Porada dot zestawu internetowego

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

DrDokho
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2021-01-16, 01:42

Porada dot zestawu internetowego

Postautor: DrDokho » 2021-01-16, 02:10

Witam wszystkich serdecznie.
Czytaczem na forum jestem od bardzo długiego czasu jednak postanowiłem się zarejestrować i zapytać oraz w przyszlosci dzielić się swoją wiedzą.
To po krótkim wstępie czas na prośbę.
Mianowicie odziedziczyłem dom w centrum jednej z dzielnic Gdyni (nałkowskiej 38) i okazało się po czasie, że mimo bloków z boku i na przeciwko nikt nie oferuje żadnego internetu kablowego. Wziąłem internet z Play (cena względem ilości GB w ofercie mnie przekonały). Mam antenę kierunkowa i ze względu na fakt, że dom stoi poniżej ulicy, a na przeciwko jest blok to w ciągu dnia mam od 2 do 30mb/s, a o wysyłaniu nie warto pisać. Za to po 23/24 mam od 50 do 68mb wysyłanie jakieś od 4 do 8mb. I teraz szukam jakiegoś zestawu z anteną plus modemem i routerem by wycisnąć więcej (ew zmienić operatora też) kabel niestety będzie miał 15m. Ktoś mógłby mi polecić coś najlepszego (chodzi o cały zestaw). Widziałem bardzo pochlebne opinie i wiele osób tu proponowało anteny od cybertecha. Sprawdzałem na mapie btsa to każdego operatora łapie wg mapy w domu. W praktyce w telefonach po zamknięciu drzwi traci zasięg każdy :-)
Będę wdzięczny, gdyby ktoś znalazł czas i chęci do podesłania jakiegoś zestawu, który by pomógł mi uzyskać lepszą jakość niż z tego zte netboxa. A jak ktoś będzie z Gdyni to wgl postawie piwko ;-)
Pozdrawiam

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 15485
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Porada dot zestawu internetowego

Postautor: matek451 » 2021-01-16, 07:18

A jaki to NetBox i pokaż screeny z zakładki Ustawienia LTE na nim. Na który BTS Play skierowana antena?

DrDokho
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2021-01-16, 01:42

Re: Porada dot zestawu internetowego

Postautor: DrDokho » 2021-01-17, 19:09

Dzięki za zainteresowanie. Jest to Router ZTE NETBOX 5G MC7010 + MF18A. Co znaczy "na który BTS? Na najbliższy po linii prostej. Za domem mam las, a przed domem blok. Podłączony jestem do bts " GDY0028" (jeżeli to nazwa). Nie mam zakładek LTE po wejściu w adres. Podrzucam zdjęcia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 15485
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Porada dot zestawu internetowego

Postautor: matek451 » 2021-01-17, 19:56

Jaką masz wersję FW na nim, sprawdź w informacji o urządzeniu

DrDokho
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2021-01-16, 01:42

Re: Porada dot zestawu internetowego

Postautor: DrDokho » 2021-01-17, 21:47

matek451 pisze:Jaką masz wersję FW na nim, sprawdź w informacji o urządzeniu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 15485
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Porada dot zestawu internetowego

Postautor: matek451 » 2021-01-17, 22:16

Zaktualizuj do B02

DrDokho
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2021-01-16, 01:42

Re: Porada dot zestawu internetowego

Postautor: DrDokho » 2021-01-17, 23:04

A mogę to zrobić jakoś przez zewnętrzny program? Na stronie po IP wyskakuje mi, że mam aktualna wersję, a nie mogę znaleźć wersji B02 w internecie by zaktualizować ręcznie.

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 15485
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Porada dot zestawu internetowego

Postautor: matek451 » 2021-01-17, 23:21

Zapytaj o B02 na Mesengerze z https://www.facebook.com/ztepoland/

DrDokho
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2021-01-16, 01:42

Re: Porada dot zestawu internetowego

Postautor: DrDokho » 2021-01-17, 23:50

matek451 pisze:Zapytaj o B02 na Mesengerze z https://www.facebook.com/ztepoland/

Nie wiedziałem, że można na FB o takie rzeczy pytać. Od środy czekam na hasło do super admina. Odezwa się zrobię aktualizacje i dam znak

DrDokho
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2021-01-16, 01:42

Re: Porada dot zestawu internetowego

Postautor: DrDokho » 2021-01-18, 01:01

Nie mogę na telefonie zeedytowac postu, więc dopisze ciekawostkę, że w netmonitorze na telefonie (też Play) pokazuje mi, że telefon łączy z bts na innej ulicy (oddalonej od makurzynskiego tej na którą ustawiłem antenę kierunkowa ) tylko, że nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy taki nadajnik faktycznie się tam znajduje. Co bardziej ciekawe, gdy na speedtescie.pl pozwalam mu wybrac samodzielnie stacje mam 60pingu, 33/3. A gdy wskaze Gdynska stacje [wg mapy oddalonej o 33km] to mam 21pingu i 107/44, wiec zaczynam wierzyc, ze na tym zte mozna osiagnac normalna predkosc :szok:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Pawrzes
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 269
Rejestracja: 2016-03-30, 17:43
Lokalizacja: Warszawa

Re: Porada dot zestawu internetowego

Postautor: Pawrzes » 2021-01-18, 03:29

To jest tylko przybliżona lokalizacja - aby pokazywał rzeczywistą to trzeba wrzucić bazę stacji. Wygodniej NetMonster bo ma wbudowane pobieranie bazy z serwera i aktualizację.
Pozdrawiam

DrDokho
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2021-01-16, 01:42

Re: Porada dot zestawu internetowego

Postautor: DrDokho » 2021-01-18, 16:48

Pawrzes pisze:To jest tylko przybliżona lokalizacja - aby pokazywał rzeczywistą to trzeba wrzucić bazę stacji. Wygodniej NetMonster bo ma wbudowane pobieranie bazy z serwera i aktualizację.

Dzięki za zainteresowanie ;-)
W każdym razie ZTE odpisało, że nie ma superadmina w tym modelu, bo wszystko można ustawić w WEB z konta administratora. Otóż nie można wybrać pasma etc, ale już nie chciałem dyskutować. Na temat aktualizacji odpisali, że posiadają już i testują. Dla użytkowników wejdzie za 2-5tygodni, więc mam czekać. No nic. Bądź co bądź w ciągu dnia 3mb to żaden internet. W telefonie mam więcej :P Dziękuję za zainteresowanie, ale już boli mnie głowa od tego kombinowania. Zapytałem o najlepszy sprzęt, a skupiliśmy się na ZTE. Niby nie jest to zły sprzęt (widziałem na forach, że ludzie osiągają na nim od 100 do nawet 250mb), ale mieszkam w tak zabudowanym terenie, że chyba te 40to maks bez względu na sprzęt w jaki zainwestuje.


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości