Huawei B715 z Play

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Tinkas
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 255
Rejestracja: 2016-12-03, 11:54

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: Tinkas » 2019-12-11, 12:36

Szukałem, ale nie widziałem. W którym miejscu?

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 5743
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: onken » 2019-12-11, 14:07

Ethernet / ustawienia sieci ethernet

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile

Cena - 60 zł za m-c. Kontakt na PW

ad11
Początkujący użytkownik forum
Posty: 3
Rejestracja: 2019-12-07, 19:33

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: ad11 » 2019-12-11, 19:25

Siemka, nie mogę wejść w mój b715 od fioletowych. Kabelek mam A-A z allegro, USB\VID_0000&PID_0002\5&3A33FE6E&0&1, VID jakby nie mogę sczytać. Potrzebuję bridge zapiąć. Miał ktoś taki problem??? :cisza: :cisza: :cisza: :gwiazdki:

Nazwa urządzenia: B715s-23c
Wersja sprzętu modemu: WL1B610FM05
Wersja oprogramowania modemu: 11.198.01.00.264
Wersja interfejsu www: 21.100.52.01.03
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

fmac
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2019-12-19, 21:58

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: fmac » 2019-12-22, 10:59

Przerabiał ktoś konfigurację VPN L2TP z kluczem wstępnym? U mnie cały czas "Rozłączony".
Oprogramowanie 11.198.01.00.264.

GHOGH
Użytkownik forum
Posty: 26
Rejestracja: 2017-02-09, 16:24

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: GHOGH » 2019-12-28, 01:22

Czy w B715 można zmienić protokół samby w udostępnianiu plików z SMB1 na SMB3? Czy jakieś oprogramowanie to umożliwia?

patrix-83
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2017-07-15, 10:47

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: patrix-83 » 2020-01-30, 12:55

Jak zmienić DNSy w B715 skoro nie ma takiej opcji w ustawieniach routera?
Jest to gdzieś ukryte czy nie ma takiej możliwości?

Pomóżcie.

neooo26
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2019-12-25, 14:44

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: neooo26 » 2020-02-13, 21:41

witam

problem polega na tym że w lanie prędkość downloadu waha się w okolicach 4Mb/s (nie ważne czy to download z jakiegoś hostingu czy z drugiego komputera w lanie), upload jest to samo

Po wifi wszystko działa jak należy (~90 Mb/s down, 40Mb/s up).

Co już zrobiłem:

-Testowałem kilka różnych kabli (cat 5e i cat6) o różnych długościach

-Wpinałem kabel do różnych portów ethernet w routerze

-Testowałem kilka różnych kart sieciowych + adaptera usb 3.0 do ethernet 1Gb/s oraz laptopa (na wszystkim windows 7)

-Sprawdzałem czy nie ma żadnego oszczędzania energii włączonego w ustawieniach karty

-Wymuszałem 100Mb/s i 1Gb/s na sztywno

-Włączałem jumbo frames

-Zwalniałem ip aby pobrało nowe z dhcp oraz czyściłem dnsy

-Instalowałem najnowsze sterowniki do kart sieciowych.

-Włączyłem serwer samby na routerze i przy pobieraniu z niego plików download ~2Mb/s, upload około 120Mb/s (pewnie limit pendrive'a wpiętego do usb routera)

-Wpiąłem do routera adapter usb 2.0 - rj45 ale to nie działało

-Przywracałem ustawienia fabryczne.



To wszystko co pamiętam ale pewnie robiłem coś jeszcze.

Pewnie trochę poczekam czy wyjdzie aktualizacja firmware bo aktualnie nie muszę używać kabla.

Wersja oprogramowania modemu: 11.198.01.00.264
Wersja interfejsu www: 21.100.52.01.03

PS Dodam że ten sam problem miało kilku użytkowników na innym forum. U niektórych wszystko działało jak należy z dokładnie tą samą wersja firmware.

proszę o pomoc co jest grane z tym lanem po kablu

pozdrawiam

michaldeo
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2014-11-29, 13:23
Lokalizacja: Lubicz

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: michaldeo » 2020-02-23, 13:46

Cześć,

czy działa wam udostępnienie plików przez sambę w tym routerze? Aktywowałem sambę, router widzi dysk bo mogę np. wskazać katalogi do udostępniania, jednak komputer nie może się połączyć z serwerem ftp routera, pojawia się błąd 100003. Miał ktoś taki problem?

Ronifcb
Stały użytkownik forum
Posty: 67
Rejestracja: 2020-02-07, 14:34

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: Ronifcb » 2020-02-24, 05:09

Witam.Czy ten router agreguje 1800 2100 i 2600 MHz razem?

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 5743
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: onken » 2020-02-24, 07:06

Tak

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile

Cena - 60 zł za m-c. Kontakt na PW

Ronifcb
Stały użytkownik forum
Posty: 67
Rejestracja: 2020-02-07, 14:34

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: Ronifcb » 2020-02-25, 07:18

Jeszcze jedno pytanie .Czy jest w nim tryb bridge w oryginalnym firmware ?

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 5743
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: onken » 2020-02-25, 07:22

U mnie w B715 z Play nie było.

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile

Cena - 60 zł za m-c. Kontakt na PW

michaldeo
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2014-11-29, 13:23
Lokalizacja: Lubicz

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: michaldeo » 2020-03-01, 09:00

michaldeo pisze:Cześć,

czy działa wam udostępnienie plików przez sambę w tym routerze? Aktywowałem sambę, router widzi dysk bo mogę np. wskazać katalogi do udostępniania, jednak komputer nie może się połączyć z serwerem ftp routera, pojawia się błąd 100003. Miał ktoś taki problem?


Ma ktoś jakiś pomysł?

Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1342
Rejestracja: 2015-09-12, 14:33

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: Hermogenes » 2020-03-01, 14:47

Utworzyłeś na SAMBIE przydział z uprawnieniami i hasłem? Jeśli tak to wchodzisz na ten przydział (powinien się wyświetlać w sieci na wszystkich komputerach), przy pomocy nadanej nazwy i hasła; na Windows 10 na innych nie pamiętam. Pozdrawiam Hermogenes

Mig25
Stały użytkownik forum
Posty: 67
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: Huawei B715 z Play

Postautor: Mig25 » 2020-03-01, 14:53

onken pisze:U mnie w B715 z Play nie było.


A u mnie w B715 z Play jest....


Wróć do „Modemy GSM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości