Huawei b2368-66 lte cat 12

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

Tvashtar
Użytkownik forum
Posty: 21
Rejestracja: 2018-08-26, 17:53

Re: Huawei b2368-66 lte cat 12

Postautor: Tvashtar » 2019-08-02, 19:10

Polycount pisze:
key pisze:
Polycount pisze:Ma ktoś z was może informacje w jakim standardzie napięciowym i mocy jest port POE w tym routerze?

Powinno byc opisane na routerze, jesli PoE jest w.g. standartu.
Mozesz zmierzyc jakie napiecie jest na kablu, oblozenie znajdziesz n.p. tu.

Polycount pisze:Lub czy ktoś może wie jaki repeater POE można zastosować pomiędzy routerem a antena bezpieczny dla obydwu urzadzeń.

Nie ma repeaterow zasilania, ale moze dasz rade umiescic jakis zasilacz blizej modemu i zdeaktywowac zasilanie na IDU.


Zastanawiałem czy tego tego typu urządzenia rozwiązałyby problem https://www.napad.pl/produkty-560-6486- ... er-poe.htm . W sprawie standardu pisałem do Huawei Polska ale odbili piłeczkę do operatora.



Byś musiał pytać Huawei jako "firma" oni sprzedają https://e-file.huawei.com/ar-SA/products/wireless/elte-access/terminal/b2368 wersję z samym ODU plus psu/poe injector, by trzeba było się pytać o specyfikacje tego psu/injectora

A szperając dalej: https://e.huawei.com/se/products/enterp ... er-modules
Huawei ma swej ofercie tylko dwa PoE injectory, więc na logikę ich sprzęt powinien być w ichniej specyfikacji

456mb
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2019-08-15, 08:01

Re: Huawei b2368-66 lte cat 12

Postautor: 456mb » 2019-08-15, 08:04

cześć

Chciałem poprosić o pomoc, ponieważ oprogramowanie dostarczone przez mojego dostawcę usług internetowych jest zablokowane, karta do przesyłania plików „.bin” nie istnieje. Czy jest jakiś sposób na wymuszenie aktualizacji do b2368 ????

Jestem wdzięczny za informację

Bemx2k
Użytkownik forum
Posty: 26
Rejestracja: 2018-01-01, 23:15

Re: Huawei b2368-66 lte cat 12

Postautor: Bemx2k » 2019-08-20, 09:18

Dziś będę miał zabawę z ZTE WF830 ,problem w tym że do masztu na którym chcę go zainstalować mam 50m kabla cat5e
z tego co piszecie ten ich router nie zasili ODU na takiej długośći :( jakieś sugestie jak można wzmocnić zasilanie PoE ?


aktualiazacja
Znalazłem cos takiego : https://allegro.pl/oferta/extender-ext- ... tIQAvD_BwE

Tylko czy aby czasem ZTE WF830 nie używa PoE 24V zamiast 48V ?

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 9051
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Huawei b2368-66 lte cat 12

Postautor: key » 2019-08-20, 09:49

ZTE ma wlasna definicje PoE - standartowe zasilacze nie dzialaja.

Najprosciej jest przeniesc IDU blizej ODU a w miesjcu gdzie ma stac IDU zamontowac switch.

Bemx2k
Użytkownik forum
Posty: 26
Rejestracja: 2018-01-01, 23:15

Re: Huawei b2368-66 lte cat 12

Postautor: Bemx2k » 2019-08-20, 10:15

No to będzie problem trzymać IDU na polu 45m od domu , WiFi z IDU nie do wykorzystania i trzeba będzie jakieś wodoszczelne pudło na IDU wyszukać . Może jakieś propozycje ?

key
*Mistrz bezprzewodowy*
Posty: 9051
Rejestracja: 2010-08-01, 18:30
Lokalizacja: Nürnberg

Re: Huawei b2368-66 lte cat 12

Postautor: key » 2019-08-20, 12:56

Napisz zapytanie do producenta - moze oni maja jakies rozwiazanie twojego problemu.

Bemx2k
Użytkownik forum
Posty: 26
Rejestracja: 2018-01-01, 23:15

Re: Huawei b2368-66 lte cat 12

Postautor: Bemx2k » 2019-08-20, 14:33

Sprzęt już mam , chyba się aktualizuje bo migają diody zasięgu , może ktoś z was wie jak długo to może trwać ?

Co do maksymalnej długości kabla PoE w instrukcji pisze że jest to 100m więc pełen standard PoE .

Bemx2k
Użytkownik forum
Posty: 26
Rejestracja: 2018-01-01, 23:15

Re: Huawei b2368-66 lte cat 12

Postautor: Bemx2k » 2019-08-20, 20:48

Co za draństwo że się sprzęt łączy z band 1 gdzie mam słaby sygnał 1-2 kreski a nie mogę przełączyć na band 3 gdzie mam 4 kreski i znacznie lepsze osiągi . Czekam na logi i hasło od ZTE Polska do konta smartadmin
bo bez możliwości zmiany pasma ten sprzęt jest jak samochód jadący na flaku

bokr
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2019-08-29, 22:32

Re: Huawei b2368-66 lte cat 12

Postautor: bokr » 2019-09-05, 22:48

Bemx2k pisze:Co za draństwo że się sprzęt łączy z band 1 gdzie mam słaby sygnał 1-2 kreski a nie mogę przełączyć na band 3 gdzie mam 4 kreski i znacznie lepsze osiągi . Czekam na logi i hasło od ZTE Polska do konta smartadmin
bo bez możliwości zmiany pasma ten sprzęt jest jak samochód jadący na flaku


Device username: admin
Device Password: CPE@huawei

???

bokr
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2019-08-29, 22:32

Re: Huawei b2368-66 lte cat 12

Postautor: bokr » 2019-09-05, 22:53

Tvashtar pisze:
matek451 pisze:Nie ma co kombinować z zasilaniem ODU. Sprawdzone z WF830 od ZTE które ma podobne zasilanie, tez nie spełnia standardu POE( taki sam zasilacz). W tym przypadku połączenie z WAN POE IDU działa tylko przy mniejszych odległościach miedzy IDU a ODU , zbyt długi lub niewłaściwy kabel powoduje zrywanie komunikacji między nimi. dodatkowo połączenie zestawia się tylko na 100Mb/s zamiast na 1Gb/s.


To ODU jest sprzedawane w czeskim O2 z innym routerem:
https://www.o2.cz/osobni/techzona-mobilni-modemy/629228-huawei_b2368_66_zte_zxhn_h267a.html
https://www.o2.cz/osobni/techzona-mobilni-modemy/629293-huawei_b2368_a01_zte_zxhn_h267a.html,
więc z czymś jest kompatybilne, mają też wariant z hi-linkowym firmware [ A01 ], firmware jest dostępne, by musiał się znaleźć ktoś chętny zaryzykować flashowaniem tego.

Ha! i w tej konfiguracji używają injectora PoE https://www.o2.cz/_pub/8a/8b/c6/631620_ ... irucka.pdf


Tutaj: https://www.velmo.cz/firmware-upgrade-b2368/też jest firmware nowsze, hasła są te same, co zabawne jako alternatywę linkują firmware od Polskiego Playa
Zastanawia mnie jedynie jak się ma sprawa simblocka na czeskim firmware



Firmware works fine - I have T-mobile sim card - but originally the router worked only with Play
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tvashtar
Użytkownik forum
Posty: 21
Rejestracja: 2018-08-26, 17:53

Re: Huawei b2368-66 lte cat 12

Postautor: Tvashtar » 2019-10-07, 12:31

bokr pisze:
Tvashtar pisze:
matek451 pisze:Nie ma co kombinować z zasilaniem ODU. Sprawdzone z WF830 od ZTE które ma podobne zasilanie, tez nie spełnia standardu POE( taki sam zasilacz). W tym przypadku połączenie z WAN POE IDU działa tylko przy mniejszych odległościach miedzy IDU a ODU , zbyt długi lub niewłaściwy kabel powoduje zrywanie komunikacji między nimi. dodatkowo połączenie zestawia się tylko na 100Mb/s zamiast na 1Gb/s.


To ODU jest sprzedawane w czeskim O2 z innym routerem:
https://www.o2.cz/osobni/techzona-mobilni-modemy/629228-huawei_b2368_66_zte_zxhn_h267a.html
https://www.o2.cz/osobni/techzona-mobilni-modemy/629293-huawei_b2368_a01_zte_zxhn_h267a.html,
więc z czymś jest kompatybilne, mają też wariant z hi-linkowym firmware [ A01 ], firmware jest dostępne, by musiał się znaleźć ktoś chętny zaryzykować flashowaniem tego.

Ha! i w tej konfiguracji używają injectora PoE https://www.o2.cz/_pub/8a/8b/c6/631620_ ... irucka.pdf


Tutaj: https://www.velmo.cz/firmware-upgrade-b2368/też jest firmware nowsze, hasła są te same, co zabawne jako alternatywę linkują firmware od Polskiego Playa
Zastanawia mnie jedynie jak się ma sprawa simblocka na czeskim firmware



Firmware works fine - I have T-mobile sim card - but originally the router worked only with Play


Was it simlocked before flashing?

bokr
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2019-08-29, 22:32

Re: Huawei b2368-66 lte cat 12

Postautor: bokr » 2019-10-08, 21:05

Yes

Tvashtar
Użytkownik forum
Posty: 21
Rejestracja: 2018-08-26, 17:53

Re: Huawei b2368-66 lte cat 12

Postautor: Tvashtar » 2019-10-10, 06:04

bokr pisze:Yes


Dobrze wiedzieć, przyda się, Dzięki. Czemu piszesz po angielsku? :)

Skusiłem się i sam zapodałem, działa, z bonusami. To firmware w efekcie debranduje ten sprzęt plus udostępnia ipv6 i wszystkie konfigi związane,. Jest do wyboru IPv6/IPv4 Dual Stack bądź IPv4 Only, oczywiście Play nie ma IPv6 lecz to inna sprawa. :cwaniak:

Są też drobne acz przydatne zmiany kosmetyczne jak LTE zmieniające się na LTE+ gdy CA wskakuje.

m2teusz
Początkujący użytkownik forum
Posty: 7
Rejestracja: 2012-02-12, 14:59
Lokalizacja: Łódź

Re: Huawei b2368-66 lte cat 12

Postautor: m2teusz » 2019-11-09, 17:52

Tvashtar pisze:
bokr pisze:Yes


Dobrze wiedzieć, przyda się, Dzięki. Czemu piszesz po angielsku? :)

Skusiłem się i sam zapodałem, działa, z bonusami. To firmware w efekcie debranduje ten sprzęt plus udostępnia ipv6 i wszystkie konfigi związane,. Jest do wyboru IPv6/IPv4 Dual Stack bądź IPv4 Only, oczywiście Play nie ma IPv6 lecz to inna sprawa. :cwaniak:

Są też drobne acz przydatne zmiany kosmetyczne jak LTE zmieniające się na LTE+ gdy CA wskakuje.


Masz może jakieś screen'y po co tam się w menu pozmieniało? Jak sprawa z blokadą operatora? działają inni operatoży po tym zabiegu? czy nadal tylko Play?

Tvashtar
Użytkownik forum
Posty: 21
Rejestracja: 2018-08-26, 17:53

Re: Huawei b2368-66 lte cat 12

Postautor: Tvashtar » 2019-11-14, 08:48

m2teusz pisze:
Tvashtar pisze:
bokr pisze:Yes


Dobrze wiedzieć, przyda się, Dzięki. Czemu piszesz po angielsku? :)

Skusiłem się i sam zapodałem, działa, z bonusami. To firmware w efekcie debranduje ten sprzęt plus udostępnia ipv6 i wszystkie konfigi związane,. Jest do wyboru IPv6/IPv4 Dual Stack bądź IPv4 Only, oczywiście Play nie ma IPv6 lecz to inna sprawa. :cwaniak:

Są też drobne acz przydatne zmiany kosmetyczne jak LTE zmieniające się na LTE+ gdy CA wskakuje.


Masz może jakieś screen'y po co tam się w menu pozmieniało? Jak sprawa z blokadą operatora? działają inni operatoży po tym zabiegu? czy nadal tylko Play?


Drobne szczegóły, szkoda zachodu na screeny. Logo jest Huaweia zamiast Playa. Mam na kominie antenę więc nieprędko kartę tam zmienię. Jednak po wypowiedzi poprzednika jestem niemal pewny że blokady nie ma [ na pewno nie Playa bo nie ma ich firmware tam już przecież ]. Teoretycznie w środku wygląda jakbyś miał sprzęt od czeskiego O2. A jak karta Playa ma się dobrze w sprzęcie od O2 to na logikę reszta też będzie.


Wróć do „Modemy GSM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości