Huawei B528s-23a MOD

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

garysek
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 150
Rejestracja: 2017-04-03, 19:44

Huawei B528s-23a MOD

Postautor: garysek » 2018-04-27, 21:16

Udało mi się zmodować B528 :D :D :D

Samej metody igły nie będę za bardzo opisywać, bo postępowanie jest identyczne jak w hilinkach i innych routerach Huawei.
W skrócie:
1. Instalujemy sterowniki.
2. Podłączamy kabelek USB do routera i kompa (Windows).
3. Zwieramy BOOT PIN do masy, podłączamy zasilanie do routera i zdejmujemy zworę.
4. Ładujemy bootloader.
5. Wgrywamy jakie chcemy firmware.

Ad 1) Sterowniki wgrałem tak dawno temu, że już nie pamiętam które. Są one jednakowe do metody igły dla wszystkich Huawei'ów. Chyba powinny wystarczyć te z zasobów @dzejk'a:
HUAWEI_DataCard_Driver_6.00.08.00_Setup.rar
BOS_solution_2.rar (patch na rejestr w Windows 10)

Ad 2) Bierzemy jakikolwiek kabelek z wtyczka USB typu A i odcinamy wtyczkę/gniazdo po drugiej jego stronie:
Obrazek

Rozkręcamy router (11 śrubek), wyjmujemy z niego płytę:
Obrazek

i lutujemy przygotowany wcześniej kabelek:
Obrazek

Ewentualnie możemy płyty nie wykręcać do końca i podlutować się przez ten otwór:
Obrazek
Ja musiałem i tak rozkręcić, żeby namierzyć te piny...

Ad 3) Po zwarciu boot pin'u do masy i podaniu zasilania nie powinny zaświecić się na routerze żadne diody, a w menedżerze urządzeń powinniśmy mieć:
Obrazek

Ad 4) Wysyłamy bootloader poprzez dwuklik na skrypcie load_usbloader.cmd. Po wysłaniu bootloadera na chwile zaświecą wszystkie diody, a następnie 2 zgasną. W menedżerze urządzeń powinniśmy mieć wtedy:
Obrazek

Ad 5) Uruchamiamy kreator aktualizacji B528s-23a_UPDATE_11.237.01.01.801_DB:
Obrazek

Po zakończeniu działania kreatora:
Obrazek
czekamy aż diody przestaną migać, wyłączamy z prądu i odpinamy USB.
Po uruchomieniu routera obowiązkowo robimy Przywrócenie ustawień fabrycznych. Jak wszystko OK możemy odlutować kabelek i skręcić router.

readme softu:
Firmware do routerów B528s-23a
------------------------------

11.237.01.01.801_DB
Zmiany względem 11.237.01.01.801:
- dodana obsługa ssh/scp (dropbear)
- dodany cron
- dodany program atc (do wykonywania komend AT)
- dodany serwer adb (ale nie jest automatycznie uruchamiany - można odpalić ręcznie z poziomu konsoli)
- scalony z webui Mod1.4pl


i webui:
WEBUI do routerów B52xs-23a
---------------------------

Mod1.4pl
Mod oparty na nowszej wersji webui (11.237.01.01.801). Zawiera w sobie chyba wszystkie modyfikacje, jakie miał mod1.3pl, ale ma mniej języków do wyboru. Natomiast dodatkowo:
- poprawiony ekran "Ustawienia sieci" - do wyboru są tylko częstotliwości obsługiwane przez router.
- przeorganizowana kolumna "Bieżące połączenie" na ekranie startowym
- dodana instrukcja obsługi w języku polskim (po kliknięciu "Pomoc" obok wyboru języka)

---------------------------
Mod1.3pl
Zmiany względem Mod1.2pl:
- w Bridge mode odblokowanie menu Ustawienia sieci

---------------------------
Mod1.2pl
Zmiany względem Mod1.1pl:
- uaktywniony tryb mostu (Bridge mode)

---------------------------
Mod1.1pl
Zmiany względem mod1.1 by @rust3028:
- dodana obsługa języka polskiego (język domyślny) wraz z drobnymi poprawkami tłumaczenia
- uaktywniona opcja zapamiętywania pinu (z poziomu gui)
- domyślna strefa czasowa to GMT+01:00 (Warszawa)
- dodano wyświetlanie nazwy operatora 26034 (Networks!)
- zmiana ikonek poziomu sygnału na głównym ekranie
- uaktywnienie obsługi ipv6


Działa też Kontrola rodzicielska, którą pierwszy raz zobaczyłem właśnie w B528 w sofcie T-mobile. Co dokładnie jest w modzie webui można poczytać w temacie o B525. Wszystkiego nie przetestowałem, więc w razie czego można zgłaszać błędy. Pomimo, iż soft nie ma patch'a na "firmware server" możliwe jest wgranie ewentualnych poprawek bez kolejnego rozkręcania routera.

Nie biorę odpowiedzialności za ewentualne uwalenie routera ;)

j3w9k
Stały użytkownik forum
Posty: 62
Rejestracja: 2015-01-06, 11:14
Lokalizacja: Beskid Żywiecki

Re: Huawei B528s-23a MOD

Postautor: j3w9k » 2018-05-06, 10:55

garysek pisze:Udało mi się zmodować B528 :D :D :D

Gratulacje :) No to został już tylko B529, tutaj są zdjęcia dla zainteresowanych :D
garysek pisze:Firmware do routerów B528s-23a
------------------------------

11.237.01.01.801_DB
Zmiany względem 11.237.01.01.801:
- dodana obsługa ssh/scp (dropbear)
- dodany cron

Czy możesz opisać jak dodajesz crona w swoich modach B525 i B528 ? (Jeżeli potrzebny jest skompilowany pakiet, to również prośba o jego dołączenie.) Przydałby mi się taki harmonogram zadań w B618. Dzięki :)

garysek
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 150
Rejestracja: 2017-04-03, 19:44

Re: Huawei B528s-23a MOD

Postautor: garysek » 2018-05-07, 18:26

Jak masz moda jakiegoś wgranego, to żaden dodatkowy pakiet nie jest potrzebny. Co prawda ja mam to troszkę inaczej zorganizowane, ale najprościej chyba będzie jak zrobisz to tak:

1. Utwórz katalog /etc/crontabs

2. W /etc/autorun.sh dopisz na końcu:

Kod: Zaznacz cały

/system/etc/cron.sh enable

3. No i sam plik /etc/cron.sh :

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/sh

start() {
   [ -e /system/etc/crontabs/root ] && busyboxx crond -c /system/etc/crontabs &
}

stop() {
   [ -n "$(ps | grep crond)" ] && killall crond
}

enable() {
   ln -sf /system/etc/cron.sh /bin/cron
   start
}

case "$1" in
   start)
      start
      ;;
   stop)
      stop
      ;;
   restart)
      stop
      start
      ;;
   enable)
      enable
      ;;
   *)
      echo "Usage: cron start|stop|restart|enable"
      ;;
esac

Nie wiem tylko jak w B618 jest z busybox'em - jak nie masz /system/bin/busyboxx to zmień na busybox (w funkcji start).

Tworzysz plik /etc/crontabs/root i dajesz polecenie:

Kod: Zaznacz cały

/system/etc/cron.sh enable

Później po każdej zmianie pliku /etc/crontabs/root robisz restart cron'a:

Kod: Zaznacz cały

cron restart


P.S. B528s-23a_UPDATE_11.237.01.01.801_DBU
Ostatnio zmieniony 2018-05-07, 18:35 przez garysek, łącznie zmieniany 1 raz.

garysek
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 150
Rejestracja: 2017-04-03, 19:44

Re: Huawei B528s-23a MOD

Postautor: garysek » 2018-05-07, 20:47

garysek pisze:Co prawda ja mam to troszkę inaczej zorganizowane

No właśnie i tak jak wyżej przedstawiłem nie zadziała prawidłowo. Zamień:

Kod: Zaznacz cały

start() {
   [ -e /system/etc/crontabs/root ] && crond -c /system/etc/crontabs &
}

Kod: Zaznacz cały

enable() {
   ln -sf /system/bin/busyboxx /bin/crond
   ln -sf /system/etc/cron.sh /bin/cron
   start
}

j3w9k
Stały użytkownik forum
Posty: 62
Rejestracja: 2015-01-06, 11:14
Lokalizacja: Beskid Żywiecki

Re: Huawei B528s-23a MOD

Postautor: j3w9k » 2018-05-08, 07:48

W B618 mam moda 11.195.03.00.00_M_AT_04.02, więc wszystko co napisałeś da się zrobić.
W /system/binbusybox i busyboxx. Używam busyboxx-a, bo busybox jest bardzo ograniczony i prawie do niczego się nie nadaje.
Jeszcze raz dzięki :)

frutis
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 278
Rejestracja: 2009-12-17, 17:31

Re: Huawei B528s-23a MOD

Postautor: frutis » 2018-05-09, 07:01

Czy po odpaleniu bootloadera mamy jakąś możliwość modyfikacji plików na routerze?

cityboy
Użytkownik forum
Posty: 44
Rejestracja: 2009-06-24, 09:50
Lokalizacja: Huta Dłutowska

Re: Huawei B528s-23a MOD

Postautor: cityboy » 2018-07-02, 07:29

Czy jest soft do tego routera obsługujący OpenVPN?

cityboy
Użytkownik forum
Posty: 44
Rejestracja: 2009-06-24, 09:50
Lokalizacja: Huta Dłutowska

Re: Huawei B528s-23a MOD

Postautor: cityboy » 2018-07-02, 12:56

Widzę że jest soft B528s-23a_UPDATE_11.237.01.01.801_DBU. Ja mam bez U....
Pytanie czy aby go zainstalować trzeba odpalać kabelkiem + igłą i wgrywać xxxxDBU.exe a następnie xxxxDBU.bin
Czy wystarczy z poziomu softu wgrać tylko xxxxDBU.bin

django678
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2018-07-25, 12:41

Re: Huawei B528s-23a MOD

Postautor: django678 » 2018-07-25, 12:45

garysek pisze:Udało mi się zmodować B528 :D :D :D

Samej metody igły nie będę za bardzo opisywać, bo postępowanie jest identyczne jak w hilinkach i innych routerach Huawei.
W skrócie:
1. Instalujemy sterowniki.
2. Podłączamy kabelek USB do routera i kompa (Windows).
3. Zwieramy BOOT PIN do masy, podłączamy zasilanie do routera i zdejmujemy zworę.
4. Ładujemy bootloader.
5. Wgrywamy jakie chcemy firmware.

Ad 1) Sterowniki wgrałem tak dawno temu, że już nie pamiętam które. Są one jednakowe do metody igły dla wszystkich Huawei'ów. Chyba powinny wystarczyć te z zasobów @dzejk'a:
HUAWEI_DataCard_Driver_6.00.08.00_Setup.rar
BOS_solution_2.rar (patch na rejestr w Windows 10)

Ad 2) Bierzemy jakikolwiek kabelek z wtyczka USB typu A i odcinamy wtyczkę/gniazdo po drugiej jego stronie:
Obrazek

Rozkręcamy router (11 śrubek), wyjmujemy z niego płytę:
Obrazek

i lutujemy przygotowany wcześniej kabelek:
Obrazek

Ewentualnie możemy płyty nie wykręcać do końca i podlutować się przez ten otwór:
Obrazek
Ja musiałem i tak rozkręcić, żeby namierzyć te piny...

Ad 3) Po zwarciu boot pin'u do masy i podaniu zasilania nie powinny zaświecić się na routerze żadne diody, a w menedżerze urządzeń powinniśmy mieć:
Obrazek

Ad 4) Wysyłamy bootloader poprzez dwuklik na skrypcie load_usbloader.cmd. Po wysłaniu bootloadera na chwile zaświecą wszystkie diody, a następnie 2 zgasną. W menedżerze urządzeń powinniśmy mieć wtedy:
Obrazek

Ad 5) Uruchamiamy kreator aktualizacji B528s-23a_UPDATE_11.237.01.01.801_DB:
Obrazek

Po zakończeniu działania kreatora:
Obrazek
czekamy aż diody przestaną migać, wyłączamy z prądu i odpinamy USB.
Po uruchomieniu routera obowiązkowo robimy Przywrócenie ustawień fabrycznych. Jak wszystko OK możemy odlutować kabelek i skręcić router.

readme softu:
Firmware do routerów B528s-23a
------------------------------

11.237.01.01.801_DB
Zmiany względem 11.237.01.01.801:
- dodana obsługa ssh/scp (dropbear)
- dodany cron
- dodany program atc (do wykonywania komend AT)
- dodany serwer adb (ale nie jest automatycznie uruchamiany - można odpalić ręcznie z poziomu konsoli)
- scalony z webui Mod1.4pl


i webui:
WEBUI do routerów B52xs-23a
---------------------------

Mod1.4pl
Mod oparty na nowszej wersji webui (11.237.01.01.801). Zawiera w sobie chyba wszystkie modyfikacje, jakie miał mod1.3pl, ale ma mniej języków do wyboru. Natomiast dodatkowo:
- poprawiony ekran "Ustawienia sieci" - do wyboru są tylko częstotliwości obsługiwane przez router.
- przeorganizowana kolumna "Bieżące połączenie" na ekranie startowym
- dodana instrukcja obsługi w języku polskim (po kliknięciu "Pomoc" obok wyboru języka)

---------------------------
Mod1.3pl
Zmiany względem Mod1.2pl:
- w Bridge mode odblokowanie menu Ustawienia sieci

---------------------------
Mod1.2pl
Zmiany względem Mod1.1pl:
- uaktywniony tryb mostu (Bridge mode)

---------------------------
Mod1.1pl
Zmiany względem mod1.1 by @rust3028:
- dodana obsługa języka polskiego (język domyślny) wraz z drobnymi poprawkami tłumaczenia
- uaktywniona opcja zapamiętywania pinu (z poziomu gui)
- domyślna strefa czasowa to GMT+01:00 (Warszawa)
- dodano wyświetlanie nazwy operatora 26034 (Networks!)
- zmiana ikonek poziomu sygnału na głównym ekranie
- uaktywnienie obsługi ipv6


Działa też Kontrola rodzicielska, którą pierwszy raz zobaczyłem właśnie w B528 w sofcie T-mobile. Co dokładnie jest w modzie webui można poczytać w temacie o B525. Wszystkiego nie przetestowałem, więc w razie czego można zgłaszać błędy. Pomimo, iż soft nie ma patch'a na "firmware server" możliwe jest wgranie ewentualnych poprawek bez kolejnego rozkręcania routera.

Nie biorę odpowiedzialności za ewentualne uwalenie routera ;)


Czesc! I speak little Polish, Sorry. I have the b528s-23a router and would like to know if it is possible to do carrier aggregation with Mhz 1800+Mhz 2100 (B1+B3) ? If yes- is it possible with your firmware (B528s-23a_UPDATE_11.237.01.01.801_DB) ?

Dzinki!

Czesc, Czesc, :)

dletendart
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2018-09-16, 21:25

Re: Huawei B528s-23a MOD

Postautor: dletendart » 2018-09-16, 21:31

cześć, to oprogramowanie w tutorialu jest ważne we Francji?

dletendart
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2018-09-16, 21:25

Re: Huawei B528s-23a MOD

Postautor: dletendart » 2018-09-17, 13:21

donc je confirme cette methode fonctionne bien en france

kerim36
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2008-06-30, 11:28
Lokalizacja: Bielsko-Bia?a, PL

Re: Huawei B528s-23a MOD

Postautor: kerim36 » 2018-10-10, 15:54

Cześć garysek
Mam problem
Dzisiaj otrzymałem b528 z tmobile i zabrałem się za rozbiórkę. Wlutowałem 3 kabelki zgodnie z powyższym opisem, sprawdziłem czy się nie zwierają i podłączam pod komputer - co bym nie robił, czy na Win10 czy Win7 niestety pokazuje "Nieznane urządzenie".
Zamieniłem biały z zielonym i niestety efekt ten sam. Co może być nie tak??

Z góry dzięki za podpowiedź
Mirek

garysek
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 150
Rejestracja: 2017-04-03, 19:44

Re: Huawei B528s-23a MOD

Postautor: garysek » 2018-10-12, 08:10

kerim36 pisze:Wlutowałem 3 kabelki zgodnie z powyższym opisem, sprawdziłem czy się nie zwierają i podłączam pod komputer - co bym nie robił, czy na Win10 czy Win7 niestety pokazuje "Nieznane urządzenie".

Ten punkt wykonujesz poprawnie?
garysek pisze:3. Zwieramy BOOT PIN do masy, podłączamy zasilanie do routera i zdejmujemy zworę.

Jeśli tak, to zostaje kwestia sterowników. Poczytaj na tym forum o tzw. metodzie igły (jest analogicznie w różnych modemach i routerach Huawei), dużo na ten temat znajdziesz...

kerim36
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2008-06-30, 11:28
Lokalizacja: Bielsko-Bia?a, PL

Re: Huawei B528s-23a MOD

Postautor: kerim36 » 2018-10-16, 06:39

3 kabelki wlutowane identycznie jak u Ciebie na zdjęciu
dla pewności jeszcze sprawdzałem rozpiske pinów zgodnie ze standardem i na pewno jest ok

jak to nie zatrybiło to podmieniłem zielony z białym miejscami i dalej to samo

router metodą "igła" startuje zgodnie z opisem, czyli nie zapala się żadna dioda i po podłączeniu do USB jest dźwięk, ale urządzenie nieznane
próba na win10 i win7

czy kojarzysz jaki miałeś firmware b528 przed przeróbkami??
u mnie jest:
Wersja oprogramowania modemu: 11.237.01.49.965
Wersja interfejsu www: 21.100.34.00.03

frutis
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 278
Rejestracja: 2009-12-17, 17:31

Re: Huawei B528s-23a MOD

Postautor: frutis » 2018-10-23, 17:18

@garysek jak zdjąć dolną cześć po odkręceniu śrubki? Nie chce drgnąć...

3plu
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2018-04-03, 22:18

Re: Huawei B528s-23a MOD

Postautor: 3plu » 2018-12-06, 22:09

frutis pisze:@garysek jak zdjąć dolną cześć po odkręceniu śrubki? Nie chce drgnąć...


https://www.youtube.com/watch?v=Xd4AgwmTeAk

pawelec2225
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2015-08-31, 08:47
Lokalizacja: lubuskie

Re: Huawei B528s-23a MOD

Postautor: pawelec2225 » 2018-12-29, 00:00


1:17 to antena do wifi czy do obsługi sieci komórkowej?

pawelec2225
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2015-08-31, 08:47
Lokalizacja: lubuskie

Re: Huawei B528s-23a MOD

Postautor: pawelec2225 » 2019-01-03, 00:24

Czy na tym routerze z najnowszym modowanym firmware jest możliwa agregacja pasm LTE1800+LTE2100?

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 5890
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Huawei B528s-23a MOD

Postautor: onken » 2019-01-03, 09:07

To raczej nie zalezy od firmware chyba i raczej na tych niszowych modelach nie będzie to mozliwe.

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile

Cena - 60 zł za m-c. Kontakt na PW

pawelec2225
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2015-08-31, 08:47
Lokalizacja: lubuskie

Re: Huawei B528s-23a MOD

Postautor: pawelec2225 » 2019-01-03, 09:19

Np. w ZTE MF286, LTE2100 było w ogóle zablokowane w softach na Polskę (w tym u naszych operatorów). Po aktualizacjach wydanych w ostatnim czasie, routery zaczęły agregować B1+B3.

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 15309
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Huawei B528s-23a MOD

Postautor: matek451 » 2019-01-03, 09:43

Witam kolegę. To jest właśnie główny problem ze sprzętem Huawei. Przedstawiciel Huawei Polska w kwestiach softu na routerach brandowanych po informacje i aktualizacje odsyła do operatora, ten z kolei do Huawei i tak wkoło Macieju. W przypadku tego sprzętu wszystko właściwie opiera się na pasjonatach, gównie z rosyjskiego http://4pda.ru/forum/index.php?act=idx , to dzięki nim sprzęt zyskuje wiele potrzebnych funkcji. Tutaj koledzy zajmujący się modowanymi softami na Huawei również czerpią z ich dorobku i wnoszą nowe, autorskie rozwiązania. Pozostaje poczekać aż ktoś z nich odezwie się w temacie agregacji B1+B3 na routerach z serii B525/B528/B529 bo na Huawei czy T-mobile nie ma co liczyć.

pawelec2225
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2015-08-31, 08:47
Lokalizacja: lubuskie

Re: Huawei B528s-23a MOD

Postautor: pawelec2225 » 2019-01-03, 10:46

@matek451 ok, dzięki :)

bialy100k
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2017-01-06, 22:15

Re: Huawei B528s-23a MOD

Postautor: bialy100k » 2019-06-20, 09:28

1) Czy soft z MOD'a jest przypisany do polskich operatorów, wiadomo coś na ten temat?
2) Używa któryś z kolegów tego routera BEZ aktywnego serwera DHCP, ze stałym IP? Mam taki router od Vodafone .ie i durnieje w sieci gdzie jest switch - sam zmienia swoje "stałe" IP (a B593 nie).

bialy100k
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2017-01-06, 22:15

Re: Huawei B528s-23a MOD

Postautor: bialy100k » 2019-06-21, 19:00

bialy100k pisze:1) Czy soft z MOD'a jest przypisany do polskich operatorów, wiadomo coś na ten temat?
2) Używa któryś z kolegów tego routera BEZ aktywnego serwera DHCP, ze stałym IP? Mam taki router od Vodafone .ie i durnieje w sieci gdzie jest switch - sam zmienia swoje "stałe" IP (a B593 nie).


Wczoraj rozebrałem i polutowałem. Konfigurowałem z ciągle podpiętym pinem do masy (zapomniałem go odłączyć) - dopiero po całej operacji odpiąłem klips. Używałem Windows 7 i NIE wgrywałem patcha rejestru opisanego jako "Windows 10". Cała część zmiany softwaru to z 15 minut.

Ad.1) Działa z Irlandzkim Vodafone.ie
[Note for non-Polish users: Looks like it is working with other providers as well, software have built-in Polish, English and Russian interface]

Ad.2) Problemy z serwerem DHCP i innym niż ten w Huawei B528s-23a i stałym adresem IP nadal występują - byłem zmuszony wyłączyć serwer DHCP w NAS. Jeżeli "stracicie" adres IP to możecie próbować dostępu przez https://homerouter.cpe - to jest jakiś "wbudowany na stałe serwis DNS" Wcale bym się nie zdziwił gdyby Chińczycy mieli tam dla nas inne "niespodzianki" - i niekoniecznie miłe.

Jeszcze notka - zmiana firmaware NIE usuwa SIMLOCK'a (nie było to dla mnie istotne, ale się zastanawiałem czy to się zmieni). Wybór pasm działa i inne opisywane rzeczy też. User/password po resecie ustawień jeżeli się nie mylę to admin/admin i adres 192.168.8.1 Pojwiła mi się też opcja SIP ALG (której chyba nie miałem wcześniej) do użycia z telefonami VoIP - ale nie sprawdziłem czy działa poprawnie.

rombane22
Użytkownik forum
Posty: 33
Rejestracja: 2016-08-15, 01:37

Re: Huawei B528s-23a MOD

Postautor: rombane22 » 2019-07-18, 08:52

Witam po probie wgrywania moda b528 przestał normalnie się uruchamiać, pozostaje cały czas wykrywany przez usb :/.
Czy jest jakiś sposób na naprawe
Rombanek

tojomi
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2019-07-28, 14:47

Re: Huawei B528s-23a MOD

Postautor: tojomi » 2019-07-28, 14:55

Hi! Tell me please, how to change IMEI after flashing? Get SSH access then try the command "atc ATI" you get the standard answer.
However, when you use the command "atc AT^DATALOCK=v2 code" I get an error "ERROR". And when using "atc AT^CIMEI="012345678901234"" get "+CME ERROR: 50". I tried to perform both with and without brackets. Any idea how to solve that?
Thank you in advance

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 7112
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Huawei B528s-23a MOD

Postautor: dzejk » 2019-07-28, 19:52

This model needs v4 unlock code, AFAIK. That's why you've got error.
TP-LINK TL-WR1043NDv2 @ LuCI openwrt + Huawei e3372s-153 hilink mod
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

tojomi
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2019-07-28, 14:47

Re: Huawei B528s-23a MOD

Postautor: tojomi » 2019-07-28, 21:27

dzejk pisze:This model needs v4 unlock code, AFAIK. That's why you've got error.

Thanks for reply! And to change IMEI without this code is not possible?

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 7112
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Huawei B528s-23a MOD

Postautor: dzejk » 2019-07-28, 22:01

Depends on firmware. If modded then it should be possible.
TP-LINK TL-WR1043NDv2 @ LuCI openwrt + Huawei e3372s-153 hilink mod
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

tojomi
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2019-07-28, 14:47

Re: Huawei B528s-23a MOD

Postautor: tojomi » 2019-07-31, 19:28

dzejk pisze:Depends on firmware. If modded then it should be possible.

installed firmware from the first message (B528s-23a_UPDATE_11.237.01.01.801_DB) I hope it's modified :zawstydzony:
I haven't found the v4 code yet. Contacted the 3ginfo service, they said they did not know how to get the code for this device


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości