COM port przez modem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

hankk
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2018-04-30, 19:57

COM port przez modem

Postautor: hankk » 2018-05-16, 07:40

Szukam rozwiązania które zrealizuje połączenie zdalne z portem COM przez modem. Czyli tak laptop z wewnętrznym modemem podłączony do linii telefonicznej po drugiej stronie modem GSM z obsługą tzw. "virtual com port" podłączony do urządzenia przez COM port. Zadanie jest takie by z laptopa połączyć się z urządzeniem tak jakby było na porcie COM laptopa.

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8650
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: COM port przez modem

Postautor: key » 2018-05-16, 07:57

Wrzuc w google "serial over LAN" i doczytaj czy to jest to co Ciebie interesuje.

hankk
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2018-04-30, 19:57

Re: COM port przez modem

Postautor: hankk » 2018-05-16, 17:34

key pisze:Wrzuc w google "serial over LAN" i doczytaj czy to jest to co Ciebie interesuje.

Dziękuję za odpowiedź ale to nie jest to czego szukam. To ma być połączenie bez udziału internetu, sieci LAN itp, czysto modemowe przez połączenie telefoniczne.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21597
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: COM port przez modem

Postautor: wojteks » 2018-05-17, 07:37

Znaczy się masz modem telefoniczny (na linia analogowe) w laptopie, chcesz połączyć się po linii telefonicznej z drugim modemem na którego wyjściu byłby port COM podłączony do urządzenia?
Nie pomagam na PW!

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8650
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: COM port przez modem

Postautor: key » 2018-05-17, 08:23

OP pisze zagadki, moja interpretacja:

"Generator danych z portem COM znajduje sie w budynku A, ma byc sterowany jakims programem na PC w budynku B. Polaczenie ma byc zrobione poprzez modemy."

Czyli cos w stylu "COM port mirroring" z tunelem na innych COMach.

Dobrze by bylo wiedziec co za pudelka (processor, system operacyjny, mozliwosc dokladania SW) sa podpiete do COMow i modemow, w tej chwili to mocne wrozenie w fusach.

hankk
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2018-04-30, 19:57

Re: COM port przez modem

Postautor: hankk » 2018-05-17, 15:50

wojteks pisze:Znaczy się masz modem telefoniczny (na linia analogowe) w laptopie, chcesz połączyć się po linii telefonicznej z drugim modemem na którego wyjściu byłby port COM podłączony do urządzenia?

Dokładnie tak

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21597
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: COM port przez modem

Postautor: wojteks » 2018-05-17, 18:37

hankk pisze:Dokładnie tak

To się lekko z 15 lat spóźniłeś, sprzętowe modemy są nie do kupienia na dziś, nowych nie ma (może za tonę $ znajdziesz) bo to co było na elektrośmieci dawno temu poszło. Pomijam prędkość połączenia, 9600, 14400 a może 19200 byś osiągnął, niby do wielu zastosowań 9600 wystarcza ale to prehistoria, dziś mają sens tylko rozwiązania portów COM oparte na ethernecie/sieci jeżeli mają być zdalne/odległe.
Nie pomagam na PW!

hankk
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2018-04-30, 19:57

Re: COM port przez modem

Postautor: hankk » 2018-05-18, 17:15

Czy można wykorzystać taki modem bo on jest dostępny i nie kosztuje worka $ ?
http://www.satel.pl/pl/product/117/GSM%20LT-2,Modul-GSM-zastepujacy-linie-telefoniczna

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 21597
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: COM port przez modem

Postautor: wojteks » 2018-05-19, 11:42

Próby można zrobić, co nie zmienia faktu że działa po "sieci" (transmisja danych GPRS) a nie tak jak chciałeś z jej pominięciem.
Nie pomagam na PW!

hankk
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2018-04-30, 19:57

Re: COM port przez modem

Postautor: hankk » 2018-05-19, 15:42

Myślałem że działa jak modem na linii telefonicznej, zadam pytanie inaczej czy możliwe jest połączenie modemem analogowym przez sieć GSM. Czyli tak modem podłączony analogowo przez RJ11 do bramki GSM a po drugiej stronie modem GSM odbiera jako analogowy i steruje portem COM.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10472
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: COM port przez modem

Postautor: krystianb » 2018-05-20, 10:48

hankk pisze: Czyli tak modem podłączony analogowo przez RJ11 do bramki GSM a po drugiej stronie modem GSM odbiera jako analogowy i steruje portem COM.
Tak to na 100% nie pójdzie, modemy gsm inaczej komunikują się ze światem. Jeśli po obu stronach były by bramki gsm i modemy analogowe to też prawdopodobnie się nie uda nawiązać połączenia, choćby ze względu na kodeki gsm i wszechobecne halfrate, które jeszcze bardziej degraduje jakość połączenia. Może przy bramkach działających po 3G, ale wątpię.

TO co Ciebie interesuje to transmisja CSD, wystarczy wrzucić do gogla razem z RS232 i już wyskakują wyniki, tylko często to już sprzęt niedostępny, a i nie dostań zawału jak zobaczysz ceny, bo to są rozwiązania przemysłowe, więc i ceny takie są. Ewentualnie można szukać obiektów muzealnych, sprzed jakichś 15-18 lat. Tylko jak ze stabilnością tego będzie to nikt nie wie.
Czy z jednej strony może być modem na usb obsługujący CSD, prawdopodobnie tak, choć gwarancji nie daję.
A i jeszcze jedno, bardzo możliwe, że będziesz musiał wykupić u operatora specjalną taryfę na obie karty SIM umożliwiającą transmisję CSD, bo zwyczajne taryfy wykluczają komunikację M2M i takie rzeczy jak CSD są prawdopodobnie zablokowane.
Aha całość będzie działać z zawrotną szybkością 9600 bodów, nie wiem może Ci wystarczy, no i będzie działać dopóki GSM'u nie wyłączą.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

hankk
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2018-04-30, 19:57

Re: COM port przez modem

Postautor: hankk » 2018-05-20, 19:39

Właśnie też naczytałem się że analogowe sygnały przez GSM nie za bardzo idą, a transmisja CSD też odpada. To jeszcze inny pomysł a jak jest z telefonami UPC, Netia, Orange na światłowodzie itp. czy one nadają się do połączenia przez modemy analogowe.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10472
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: COM port przez modem

Postautor: krystianb » 2018-05-20, 21:16

hankk pisze:To jeszcze inny pomysł a jak jest z telefonami UPC, Netia, Orange na światłowodzie itp. czy one nadają się do połączenia przez modemy analogowe.
:facepalm: Przecież to są zwykłe VoIP, czyli coś przed czym tak bardzo się bronisz. Raczej nie będzie działać, a czemu raczej bo nikt o zdrowych zmysłach takich kombinacji nie próbował.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 8650
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: COM port przez modem

Postautor: key » 2018-05-21, 19:35

Przy VOIP wszystko zalezy jak sa skonfigurowane routery/bramki. U mnie n.p. analogowy fax dziala na VOIP - jako bramke mam FritzBox'a.


Wróć do „Modemy GSM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości