Co tu dalej zrobic z B818 i NetWorks!

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

uberas
Stały użytkownik forum
Posty: 125
Rejestracja: 2012-09-08, 16:19
Lokalizacja: Płock

Co tu dalej zrobic z B818 i NetWorks!

Postautor: uberas » 2021-01-20, 11:38

Hej,
Jakis czas temu prosilem Was o porade tutaj, ale odnalazlem stare konto wiec musialem usunac to nowe - w skrocie 2.52km w linii prostej do dobrego nadajnika NetWorks! w Zazdzierzu, modem B818.
Testy z routerem w oknie:
2600:
https://imgur.com/1PeMJXc
https://imgur.com/lQbCIiY
2100:
https://imgur.com/dg2cdEH
https://imgur.com/FwQbmkN
1800:
https://imgur.com/dY6fC5J
https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=602C25A6
800:
https://imgur.com/oZHbI3T
https://imgur.com/zLnuhrB
Testy wewnatrz:
800:
https://imgur.com/DsymDKW
https://imgur.com/0wgZ1p9
1800
https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=602D420C
https://imgur.com/DvGrnZH
2100:
https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=602F423C
https://imgur.com/xAAA1cp
2600:
https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/ ... e=602E6A2E
https://imgur.com/2L6xL5D

Takze wyglada na to, ze 2100 przeszlo refarming na 15MHz, bo jeszcze w starych wynikach jest 10MHz - wyniki strasznie zdziadzialy, szczegolnie ze jest 11. T-mobile odpowiedzialo tak: https://imgur.com/cKxh8sQ
Tu dla porownania stare wyniki (B535, wewnatrz):
800
https://imgur.com/PmROuBy
https://imgur.com/PFPrRQA
1800
https://imgur.com/HUxge6R
https://imgur.com/dgXbolF
2100
https://imgur.com/lEfNbDc
https://imgur.com/gONtZ1N
2600
https://imgur.com/5pNmO1F
https://imgur.com/8rgocXz
2100+2600
https://imgur.com/BQ1QesR
https://imgur.com/1r7sfcj
1800+2600
https://imgur.com/RD6KUmW
https://imgur.com/W2M1m7k
800+2600
https://imgur.com/XmZxNJV
https://imgur.com/I2LFKga
1800+2100
https://imgur.com/hqK7hKe
https://imgur.com/ciqc4N0
800+2100
https://imgur.com/qRXmwml
https://imgur.com/zR6CzqK
800+1800
https://imgur.com/wAjUDsq
https://imgur.com/QORjPTn
Auto:
https://imgur.com/aYDA3dj
https://imgur.com/0SGy5Zx

No i teraz chce dokupic cybertecha: https://www.cybertech.com.pl/p173,anten ... 00mhz.html
Dobry/zly pomysl? Moze lepiej cos 800-2600mhz zeby agregowac 4 pasma? Albo moze cybertech tez mi bedzie agregowal jakos te 800?
Ostatnio zmieniony 2021-01-20, 11:55 przez uberas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 23456
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Co tu dalej zrobic z B818 i NetWorks!

Postautor: wojteks » 2021-01-20, 11:54

Poprzednio dostałeś wystarczające odpowiedzi i znowu zaczynasz o tym samym pisać :(

To już chyba nikogo nie zainteresuje.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

uberas
Stały użytkownik forum
Posty: 125
Rejestracja: 2012-09-08, 16:19
Lokalizacja: Płock

Re: Co tu dalej zrobic z B818 i NetWorks!

Postautor: uberas » 2021-01-20, 11:58

wojteks pisze:Poprzednio dostałeś wystarczające odpowiedzi i znowu zaczynasz o tym samym pisać :(

To już chyba nikogo nie zainteresuje.


Zmienil sie modem, zmienila sie szerokosc 2100MHz - zmienilo sie podejscie. W zasadzie nie wiem tylko, czy lepiej bedzie brac antene szerokopasmowa czy 1800-2600 i jak ja potem ustawic.

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 15485
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Co tu dalej zrobic z B818 i NetWorks!

Postautor: matek451 » 2021-01-20, 12:25

NIestety ale słuchasz głupawych podpowiedzi które mąca ci w głowie. Ja od poczatku pisałem jak wyglada rzeczywistość i co trzeba zrobić, ty mnie nie słuchałeś ale teraz widać ze miałem 100% racji ale dla mnie to nic dziwnego, dostałes też informację o szerokości pasma na LTE2100 i nośnych i na jej podstawie widać ze zmieniono konfiguracje na LTE2600 i to jest dobra informacja bo 15MHz na tym pasmie to wieksza pojemność i prędkości, zgodnie z moimi przewidywaniami LTE1800 bardziej zapchane a LTE800 to padlina ale to też przewidziałem.
Parametry sygnału na LTE2100 w domu słabe ale pasmo jeszcze jakoś działa, LTE2600 na szczatkach sygnału ale widać ze jego obciążenie i tak będzie najmniejsze. Ogólnie agregacja LTE2600+2100+1800 to 15+15=10=40MHz więc przy poprawie parametrów sygnału na 1800-2600MHz ze szczególnym nastawieniem na LTE2600 pewnie da jakieś sensowne prędkości. Stad interesuje cię antena na 1800-2600MHz, LTE800 sobie głowy nie zawracasz, jest zapchane na amen, możesz je dołożyć do agregacji. Antena nie pracuje na tym paśmie ale i tak przeniesie pobór sygnału na zewnątrz na 800MHz, sygnał będzie podobny jak teraz a to pasmo coś tam dołozy do agregacji ale to i tak bez znaczenia w całkowitym DL.
Reasumujac nie słuchaj jak ktoś klepie te bzdury o "wycinaniu pasma LTE800 bez powodu". Ktoś kto nie potrafi wyciagnąć wniosków z danych które pokazałes doradzi ci jakiąś szajs antenę i ?bedziesz Pan zadowolony". Anteny szerokopasmowe mają sens gdy chcemy agregować z LTE800 a to pasmo działa w miarę szybko, w twoim wypadku jest tylko na dokładkę, sygnał bez anteny jest dostateczny więc nie ma zadnych przesłanek aby iść w antenę szerokopasmową ktora na 2600MHz ma duzo mniejszy zysk od Dual LTE1800-2600MHz od Cybertecha.

uberas
Stały użytkownik forum
Posty: 125
Rejestracja: 2012-09-08, 16:19
Lokalizacja: Płock

Re: Co tu dalej zrobic z B818 i NetWorks!

Postautor: uberas » 2021-01-20, 12:36

matek451 pisze:NIestety ale słuchasz głupawych podpowiedzi które mąca ci w głowie. Ja od poczatku pisałem jak wyglada rzeczywistość i co trzeba zrobić, ty mnie nie słuchałeś ale teraz widać ze miałem 100% racji ale dla mnie to nic dziwnego, dostałes też informację o szerokości pasma na LTE2100 i nośnych i na jej podstawie widać ze zmieniono konfiguracje na LTE2600 i to jest dobra informacja bo 15MHz na tym pasmie to wieksza pojemność i prędkości, zgodnie z moimi przewidywaniami LTE1800 bardziej zapchane a LTE800 to padlina ale to też przewidziałem.
Parametry sygnału na LTE2100 w domu słabe ale pasmo jeszcze jakoś działa, LTE2600 na szczatkach sygnału ale widać ze jego obciążenie i tak będzie najmniejsze. Ogólnie agregacja LTE2600+2100+1800 to 15+15=10=40MHz więc przy poprawie parametrów sygnału na 1800-2600MHz ze szczególnym nastawieniem na LTE2600 pewnie da jakieś sensowne prędkości. Stad interesuje cię antena na 1800-2600MHz, LTE800 sobie głowy nie zawracasz, jest zapchane na amen, możesz je dołożyć do agregacji. Antena nie pracuje na tym paśmie ale i tak przeniesie pobór sygnału na zewnątrz na 800MHz, sygnał będzie podobny jak teraz a to pasmo coś tam dołozy do agregacji ale to i tak bez znaczenia w całkowitym DL.
Reasumujac nie słuchaj jak ktoś klepie te bzdury o "wycinaniu pasma LTE800 bez powodu". Ktoś kto nie potrafi wyciagnąć wniosków z danych które pokazałes doradzi ci jakiąś szajs antenę i ?bedziesz Pan zadowolony". Anteny szerokopasmowe mają sens gdy chcemy agregować z LTE800 a to pasmo działa w miarę szybko, w twoim wypadku jest tylko na dokładkę, sygnał bez anteny jest dostateczny więc nie ma zadnych przesłanek aby iść w antenę szerokopasmową ktora na 2600MHz ma duzo mniejszy zysk od Dual LTE1800-2600MHz od Cybertecha.

Dzieki, wlasnie o taka odpowiedz mi chodzilo - myslalem ze 800 nadal bedzie lapalo, i potwierdziles moje slowa takze mozna spokojnie brac Cybertecha.
Odnosnie 2100MHz - no wlasnie na forum mi podpowiadaliscie ze jest 10MHz szerokosci i bylo (ale niektore stacje modernizuja) - w pare dni zmienilo sie 10MHz na 15MHz, czyli cos tam grzebali. Myslalem ze wyniki sa też o wiele gorsze wlasnie przez to - ale napisalem do T-mobile i powiedzieli mi, ze zostal mi zalozony lejeczek przez to ze pobralem 200gb w tydzien. Lejek ten jest lokalny, tylko na stacje Zazdzierz. Dochodzimy wiec do clue sprawy - aktualnie tak czy siak ten internet zaczal chodzic bardzo marnie, 10-50mbps. Czy oplaca mi sie jeszcze wystawiac antene, skoro to T-mobile blokuje? Czasy bezlejkowe chyba sie skonczyly, a tak jak mowilem ja sciagam masakryczne ilosci danych.
"Dziękuję. Nie widzę w Pana okolicy żadnych awarii, natomiast jest widoczne ograniczenie prędkości
internetu na okolicznych nadajnikach, spowodowane zbyt dużym poborem GB przez użytkowników, z
powodu przeciążeń musieliśmy zastosować takie działanie w celu uniknięcia awarii oraz umożliwienia
współmiernego korzystania z usług internetu użytkownikom, którzy wykorzystują mniej GB."
"Mamy informację o wykorzystaniu 187 GB od początku cyklu rozliczeniowego. Co do zmian na
nadajniku to niestety nie mam szczegółów dotyczących prac"
"Zgadza się, nie zablokowaliśmy możliwości korzystania z usługi, natomiast z uwagi na opisane
okoliczności musieliśmy obniżyć jej prędkość."
"Najczęściej takie ograniczenia działają do końca cyklu rozliczeniowego, w przypadku tego numeru
jest to 25. dzień miesiąca."
"Na lokalnych. Oczywiście może Pan złożyć reklamację działania internetu, proszę opisać całą sprawę
i przesłać do nas maila na boa@t-mobile.pl. Informacja o obniżeniu prędkości jest zawarta w naszym
regulaminie świadczenia usług telekomunikacyjnych"
"Nie ma określonego limitu prędkości, tak więc mogą to być różne wartości, jednak w większości
przypadków prędkość wynosi 1-5 Mb/s"
"Nie ma określonego limitu, po którym następuje ograniczenie prędkości, w przypadku wykrycia zbyt
dużego poboru danych w danym okresie, takie działania są podejmowane w celu uniknięcia awarii
okolicznych nadajników."

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 5910
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Co tu dalej zrobic z B818 i NetWorks!

Postautor: onken » 2021-01-20, 12:37

Czy T-mobile wszędzie będzie zmieniać 2100 na 15 MHz ??

U mnie mimo kompletu pasm ciągle tylko 10 MHz :/

uberas
Stały użytkownik forum
Posty: 125
Rejestracja: 2012-09-08, 16:19
Lokalizacja: Płock

Re: Co tu dalej zrobic z B818 i NetWorks!

Postautor: uberas » 2021-01-20, 12:48

Po rozmowie z konsultantem cos sie ruszylo:
https://www.speedtest.net/result/10781802162
na auto, wewnatrz

matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 15485
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: Co tu dalej zrobic z B818 i NetWorks!

Postautor: matek451 » 2021-01-20, 13:14

T-mobile i takie lejki to podążanie drogą Plusa i tego ich FUP, ten operator to jeden wielki syf skoro ucieka się do takich zagrywek mimo ze jego klienci transferują najmniejsze ilości danych kilka razy mniejsze od Plusa czy Play. A gościu który ci tą kartę sprzedał powinien cię poinformować o takich praktykach operatora, nie masz gwarancji ze za chwilę dostaniesz lejek 1Mb/s wg. widzi mi się operatora, Plus znalazł naśladowcę. A co do anteny to po 25.01 kaganiec zostanie zdjęty więc jej zakup jest i tak konieczny, to zupełnie oddzielna sprawa. Zresztą skoro się ruszyło to tym bardziej inwestycja w antenę zasadna, ja zawsze jestem zwolennikiem robienia czegoś raz a dobrze, w końcowym rozrachunku dobrze wydane 200 zł na antenę i tak się oplaca a ty masz Cybertecha pod nosem to nawet ugadaj się ze jakby coś nie tak to im antenę zwrócisz.Lub kup na Allegro z odbiorem osobistym, zmierz dokladnie jak długie potrzebujesz kable antenowe.
Ja też sciagam po 2TB danych , dlatego korzystam z Play InK50 i usługi NbL w godzinach 0-9 i za 8 zł/m-c i mam w d... takie oferty jak T-mobile, u sąsiada w ofercie bez limitu danych dla indywidualnych też tną aż miło nawet do 1Mb/s , bez zapowiedzi jak zaszaleje i gwarancji jakiegokolwiek limitu.
A co do 2100MHz to skąd to podpowiedzieliście? Dostałeś wszystko na tacy ode mnie, NW teraz przeznacza całe 15MHz na pasmie 2100MHz pod LTE/5G DSS n1 i rezygnuje z UMTS2100 na 3G pozostawiając obsługę 3G na UMTS900. Wiadomo ze robi to najpierw w strefach radiowych gdzie korzysta z Huawei ale i na Nokii tez ponoć to wdroży. Podobnie czyni też Play, 3G powoli odchodzi do lamusa.

uberas
Stały użytkownik forum
Posty: 125
Rejestracja: 2012-09-08, 16:19
Lokalizacja: Płock

Re: Co tu dalej zrobic z B818 i NetWorks!

Postautor: uberas » 2021-01-20, 13:44

matek451 pisze:T-mobile i takie lejki to podążanie drogą Plusa i tego ich FUP, ten operator to jeden wielki syf skoro ucieka się do takich zagrywek mimo ze jego klienci transferują najmniejsze ilości danych kilka razy mniejsze od Plusa czy Play. A gościu który ci tą kartę sprzedał powinien cię poinformować o takich praktykach operatora, nie masz gwarancji ze za chwilę dostaniesz lejek 1Mb/s wg. widzi mi się operatora, Plus znalazł naśladowcę.

No wlasnie głównie dla oferty bez limitu zaczalem kupowac ten sprzet, jezeli t-mobile tez mi bedzie nakladalo limity to po co ta cala zabawa, wlasciciel zostanie na ODU, ktory jest o wiele blizej do nadajnika i osiaga podobne predkosci na lejku w zasadzie..

matek451 pisze:A co do anteny to po 25.01 kaganiec zostanie zdjęty więc jej zakup jest i tak konieczny, to zupełnie oddzielna sprawa.

No tylko kwestia kiedy znow bedzie zalozony..


matek451 pisze:Zresztą skoro się ruszyło to tym bardziej inwestycja w antenę zasadna, ja zawsze jestem zwolennikiem robienia czegoś raz a dobrze, w końcowym rozrachunku dobrze wydane 200 zł na antenę i tak się oplaca a ty masz Cybertecha pod nosem to nawet ugadaj się ze jakby coś nie tak to im antenę zwrócisz.Lub kup na Allegro z odbiorem osobistym, zmierz dokladnie jak długie potrzebujesz kable antenowe.

Zamowienie juz poszlo, tylko jak mam juz zakladac to musze wybudowac maszt na 3.5 metra - kable wzialem na 5 i dziura od razu przy scianie. Nie chce tyle paprac, skoro ten t-mobile nie jest taki oczywisty z tymi lejkami. To mi daje najwiekszy dylemat. Do tego dochodzi test spod nadajnika - nigdy wiecej jak 100mbps nie bylo, wiec nadal nasuwa sie pytanie - czy z antena transfer ma prawo jakkolwiek sie poprawic? Zamowilem juz antene, spytalem czy bede mogl zwrocic i zgodzili sie - takze czy moge jakos ją prowizorycznie zawiesic zeby sprawdzic ten zasieg, i potem Wam tu podrzucic, zobaczymy czy to ma sens? [/quote]
matek451 pisze:Ja też sciagam po 2TB danych , dlatego korzystam z Play InK50 i usługi NbL w godzinach 0-9 i za 8 zł/m-c i mam w d... takie oferty jak T-mobile, u sąsiada w ofercie bez limitu danych dla indywidualnych też tną aż miło nawet do 1Mb/s , bez zapowiedzi jak zaszaleje i gwarancji jakiegokolwiek limitu.

Play u mnie odpada, za daleko i przez las.
orange/t-mobile - kutnowska ma baaaaaardzo nisko antene i zzera ja las, zazdzierz jest w idealnej pozycji - patrzac na mape nawet tak duzo drzew po drodze nie ma, sam nadajnik jest bardzo wysoki.
plus- jest nadajnik, w zasadzie najblizej ale agreguje tylko 2 pasma wiec bedzie gorszy od tego z zazdzierza i jest tak zaludniony ze nie ma nawet co. Moglbys mi sprawdzic w jaki sposob dociera internet do nadajnika plus/aero2 z nowych rumunek?

matek451 pisze:A co do 2100MHz to skąd to podpowiedzieliście? Dostałeś wszystko na tacy ode mnie, NW teraz przeznacza całe 15MHz na pasmie 2100MHz pod LTE/5G DSS n1 i rezygnuje z UMTS2100 na 3G pozostawiając obsługę 3G na UMTS900. Wiadomo ze robi to najpierw w strefach radiowych gdzie korzysta z Huawei ale i na Nokii tez ponoć to wdroży. Podobnie czyni też Play, 3G powoli odchodzi do lamusa.

No 2100MHz u mnie bylo na poczatku 10MHz, i takiej tez informacji mi udzieliles, nie pamietam zeby bylo cos o planach na rozszerzanie do 15MHz. Wiem, ze NW! tak robi, ale dokladnych info na temat stacji w Zazdzierzu nie bylo, wiec to takie gdybanie


Wróć do „Co wybrać - sprzęt do mobilnego Internetu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: michcio123 i 16 gości