HManager 3CC do B715

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

robertnik
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1713
Rejestracja: 2010-09-27, 17:05
Lokalizacja: Opole

HManager 3CC do B715

Postautor: robertnik » 2017-10-26, 22:47

Obrazek

Skrypt do przeglądarki Firefox z dodatkiem Gerasemonkey.
*By zainstalować wystarczy przeciągnąć na okno przeglądarki i potwierdzić komunikat z prośbą o instalację.

Skrypt służy do wybierania konkretnych pasm, lub ich grup.
Działa z ruterami B525, B529, B618, B715.
*zapewne i z innymi modelami wyżej wymienione sprawdzałem sam i jestem ich pewien.

Możliwości zarządzania agregacją pasm w poszczególnych modelach wyglądają następująco:

Obrazek

To znaczy że w niższych modelach wybranie nieobsługiwanych par będzie źle działać, ale ruter nie wybuchnie ;)

Script HManager 3CC v1.3.02.b (b od zestawu kolorystycznego)
Download

Awatar użytkownika
onken
Guru bezprzewodowy
Posty: 3645
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: HManager 3CC do B715

Postautor: onken » 2017-10-27, 19:38

A apka pod androida :) ?

robertnik
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1713
Rejestracja: 2010-09-27, 17:05
Lokalizacja: Opole

Re: HManager 3CC do B715

Postautor: robertnik » 2017-10-27, 19:46

Jak masz chęci to rób. Nic trudnego trzeba zdekompilować, podejrzewam że tylko dopisać i spowrotem ją skompilować. Nawet jak się nie wie to z googlem to pół dnia roboty(robiłem to już z tą konkretną apką).
Na razie nikt nie potwierdził, czy działa i trochę nie mam czasu.

varico
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 338
Rejestracja: 2014-08-02, 10:17
Lokalizacja: Polska

Re: HManager 3CC do B715

Postautor: varico » 2017-11-04, 13:08

Mozna ten skrypt przerobic tak, zeby dzialal z e5186?

robertnik
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1713
Rejestracja: 2010-09-27, 17:05
Lokalizacja: Opole

Re: HManager 3CC do B715

Postautor: robertnik » 2017-11-04, 13:15

Pewnie można, ale ja nie jestem ani programistą, ani autorem tego skryptu. Z ledwością dokonuję poprawek.
Jeśli nie brak Ci umiejętności to hej, czemu nie.

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 6180
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: HManager 3CC do B715

Postautor: dzejk » 2017-11-04, 15:49

TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ LuCI LEDE + Huawei e3372s-153 hilink mod + Redbull RBM5
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

Awatar użytkownika
onken
Guru bezprzewodowy
Posty: 3645
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: HManager 3CC do B715

Postautor: onken » 2017-11-05, 16:37

A mógłby go ktoś przerobić by działał na 3CC :) ?

Ja niestety nie potrafię :/

robertnik
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1713
Rejestracja: 2010-09-27, 17:05
Lokalizacja: Opole

Re: HManager 3CC do B715

Postautor: robertnik » 2017-11-05, 19:33

Na razie skrypt nie działa prawidłowo i nie ma wszystkich opcji. Puki co nie ma się co spieszyć z apką. B715 nie ma dokumentacji i być może skrypt jest dobry, tylko B715 agreguje tylko niektóre częstotliwości...
Napiszę do supportu Huawei. Może udostępnią taką samą jak jest do B525 i B618...

anty
Stały użytkownik forum
Posty: 77
Rejestracja: 2017-07-17, 20:34

Re: HManager 3CC do B715

Postautor: anty » 2017-11-05, 22:06

robertnik pisze:

Kod: Zaznacz cały

("#4G_180021002600").click(function(){refresh("03","3FFFFFFF","144");});$
("#4G_80021002600").click(function(){refresh("03","3FFFFFFF","80041");});$
("#4G_80018002600").click(function(){refresh("03","3FFFFFFF","80044");});$
("#4G_80018002100").click(function(){refresh("03","3FFFFFFF","80014");});$

trzymałem się nomenklatury:
800 800
1800 04
2100 01
2600 40

I przyciski:

Kod: Zaznacz cały

</br>   
<input id="4G_180021002600" class="btn" type="button" value="3CC no LTE 800"></input>..
<input id="4G_80021002600" class="btn" type="button" value="3CC no LTE 1800"></input>..
<input id="4G_80018002600" class="btn" type="button" value="3CC no LTE 2100"></input>..
<input id="4G_80018002100" class="btn" type="button" value="3CC no LTE 2600"></input>
</div>


To tak nie działa jak piszesz.
dla #4G_180021002600 - parametr wywołania powinien byc 45 a nie 144
dla #4G_80021002600 - parametr wywołania powinien byc 80041
dla #4G_80018002600 - parametr wywołania powinien byc 80044
dla #4G_80018002100 - parametr wywołania powinien byc 80005 a nie 80014
dla #4G_18002100 - parametr wywołania powinien byc 5

Nazwy przycisków sugerują że główne pasmo będzie z góry określone a tak nie jest. Router na spółę z bts zdecydują, które pasmo będzie główne a które dołączane. Użyj opisu x+y+z
Wszystkie wersje Huawei Manager do pobrania:
https://www.dropbox.com/sh/z7rbzxjy23t9 ... DKTAa?dl=0

robertnik
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1713
Rejestracja: 2010-09-27, 17:05
Lokalizacja: Opole

Re: HManager 3CC do B715

Postautor: robertnik » 2017-11-05, 23:21

Dzięki wielkie. Poprawiłem według wskazówek, v1.3.01 można pobrać stąd.
Aplikacja dziwne rzeczy pokazuje, ale wyskakuje + widać że coś agreguje. Tak to mniej więcej wygląda, filmik:
https://youtu.be/1bfE8pYYsxM

Jak to nie kłopot to proszę podpowiedz mi jeszcze 2 rzeczy.
1) W ruterach brandowanych Play tekst przycisków jest blady. Funkcja musi się odnosić do jakiegoś css, bo w skrypcie kolorów nie widzę.
Wiesz gdzie to zmienić?

Obrazek

2) Aplikacja wyświetla jakie pasma są agregowane. Wyodrębnił byś tą funkcje? Chciałbym wkleić ją tam gdzie skrypt pokazuje z jakich technologii aktualnie korzysta, na printscreenie powyżej jest to LTE(na środku u góry skryptu). Albo zamiast IP, bo ten wiersz zawsze jest pusty.

anty
Stały użytkownik forum
Posty: 77
Rejestracja: 2017-07-17, 20:34

Re: HManager 3CC do B715

Postautor: anty » 2017-11-06, 00:10

dla #4G_80018002100 - parametr wywołania powinien byc 80005 a ty wpisałeś 8005
Aplikacja wyświetla parametry wywołania świadczące o ustawionych pasmach. Wszystko jest w porządku. Po prostu nie ma przypisania dla tych nowych parametrów w odniesieniu do konkretnych pasm. W apce się pojawią.
Auto Lte daje w twoim routerze z Play parametr inny niż w moim B525 T-mobie dlatego wyświetla się to jako 20880800C5. Wszystko jest ok. To po prostu wszystkie pasma europejskie plus wersje TDD które mój router T-mobile jakoś pomija. Traktuj to jako Auto Lte. W apce dodam to aby wyświetlało jako Auto LTE.

Kod: Zaznacz cały

switch (value) {
      case "1":
         return "  2100";
         break;
      case "4":
         return "  1800";
         break;
      case "40":
         return "  2600";
         break;
      case "41":
         return "  2100+2600";
         break;
      case "44":
         return "  1800+2600";
         break;
      case "80000":
         return "  800";
         break;
      case "80001":
         return "  800+2100";
         break;
      case "80004":
         return "  800+1800";
         break;
      case "80040":
         return "  800+2600";
         break;
      case "2000000000":
         return "  2600 TDD";
         break;
      case "800C5":
         return "  Auto";
         break;
      case "800800C5":
         return "  Auto";
         break;
      case "7FFFFFFFFFFFFFFF":
         return "  Auto";
         break;
      case "3FFFFFFF":
         return "  ";
         break;
      default:
         return  "  " + value;
   }

Należy tu dodać parametry nowo dodane i wszystko będzie pokazywać
Wszystkie wersje Huawei Manager do pobrania:
https://www.dropbox.com/sh/z7rbzxjy23t9 ... DKTAa?dl=0

robertnik
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1713
Rejestracja: 2010-09-27, 17:05
Lokalizacja: Opole

Re: HManager 3CC do B715

Postautor: robertnik » 2017-11-06, 03:13

Nie potrafię zmienić kolorów tekstu na przyciskach, więc postanowiłem wypośrodkować tak by były czytelne bez względu czy tekst jest czarny, czy szary.

Obrazek

Cóż każdy orze jak może...
Tam do tego odnosi się jakiś DIV, który zostawia czarny tekst, ale nie w buttonach(przyciskach), Nie mam pojęcia gdzie to jest zdefiniowane, ale musi się odnosić do stylu strony Huaweia na urządzeniu.


Skrypt HManager 3CC v1.3.01.b
Download.

Nie dopisuje go do pierwszego postu, bo liczę że przyjdzie ktoś mądrzejszy i palcem pokarze to tu i skrypt zyska na przejrzystości.

robertnik
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1713
Rejestracja: 2010-09-27, 17:05
Lokalizacja: Opole

Re: HManager 3CC do B715

Postautor: robertnik » 2017-11-06, 15:54

Kolor tekstu na przyciskach bierze z oprogramowania rutera na którym pracuje skrypt, jest tam zdefiniowany button.

U góry brand Play, na dole bez brandu.

Obrazek

Da się w javie zrobić obiekt button np 2 i go opisać(tło, czcionka, kolor)
W skrypcie jest tak:

Kod: Zaznacz cały

css.innerHTML = '.draggable{left:151px;top:71px;position:absolute;width:600px;border:1px
solid;background:#EEF1F2;font-size: medium;font-family:"Segoe UI"}
table,th,td{border:1px solid#737373;border-collapse:collapse;min-width:120px;text-align:center;}
.label{background-color:#92CF43;font-family:"Segoe UI";}
.btn{background-color:#CCE4F1;font-family:"Segoe UI";}';

To cały CSS. Ostatnia linia odnosi się do tła buttonu, można go zdefiniować, ale i tak na nie coś jest nakładane. Widać to na powyższych printscreenach, gdzie są całe skrypty.
Jeden przycisk dla przykładu:

Kod: Zaznacz cały

<input id="btn4G" class="btn" type="button" value="4G"></input>


Help. Ja w szkole ZPT miałem, a nie informatykę...

robertnik
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1713
Rejestracja: 2010-09-27, 17:05
Lokalizacja: Opole

Re: HManager 3CC do B715

Postautor: robertnik » 2017-11-09, 17:16

Obrazek

Skrypt do przeglądarki Firefox z dodatkiem Gerasemonkey.
*By zainstalować wystarczy przeciągnąć na okno przeglądarki i potwierdzić komunikat z prośbą o instalację.

Skrypt służy do wybierania konkretnych pasm, lub ich grup.
Działa z ruterami B525, B529, B618, B715.
*zapewne i z innymi modelami wyżej wymienione sprawdzałem sam i jestem ich pewien.

Możliwości zarządzania agregacją pasm w poszczególnych modelach wyglądają następująco:

Obrazek

To znaczy że w niższych modelach wybranie nieobsługiwanych par będzie źle działać, ale ruter nie wybuchnie ;)

Script HManager 3CC v1.3.02.b (b od zestawu kolorystycznego)
Download

* Administratora o ile to nie kłopot proszę o podmianę pierwszego posta na ten, bądź przeklejenie go do jego góry jako aktualizację. Powinno być bardziej czytelnie.
Z góry dziękuję.

bulba99
Początkujący użytkownik forum
Posty: 16
Rejestracja: 2017-10-26, 16:28

Re: HManager 3CC do B715

Postautor: bulba99 » 2017-11-10, 21:33

Proponuję do aktualnego Firefoxa (56.0.2) poniższą wersję greasemonkey:
https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/greasemonkey/versions/3.17
Z wersją 4.0 miałem problemy w Firefoxie 57.


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości