D-Link DWR 118 i Huaweii e3276

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

szczupak215
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2017-04-24, 09:28

D-Link DWR 118 i Huaweii e3276

Postautor: szczupak215 » 2018-02-02, 09:47

Witam. Zakupiłem router D link DWR 118. Przed zakupem sprawdzony kompatybilny z modem Huaweii e 3276. Dostawca internetu cyfrowy polsat. Router do mnie przyjechał. Rozruch urządzenia według instrukcji. Przed włączeniem włożyłem modem do routera. Połączyłem D link z laptopem za pomocą kabla włączyłem do zasilania. Zalogowałem się do routera po d IP 192.168.2.1 Skonfigurowałem go i niespodzianka -nie ma internetu. Tak to wygląda: Obrazek
Poszukałem poszperałem no i zauważyłem że wygląd menu routera jest inny. zadzwoniłem do D Link i tam mnie pan uświadomił, że to routery pod Tmobile i przesłał mi aktualizację lecz po jej zainstalowaniu nic to nie dało. No to dzwonię do sklepu i sprzedawca mi mówi że nie powinno byc problemu i oświadczył żeby ręcznie ustawić a jak będzie problem to sprawdzi na sklepie i mi da znać lecz do tej pory cisza.
Tak wyglądają ustawienia przed zastosowaniem.Obrazek. Po ich włączeniu nic sie nie dzieje.Wersja rotura to:H/W:A2 oraz F/W: V01.01.TM. Prosiłbym byc wyrozumiały i jak będą jakieś wskazówki to krok po kroku rozpisać bo jestem laikiem w tych sprawach a wiem że internet to kopalnia wiedzy :) Także licze na szybką pomoc bo internet potrzebny w domu :P .

atento
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 677
Rejestracja: 2007-06-29, 14:56
Lokalizacja: Wawa-Puszcza biała

Re: D-Link DWR 118 i Huaweii e3276

Postautor: atento » 2018-02-02, 22:14

3276 jest w wersji hlink? Czyli masz sterowanie modemem z przeglądarki?
Jak pamiętam nawet hlink wskazywał siłę sygnału w dlink, jesli to hlink to możesz mieć zle ustawione ip, jak jest to samo co routera to działać nie będzie.

szczupak215
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2017-04-24, 09:28

Re: D-Link DWR 118 i Huaweii e3276

Postautor: szczupak215 » 2018-02-03, 09:17

Jak sprawdzić czy to jest wersja hlink? Bo na obudowie i opakowaniu nie ma takiego oznaczenia. Trzeba podłączyć modem bezposrednio do kompa i wtedy bedzie pisało po wejściu w ustawienia urządzenia?

robertnik
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1713
Rejestracja: 2010-09-27, 17:05
Lokalizacja: Opole

Re: D-Link DWR 118 i Huaweii e3276

Postautor: robertnik » 2018-02-03, 12:54

Hilink wersja, której konfiguracja, sterowanie odbywa się przez przeglądarkę.
Nie hilnk tak się tego nie nazywa, to po prostu modem to wersja której konfiguracją i sterowaniem zajmuje się program(są różne, a i sam Windows ma własny, który trzeba skonfigurować).
W dziale z modemami są opisy wraz z linkami. Samodzielnie można zmieniać z jednego na drugi.

szczupak215
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2017-04-24, 09:28

Re: D-Link DWR 118 i Huaweii e3276

Postautor: szczupak215 » 2018-02-03, 13:55

Tylko że modem wcześniej byl podłączony do routera edmiax lt-6408 z cyfrowego polsatu i działalo jak sie włożyło modem do urządzenia. Chyba że to nie ma znaczenia, bo mówie za bardzo się nie znam na tych rzeczach dlatego napisalem o pomoc tutaj

robertnik
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1713
Rejestracja: 2010-09-27, 17:05
Lokalizacja: Opole

Re: D-Link DWR 118 i Huaweii e3276

Postautor: robertnik » 2018-02-03, 23:31

Ja też się nie znam na tych delinkach. Podobnie jak Tobie nie chce mi się czytać instrukcji. Wytłumaczyłem na czym polega różnica, bo Kolega wyżej pytał. Zapewne wie więcej i ma to jakieś znaczenie(pewnie przeczytał instrukcję).

szczupak215
Początkujący użytkownik forum
Posty: 13
Rejestracja: 2017-04-24, 09:28

Re: D-Link DWR 118 i Huaweii e3276

Postautor: szczupak215 » 2018-02-05, 12:53

Co do oprogramowania modemu to jest zwykłe ponieważ po podłączeniu do kompa internwt łączy sie przez aplikacje cyfrowy polsat i zadnych problemów z netem nie ma.

STUDENTKA
Użytkownik forum
Posty: 30
Rejestracja: 2018-02-09, 07:54

Re: D-Link DWR 118 i Huaweii e3276

Postautor: STUDENTKA » 2018-03-06, 19:59

Mam ten router i zauważyłam, że jeśli siła sygnału jest mniejsza niż jakieś 70% wtedy nie bardzo chce się zalogować. Trzeba przestawić w inne miejsce i zrestartować prądowo.

Nie wiem po ustawiłeś "Zmostkuj porty Ethernet" oraz "Tryb bez NAT".


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości