Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

mazut
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 206
Rejestracja: 2014-09-26, 12:53
Lokalizacja: Małopolska

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Postautor: mazut » 2022-03-07, 14:48

Nie, plus tez mial SP2C, dopiero dzisiaj zauwazylem ze podaje komunikat z 4. Wczesniej FW z 2ka wczesniej podawal play do aktualizacji. Teraz znowu odwrotnie. Kwestia czasu az play pewnie dostanie 4.

Tomaszglog
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 160
Rejestracja: 2017-06-24, 11:18

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Postautor: Tomaszglog » 2022-03-07, 20:04

Strach się bać tego nowego firmware. Jeśli w ogóle Play dostanie ten firmware. Może by tak kupić starter Plusa i wtedy router by nie pobrał tej aktualizacji? Po aktualizacji wrócić do Play ?

arekm
Użytkownik forum
Posty: 36
Rejestracja: 2008-02-18, 13:44
Lokalizacja: Polska

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Postautor: arekm » 2022-03-07, 20:12

Advanced -> Updates i wyłączenie "Overnight updates" nie wystarczy Ci?

Tomaszglog
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 160
Rejestracja: 2017-06-24, 11:18

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Postautor: Tomaszglog » 2022-03-08, 07:26

Dziś odkryłem prawdopodobną przyczynę dlaczego są problemy u mnie z tym routerem. Zainstalowałem sobie jakiś darmowy program z 7dniowyn trialem do zmiany serwera VPN. Zmieniłem VPN w komórce na jakiś niemiecki serwer i póki co zero problemów. Po wyłączeniu VPN ciągłe zawieszanie i rozłączanie internetu. Gdzieś jest jakiś lejek?

Można oczywiście wykupić na stałe VPN i skonfigurować go w routerze tylko że router jako klienta w rodzaju połączenia ma tylko L2TP lub PPTP. Większość poważnych dostarczycieli VPN w tym NordVPN oferuje tylko OpenVPN.

Co jeszcze można by z tym zrobić? Ktoś ma jakieś pomysły ? Może da się zmienić lokalizację bez VPN ? Jeśli nie to jak obejść to że NordVPN nie oferuje ani L2TP ani PPTP. NordVPN oferuje zmianę VPN do bodajże 6-7 urządzeń w ramach jednego konta ale to mnie też nie ratuje. Mam odbiorniki internetu w których VPN nie zmienię. Najlepiej byłoby to zrobić raz w routerze.

kitas5
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2022-03-09, 19:37

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Postautor: kitas5 » 2022-03-09, 19:44

Mam kartę z Play i na innych routerach jest ok. Ten ma problem. Wziąłem kartę Plus, ale aktualizacja się nie pojawiła.

paprykx
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2022-02-11, 13:39

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Postautor: paprykx » 2022-03-09, 20:27

Czy w plusie na tym routerze też macie jakieś problemy z połączeniem?

kitas5
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2022-03-09, 19:37

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Postautor: kitas5 » 2022-03-09, 21:54

JA na plusie miałem tylko starter. Nie użytkowałem tego długo. Więc nie mam pojęcia. Wysłałem sprzęt do CCS. Serwis po 1 dniu stwierdził, że "po długotrwałych testach" nie stwierdzają usterki. Nie zrobili nic. Nawet resetu softu, cokolwiek.

bynio1991
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2011-02-28, 09:35
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Postautor: bynio1991 » 2022-04-01, 07:35

Może zamiast tego Huawei CPE Pro 2 lepszy będzie OPPO 5G CPE T1a ? Testował ktoś ?

Robijno
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2022-03-31, 18:30

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Postautor: Robijno » 2022-04-05, 08:18

Witam. Czy posiada ktoś jakieś zdjęcia które anteny/gniazda u.fl w tym routerze są od 5G, a które od 4G?

mazut
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 206
Rejestracja: 2014-09-26, 12:53
Lokalizacja: Małopolska

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Postautor: mazut » 2022-04-05, 08:50

Boczne po obu stronach plytki to 4G

Robijno
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2022-03-31, 18:30

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Postautor: Robijno » 2022-04-05, 11:40

Czyli tak:
1. Żeby podłączyć antenę LTE to podłączamy 2xbiały, drugą antenę 2x czarny? Czy jedna antena 1xbiały i 1xczarny i druga to samo?
2. Wejście na antenę 5G jest po drugiej stronie płytki na górze?

mazut
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 206
Rejestracja: 2014-09-26, 12:53
Lokalizacja: Małopolska

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Postautor: mazut » 2022-04-05, 13:01

Tak na gorze to 5G, jak podlaczyc musi Ci ktos odpowiedziec kto przerabial to pod zwykle anteny.

ktry
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 185
Rejestracja: 2017-09-15, 19:51

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Postautor: ktry » 2022-04-05, 21:12

Ja to przerabiałem ,ale już jakiś czas temu i nie pamiętam.
Szukaj na yotube wiem że były filmy. Bardzo prosta operacja w porównaniu do przeróbki ZTE mc801a.

xgrey
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2012-08-02, 12:10
Lokalizacja: Poznań

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Postautor: xgrey » 2022-04-28, 11:48

Cześć,

Pytanie z innej beczki.
Wiem, że to głupota, ale jestem ciekawy czy u was dioda od spodu tez nie świeci idealnie na środku routera, ale jakby lekko światło było przesunięte w lewą stronę ?

Obrazek

_Siggy_
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2022-05-04, 12:17

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Postautor: _Siggy_ » 2022-05-04, 12:29

Kupiłem właśnie ten router w Play, wersja oprogramowania po wyjęciu z pudełka: 11.0.2.11 (H329SP2C983).
Po tygodniu testów na karcie Play bez 5G - wszystko działa bez problemu (nie wiesza się itp.).
Do nadajnika mam jakieś 800m - speedtest pokazał 350/50 Mbps.
Także polecam ten sprzęt.

Dodatkowo naprawdę dobrze działa z Huawei Wifi Mesh 3.

Labt3c
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2022-01-02, 12:55

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Postautor: Labt3c » 2022-05-23, 20:50

Hej, czy da się w tym routerze z poziomu panelu routera/Aplikacji zarządzać i wymusić pasmo np 3g lub 4g? W panelu routera mam ustawienie automatyczne i brak mozliwosci zmiany..

kitas5
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2022-03-09, 19:37

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Postautor: kitas5 » 2022-05-27, 08:03

Nie ma takiej opcji z poziomu routera czy apki Huawei.
Są inne apki kilka stron wcześniej wspominali o tym. Mi to jednak nie działało.

Labt3c
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2022-01-02, 12:55

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Postautor: Labt3c » 2022-05-28, 17:21

Hmm rozumiem brak wyboru pasma, ale czy ma korzysać z 3G, 4G czy 5G to powinna być opcja konieczna. W poprzednim moim routerze B818 można było ustawiać 3G lub 4G

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 6229
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Postautor: onken » 2022-05-28, 21:59

Ten router nie obsługuje już 3G, wyłącznie 4G i 5G

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w Orange lub T-Mobile

Cena - 60 zł za m-c
Kontakt na PW

kitas5
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2022-03-09, 19:37

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Postautor: kitas5 » 2022-05-29, 14:13

Labt3c pisze:Hmm rozumiem brak wyboru pasma, ale czy ma korzysać z 3G, 4G czy 5G to powinna być opcja konieczna. W poprzednim moim routerze B818 można było ustawiać 3G lub 4G


B818 miał taką opcję.

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 25080
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Postautor: wojteks » 2022-05-29, 16:53

kitas5 pisze:B818 miał taką opcję.

No i? To wcale nie znaczy że każdy router ma taką opcję a tym bardziej taki który nie obsługuje 3g.
Nie pomagam na PW!

kitas5
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2022-03-09, 19:37

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Postautor: kitas5 » 2022-05-30, 15:34

wojteks pisze:
kitas5 pisze:B818 miał taką opcję.

No i? To wcale nie znaczy że każdy router ma taką opcję a tym bardziej taki który nie obsługuje 3g.

Ktoś napisał, że w poprzednim routerze miał tą opcję i tyle. Sam korzystałem z B818 i potwierdziłem tylko w ten sposób, że owszem B818 miał taką opcję. CPE Pro 2 nie ma.

Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 6229
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Postautor: onken » 2022-05-31, 20:39

Nie ma bo modem nie obsługuje 3G!

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w Orange lub T-Mobile

Cena - 60 zł za m-c
Kontakt na PW

Reno7
Stały użytkownik forum
Posty: 55
Rejestracja: 2020-07-05, 21:49

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Postautor: Reno7 » 2022-06-04, 17:22

Siemka, od jakiś 2-3 tygodni w routerze CPE Pro 2 mam jakieś zaniki internetu , to znaczy korzystam sobie na tablecie albo telefonie a tu nagle internet przestaje działać, jest napisane w opcjach wi-fi "połączono brak internetu" , a za jakiś czas internet wraca a potem znów się rozłącza. Możecie doradzić co może być tego przyczyną ? Internet mam z Orange , i jeszcze inna sprawa że ostatnio pojawiła się aktualizacja routera więc go zaktualizowałem i coś mi się zdaje że od tego czasu tak rozłącza internet , chodź nie jestem pewny na 100% czy to od aktualizacji.

buczi
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2019-03-21, 07:39

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Postautor: buczi » 2022-06-17, 13:29

Reno7 pisze:Siemka, od jakiś 2-3 tygodni w routerze CPE Pro 2 mam jakieś zaniki internetu , to znaczy korzystam sobie na tablecie albo telefonie a tu nagle internet przestaje działać, jest napisane w opcjach wi-fi "połączono brak internetu" , a za jakiś czas internet wraca a potem znów się rozłącza. Możecie doradzić co może być tego przyczyną ? Internet mam z Orange , i jeszcze inna sprawa że ostatnio pojawiła się aktualizacja routera więc go zaktualizowałem i coś mi się zdaje że od tego czasu tak rozłącza internet , chodź nie jestem pewny na 100% czy to od aktualizacji.


Cześć.
Używasz może jakiś smart urządzeń i podłączasz je do routera?
Ja u siebie zauważyłem, że po podłączeniu, drukarki, dwóch żarówek, czajnika i loggera od PV to mam takie właśnie problemy z internetem, ale tylko na 2.4Ghz. Na 5Ghz jest ideolo. Mam ustawione 2.4 i 5ghz jako oddzielne sieci wifi. Jako rozszerzenie służy mi AX3 oraz TP-Link WR802N

Wcześniej miałem podobny problem na jakimś starszy FW, ale po podłączeniu AX3 problem znikł. Obecnie wszystko śmiga jak należy na playu, tylko brakuje mi możliwości ustawienia openvpn lub wireguarda

Oczywiście w użyciu HuaCtrl i podczas normalnego użytkowania wszystko idzie Auto Auto, a podczas wieczorów lub nocy (podczas ściągania) używam 2600 i po chwili dołączam 2100 i 1800mhz

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 25080
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Postautor: wojteks » 2022-06-17, 17:41

W wielu routerach LTE po przekroczeniu pewnej (niezbyt dużej) liczby klientów zaczyna się wyrzucanie wcześniej połączonych lub podobne problemy z internetem. Pojawia się też problem prędkości połączenia, urządzenia o słabszym sygnale mocno degradują prędkości.
Nie pomagam na PW!

krogoth
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2022-07-05, 11:46

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Postautor: krogoth » 2022-07-05, 11:48

Cześć,

Jak teraz można sprawdzić obecną agregację? hmanager już nie działa.

mazut
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 206
Rejestracja: 2014-09-26, 12:53
Lokalizacja: Małopolska

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Postautor: mazut » 2022-07-05, 12:09

Huactrl pro dziala przynamniej z softem 11.0.2.9(H329SP5C983)

kitas5
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2022-03-09, 19:37

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Postautor: kitas5 » 2022-07-13, 15:40

Ja swojego routera mam już po dziurki w nosie.
5G CPE Pro 2 działało po powrocie z serwisu 2 minuty i cyk to samo.
Co chwile błąd "rozłączono z internetem" i po minucie wraca do normy.
Umiejscownienie routera i połączenie czy to kabel czy wifi nie ma znaczenia.
Serwis ostatnim razem dokonał "kalibracji i wgrania oprogramowania". W praktyce wg mnie nie zadziało się nic.

jomarza
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2021-03-12, 22:26

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Postautor: jomarza » 2022-07-30, 12:11

Oprogramowanie działające z H122-373 z oprogramowaniem jak niżej

Wersja sprzętu modemuWL1H122M
Wersja oprogramowania modemu11.0.2.11(H329SP2C983)
Wersja interfejsu internetowegoWEBUI 11.0.2.1(W2SP8C7201)
Wersja pliku konfiguracyjnegoH122-373-CUST 10.0.3.1(C965)

1. na androida HuaCtrl v1.0.32 - niestety słabe - wykastrowana jest możliwość sterowania i podglądu opcji związanych z 5G - jedyna opcja to AUTO
na Peceta 2 aplikacje

2 . LTEWatch

Obrazek

3. HMPy 1.1 - niestety brak wszystkich pasm EU np.: B7 2600MHz
Obrazek


Po kombinacjach możecie uzyskać "pseudo 5G" . Moim zdaniem soft Huaweia powstałw porozumieniu z operatorami i zaszyto w nim opcje sterowania przepustowością w zależności od obciążenia BTSa dla modemów stacjonarnych typu B818, H122-373. Ponieważ przybywa telefonów 5G i są promocje , BTS silnie obciążone wrzucają lejek dzieki nowemu softowi Huaweia dla operatorów Play i Plusa . W nocy jest OK. Ponieważ mam B818 w którym wróciełem do starego softu niestety mimo agregacji pasn za pomocą HManagera poprzednie transfery już także nie wróciły.

Wracając do tematu po kombinacjach z H122-373 z nowym softem możecie uzyskać w czasie dnia na bardzo obciążonym BTS przy takich parametrach sygnału

Obrazek


Obrazek

Obrazek

zwróccie uwagę na upload 69,2 Mb/s w nocy jeszcze lepiej bo nie ma żadnego lejka.

Natomiast może któś pomoże w identyfikacji CELL ID 6421013 nie mogę zidentyfikować BTSa.


Wróć do „Modemy GSM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości