Alternatywny soft do Airbox 2 plus (E5577Cs-321)

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

mackowiakp
Początkujący użytkownik forum
Posty: 15
Rejestracja: 2018-01-15, 16:00

Re: Alternatywny soft do Airbox 2 plus (E5577Cs-321)

Postautor: mackowiakp » 2018-02-12, 22:09

Coś mi nie wyszło. Nie znam się na Windows bo od 1983 roku (tak, tak !) pracuję z Unixami a obecnie Linuxami. Udało się unlockerem uzyskać poniższe:

Kod: Zaznacz cały

Found Applications port COM4

Found modem         : E5577Cs-321
Model               : Huawei AuthVer 4 modem (New)
IMEI                : 864695032214258
Serial NR.          : D2L7N17608001796
Firmware            : 21.316.01.02.314
Dashboard version   : WEBUI_17.100.09.11.314_MRE5
Web UI version      : WEBUI_17.100.09.11.314_MRE5
SIM Lock status     : unlocked
Wrong codes entered : 0 (unlock attempts left : 10)


I wyliczyć calculatorem

Kod: Zaznacz cały

Unlock -> 58934597
Flash -> 61213010


No i teraz próbowałem zainstalować pliki:

Kod: Zaznacz cały

E5573_Update_WEBUI_17.100.11.00.03_Mod1.4pl.exe
E5577Cs-321_Update_21.316.01.01.778_M_AT_DB_04.10_nv.exe


Ale wywala błąd że nie znajduje portu z urządzeniem. Dla jasności. Windows "pika" jak podłączę modem a Linux widzi 3 porty szeregowe tzn ttyUSB1, ttyUSB2 i ttyUSB3 powiązane z tym urządzeniem. Wiem to na pewno bo listing urządzeń podłączonych do USB zawiera wpis:

Kod: Zaznacz cały

Bus 003 Device 006: ID 12d1:1c05 Huawei Technologies Co., Ltd. Broadband stick (modem on)


Czyli niby system operacyjny oraz Windows widzą modem ale jakoś nic nie mogę wgrać, bład nie znaduje urządzenia (jak pisałem).
Używam WIN10 ze wszytkimi patchami, wyłączonym na czas prób Avastem i uruchamiam wszystko jako administrator.

Gdzie szanowni Koledzy uważają że popełniam błąd?
Zaznaczam koleny raz że właściwie jedynym moim celem jest to aby routerem sam zastartował, mimo rozładowanej baterii. tzn żebym nie musiał wciskać przycisku włączającego. Posiadany egzemplarz pochodzi z Orange i taką ma kartę aktywacyjną.

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 5474
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Alternatywny soft do Airbox 2 plus (E5577Cs-321)

Postautor: dzejk » 2018-02-12, 22:32

firmware 21.316.* jest już raczej zablokowane, więc nawet port tu nie wystarczy do zmiany. Musiałbyś rozebrać mifi, zewrzeć boot pin z masą i wgrać modowany bootloader. Dopiero wtedy wejdzie modowany soft.
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ Gargoyle + Huawei e3372s-153 + Redbull Mobile
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

mackowiakp
Początkujący użytkownik forum
Posty: 15
Rejestracja: 2018-01-15, 16:00

Re: Alternatywny soft do Airbox 2 plus (E5577Cs-321)

Postautor: mackowiakp » 2018-02-13, 08:43

To nieco komplikuje sprawę, tym bardziej że podana przez Kolegów komenda AT uruchamiająca router po pojawieniu się zasilania na USB, nie wiadomo czy zadziała. Czyli czy uzyskam to o co mi chodzi. No a uceglenie pewniejsze.
Router używam w samochodzie i zrobiłem do niego układ zasilający który doładowuje przez 40 min router co 10 godzin. No chyba że działa silnik, wtedy zasilany jest cały czas. Tak więc pomyślałem sobie żeby zrobić prosty układzik który zwierał by włącznik na 4 sek, pod warunkiem oczywiście że router nie działa. To znaczy nie jest włączony.
Mam więc pytanie. czy wiedzą Koledzy czy jakiegoś pinu/pola lutowniczego można pobrać napięcie świadczące że router działa. Tzn że się zabootował i nieważne czy jest w stanie aktywnym czy też stand-by?

garysek
Stały użytkownik forum
Posty: 57
Rejestracja: 2017-04-03, 19:44

Re: Alternatywny soft do Airbox 2 plus (E5577Cs-321)

Postautor: garysek » 2018-02-13, 09:12

mackowiakp pisze:tym bardziej że podana przez Kolegów komenda AT uruchamiająca router po pojawieniu się zasilania na USB, nie wiadomo czy zadziała. Czyli czy uzyskam to o co mi chodzi.

Potestowałem przed chwilą to :).

Kod: Zaznacz cały

atc at^nvwrex=50364,0,4,01,00,00,00

Po wyjęciu baterii i podłączeniu zasilania przez USB router automatycznie uruchomił się i nawiązał połączenie z siecią. W sumie przy włożonej baterii zachował się identycznie.


Kod: Zaznacz cały

atc at^nvwrex=50364,0,4,00,01,00,00

Router bez baterii nie działa, z baterią po podpięciu kabla USB startuje z automatu jak wyżej.

Nie przetestowałem jeszcze tylko jak zachowa gdy całkowicie rozładuje się bateria i wtedy podłączy zasilanie, ale patrząc po wyniku powyższego eksperymentu zapowiada się obiecująco.

mackowiakp
Początkujący użytkownik forum
Posty: 15
Rejestracja: 2018-01-15, 16:00

Re: Alternatywny soft do Airbox 2 plus (E5577Cs-321)

Postautor: mackowiakp » 2018-02-13, 09:24

Fakt, wygląda to bardzo obiecująco. A czy przechodzi przy braku zasilania z USB i braku zalogowanej stacji po WiFi w stan spoczynku? tzn wyłącza WiFi i wylogowuje się z access pointa LTE, pozostając jednak zalogowanym do sieci GSM? (Tak jak dzieje się to w obecnym sofcie Orange)
Nie wiem czy to nie za duże wymagania z mojej strony (za co przepraszam) ale bardzo interesował by mnie test z rozładowaną baterią.

garysek
Stały użytkownik forum
Posty: 57
Rejestracja: 2017-04-03, 19:44

Re: Alternatywny soft do Airbox 2 plus (E5577Cs-321)

Postautor: garysek » 2018-02-13, 21:05

mackowiakp pisze:A czy przechodzi przy braku zasilania z USB i braku zalogowanej stacji po WiFi w stan spoczynku? tzn wyłącza WiFi i wylogowuje się z access pointa LTE, pozostając jednak zalogowanym do sieci GSM? (Tak jak dzieje się to w obecnym sofcie Orange)

Automatyczne wył. sieci WLAN wraz z interwałem możemy ustawić w zaawansowanych ustawieniach WLAN i jak sprawdziłem działa to. Wciśnięcie przycisku na modemie lub podłączenie zasilania skutkuje włączeniem wifi.
A co do sieci GSM to pewnie odpowiada za to ustawienie Interwału automatycznego rozłączenia, zakładam że jest to ta sama funkcja co w sofcie z brand'em Orange.
Mod1.4.1pl
Zmiany względem mod1.4pl:
- przywrócenie w menu "Połączenie" opcji automatycznego rozłączenia połaczenia GSM

E5573_Update_WEBUI_17.100.11.00.03_Mod1.4.1pl.rar

mackowiakp pisze:Nie wiem czy to nie za duże wymagania z mojej strony (za co przepraszam) ale bardzo interesował by mnie test z rozładowaną baterią.

Jak już testować to do końca :). Nawet nie wiedziałem, ze tak długo może ten router na baterii pracować, ale w końcu rozładowałem. Uruchomił się od razu po podłączeniu zasilania.

Dodam też, że przy pierwszej opcji (no_battery_powerup_enable) nie pokazuje stanu naładowania baterii (tzn. cały czas pokazuje 100%). Przy opcji drugiej (exception_poweroff_poweron_enable) wszystko działa jak należy.

mackowiakp
Początkujący użytkownik forum
Posty: 15
Rejestracja: 2018-01-15, 16:00

Re: Alternatywny soft do Airbox 2 plus (E5577Cs-321)

Postautor: mackowiakp » 2018-02-14, 11:28

Hmm. Niezwykle pocieszające. I dziękuję za test ! No to pozostało mi wziąć torxa i rozkręcić cudaka. Jakby co - będę pytał ;-)

mackowiakp
Początkujący użytkownik forum
Posty: 15
Rejestracja: 2018-01-15, 16:00

Re: Alternatywny soft do Airbox 2 plus (E5577Cs-321)

Postautor: mackowiakp » 2018-02-17, 15:51

Dziękuję wszystkim za pomoc. Za trzecim razem się udało. Tu może istotna uwaga dla wszystkich. Udało się zainstalować modowany bootloader modowany i softy modowane ale dopiero po wyłączeniu Avast Premium, jaki akurat mam na Windozie ver 10. Z tego co wiem (a nie znam się na M$) to Avast blokuje wiele rzeczy i coś tam sprawdza szukając dziury w całym. I to nie tylko na WIN ale też na MAC`ach.
Tak więc należy go wyłączyć na czas update softu w routerze. Z innymi antywirusami nie wiem jak jest. Na pewno nie przeszkadza ClamAV, bo miałem cały czas włączony.
Jeszcze raz dzięki.

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 5474
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: Alternatywny soft do Airbox 2 plus (E5577Cs-321)

Postautor: dzejk » 2018-02-17, 17:07

Ponoć Kaspersky też blokuje.
TP-LINK TL-WR1043ND v2 @ Gargoyle + Huawei e3372s-153 + Redbull Mobile
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

mackowiakp
Początkujący użytkownik forum
Posty: 15
Rejestracja: 2018-01-15, 16:00

Re: Alternatywny soft do Airbox 2 plus (E5577Cs-321)

Postautor: mackowiakp » 2018-02-17, 17:21

Drobne pytanko. Chciałbym wyłączyć telnet na modemie i zmodyfikować dropbear, tak abym mógł wchodzić po kluczach a nie user/pass. No tylko nie ma edytora vi. Jest coś innego, bo nie zauważyłem.

garysek
Stały użytkownik forum
Posty: 57
Rejestracja: 2017-04-03, 19:44

Re: Alternatywny soft do Airbox 2 plus (E5577Cs-321)

Postautor: garysek » 2018-02-18, 01:20

vi jest w busybox, tylko symlinka nie ma zrobionego, użyj

Kod: Zaznacz cały

busybox vi

Jak już uda Ci się po kluczach wejść to daj info, bo coś przypominam sobie, że miałem bardzo duże problemy z tym i ostatecznie chyba sobie odpuściłem temat.

mackowiakp
Początkujący użytkownik forum
Posty: 15
Rejestracja: 2018-01-15, 16:00

Re: Alternatywny soft do Airbox 2 plus (E5577Cs-321)

Postautor: mackowiakp » 2018-02-18, 06:35

Tak, faktycznie. Nie da rady wejść po kluczu. Przyczyną jest wersja dropbear`a (jeszcze dla procesorów ver 6). I w tej wesji - mimo że powinno się to dać zrobić - to nie działa. Jakiś babolec jest w tej wersji. Rozwiązanie to "sshpass".
Ale mam inne pytanie. Czy Kolega wie jak mógłbym z shella wysłać SMS`a?

mackowiakp
Początkujący użytkownik forum
Posty: 15
Rejestracja: 2018-01-15, 16:00

Re: Alternatywny soft do Airbox 2 plus (E5577Cs-321)

Postautor: mackowiakp » 2018-02-18, 08:37

Mam jeszcze pytanko. Oczywiście po komendzie:

Kod: Zaznacz cały

mount -o rw,remount /system


ustawiłem hasło na roota, w autorun.sh wyłączyłem telneta i zrobiłem symlink vi do /bin. Intryguje mnie jednak dlaczego otwarty jest port 5080. Działa na nim coś uruchomione z busyboxa, tylko nie wiem dokładnie co. Może mi Kolega podpowiedzieć?

garysek
Stały użytkownik forum
Posty: 57
Rejestracja: 2017-04-03, 19:44

Re: Alternatywny soft do Airbox 2 plus (E5577Cs-321)

Postautor: garysek » 2018-02-18, 08:54

Możesz wysyłać w 2 formatach: tekstowym lub PDU. Domyślnie ustawiony jest PDU, aby go zmienić na tekstowy musisz wydać komendę:

Kod: Zaznacz cały

atc at+cmgf=1

Format komendy do wysłania SMS w trybie tekstowym:
AT+CMGS="+48123123123" wciskamy enter lub przesyłamy znak ASCII 13
>Tekst wiadomości wciskamy CTRL+Z lub przesyłamy znak ASCII 26

Samego programu atc chyba nie da się zmusić do wysłania poprawnie tej komendy, więc robimy np:

Kod: Zaznacz cały

echo -e 'AT+CMGS="+48123123123"\r Test\x1A' > /dev/appvcom1

i to wszystko.

Przy PDU jest podobnie, tylko musisz jeszcze odpowiednio zakodować wiadomość. Odpowiednik powyższego przykładu dla numeru centrum SMS +487909986222:

Kod: Zaznacz cały

echo -e 'AT+CMGS=18\r 079184979089262211000B918421133221F30000AA04D4F29C0E\x1A' > /dev/appvcom1

Oczywiście jeśli przełączyłeś wcześniej na tryb tekstowy to przed wykonaniem komendy trzeba przełączyć na PDU:

Kod: Zaznacz cały

atc at+cmgf=0




mackowiakp pisze: Intryguje mnie jednak dlaczego otwarty jest port 5080. Działa na nim coś uruchomione z busyboxa, tylko nie wiem dokładnie co. Może mi Kolega podpowiedzieć?

Nie wiem.

mackowiakp pisze:Oczywiście po komendzie:

Kod: Zaznacz cały

mount -o rw,remount /system


ustawiłem hasło na roota...

Jeśli używasz mojego ostatniego obrazu, to po zalogowaniu przez ssh nie musisz wydawać tej komendy (no chyba, że powycinałeś co nie co...).

mackowiakp
Początkujący użytkownik forum
Posty: 15
Rejestracja: 2018-01-15, 16:00

Re: Alternatywny soft do Airbox 2 plus (E5577Cs-321)

Postautor: mackowiakp » 2018-02-18, 09:07

OK, Dzięks. Ale dziwne jest to że bez remounta zawsze miałem "read-only filesystem". Właściwie jestem do tego przyzwyczajony bo tak jest w każdym Androidzie. No przynajmniej z tymi z którymi miałem kontakt.
A telnet na port 5080 odpowiada. Ciekawostka.
Ostatnio zmieniony 2018-02-18, 09:09 przez mackowiakp, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Modemy GSM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość