Prośba o pomoc - od sprzętu po operatora
Moderator: Moderatorzy
Prośba o pomoc - od sprzętu po operatora
-garaż/piwnica - rejestrator do monitoringu Dahua, mam dostęp na żywo z komórki co się dzieje w koło domu
-powyżej garażu jest salon i na półpiętrze 2 pokoje mamy
-nad tymmi pokojami mamy jest nasz salon, na kolejnym półpiętrze jest sypialnia nasza i sypialnia dzieci, a jeszcze wyżej na kolejnym półpiętrze dzieci mają pokój do zabaw
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 89&zoom=15
Obecnie posiadam intrnet radiowy od Schmetterling (lokalny dostawca z Malborka) ale działa on bardzo kiepsko.
W pokoju mamy, czyli po środku domu ale blisko okna podłączony z anteną usługodawcy jest AP TL-WA701ND V1.2 lub TL-MR3420 V2 (prędzej był MR a teraz WA), oba urządzenia dają słaby sygnał wifi, więc na tej samej kondygnacji ale w drugim pokoju jest wzmacniacz sygnału TL-WA750RE V1.2, który wzmacnia sygnał wifi i przesyła go zarówno na dół jak i do góry budynku.
W garażu/piwnicy mam rejestrator do monitoringu, który jest podłączony skrętką z drugim TL-WA750RE V1.2, który natomiast odbiera sygnał wifi od pierwszego wzmacniacza TL-WA750RE V1.2 lub bezpośrednio z AP i dzięki temu rejestrator ma dostęp do sieci.
Problem polega na tym, że często się coś krzaczy i nie ma dostępu do sieci lub prędkość jest bardzo słaba. W tym przypadku schodzę do pokoju mamy i odłączam na chwilę zasilanie wzmacniacza TL-WA750RE, AP i anteny. Po takim restarcie przeważnie jest ok ale do czasu.
Usługodawca był u mnie i mówił, że to wina moich urządzeń a u niego wszystko jest ok.
Chcę rozwiązać z nim umowę, bo i tak przeszła już na czas nieokreślony a usługa i tak jest słaba - płacę 44zł m-c z za prędkość 4Mbit o bardzo małym uploadzie już nie wspomnę.
Myślałem aby wziąć internet z Plusa, ponieważ mam TV z Cyfrowego Polsatu, dzięki temu miałbym internet o 50% taniej.
Moglibyście mi pomóc dobrać sprzęt aby to miało ręce i nogi oraz usługodawcę, patrząc na wykaz nadajników (mieszkam przy ul.Kopernika)
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 89&zoom=15
Zależy mi na tym aby mieć dostęp do internetu w całym domu, który będzie szybszy i stabilniejszy.
Mam też modem E3131 ale z MR3420 prędkość jest ograniczona o połowę aniżeli sam E3131 wpięty do laptopa.
Re: Prośba o pomoc - od sprzętu po operatora
Mógłbyś jeszcze napisać więcej info o tej ofercie lte w play za 5zł/m-c skoro u mnie play wg Twojego opisu jest najlepszy (jak zakładałem ten temat to równorzędnie o to napisałem do Ciebie na priv)?
Jaki byś polecił router z modemem jako podstawa + AP do rozprowadzenia wifi po domu?
Sygnał z B525 jest na tyle mocny, że w garażu rejestrator kamer podłączony po kablu do TL-WA750RE odbiera sygnał po wifi.
Jeszcze potestuje optymalne miejsce dla B525.
P.S. Jakie polecacie anteny/antenę aby jeszcze bardziej wzmocnić sygnał? 1800/2600 na tych częstotliwościach mam najlepsze wyniki.
Dzięki @matek451 za pomoc!
Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”