Przerobienie Huawei e3372h (zmiana firmware) - tutorial

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

gabrylo
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2017-07-15, 14:45

Re: Przerobienie Huawei e3372h (zmiana firmware) - tutorial

Postautor: gabrylo » 2017-08-13, 09:23

Przeinstalowałem wszystkie sterowniki i faktycznie brakowało
Więc tak:
1.Robię igłe po tym odpalam cmd i komendę balong_usbdload -p5 usblsafe.bin z odpowiednim portem(modem szybko miga na biało)
2.Odpalam BF_E3372h-607_Update_21.110.99.02.00_01 i instaluję się (modem przy instalacji miga na biała lecz co chwile czerwony)
3.Instaluję Update_WEBUI_17.100.13.01.03_HILINK_Mod1.9.2
4.Instaluję E3372h-153_Update_22.323.01.00.143_M_AT_05.10
5.Po zainstalowaniu wszystkiego otwiera się strona http://192.168.1.1/?version=22.001.27.00.03 i napis 404 Not Found
192.168.8.1 nie wchodzi(modem miga na czerwono)
WebUI nie wchodzi przed fw
Jeszcze jedna rzecz przy instalacji sterownika HUAWEI_HiLink_Switch_Driver_ wywala jakiś błąd przy instalcji nie mogę go rozczytać, nie jest w polskich znakach ale instalacji się kończy.

Spróbuję jeszcze wszystko zainstalować na Windows 7

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 5291
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Przerobienie Huawei e3372h (zmiana firmware) - tutorial

Postautor: dzejk » 2017-08-13, 09:34

- nie instaluj hilink switch driver, masz mobilebrserv z wirtualnego cd modemu
- coś masz z tym modemem, ja bym zrobił fastboota (to taka dłuższa igła) z kasowaniem partycji
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ Gargoyle + Huawei e3372s-153 + Redbull Mobile
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

gabrylo
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2017-07-15, 14:45

Re: Przerobienie Huawei e3372h (zmiana firmware) - tutorial

Postautor: gabrylo » 2017-08-13, 13:51

Dzięki za pomoc
Na Win 10 był wykrzyknik przy urządzeniu ADB
Na szczęście miałem instalke Win 7 i tam spróbowałem i wszystko ładnie poszlo :)
Wszystko szybko chodzi tylko nie mogę wgrać ui v2 ale już przeżyje bez tego.

H4mm3R
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2017-08-08, 17:05

Re: Przerobienie Huawei e3372h (zmiana firmware) - tutorial

Postautor: H4mm3R » 2017-08-18, 14:13

charlie112 pisze:A instalowałeś BOS solution?
http://www.mediafire.com/file/6wawmwb46mgimpp/BOS_solution_2.rar


Pomogło częściowo, pojawiło się nieznane urządzenie w menadżerze urządzeń. Podczas instalacji sterowników ADB pojawiło się

Obrazek

Czyli to co jest na końcu poradnika "modem2" i ni ch*ja nie rusza.

Poprosiłem sąsiada o lapka z Win7 i po 10min modem chodzi jak złoto :szampan:

Dziękuję wszystkim za pomoc :padam:

Podsumowanie: jak nie idzie na win10 to trzeba spróbować na win7 ;)

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 5291
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Przerobienie Huawei e3372h (zmiana firmware) - tutorial

Postautor: dzejk » 2017-08-18, 21:20

zaraz będzie na mediafire z podpisu
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ Gargoyle + Huawei e3372s-153 + Redbull Mobile
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

ensim
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2017-08-22, 10:27

Re: Przerobienie Huawei e3372h (zmiana firmware) - tutorial

Postautor: ensim » 2017-08-22, 10:49

Cześć wszystkim!

Nie wiem czy coś robię źle ale wgrywałem już z 20 różnych firmware i 20 różnych WebUI do e3372h i nie mogę tego połączyć z t-mobile.
w webUI widzę że łączy się z siecią (3G), ale pokazuje status Disconnected lub czasami informację o niepoprawnym profilu, niestety jak wejdę w ustawienia i zacznę dodawać profil, to na każdym FW pisze 'Failed' i nie mogę nic dodać. Help

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 5291
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Przerobienie Huawei e3372h (zmiana firmware) - tutorial

Postautor: dzejk » 2017-08-22, 12:24

Zresetuj profil użytkownika. Link do programu pod koniec pierwszej strony tutoriala.
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ Gargoyle + Huawei e3372s-153 + Redbull Mobile
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

jezyna
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2017-08-30, 22:58

Re: Przerobienie Huawei e3372h (zmiana firmware) - tutorial

Postautor: jezyna » 2017-08-30, 23:06

Witam wszystkich. Mój modem E3372h-153 jest brandowany Play i nie posiada jednej bardzo ważnej opcji - nie można wyłączyć automatycznego rozłączania, maks to 120 minut. Czy jest szansa aby na tym modemie wyłączyć automatyczne rozłączanie? Chętnie zapłacę za pomoc.

Wersja sprzętu modemu: CL2E3372HM
Wersja oprogramowania modemu: 22.315.01.01.264
Wersja interfejsu www: 17.100.14.00.264

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 5291
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Przerobienie Huawei e3372h (zmiana firmware) - tutorial

Postautor: dzejk » 2017-08-31, 08:49

wymień soft na modowany
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ Gargoyle + Huawei e3372s-153 + Redbull Mobile
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

zuku
Stały użytkownik forum
Posty: 79
Rejestracja: 2010-08-05, 19:54
Lokalizacja: DLN

Re: Przerobienie Huawei e3372h (zmiana firmware) - tutorial

Postautor: zuku » 2017-09-02, 09:41

ok poradźcie mi więc które pliki mam wrzucić do mojego modemu:
M150-2
S/N G4P
CLE2E3372HM
22.180.05.00.00
17.100.06.00.03-mod1.4

zależy mi na wyborze i wyświetlaniu pasma LTE o którym pisał dzejk skrypt inst.add.par.
modem ten będzie też podpinany pod router asusa DSL-AC68U

dzięki

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 5291
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Przerobienie Huawei e3372h (zmiana firmware) - tutorial

Postautor: dzejk » 2017-09-02, 13:24

Ten asus dobrze Ci działa z modemem hilink ?
Firmware hilink http://www.mediafire.com/file/y9d937jnm ... _05.10.rar
Webui http://www.mediafire.com/file/n8m3sihic ... od1.10.rar
Skrypt do odblokowania dodatków w panelu http://www.mediafire.com/file/0rbh9zqr1 ... dd_par.rar
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ Gargoyle + Huawei e3372s-153 + Redbull Mobile
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

daven
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2017-09-02, 16:04

Re: Przerobienie Huawei e3372h (zmiana firmware) - tutorial

Postautor: daven » 2017-09-02, 16:15

witajcie
nie wiem czy dobrze trafiłem jednak zapytam, mam problem modem e3372h firmware 21.318.01.01.55 z t-mobile, chciałem to połączyć z asusem RT-AC1200G+ ale nie łapie internetu, pomóżcie jak to skonfigurować

zuku
Stały użytkownik forum
Posty: 79
Rejestracja: 2010-08-05, 19:54
Lokalizacja: DLN

Re: Przerobienie Huawei e3372h (zmiana firmware) - tutorial

Postautor: zuku » 2017-09-02, 21:46

dzejk pisze:Ten asus dobrze Ci działa z modemem hilink ?
Firmware hilink http://www.mediafire.com/file/y9d937jnm ... _05.10.rar
Webui http://www.mediafire.com/file/n8m3sihic ... od1.10.rar
Skrypt do odblokowania dodatków w panelu http://www.mediafire.com/file/0rbh9zqr1 ... dd_par.rar

Router Asusa wykrywa modem i pokazuje status connected ale internetu nie ma więc nie działa do końca.
Czy mogę użyć jako webui pliku który świeżo co wgrałeś zamiast tego co mi wysłałeś?:
WEBUI_17.100.17.00.143_HILINK_Mod1.18.zip

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 5291
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Przerobienie Huawei e3372h (zmiana firmware) - tutorial

Postautor: dzejk » 2017-09-02, 21:58

Tak, możesz. Robię porządki, bo mi miejsca brakuje na serwerze.
http://www.mediafire.com/file/17ty7j11j ... od1.18.zip
Pytałem, bo ten Asus jest na chipie Broadcoma, który nie lubi hilinków (nie doczytują się niektóre strony).
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ Gargoyle + Huawei e3372s-153 + Redbull Mobile
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

zuku
Stały użytkownik forum
Posty: 79
Rejestracja: 2010-08-05, 19:54
Lokalizacja: DLN

Re: Przerobienie Huawei e3372h (zmiana firmware) - tutorial

Postautor: zuku » 2017-09-05, 11:15

mam pytanie, firmware i webui się wgrało:
Obrazek

ale nie jestem pewien, wykonał się ten skrypt inst_add_par czy nie?
Obrazek

i po zmianie jezyka, sa jakies problemy nie mam tekstu na stronie modemu, nawet nie moge przelaczyc sie na angielski bo zmiana ktora byla na gorze zniknela:
Obrazek


Wróć do „Modemy GSM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości