HuaCtrl - aplikacja do wymuszania pasm LTE

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

varico
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 403
Rejestracja: 2014-08-02, 10:17
Lokalizacja: Polska

Re: HuaCtrl - aplikacja do wymuszania pasm LTE

Postautor: varico » 2020-05-18, 12:29

Czy mozesz podac przykladowa komende (w sensie cala linijke) na zmiane czestotliwosci przykladowo na 2600? Chcialbym sobie skrypt napisac w python, ale nie wiem jak to ugryzc.
Np. zeby zrestartowac router E5186s-22a wysylam komende

Kod: Zaznacz cały

adb connect 192.168.8.1:5555
adb shell reboot

dzejk
Guru bezprzewodowy
Posty: 7156
Rejestracja: 2014-10-17, 14:37
Lokalizacja: internet

Re: HuaCtrl - aplikacja do wymuszania pasm LTE

Postautor: dzejk » 2020-05-18, 17:54

TP-LINK TL-WR1043NDv2 @ LuCI openwrt + Huawei e3372s-153 hilink mod
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieqqooyhy5/Documents

yerzu
Stały użytkownik forum
Posty: 69
Rejestracja: 2015-10-06, 09:24

Re: HuaCtrl - aplikacja do wymuszania pasm LTE

Postautor: yerzu » 2020-05-18, 19:43

varico pisze:Czy mozesz podac przykladowa komende (w sensie cala linijke) na zmiane czestotliwosci przykladowo na 2600? Chcialbym sobie skrypt napisac w python, ale nie wiem jak to ugryzc.
Np. zeby zrestartowac router E5186s-22a wysylam komende

Kod: Zaznacz cały

adb connect 192.168.8.1:5555
adb shell reboot


Nie musisz, gdzieś pamętam cała apka jest... O chyba to to:

https://github.com/jinxo13/HuaweiB525Router
Obrazek

yerzu
Stały użytkownik forum
Posty: 69
Rejestracja: 2015-10-06, 09:24

Re: HuaCtrl - aplikacja do wymuszania pasm LTE

Postautor: yerzu » 2020-05-18, 19:46

yerzu pisze:
varico pisze:Czy mozesz podac przykladowa komende (w sensie cala linijke) na zmiane czestotliwosci przykladowo na 2600? Chcialbym sobie skrypt napisac w python, ale nie wiem jak to ugryzc.
Np. zeby zrestartowac router E5186s-22a wysylam komende

Kod: Zaznacz cały

adb connect 192.168.8.1:5555
adb shell reboot


Nie musisz, gdzieś pamętam cała apka jest... O chyba to to:

https://github.com/jinxo13/HuaweiB525Router


Adb działać może od strony urządzenia bezpośrednio a jak z innego to poprzez api.
Obrazek

varico
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 403
Rejestracja: 2014-08-02, 10:17
Lokalizacja: Polska

Re: HuaCtrl - aplikacja do wymuszania pasm LTE

Postautor: varico » 2020-05-19, 11:03

https://github.com/jinxo13/HuaweiB525Router
Jak to zainstalowac (uzywam srodowiska PyCharm)?
Czy oprocz

Kod: Zaznacz cały

pip install git+https://github.com/jinxo13/HuaweiB525Router#egg=httpie

Requirement already satisfied: httpie from git+https://github.com/jinxo13/HuaweiB525Router#egg=httpie in c:\users\PC\pycharmprojects\untitled1\venv\lib\site-packages (2.2.0.dev0)
Requirement already satisfied: colorama>=0.2.4; sys_platform == "win32" in c:\users\PC\pycharmprojects\untitled1\venv\lib\site-packages (from httpie) (0.4.3)
Requirement already satisfied: Pygments>=2.5.2 in c:\users\PC\pycharmprojects\untitled1\venv\lib\site-packages (from httpie) (2.6.1)
Requirement already satisfied: requests>=2.22.0 in c:\users\PC\pycharmprojects\untitled1\venv\lib\site-packages (from httpie) (2.23.0)
Requirement already satisfied: chardet<4,>=3.0.2 in c:\users\PC\pycharmprojects\untitled1\venv\lib\site-packages (from requests>=2.22.0->httpie) (3.0.4)
Requirement already satisfied: certifi>=2017.4.17 in c:\users\PC\pycharmprojects\untitled1\venv\lib\site-packages (from requests>=2.22.0->httpie) (2020.4.5.1)
Requirement already satisfied: idna<3,>=2.5 in c:\users\PC\pycharmprojects\untitled1\venv\lib\site-packages (from requests>=2.22.0->httpie) (2.9)
Requirement already satisfied: urllib3!=1.25.0,!=1.25.1,<1.26,>=1.21.1 in c:\users\PC\pycharmprojects\untitled1\venv\lib\site-packages (from requests>=2.22.0->httpie) (1.25.3)

Cos jeszcze trzeba zrobic?

Kod: Zaznacz cały

 File "C:/Users/PC/.PyCharmCE2019.1/config/scratches/router.py", line 1, in <module>
    import huawei_lte.router as lte
ModuleNotFoundError: No module named 'huawei_lte'

yerzu
Stały użytkownik forum
Posty: 69
Rejestracja: 2015-10-06, 09:24

Re: HuaCtrl - aplikacja do wymuszania pasm LTE

Postautor: yerzu » 2020-05-19, 19:57

Z tego co sobie przejrzałem (nie znam się na tym) to wg mnie coś źle zainstalowałeś bo nie widzi głównego skryptu router.py. Według mnie to coś nie tak z folderami bo ten skrypt powinien być w folderze huawei_lte a nie w scratches.

A odpalasz setup.py?
Obrazek

yerzu
Stały użytkownik forum
Posty: 69
Rejestracja: 2015-10-06, 09:24

Re: HuaCtrl - aplikacja do wymuszania pasm LTE

Postautor: yerzu » 2020-06-06, 10:29

Jakby kogoś interesowało to w wersji PRO są już wykresy sygnału:

Screenshot_20200605_180109_pl.thecoder.huactrlpro.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek

jartom
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2020-06-20, 07:34

Re: HuaCtrl - aplikacja do wymuszania pasm LTE

Postautor: jartom » 2020-06-20, 09:59

Cześć, mam 2 zasadnicze pytania:

1. Czy warunkiem by HuaCtrl podłączyło się do modemu USB (e3372s) jest wpięcie tego modemu bezpośrednio do routera z gniazdem USB (nie posiadam takiego)?

2. Czy HuaCtrl jedynie parsuje i podaje w innej formie te same informacje, które są dostępne na stronie w HiLink, czy też ma dostęp do większej liczby funkcji?

Utknąłem przy próbie połączenia się do HuaCtrl :( Modem jest wpięty do laptopa (macOS 10.15), a laptop udostępnia tak uzyskane połączenie internetowe poprzez WiFi. Na Androidzie tak udostępniany internet działa, działa również strona HiLink (http://192.168.8.1/).

Jednak gdy w HueCtrl wpisuję 192.168.8.1, klikam Save to aplikacja w żaden sposób nie reaguje. Nie ma żadnego komunikatu, np. o problemie z uzyskaniem połączenia czy nieprawidłowym haśle. Próbowałem kombinacji z loginem pustym, "admin", "wifi". Hasło puste. Próbowałem również użyć adresu modemu 192.168.8.100.

Gdzie popełniam błąd?

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 6012
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: HuaCtrl - aplikacja do wymuszania pasm LTE

Postautor: onken » 2020-06-20, 10:11

Warunkiem jest nowy soft który obsługuje login i haslo

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w Orange lub T-Mobile

Cena - 60 zł za m-c
Kontakt na PW

jartom
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2020-06-20, 07:34

Re: HuaCtrl - aplikacja do wymuszania pasm LTE

Postautor: jartom » 2020-06-20, 10:28

Faktycznie, w HiLink (w URL pokazuje wersję 22.001.33.03.03) nie widzę obecnie opcji ustawienia hasła. Poszukam jak upgraduje się firmware modemu i spróbuję. Dzięki!

rajder94
Początkujący użytkownik forum
Posty: 14
Rejestracja: 2020-02-28, 16:59

Re: HuaCtrl - aplikacja do wymuszania pasm LTE

Postautor: rajder94 » 2020-06-29, 12:26

yerzu pisze:Jakby kogoś interesowało to w wersji PRO są już wykresy sygnału:

Screenshot_20200605_180109_pl.thecoder.huactrlpro.jpg


Korzystam z darmowej wersji aplikacji, jednak po screenach widzę, że wersja PRO ma więcej funkcji i wizualnie jest ładniejsza :)
PRO - mogę kupić, pod warunkiem, że tam byłby język polski (chyba, że jest :D ). I czy nie lepiej z tych 4 kropek zasięgu zrobić 5? Tak jak to jest w routerze? Według mnie lepiej by to wyglądało. @yerzu daj znać czy planujesz wprowadzić polski do polskiej aplikacji :D

yerzu
Stały użytkownik forum
Posty: 69
Rejestracja: 2015-10-06, 09:24

Re: HuaCtrl - aplikacja do wymuszania pasm LTE

Postautor: yerzu » 2020-06-29, 15:44

Nie mam tego w planach bo tekstu tam jest tyle co nic ale jak będzie więcej głosów za tym to być może.
Obrazek

astroneb
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 547
Rejestracja: 2020-03-09, 00:11

Re: HuaCtrl - aplikacja do wymuszania pasm LTE

Postautor: astroneb » 2020-06-29, 15:51

Czy jest w Planach dodanie Pasm i obsługi 5G np na Huawei 5G CPE Pro 2? Aplikacja działa perferkcyjnie z tym routerem tylko brak 5G :(

rajder94
Początkujący użytkownik forum
Posty: 14
Rejestracja: 2020-02-28, 16:59

Re: HuaCtrl - aplikacja do wymuszania pasm LTE

Postautor: rajder94 » 2020-06-29, 16:17

@yerzu dzięki za odpowiedź!

Pozwoliłem sobie utworzyć ankietę, w której możecie głosować czy chcecie język polski w aplikacji :D Oczywiście w wersji PRO, w ankiecie włączona jest blokada głosowania 2 razy z tego samego IP, żeby nie dublować głosów :)

Głosować możecie tutaj: https://www.strawpoll.me/20465408

yerzu
Stały użytkownik forum
Posty: 69
Rejestracja: 2015-10-06, 09:24

Re: HuaCtrl - aplikacja do wymuszania pasm LTE

Postautor: yerzu » 2020-06-29, 22:29

astroneb pisze:Czy jest w Planach dodanie Pasm i obsługi 5G np na Huawei 5G CPE Pro 2? Aplikacja działa perferkcyjnie z tym routerem tylko brak 5G :(

Mam nadzieję, że będę miał ten router w przeciągu tygodnia i na nim będę implementował 5g :)
Obrazek

astroneb
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 547
Rejestracja: 2020-03-09, 00:11

Re: HuaCtrl - aplikacja do wymuszania pasm LTE

Postautor: astroneb » 2020-06-30, 09:14

To super mam nadzieje że praca pójdzie z górki :) Nawet jestem skłonny kupić wersje pro dla 5G :)

rajder94
Początkujący użytkownik forum
Posty: 14
Rejestracja: 2020-02-28, 16:59

Re: HuaCtrl - aplikacja do wymuszania pasm LTE

Postautor: rajder94 » 2020-06-30, 10:31

yerzu pisze:Nie mam tego w planach bo tekstu tam jest tyle co nic ale jak będzie więcej głosów za tym to być może.


Będziesz brał pod uwagę ankietę, którą utworzyłem? Link jest kilka postów wcześniej. Trochę osób zagłosowało na NIE, ale większość jest na TAK... Nie można się chyba spodziewać, że w ankiecie zagłosuje zaraz 1000 osób.....

yerzu
Stały użytkownik forum
Posty: 69
Rejestracja: 2015-10-06, 09:24

Re: HuaCtrl - aplikacja do wymuszania pasm LTE

Postautor: yerzu » 2020-06-30, 12:01

Tak wezmę pod uwagę.
Obrazek

yerzu
Stały użytkownik forum
Posty: 69
Rejestracja: 2015-10-06, 09:24

Re: HuaCtrl - aplikacja do wymuszania pasm LTE

Postautor: yerzu » 2020-06-30, 14:20

Tzn w PRO są ustawienia eksperymentalne dla 5g jak coś ale to już z miesiąc i jeszcze nikt mi nic nie zgłaszał na ten temat.
Obrazek

N@KU
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2020-01-11, 14:59

Re: HuaCtrl - aplikacja do wymuszania pasm LTE

Postautor: N@KU » 2020-07-02, 17:36

yerzu pisze:
astroneb pisze:Czy jest w Planach dodanie Pasm i obsługi 5G np na Huawei 5G CPE Pro 2? Aplikacja działa perferkcyjnie z tym routerem tylko brak 5G :(

Mam nadzieję, że będę miał ten router w przeciągu tygodnia i na nim będę implementował 5g :)

Ja właśnie testuje ten ruter i liczę na to tak że aż pro apk zakupiłem ;)
Coś wersja pro nie chcę się połączyć z ruterem darmowa normalnie się łączyła, apka uzywana na Huawei p30pro

astroneb
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 547
Rejestracja: 2020-03-09, 00:11

Re: HuaCtrl - aplikacja do wymuszania pasm LTE

Postautor: astroneb » 2020-07-02, 18:34

Z tego Co wiemy to u nas 5G działa na zasadzie EN_DC B3 +N1 lub B20+N1 :)

N@KU
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2020-01-11, 14:59

Re: HuaCtrl - aplikacja do wymuszania pasm LTE

Postautor: N@KU » 2020-07-02, 18:38

N@KU pisze:
yerzu pisze:
astroneb pisze:Czy jest w Planach dodanie Pasm i obsługi 5G np na Huawei 5G CPE Pro 2? Aplikacja działa perferkcyjnie z tym routerem tylko brak 5G :(

Mam nadzieję, że będę miał ten router w przeciągu tygodnia i na nim będę implementował 5g :)

Ja właśnie testuje ten ruter i liczę na to tak że aż pro apk zakupiłem ;)
Coś wersja pro nie chcę się połączyć z ruterem darmowa normalnie się łączyła, apka uzywana na Huawei p30pro


Już działa mój błąd spacja była w adresie ip

yerzu
Stały użytkownik forum
Posty: 69
Rejestracja: 2015-10-06, 09:24

Re: HuaCtrl - aplikacja do wymuszania pasm LTE

Postautor: yerzu » 2020-07-03, 11:43

Puściłem właśnie nową wersję do publikacji za jakieś 2 godziny będzie.

Co nowego?:
- dodano język polski
- nowy layout i przyciski funkcyjne
- mapa
- kolory (w obu skórkach)
- poprawiono małe błędy (jak np. nie wyświetlający się WAN IP)

Odn H122 i 5G to niestety jest obsuwa w PLUS i dalej twierdzą, że jest z nim jakiś problem ale mają zapewnienie od producenta, że pod koniec lipca będzie.
Obrazek

N@KU
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2020-01-11, 14:59

Re: HuaCtrl - aplikacja do wymuszania pasm LTE

Postautor: N@KU » 2020-07-03, 16:00

W play mają od ręki i najkorzystniej cenowo jeśli chce się od nich neta

N@KU
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2020-01-11, 14:59

Re: HuaCtrl - aplikacja do wymuszania pasm LTE

Postautor: N@KU » 2020-07-03, 22:48

yerzu pisze:Puściłem właśnie nową wersję do publikacji za jakieś 2 godziny będzie.

Co nowego?:
- dodano język polski
- nowy layout i przyciski funkcyjne
- mapa
- kolory (w obu skórkach)
- poprawiono małe błędy (jak np. nie wyświetlający się WAN IP)

Odn H122 i 5G to niestety jest obsuwa w PLUS i dalej twierdzą, że jest z nim jakiś problem ale mają zapewnienie od producenta, że pod koniec lipca będzie.


Zmiana na plus ale mapa nie działa na p30pro z ruterem h122 wyświetla tylko biały ekran

yerzu
Stały użytkownik forum
Posty: 69
Rejestracja: 2015-10-06, 09:24

Re: HuaCtrl - aplikacja do wymuszania pasm LTE

Postautor: yerzu » 2020-07-04, 00:41

Ku.. z tym googlen to masakra weź mi wyślij ss na mail będę wiedział na czym się wywala dzieki :)
Obrazek

N@KU
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2020-01-11, 14:59

Re: HuaCtrl - aplikacja do wymuszania pasm LTE

Postautor: N@KU » 2020-07-05, 08:02


rajder94
Początkujący użytkownik forum
Posty: 14
Rejestracja: 2020-02-28, 16:59

Re: HuaCtrl - aplikacja do wymuszania pasm LTE

Postautor: rajder94 » 2020-07-06, 09:49

@yerzu problem z mapą mam taki sam jak kolega wyżej. Moja sugestia jest taka, że jakby nie dało się rozwiązać problemów z mapą, to możesz wprowadzić coś podobnego co było w HManager, czyli link do BTSearch, ale to już nie będzie to samo, mapa byłaby lepsza, nawet jeżeli dane będą orientacyjne :)

Druga sprawa, to czy będziesz może zmieniał ilość kropek z zasięgiem na 5? (pozwoliłem sobie wziąć twojego ss i na niebiesko zaznaczyłem o co mi chodzi). Zazwyczaj na routerze zasięg jest w 5 kreskach, fajnie jakby w aplikacji było podobnie, no chyba, że to celowe z Twojej strony :)

Obrazek

yerzu
Stały użytkownik forum
Posty: 69
Rejestracja: 2015-10-06, 09:24

Re: HuaCtrl - aplikacja do wymuszania pasm LTE

Postautor: yerzu » 2020-07-06, 12:00

Nie no mapa będzie, coś po publikacji google miesza klucz do usługi - niestety ostatnio z tym nagmatwali. Co do zasięgu to sprawdzę czemu to tak zrobiłem ale chyba w webgui routera jest tak że jedna kreska to praktycznie brak łączności co bezsensowne.
Obrazek

astroneb
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 547
Rejestracja: 2020-03-09, 00:11

Re: HuaCtrl - aplikacja do wymuszania pasm LTE

Postautor: astroneb » 2020-07-11, 18:12

yerzu pisze:Nie no mapa będzie, coś po publikacji google miesza klucz do usługi - niestety ostatnio z tym nagmatwali. Co do zasięgu to sprawdzę czemu to tak zrobiłem ale chyba w webgui routera jest tak że jedna kreska to praktycznie brak łączności co bezsensowne.


Mam aplikacje która ma zaimplementowane już 5G Hmanager może się Ci przyda ;)
https://drive.google.com/file/d/14wRSq_L5Yb4XOsXz01r2fUYq0h8xdnK7/view


Wróć do „Modemy GSM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości