Router lte 3cc

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

grzesiek1242
Stały użytkownik forum
Posty: 58
Rejestracja: 2016-03-20, 01:32

Router lte 3cc

Postautor: grzesiek1242 » 2017-11-12, 20:23

W ciągu kilku dni będę musiał kupić nowy router lte najlepiej z agregacja 3 pasm.
Działa tutaj play na wszystkich pasmach lte i miejmy nadzieje ze t-mobile też wkrótce wystartuje. Myślę nad b715 ale przed zakupem wole wysłuchać opinii innych użytkowników.
mapa: http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 57&zoom=15

edit. play 800/1800/2100/2600 testowałem i działają.

robertnik
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1713
Rejestracja: 2010-09-27, 17:05
Lokalizacja: Opole

Re: Router lte 3cc

Postautor: robertnik » 2017-11-12, 22:26

To jak testowałeś i działa to wiesz czy warto. Nikt tych testów nie widział. Na 2600 wyciągasz więcej niż 75Mb? Bo tyle ma na pasmo B715 w mimo 2x2. Dla porównania B525 150Mb, bo nie pracuje w mimo 4x4, B618 150Mb, bo też ma mimo4x4 jak pierwszy, ale agreguje tylko 2 pasma...

grzesiek1242
Stały użytkownik forum
Posty: 58
Rejestracja: 2016-03-20, 01:32

Re: Router lte 3cc

Postautor: grzesiek1242 » 2017-11-13, 00:47

robertnik pisze:To jak testowałeś i działa to wiesz czy warto. Nikt tych testów nie widział. Na 2600 wyciągasz więcej niż 75Mb? Bo tyle ma na pasmo B715 w mimo 2x2. Dla porównania B525 150Mb, bo nie pracuje w mimo 4x4, B618 150Mb, bo też ma mimo4x4 jak pierwszy, ale agreguje tylko 2 pasma...


Na 2600 play'a prędkość była w okolicy 60Mb/s ale myślę że gdy t-mobile odpali swój nadajnik (nie wiadomo kiedy) to będzie lepiej bo na 1800 networks wyciągam nawet 100Mb/s (w godzinach szczytu ~60Mb/s).
Sam nie wiem co będzie bardziej przyszłościowe ale na ten moment myślę że lepsze wyniki powinien zapewnić b715 z kartą play'a.
Lekko streszczę wyniki playa jakie uzyskałem:
800 - 15/10 Mb/s
1800 - 3-10 / 10 Mb/s
2100 - 15-25 / 15 Mb/s
2600 - 50-65 / 20 Mb/s
Gdzieś mi zaginęły screeny więc podałem z pamięci. (wykonywane w godzinach szczytu)

Jeżeli masz jakieś uwagi to chętnie ich wysłucham. Do testów używałem dovado tiny ac + e3372 + cybertech dual 1800.

robertnik
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1713
Rejestracja: 2010-09-27, 17:05
Lokalizacja: Opole

Re: Router lte 3cc

Postautor: robertnik » 2017-11-13, 01:02

Tmobile może założyć mimo 4x4, Play tego nie robi, nawet nie zapowiada. Na takim BTSie B715 i B618 teoretycznie mogą działać 2x szybciej.
B715 będzie Cię ograniczał jeśli na 2600 z BTSami i zwykłym mimo masz więcej downloadu niż 75Mb. To w Play najszersze pasmo i jak masz dobre warunki i małe obłożenie to da się więcej.
Tak widzisz to pogmerali. 75Mb na 2600 to najprostszy warunek jaki udało mi się wymyślić. Oczywiście musisz wiedzieć jakie mimo jest na BTS, ale akurat w Play jest prosto, wszędzie to samo standardowe.

A i jeszcze jedno. Jak do mimo 4x4 dasz 2 anteny, a rutery mają tyle na nie wyjść to będzie zwykłe mimo na tych antenach. Na szczęście w ruterach możesz włączyć obie jednocześnie. Niestety zdaje się nikt tego jeszcze nie przetestował.

Jak widzisz wcale nie jest tak oczywiście. Nie wystarczy kupić najdroższy ruter, bo ma wszystko i już. Takich jeszcze nie ma i po to ludzie robią testy by dobrać optymalny do własnych warunków, które są w momencie testu. Za tydzień mogą być inne ;)

grzesiek1242
Stały użytkownik forum
Posty: 58
Rejestracja: 2016-03-20, 01:32

Re: Router lte 3cc

Postautor: grzesiek1242 » 2017-11-13, 01:38

No i tutaj właśnie mam dylemat. Play obsluguje mimo 2x2 i działa tutaj komplet częstotliwości więc b715 powinien zapewnic wyższy transfer jeżeli wszystko zrozumiałem.
Z drugiej strony tmobile może obsługiwać 4x4 ale nadajnik jeszcze nie działa i nie wiadomo kiedy będzie uruchomiony.
Sprzęt potrzebny mi będzie w tym tygodniu więc w miare szybko muszę podjąć decyzje.

Jak rozumiem nie ma na polskim rynku sprzetu obsługującego 4x4 z 3 częstotliwości?

robertnik
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1713
Rejestracja: 2010-09-27, 17:05
Lokalizacja: Opole

Re: Router lte 3cc

Postautor: robertnik » 2017-11-13, 02:00

No przecież jest B715 i w tym problem że sprzęt jest, a BTSów brak, są z zwykłym mimo. B715 to CAT 9, czyli 450Mb. Agreguje 3 pasma, więc dzielimy to na 3 i wychodzi 150Mb na pasmo. Teraz odejmujemy połowę, bo degradujemy do niższego mimo, czyli 75Mb...

grzesiek1242
Stały użytkownik forum
Posty: 58
Rejestracja: 2016-03-20, 01:32

Re: Router lte 3cc

Postautor: grzesiek1242 » 2017-11-13, 02:16

Czyli twierdzisz ze b715 obsluguje agregacje 3 pasm w 4x4? Czytalem ze obsluguje 2 pasma w 4x4 i 3 pasma w 2x2.
Na dzien dzisiejszy mam do wyboru b318, b525 i b715? Poczytam o nich na internecie i napisze na jaki sie zdecydowalem oraz wrzuce testy.

robertnik
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1713
Rejestracja: 2010-09-27, 17:05
Lokalizacja: Opole

Re: Router lte 3cc

Postautor: robertnik » 2017-11-13, 02:25

A to ja tego nie czytałem. Wiem tylko co odpisał mi support. Pełnej dokumentacji nikt nie widział.
Słowa tam nie ma o mimo w 3CC, ale i powodu nie widzę by połowa anten miała leżeć obłogiem.
Niemniej nic nie stoi na przeszkodzie byś zapytał supportu. Moje pytania już ignorują.

EDIT
Pozwólmy sobie na nieco matematyki. Jeśli mimo 4x4 nie działa w 3CC to rozbijmy 3 pasma na równe części, to będzie po 150Mb.
Wiemy ile jest na pasmo i wiemy od supportu że przy agregacji 2 pasm działa mimo 4x4, no to przemnóżmy 150Mb razy 2 dla Mimo 4x4.
Na pasmo wyszło by 300Mb, a przy agregacji takich dwóch 600Mb.

Mam nadzieje że widzisz czemu nie może być tak jak piszesz. Agregując tylko 2 pasma byłby wyższy CAT, a co za tym idzie i prędkość.
Support napisał wyraźnie że to CAT 9 nie 11 ;)

Ja wiem że to wszystko trochę zawiłe, ale wystarczy się chwilę zastanowić.

liam
Początkujący użytkownik forum
Posty: 11
Rejestracja: 2017-09-16, 10:46

Re: Router lte 3cc

Postautor: liam » 2017-11-17, 10:47

Teoria że na 2600 w Play przy dobrym sygnale, B715 będzie ograniczało - wygląda na słuszną.

LTE 2600 na sztywno:

6801273171.png

Czyli jeśli takie mam osiągi, to zorumiem, że na routerze np B618, który ma wyższą kategorię i szersze pasmo bym pociągnął więcej, tak?

Zadziwiające, że w trybie agregacji LTE-A auto, B715 pomimo iż prędkość DL wzrasta względem samego 2600, to UL nigdy nie udało się ''dobić'' do poziomu jak w przypadku 2600. Jaka tu jest teoria?

6801251275.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
radius
Guru bezprzewodowy
Posty: 2943
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Router lte 3cc

Postautor: radius » 2017-11-17, 11:16

Ma ktoś telefon 4x4? Network Signal Guru to pokazuje?

Mi na Huaweiu G6 (gdy jeszcze działał) pokazywał 2x2 (i to normalne).

Ciekawi mnie jak jest na nowszych słuchawkach.

grzesiek1242
Stały użytkownik forum
Posty: 58
Rejestracja: 2016-03-20, 01:32

Re: Router lte 3cc

Postautor: grzesiek1242 » 2017-11-17, 12:05

robertnik pisze:A to ja tego nie czytałem. Wiem tylko co odpisał mi support. Pełnej dokumentacji nikt nie widział.
Słowa tam nie ma o mimo w 3CC, ale i powodu nie widzę by połowa anten miała leżeć obłogiem.
Niemniej nic nie stoi na przeszkodzie byś zapytał supportu. Moje pytania już ignorują.

EDIT
Pozwólmy sobie na nieco matematyki. Jeśli mimo 4x4 nie działa w 3CC to rozbijmy 3 pasma na równe części, to będzie po 150Mb.
Wiemy ile jest na pasmo i wiemy od supportu że przy agregacji 2 pasm działa mimo 4x4, no to przemnóżmy 150Mb razy 2 dla Mimo 4x4.
Na pasmo wyszło by 300Mb, a przy agregacji takich dwóch 600Mb.

Mam nadzieje że widzisz czemu nie może być tak jak piszesz. Agregując tylko 2 pasma byłby wyższy CAT, a co za tym idzie i prędkość.
Support napisał wyraźnie że to CAT 9 nie 11 ;)

Ja wiem że to wszystko trochę zawiłe, ale wystarczy się chwilę zastanowić.


No już rozumiem. Nabyłem b715 i pozwól że zapytam o parametry sygnału przy antenie zewnetrznej cybertech 1800.
Włożyłem karte t-mobile i wygląda to następująco:
RSRQ: -8dB
RSRP: -74dBm
SINR: 22dB
PLMN: 26002

Na modemie e3372 + dovado tiny ac miałem informacje -51dBm. Skąd ta różnica przy tej samej antenie?
Router będzie używany z kartą play'a ale muszę ją najpierw wymienić na micro sim w punkcie

wynik na networks 1800: http://beta.speedtest.net/pl/result/6801510358

Awatar użytkownika
radius
Guru bezprzewodowy
Posty: 2943
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Router lte 3cc

Postautor: radius » 2017-11-17, 12:12

Bo to pewnie był przekłamany RSSI z TopNetInfo?

grzesiek1242
Stały użytkownik forum
Posty: 58
Rejestracja: 2016-03-20, 01:32

Re: Router lte 3cc

Postautor: grzesiek1242 » 2017-11-17, 12:15

radius pisze:Bo to pewnie był przekłamany RSSI z TopNetInfo?

Takie info miałem w zakładce "status" w ustawieniach routera dovado tiny ac.
Nie znam się na parametrach sygnału dlatego pytałem. Gdyby ktoś mógł mi rozpisać od czego jest który parametr to by było fajnie.

Awatar użytkownika
radius
Guru bezprzewodowy
Posty: 2943
Rejestracja: 2014-09-15, 11:13

Re: Router lte 3cc

Postautor: radius » 2017-11-17, 12:18

No tak jest na zwykłym sofcie. Czy to TNI czy MDMA. Na Hilink miałbyś te parametry co tutaj. Nie wiem tylko jaka byłaby ich wartość.

Jak masz ten modem do wgraj zmodyfikowany soft i WebUI, bo RSSI w LTE się nie ocenia.

grzesiek1242
Stały użytkownik forum
Posty: 58
Rejestracja: 2016-03-20, 01:32

Re: Router lte 3cc

Postautor: grzesiek1242 » 2017-11-17, 12:21

radius pisze:No tak jest na zwykłym sofcie. Czy to TNI czy MDMA. Na Hilink miałbyś te parametry co tutaj. Nie wiem tylko jaka byłaby ich wartość.

Jak masz ten modem do wgraj zmodyfikowany soft i WebUI, bo RSSI w LTE się nie ocenia.

Niestety aktualnie tylko b715, który będzie używany do play'a i wkrótce coś dodatkowego pod t-mobile. E3372 i dovado sprzedałem.


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 4 gości