainstalowania na codzienne użytkowanie. Jakieś istotne zmiany? Można prosić o wersję w języku ojczystym?

Piwko dla każdego kto się przyczynił do usprawniania naszego routera.
Pozdrawiam

kristopher0725
Stały użytkownik forum
Posty: 53
Rejestracja: 2011-09-18, 15:36
Lokalizacja: Wrocław

Re: Huawei B525s-23a mod firmware.

Postautor: kristopher0725 » 2018-02-28, 00:18

No i to jest dokladne opisanie jak te zworki zrobic bo w pierwszym poscie jest to troche chaotycznie opisane. Mam pytanko bo sprawdzalem u sibie po btsie z jakim laczy sie router i jest w... daleko. Sprawdzane na mapce bts search. Czy mozna samemu sobie wybrac btsa z ktorym chce sie polaczyc router? Jest to jakos w ustawieniach mozliwe po wpisaniu czy samo pokazuje i laczymy sie z ktorym chcemy?

I jeszcze jedno. W fw tmobile pokazuje mi cell id 70913571 i ktora to stacja bo na bts search takiego numeru »»w ogóle«« nie widac.
BlackBerry Passport 32GB
Xbox One X
LG 55" sj800v

alcoo
Początkujący użytkownik forum
Posty: 19
Rejestracja: 2017-12-02, 18:40
Lokalizacja: Kraków

Re: Huawei B525s-23a mod firmware.

Postautor: alcoo » 2018-02-28, 08:10

Z tego co mi wiadomo nie ma możliwości wybrania bezpośrednio żądanego BT. Jedynie co możesz zrobić to ustawić router na częstotliwość na którym pracuje Twój wybrany BT. Jeśli masz kilka nadajników w okolicy to ratuje cię tylko antena kierunkowa która pracuje na porządnej częstotliwość. Są magicy którzy to wyliczają ile będziesz miał zysku. Niestety ja nie pomogę, bo jeszcze nie umiem ;).
Żeby ustawić porządną częstotliwość na ruterze spróbuj aplikacja na Androida HMenager PL - jeśli nie masz wgranego moda. Na forum są odnośniki pod czyimś poście. Ponoć działa. Ja nie testowałem tego programu na firmware z T-Mobile, ale udawało mi się wymusić częstotliwość poprzez dodatki do FireFox - też znajdziesz na forum nawet w tym temacie.

Screenshot_20180228-074653.png


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości