Modem vs Lodówka

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

rock
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2019-05-15, 15:04

Modem vs Lodówka

Postautor: rock » 2019-05-15, 15:32

Cześć. Od niespełna dwóch lat posiadam modem Huawei E3372, sprawował się dobrze do momentu zakupu lodówki... :zdziwko:
Otóż gdy w lodówce wyłącza się ten agregat słychać z niego takie pyknięcie i trzask w głośnikach komputerowych, chyba jakiś impuls albo coś, nie wiem jak to nazwać, i modem się jakby zawiesza/zamraża, przestaje działać i mam brak internetu. Muszę rozłączyć i połączyć sie, żeby internet zaczął działać.

Co robić w takim przypadku?

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 22061
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: Krosno

Re: Modem vs Lodówka

Postautor: wojteks » 2019-05-15, 15:40

Wyrzucić lodówkę albo kupić inny router. Jednak zanim to uczynisz przydałoby się zrobić pomiary elektryczne instalacji bo lodówka aż takich przepięć nie powinna generować.
Nie pomagam na PW!
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych viewtopic.php?f=30&t=55724

rock
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2019-05-15, 15:04

Re: Modem vs Lodówka

Postautor: rock » 2019-05-15, 15:49

Tylko że nie mam routera, modem jest podpięty do kompa na przedłużaczu USB i sobie leży na stole. Lodówki raczej nie wyrzucę...

tomekwwa
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 189
Rejestracja: 2019-03-11, 20:48

Re: Modem vs Lodówka

Postautor: tomekwwa » 2019-05-15, 16:38

To wezwij elektryka, bo masz jakiś problem z instalacją.

rock
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2019-05-15, 15:04

Re: Modem vs Lodówka

Postautor: rock » 2019-05-16, 14:22

Dobra, tylko jak wadliwa instalacja może zablokować modem? ^^

tomekwwa
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 189
Rejestracja: 2019-03-11, 20:48

Re: Modem vs Lodówka

Postautor: tomekwwa » 2019-05-16, 14:39

Wróżka przyjmuje 2 piętra wyżej.

Skoro w instalacji pojawiła się lodówka i jest problem to jest to wina:
a) lodówki,
b) instalacji,
c) zestawu komputer+modem.
Innych opcji przecież nie ma.

A przyczyny:
a) źle podłączona faza,
b) źle podłączone uziemnienie,
c) przebicie fazy na lodówce.

I pewnie parę innych o których powie Ci i zmierzy elektryk.

ropuch
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2018-12-31, 09:04
Lokalizacja: małapolska

Re: Modem vs Lodówka

Postautor: ropuch » 2019-05-24, 09:47

tomekwwa pisze:Wróżka przyjmuje 2 piętra wyżej.

A przyczyny:
a) źle podłączona faza,
b) źle podłączone uziemnienie,
c) przebicie fazy na lodówce.

I pewnie parę innych o których powie Ci i zmierzy elektryk.


Uprasza się o nie zaniżanie poziomu forum.

A czy autor rozwiązał problem?

Awatar użytkownika
Tinkas
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 216
Rejestracja: 2016-12-03, 11:54

Re: Modem vs Lodówka

Postautor: Tinkas » 2019-05-24, 10:28

No to kolego zawyż poziom i daj lepszą poradę.

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 9000
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Modem vs Lodówka

Postautor: key » 2019-05-24, 10:36

rock pisze:Dobra, tylko jak wadliwa instalacja może zablokować modem? ^^

Linie zasilajace dzialaja jak anteny i wysylaja wszystko co wygeneruje lodowka. A lodowka, jesli nie jest dobrze fitrowana, to do cichych rzeczy nie nalezy - silnik moze generowac duze zaklocenia elektromagnetyczne.

Tinkas pisze:No to kolego zawyż poziom i daj lepszą poradę.

Nie oczekujesz zbyt wiele? :D

Awatar użytkownika
Tinkas
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 216
Rejestracja: 2016-12-03, 11:54

Re: Modem vs Lodówka

Postautor: Tinkas » 2019-05-24, 11:03

Wierzę w ludzi :D

Smokulon
Początkujący użytkownik forum
Posty: 5
Rejestracja: 2019-05-23, 12:17

Re: Modem vs Lodówka

Postautor: Smokulon » 2019-05-25, 18:20

Też to przerabiałem, zębami zgrzytałem, muzyczki słuchałem, nagle ... Trzask! Przestałem. Ze starego zasilacza do kompa trza wymontować płytkę z filtrami sieciowymi (taka mała. razem z gniazdem bywa), jeżeli się takowej nie ma, bądź nie posiada, należy takąż nabyć w drodze kupna za groszy parędziesiąt. Wyszukać stosowną do niej obudowę np. po lekach, umieścić płytkę w jej środku po uprzednim podlutowaniu do płytki przewodów zaopatrzonych w złącza "na śrubki", przeciąć kabel lodówkę zasilający i podłączyć - wpierw upewniwszy się o braku i nieistnieniu napięcia z gniazdka sieciowego mogącego pochodzić - przewód żółto -zielony od strony kabla zasilania do przewodu.... Itd, itp. Banalne. Zaręczam, że poskutkuje. Pozdrawiam.

jevgienij
Użytkownik forum
Posty: 46
Rejestracja: 2019-01-11, 12:12

Re: Modem vs Lodówka

Postautor: jevgienij » 2019-05-25, 23:18

Mam dokładnie to samo. Do tej pory po prostu żyłem z tymi rozłączeniami modemu, a jak potrzebowałem stabilnego połączenia (np gra online) to wyłączałem lodówkę na ten czas. Od kilku dni jednak modem całkowicie przestał działać. Jak już zdarzy mu się połączyć, to zaraz zrywa (nawet jak lodówka jest wyłączona). Model ten sam, E3372. Problem planuję rozwiązać poprzez zakup normalnego routera, natomiast i tak wypróbuję sposób z filtrem, bo poza rozłączaniem modemu nadal zostaje trzask w głośnikach i wyłączanie się monitora na 1-2s.

Awatar użytkownika
Tinkas
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 216
Rejestracja: 2016-12-03, 11:54

Re: Modem vs Lodówka

Postautor: Tinkas » 2019-05-26, 09:36

Ja tu widzę porażenie prądem lub mały pożar, ale jak chcesz się bawić w prowizorki, to Twój wybór :)

jevgienij
Użytkownik forum
Posty: 46
Rejestracja: 2019-01-11, 12:12

Re: Modem vs Lodówka

Postautor: jevgienij » 2019-05-26, 11:08

Zapomniałem wcześniej dodać, ale komputer z głośnikami i monitorem jest pod UPS-em (stary dobry APC). Próbowałem podłączyć lodówkę pod drugi, osobny UPS, ale nic to nie dało - te same przeciążenia i zakłócenia.
Tinkas pisze:Ja tu widzę porażenie prądem lub mały pożar, ale jak chcesz się bawić w prowizorki, to Twój wybór :)

Chciałbym wierzyć, że jednak nie każdy na tym forum jest przeciętnym Januszem, biorącym w ciemno to co poleci konsultant w salonie. Lutownicą bawię się już od pierwszych klas szkoły podstawowej. Wiem jakie to jest uczucie dotknąć 230V AC gołymi rękami. A tak wygląda mój komputer (w tle nieszczęsna lodówka):
ss.jpg

Nie ogarnałbyś, nie?

I jeszcze jedno: To jest mieszkanie wynajęte. Gdybym był u siebie, to nawet nie bawiłbym się w jakieś marne LTE, tylko podłączył porządny przewodowy internet stacjonarny. Ale że jest wynajęte, to z wszelkimi sytuacjami muszę sobie radzić na własną rękę. Być może cała instalacja elektryczna budynku jest w ogóle źle zaprojektowana i położona, nie mówię że nie, ale tego nie zmienię. I tylko z tego powodu nie będę szukał innego mieszkania. Mogę sobie jedynie popróbować właśnie z jakimiś filtrami, co zamierzam zrobić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy
Posty: 10455
Rejestracja: 2008-03-19, 17:10
Lokalizacja: wa

Re: Modem vs Lodówka

Postautor: krystianb » 2019-05-26, 12:37

jevgienij pisze: Próbowałem podłączyć lodówkę pod drugi, osobny UPS, ale nic to nie dało - te same przeciążenia i zakłócenia.
Niezbyt dobry pomysł, tanie ups offline raczej żadnych filtrów, prócz ewentualnie warystorów raczej nie mają, za to nieszczęście mogło by być jakby prądu zabrakło, silniki prostokątnej "sinusoidy" bo taką tanie upsy produkują bardzo nie lubią i najprawdopodobniej coś by się uszkodziło.

Jakbyś chciał filtrować upsem zakłócenia sieci, to potrzebny jest taki który pracuje w trybie "online" - cały czas pracuje przetwornica DC-AC tyle że zasilana z sieci. Sprzęt drogi i sam w sobie prądożerny.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!


Wróć do „Modemy GSM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot], Google Feedfetcher i 1 gość